در دانشگاه پنجاب مطرح شد؛
تعلیمات مولانا رومی و سلطان باهو یکی از راههای رسیدن به وحدت اسلامی است
شرکت کنندگان همایش «مولانا رومی و حضرت سلطان باهو، پیام آور بشتر دوستی، همزیستی و صلح و آشتی در جهان»، تعلیمات مولانا رومی و سلطان باهو را یکی از راههای رسیدن به صلح و دوستی و وحدت اسلامی دانستند.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با مشارکت دانشگاه جی سی و مؤسسه مسلم، همایش دو روزه «مولانا رومی و حضرت سلطان باهو، پیام آور بشتر دوستی، همزیستی و صلح و آشتی در جهان» در محل دانشگاه پنجاب در لاهور گشایش یافت.
محمدرضا ناظری، سرکنسول و جعفر روناس، وابسته فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در لاهور، ابراهیم تقی زاده، رئیس دانشگاه پیام نور، کریم نجفی، دبیرکل شبکه دانشگاههای مجازی جهان اسلام، محمدرضا نصیری، دبیر سابق فرهنگستان زبان و ادب فارسی، خانم الهام حدادی، کارشناس بنیاد سعدی، نیاز احمد اختر، رئیس دانشگاه پنجاب، سلیم مظهر، قائم مقام دانشگاه پنجاب و رئیس دانشگاه سرگودا، اصغر زیدی، رئیس دانشگاه جی سی، صاحبزاده سلطان احمد علی، رئیس مؤسسه مسلم و از نوادگان حضرت سلطان باهو و دیگر شخصیتهای علمی و فرهنگی بنام ایرانی و پاکستانی شرکت کردند.
شرکت کنندگان این مراسم، تعلیمات مولانا رومی و سلطان باهو را یکی از راههای رسیدن به صلح و دوستی و وحدت اسلامی دانستند و از برگزار کنندگان این همایش که گامی مهم در زمینه آشنایی با تعلیمات عرفای بزرگ دینی است، تقدیر و تشکر کردند.
اصغر زیدی، رئیس دانشگاه جی سی در سخنانی، گفت: ایران از قدیم از مراکز مهم تعلیمات عرفانی بوده است و تصوف بی تردید در عصر حاضر میتواند مردم و به خصوص جوانان را از تفرقه و تنافر نجات دهد و به سمت صلح و امنیت هدایت کند.
وی ابراز امیدواری کرد که دانشگاه جی سی در آینده بتواند با دانشگاه پنجاب پاکستان و دانشگاه پیام نور ایران تفاهمنامههای همکاری امضاء کند.
محمدرضا ناظری، سرکنسول کشورمان در لاهور انتخاب مولانا رومی و سلطان باهو از میان شخصیتهای ادبی بسیار زیاد را انتخابی عاقلانه و اقدامی بی نظیر توسط مسئولین برگزاری همایش دانست و اظهار داشت: مناسبات رسمی دو کشور از حدود 70 سال پیش آغاز شد، ولی مناسبات فرهنگی دو کشور قدمت زیادی دارد.
وی افزود: اندیشمندان و شعرایی همچون مولانا رومی و سلطان باهو میراث فرهنگی جهان هستند و نقشی بی بدیل در توسعه بشردوستی و زندگی صلح آمیز دارند.
ناظری اذعان کرد: پرداختن به آثار این شعرا نیازمند به پژوهش حضار گرامی که از فرهیختگان کشور هستند، است و امیدوارم که این تلاشها پس از همایش متوقف نشود.
جعفر روناس، مسئول خانه فرهنگ کشورمان در لاهور در ارائه مقاله خود، گفت: حالات روحی و روانی هر انسانی با انسان دیگر در اختلاف است و این به این دلیل است که حالات روحی و روانی خود فرد هم وحدت و هماهنگی کامل ندارد.
وی ادامه داد: به اعتقاد مولانا اگر انسان به اشراق و روشن بینی برسد میتواند این زد و خورد را که میان احوالات مختلف روحی او صورت میپذیرد ببیند و از جنگ و دشمنی با دیگران فارغ شود. با نگاهی به آثار حضرت سلطان باهو درمییابیم که عرفا در شبه قاره نقش راهبری مردم را عهده دار بودند و میتوان گفت که اسلام با چهرهای عرفانی در شبه قاره ظهور کرد. بعدها بتدریج، تصوف نظری در شبه قاره توسعه یافت.
سلطان احمد علی که از نوادگان سلطان باهو شاعر و عارف معروف پاکستان است، گفت: تعلیمات سلطان باهو و مولانا رومی هیچگاه در منطقه ناشناخته نبود. تأثیر آثار عرفا را میتوان در تمامی جنبههای زندگی از جمله معماری، نقاشی، خوانندگی و موزیک دید. ولی در عصر حاضر که عصر دیجیتالی است، دلیل دوری ما از ارزشهای اخلاقی، دوری از آموختههای بزرگان دین و عرفا است. آثار آنها فقط اشعار خالی نیست بلکه منابع تربیت و پرورش ملت است.
نیاز احمد اختر، رئیس دانشگاه پنجاب مولانا رومی و سلطان باهو را پیام رسانان دین اسلام خواند و گفت: بزرگانی همچون مولانا رومی و سلطان باهو همیشه سعی کردند به مردم بیاموزند که چگونه صلح و عدالت در جامعه برقرار شود. خدا انسانها را خلق نکرد که فقط عبادت کنند، بلکه از انسانها خواست که در جامعه زندگی کنند تا برخوردشان با یکدیگر مشخص شود.
وی اظهار داشت: پیامبران، قرآن، دانشگاهها و مسئولین همه تلاش میکنند که مردم را برای زندگی در جامعه آماده کنند تا بتوانند یک جامعه ایده آل تشکیل شود ولی تاکنون به این هدف نرسیدهاند، زیرا بدون وحدت و اتحاد هیچ جامعهای به کمال نمیرسد.
کریم نجفی، دبیرکل شبکه دانشگاههای مجازی جهان اسلام سخنان خود را با شعری از مولانا آغاز کرد و گفت: همایش مولانا رومی و سلطان باهو سرفصل جدیدی در روابط فرهنگی میان ایران و پاکستان است. ما خوشحالیم که نسل جدید این کشور مطالعات مولانا رومی را گرامی میدارد و از تفکرات او بهره مند میشود.
وی ادامه داد: تعلیمات مولانا رومی فراتر از جامعه اسلامی است و هدف آن برقراری صلح و آرامش در جامعه جهانی است. تأثیرپذیری از مولانا رومی را در آثار شعرای بزرگی همچون رابندرانات تاگور، علامه اقبال لاهوری و سلطان باهو میتوان یافت.
نجفی در پایان سخنانش ضمن تقدیر از زحمات سلیم مظهر، وی را سفیر صلح و آشتی بین دو کشور ایران و پاکستان دانست.
ابراهیم تقی زاده پس از خواندن ابیاتی از سلطان باهو، گفت: ندای صلح خواهی و آرامش در درون همه انسانها وجود دارد و این امر در آثار بزرگانی چون مولانا رومی و سلطان باهو که توسعه گر تعلیمات بشر دوستی در جهان هستند، میتوان یافت.
وی در ادامه سخنانش، تأکید کرد: تمامی شعراء و عرفا که امروز به بهانه گرامی داشت دو تن از آنان گردهم آمدهایم صرف نظر از اینکه در چه نقطه از جهان هستند، از طریق زبان شعر روایتگر این حقیقت بوده اند. همگرایی، تعامل، وحدت، انسجام و صلح دوستی ندای مشترک همه عرفا است، زیرا همه از فرهنگ ذات متعالی اسلام بهره می برند.
تقی زاده اذعان کرد: مولانا رومی بزرگترین شاعر و عارف جهان هستی است که این ندا را بلند کرد و در قرن دوازدهم سلطان باهو نیز به پیروی از رومی این ندا را ادامه داد. اندیشههای آنها که از اشعارشان واضح است به سوی ساختن جهانی مملو از دوستی، انسانیت و صمیمیت است.
الهام حدادی، مقاله خود را با عنوان «اشتراک فکری سلطان باهو و مولانا در موضوع پیروی از پیر و راهبر» ارائه کرد. وی در بخشی از سخنرانی خود، گفت: در شعر و آثار فارسی حضرت سلطان باهو در بارہ رهبر و مرشد خیلی زیاد مباحث وجود دارد۔ میگویند که حضرت سلطان باهو بلافاصله بر دست مبارک حضرت محمد بیعت کرد و ان جناب عبدالقادر جیلانی را پیر و مرشد ایشان قرار دادند ۔خالد پرویز ملک دربارہ بیعت ظاھری وی مینویسد: "در کتب ها آمدہ است که ایشان بیعت ظاھری بر دست پیر عبدالرحمن گیلانی کردند" سلطان باهو مینویسد که راهبر و مرشد مثل سنگ پارس است که آهن را به طلا مبدل می ساخت.
محمدرضا نصیری گفت: حدود 2 سال پیش مقالاتی درباره سلطان باهو به عنوان یک اندیشمند تأثیرپذیر از مولانا رومی را در دو مجله ایرانی به چاپ رساندیم. در خصوص تأثیرپذیری سلطان باهو از مولانا رومی میتوان کتابها نوشت.
وی تصریح کرد: سلطان باهو با اسرار درونی مولانا رومی را وحدت معرفی میکند و وحدت را راه رسیدن به معبود و معشوق معرفی میداند.
در روز دوم همایش از کتاب به تازگی تصحیح شده محمدرضا نصیری با عنوان «با برنامه ظهیرالدین محمد بابر شاه» رونمایی شد و از ایشان به پاس خدمات بی بدیل ایشان به زبان و ادبیات فارسی از سوی ابراهیم تقی زاده، رئیس دانشگاه پیام نور، کریم نجفی، دبیر کل شبکه دانشگاههای مجازی جهان اسلام و دانشگاه پنجاب تقدیر به عمل آمد.
در حاشیه این همایش، سرکنسول و وابسته فرهنگی کشورمان و ابراهیم تقی زاده، رئیس دانشگاه پیام نور و هیأتی از مسئولین این دانشگاه طی ملاقاتی با رئیس دانشگاه پنجاب در خصوص توسعه تعاملات علمی و فرهنگی و امضای تفاهمنامه تبادل اساتید و دانشجویان و چاپ نشریه به صورت مشترک به توافق رسیدند.
انتهای پیام/ص
نظر خود را بنویسید.