logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1402/02/27 - 11:43
  • 702
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
رایزن فرهنگی کشورمان در یونان:

شاهنامه یکی از مهم‌ترین یادگارهای میراث فرهنگی فارسی‌زبانان است

مهدی نیکخواه قمی در مراسم بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و پاسداشت زبان و ادب فارسی گفت: شاهنامه فردوسی، یکی از مهم‌ترین یادگارهای ادب و هنر جهان و میراث فرهنگی فارسی‌زبانان است.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، به همت انجمن علاقه‌مندان به زبان و ادب فارسی و با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در یونان، مراسم بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و پاسداشت زبان و ادب فارسی در محل سالن همایش‌های کتاب فروشی انتشارات ایانوس واقع در مرکز شهر آتن برگزار شد.

در این نشست، مهدی نیکخواه قمی، رایزن فرهنگی کشورمان در یونان، اونگلوس ونتیس ایرانشناس، لولیتا گئورگیو نویسنده کتاب ایران، کستاس پاپادوپولوس مدیر انتشارات تاکسیدفتیس، پانایوتیس بویوریس بازیگر سینما و تلویزیون به سخنرانی پرداختند.

در این مراسم که خانم خریستینا سوتیریو، بازیگر یونانی سریال سلمان فارسی مجری‌گری آن را بر عهده داشت، چهار نفر از زبان‌آموزان رایزنی فرهنگی کشورمان اشعاری از شعرای بزرگ ایرانی را به فارسی و یونانی خواندند.

در این نشست، از کتاب صوتی مشاهیر ادبی ایران زمین مشتمل بر معرفی 18 شاعر بزرگ کشورمان از قرن چهارم تا دوران معاصر رونمایی شد.

خانم خریستینا سوتیریو مجری برنامه در سخنانی، گفت: امشب در محل سالن همایش‌های کتاب فروشی انتشارات ایانوس جمع شده‌ایم تا در کنار شما عزیزان روز بزرگداشت فردوسی و زبان فارسی را گرامی بداریم. بدون شک برای تمامی زبان آموزان فارسی از جمله خود من آشنایی با پدر زبان فارسی و زیبایی‌های این زبان جذاب خواهد بود.

واگلیس دیلیوس از اعضای هیأت مدیره انجمن علاقه‌مندان به زبان و ادب فارسی به عنوان میزبان این نشست، نکاتی را در خصوص برنامه‌های این مراسم، رونمایی از اولین کتاب صوتی شاعران ایرانی و نقش مهم چنین انجمن‌هایی برای نزدیک کردن دو ملت ایران و یونان بیان کرد.

نیکخواه قمی، رایزن فرهنگی کشورمان در یونان ضمن تشکر از انجمن زبان و ادب فارسی برای برگزاری این نشست گفت: زبان فارسی، به واسطه برخورداری از پشتوانه باستانی و تاریخی حاوی گنجینه بیشماری از کلمات است که در قالب شعر، داستان، حکایت و ... روایتگر پیوستگی فرهنگی ایران زمین از دوران باستان تا به امروز است.

وی افزود: زبان فارسی، زبانی بسیار زیبا و دلنشین است که توسط مردم ایران، افغانستان و تاجیکستان صحبت می‌شود. این زبان کلاسیک، یکی از قدیمی‌ترین زبان‌های جهان است که در طول تاریخ، به دلیل زیبایی و انعطاف‌پذیری آن، مورد استفاده شاعران، نویسندگان و هنرمندان نام آشنا قرار گرفته است.

نیکخواه قمی یادآور شد: از جمله ویژگی‌های زبان فارسی می‌توان به غنای لغات، انعطاف‌پذیری، شعر گونگی، تاریخ و ادبیات غنی و مفهوم‌پردازی اشاره داشت. اما مهمترین شاخصه این زبان کمترین تغییر در هزاره اخیر است که می‌تواند ما را با متون و آثار بزرگان در طول بیش از هزار سال اخیر پیوند دهد.

وی تأکید کرد: همین ویژگی باعث شده تا در دوران معاصر نسل جوان ایرانی با اشعار فردوسی متعلق به قرن چهارم هجری مانوس باشند و هر ساله نام و یاد او را گرامی بدارند.

رایزن فرهنگی کشورمان در یونان افزود: فردوسی، نامی است که در ذهن هر ایرانی، نقش ویژه‌ای دارد. او با شاهکار ادبی بی‌بدیلی که خلق کرد، یعنی شاهنامه، به یادگار مانده است. شاهنامه، اثری است که به عنوان مهم‌ترین و کامل‌ترین شاهکار ادبیات فارسی شناخته می‌شود و به دلیل مضامین اخلاقی و تاریخی که در آن به تصویر کشیده شده، از اهمیت فراوانی در فرهنگ و تمدن ایران برخوردار است.

وی خاطرنشان کرد: شاهنامه فردوسی، یکی از مهم‌ترین یادگارهای ادب و هنر جهان و میراث فرهنگی فارسی‌زبانان است. این کتاب حاوی مجموعه داستان‌های حماسی و وقایع تاریخی ایران در زمان ساسانیان است که در قالب نظم تحریر شده و مشتمل بر روایات اساطیری، پهلوانی و تاریخی از عهد کیومرث تا پایان روزگار یزگرد سوم ساسانی است.

نیکخواه قمی ادامه داد: شاهنامه مورد توجه عموم مردم ایران بوده است و هنر شاهنامه‌خوانی از قرن پنجم تا نهم به مرور گسترده شد و تا به امروز ادامه دارد. از دیگر ویژگی‌های شاهنامه، این است که نخستین گنجینه و منبع سرشار واژگان زبان فارسی است. لذا، بزرگان ادبی اعتقاد دارند شاهنامه در زنده‌کردن و رشد زبان فارسی نقشی بی‌نظیر داشته است.

وی افزود: علاوه بر این روایت‌های داستانی با مضامین یکتاپرستی، خداترسی، دین داری، میهن دوستی، دستگیری از درماندگان، خردمندی و دادخواهی در شاهنامه نقش بی بدلیلی در پیوستگی فرهنگی ایران پیش و پس از اسلام داشته است. در یک کلام می‌توان گفت، شاهنامه علاوه بر اینکه یک اثر ادبی بی‌نظیر است، چکیده و عصاره تمدن و فرهنگ اقوام ایرانی محسوب می‌شود.

سپس، اوانگلوس ونتیس، دارای دکتری زبان فارسی و ایرانشناس یونانی اظهار داشت: خیلی خوشحالم که امروز به مناسبت روز بزرگداشت فردوسی شاعر بزرگ ایرانی و روز زبان فارسی در این مکان فرهنگی در کنار شما که اغلب زبان آموز هستید، هستم و تشکر ویژه از سوی انجمن زبان فارسی که از من به عنوان سخنران دعوت به عمل آورد. قصد دارم امشب که در کنار زیبایی های زبان فارسی به تشابهات فرهنگی دو ملت نیز اشاراتی داشته باشم.

وی گفت: فردوسی برای ایرانیان دارای همان جایگاه و اهمیتی است که ما برای هومر قائلیم، لذا از وی با عنوان هومر زبان فارسی نیز یاد می‌شود. شاهنامه فردوسی شاهکاری جهانی است که بزرگترین حماسه شعر گونه جهان شناخته می شود. در بخشی از این اثر تاریخ شاهان ایرانی تا آخرین شاه ایران پیش از اسلام آورده شده است.

خانم لولیتا گئورگیو، نویسنده کتاب ایران در سخنانی، اظهار داشت: اولین ارتباط من با شعر فارسی وقتی بود که بسیار جوان بودم. کتاب شاعر ایرانی سعدی با ترجمه فرانسوی، درهای جدید را در زندگی به روی من باز کرد و هنوز این اشعار را فراموش نکرده ام. مردم ایران مردمی احساساتی و بسیار خوش برخوردند و این را در طی سه سفری که به ایران داشته ام، متوجه شده ام.

وی ادامه داد: فردوسی ناجی زبان فارسی است و کسی است که توانست این زبان را زنده نگه دارد.

در ادامه، کستاس پاپادوپولوس، مدیر انشارات تاکسیدفتیس و پانایوتیس بویوریس، بازیگر سینما و تلویزیون در یونان از دیگر سخنرانان این نشست بودند.

در خلال این برنامه و پیش از هر سخنرانی، فارسی آموزان رایزنی فرهنگی کشورمان در یونان اشعاری از سعدی و فردوسی را به زبان فارسی و یونانی خواندند.

همچنین، با پخش یک ویدیوی ده دقیقه‌ای از کتاب صوتی «مشاهیر ادبی ایران زمین» رونمایی به عمل آمد و این برنامه به صورت زنده در شبکه‌های اجتماعی انتشارات ایانوس پوشش داده شد.

انتهای پیام/

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved