«شهریار از محبوبترین شاعران ایرانی در دوره معاصر است»- استاد دانشگاه استانبول
به همت وابستگی جمهوری اسلامی ایران در استانبول، دومین همایش بینالمللی بزرگداشت استاد محمدحسین شهریار با حضور اساتید دانشگاههای تبریز، استانبول و پژوهشگرانی از کشورهای آذربایجان، گرجستان و ارمنستان، بنگلادش، ازبکستان و تاجیکستان برگزار شد.
در آغاز این مراسم که با شرکت دانشجویان و علاقهمندان زبان و ادبیات فارسی رشته زبان و ادبیات فارسی در ساختمان ریاست دانشگاه استانبول همراه بود، یحیی گل دکین قائم مقام دانشگاه استانبول از حضور و همکاری دانشگاه تبریز و کرسی زبان فارسی دانشگاه استانبول و تلاشهای حسن دیدبان وابسته فرهنگی جمهوری اسلامی در استانبول در برگزاری هرچه باشکوهتر این همایش قدردانی کرد.
محمد حسین رجبیدوانی رئیس بنیاد ایرانشناسی نیز اظهار کرد: این شاعر بزرگ ایرانی با ذوق و قریحه خدادادی خود به زبانهای فارسی و آذری اشعار زیبایی سروده است و شهریار به این سبب در تاریخ ماندگار شده است.
رئیس بنیاد ایرانشناسی تاکید کرد که شعر فارسی پس از اسلام و آمیخته شدن با مضامین معنوی و قرآنی و تعالیم نبوی غنای بسیاری یافت و شعر فارسی با تلاشهای شاعرانی همچون رودکی، دقیقی و بعد فردوسی جاودانه شد.
رجبی دوانی همچنین بیان کرد: نه تنها سامانیان ایرانی و فارسیزبان، بلکه سلسلههای غیر ایرانی از جمله غزنویان، سلجوقیان و خوارزمشاهیان نیز که بر ایران سیطره مییافتند، خود زبان فارسی میآموختند و آن را زبان رسمی دربار خویش میساختند و شاعران پارسیگوی را نیز به خدمت میگرفتند و در این میان شاعرانی مانند مولانا، سعدی و حافظ بیشتر جلوه میکردند زیرا اشعار آنان با مضامین معنوی و آیات قرآنی و احادیث نبوی ممزوج شده بود و از آنها روح میگرفت.
وی غزل شب و علی را از جمله بهترین شعرهای تاریخ ادبیات فارسی با موضوع امیرمؤمنان (علیهالسلام) برشمرد که به عقیدهی صاحبنظران از مثنوی عظیم و ماندگار مولانا و اشعار او در مورد حضرت علی (علیهالسلام) چیزی کم ندارد.
رجبیدوانی جایگاه شهریار را در کنار شاعران بزرگی همچون فردوسی و نظامی حکیم دانست و ابراز امیدواری کرد که برگزاری این همایشها، موجب گسترش فرهنگ همگرایی در کشورهای حوزه زبان و ادب فارسی شود تا موجب تعمیق روابط گوناگون ملتها شود.
علی گوزلیوز، رئیس گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات دانشگاه استانبول در سخنانی، به معرفی کتابها و مقالات منتشرشده درباره استاد شهریار به زبان ترکی استانبولی در ترکیه پرداخت.
وی ضمن اشاره به جایگاه برجسته شهریار، او را یکی از محبوبترین شاعران ایرانی در دوره معاصر دانست و از تأثیر عمیق آثار او بر علاقهمندان شعر و ادب در ترکیه سخن گفت.
شهریار پلی فرهنگی میان اقوام و زبانهای مختلف بود
احمد محمدی سرکنسول کشورمان در استانبول در دومین همایش بینالمللی بزرگداشت استاد شهریار، ضمن اشاره به جایگاه برجسته این شاعر بزرگ در ادبیات ایران، تأکید کرد و گفت: محمدحسین شهریار، شاعر معاصر ایران، در دنیای شعر معاصر، به عنوان حافظی دیگر از خاک ایران شناخته میشود. او با غزلهای خود، یاد حافظ را زنده کرد و در سلوک عارفانه، بهویژه در پیوند با مذهب و انسانیت، جستجوگر حقیقت بود. عواطف شهریار در سراسر دیوانش، با تعابیر عارفانه و انسانی پیوند خورده است.
وی افزود: شهریار شاعری بود که به مشکلات و آرمانهای مردم توجه داشت و در اشعارش منادی صفا و صمیمیت بود. او به طور مداوم به بشر یادآوری میکرد که در پیچیدگیهای زندگی مدرن، انسانیت و فضایل فراموش شدهاند. این شاعران دردمند گاهی به جایی میرسند که سخنانشان دیگر اثری بر کسی ندارد و در چنین حالتی، استاد شهریار در اثر بلند حیدر بابا به این دردمندیهای خود پاسخ میدهد و با کوه حیدر بابا به عنوان مخاطب، رازهای درونی خود را بیان میکند.
در ادامه این مراسم، محمد مهدیپور رئیس دانشکده ادبیات فارسی و زبانهای خارجی دانشگاه تبریز با تمجید از جایگاه ادبی استاد شهریار، گفت: استاد محمدحسین شهریار، یکی از بزرگترین چهرههای ادبی ایران، شاعری است که با آثار بیبدیل خود در هر دو زبان فارسی و ترکی، جایگاهی یگانه در فرهنگ و ادب ایرانزمین یافته است. او با شاهکارهایی همچون حیدربابایه سلام و علی ای همای رحمت توانست احساسات عمیق انسانی را به زبانی دلنشین و جاودانه بیان کند.
وی ابراز کرد: شهریار نهتنها شاعری توانمند، بلکه پلی فرهنگی میان اقوام و زبانهای مختلف بود که با اشعارش ارزشهای مشترک انسانی را به تصویر کشید. او فراتر از مرزهای زبانی و جغرافیایی، اثری ماندگار در تاریخ ادبیات جهان از خود بهجای گذاشت و همواره منبع الهام دوستداران شعر و ادب خواهد بود.
در پایان همایش به همت وابستگی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در استانبول، به منظور بزرگداشت مقام علمی و فرهنگی استاد شهریار، نشان و جایزه علمی فرهنگی شهریار به تعدادی از پژوهشگران و شخصیتهای برجسته در زمینه زبان و ادبیات فارسی اهداء شد.
اهدای این نشان نمادی از احترام به تلاشهای علمی و فرهنگی شهریار و تجلیل از افرادی است که در راستای حفظ و ارتقاء ادبیات فارسی در سطح بینالمللی میکوشند.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی
نظر خود را بنویسید.