logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1401/03/11 - 09:56
  • 727
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

مسجد کبود؛ نگین درخشان ایروان

مسجد کبود در مرکز شهر ایروان است و تنها بنای اسلامی در ارمنستان قلمداد می‌شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و به نقل از رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ایروان، مسجد کبود تنها بنای اسلامی در ارمنستان قلمداد می‌شود که در کتب تاریخی به "مسجد خانی" نیز معروف است.

این مسجد حدود سال ۱۷۶۵ میلادی برابر با ۱۱۴۴ هجری شمسی به دستور "حسین علی خان" والی وقت شهر ایروان در مساحتی برابر با ۷۰۰۰ متر مربع در اواخر سلسله زندیه احداث شد.
مسجد دارای مناره‌ای به ارتفاع ۲۰ متر در جنوب شرقی، ۲۶ حجره در دو ضلع شرقی و غربی، یک کتابخانه در ضلع شمالی، شبستان اصلی و یک گنبد در ضلع جنوبی و حیاط داخل است.

مسجد کبود نه تنها عبادتگاه تاریخی بلکه مرکزی فرهنگی است

مسجد از زمان ساخت تا شروع جنگ جهانی اول در سال ۱۹۱۴ (۱۲۹۳ ه. ش) فعال بوده و با برقراری نظام کمونیستی در منطقه به حالت متروکه درآمده است.

متعاقباً طی سال‌های جنگ جهانی دوم بخشی از آن به عنوان موزه تاریخ و موزه طبیعی ایروان مورد استفاده قرار گرفته و نهایتاً تا سال ۱۹۹۵ (۱۳۷۴ ه. ش) محل نگهدای اموال موزه را داشته است.

نویسنده معروف ارمنی "چارنتس" و دیگر نویسندگان و نقاشان شهر با علاقه زیادی در حیاط مسجد جمع می‌شدند و "چارنتس" تلاش کرد که این مکان برای آنکه از ویرانی دور بماند تبدیل به موزه تاریخی شود.

در واقع می‌توان گفت که مسجد شاهد اتفاقات تاریخی زیاد بوده، این بنای مقدس به معماری تامانیان (معمار شهر ایروان) زیبایی خاص شرقی را بخشیده است.
مسجد کبود ایروان فضایی کاملاً روحانی و اصیل داشته و نظر بینندگان را به خود جلب می‌کند. این مسجد یک مکان توریستی برای گردشگران از تمام اقصی جهان است و روزانه بیش از ۱۰۰ نفر جهانگرد و گردشگر و از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین و مهاجرت مردم این کشور‌ها به ارمنستان بعضا بازدیدکنندگان از مسجد به بیش از ۲۰۰ نفر هم می‌رسد و از زیبایی مسجد کبود لذت می‌برند و عکس و فیلم می‌گیرند و خانم هاکوپیان که مسلط به زبان‌های ارمنی، روسی، انگلیسی و فارسی هستند به گردشگران توضیح می‌دهد. این عبادتگاه تاریخی نه فقط محل نماز و دعا، بلکه نوعی مرکز فرهنگی نیز است.
هم اکنون مسجد کبود ایروان با معماری زیبای شرقی، تبدیل به بنایی زیبا در مرکز شهر ایروان شده و به عنوان یک بنای تاریخی، بیش از بیش موجب غنای تمدن کهن منطقه را فراهم می‌آورد.

بخش‌های فعال مسجد را بیشتر بشناسید؛

شبستان اصلی مسجد

در این شبستان نماز جماعت هر روز ظهر، عصر، مغرب، عشاء، دعای توسل و دعای کمیل و هر هفته نماز جمعه به امامت روحانی اعزامی از مرکز بین‌المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار می‌شود. برنامه‌های مذهبی از جمله شهادت، ولادت ائمه اطهار (ع)، ایام محرم الحرام، تاسوعا و عاشورای حسینی و شب‌های قدر با حضور خیل عظیمی از ایرانیان مقیم، شیعیان هند و کشمیر و ارامنه برگزار می‌شود.

کتابخانه و اطلاعات

کتابخانه مسجد کبود ایروان حدود ۸۵۰۰ جلد کتاب را به خود جای داده است که از این تعداد ۴۵ جلد کتاب به زبان روسی، ۶۰ جلد به زبان ارمنی و مابقی به زبان فارسی و عربی و سایر زبان‌ها می‌باشد که سایر زبان‌ها بیشتر در مورد قران است. به گفته مسئول کتابخانه روزانه بیش از ۵۰ نفر از دانشجویان ایرانی، نویسندگان ارمنی و علاقمندان به فرهنگ و هنر کشورمان برای مطالعه و استفاده از کتاب‌های موجود به این بخش مراجعه می‌کنند.

 نمایشگاه دائمی صنایع دستی ایران

یکی از حجره‌های جنوبی مسجد به همت رایزنی فرهنگی کشورمان و با همکاری وزارت فرهنگ جمهوری ارمنستان در خرداد سال ۱۳۸۷ نمایشگاه دائمی صنایع دستی ایران به صورت دائم دائر شد و روزانه مورد بازدید علاقمندان و گردشگران قرار می‌گیرد.

نمایشگاه تصاویر قدیمی و بازسازی مسجد کبود ایروان

در این نمایشگاه بیش از ۱۰۰ اثر هنری از تصاویر قدیمی و بازسازی مسجد کبود ایروان به نمایش گذاشته شده است.
 کلاس آموزش زبان فارسی

کلاس‌های دوره آزاد آموزش زبان فارسی به همت رایزنی فرهنگی کشورمان در این بخش برگزار می‌شود. در حال حاضر بیش از ۳۰ نفر فارسی‌آموز به آموزش شیرین زبان فارسی مشغول هستند.

تهیه شده توسط سید جواد طباطبایی‌راد، سرپرست رایزنی فرهنگی ایران در ارمنستان

انتهای پیام/

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved