logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1401/03/14 - 09:27
  • 922
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
استاد دانشگاه تاجیکستان:

برقراری وحدت میان امت اسلامی آرزوی امام خمینی(ره) بود

عزت الله عبادزاده، محقق و استاد دانشگاه از تاجیکستان در وبینار علمی پژوهشی بررسی ابعاد شخصیتی و سیره عرفانی حضرت امام خمینی(ره) گفت: برقراری وحدت میان امت اسلامی آرزوی امام خمینی(ره) بود.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ فرهنگ ارتباطات‌ اسلامی، به مناسبت سی و سومین سالگرد ارتحال امام راحل، وبینار علمی پژوهشی بررسی ابعاد شخصیتی و سیره عرفانی حضرت امام خمینی(ره) با بهره گیری از سخنان علمی دانشمندان ایرانی، قرقیزی، قزاقی و تاجیکی به همت جامعه المصطفی العالمیه و مشارکت رایزنی های فرهنگی ایران در کشورهای قزاقستان و قرقیزستان در قالب حضوری و آنلاین برگزار شد.

در این وبینار علمی که سفرای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای قزاقستان و قرقیزستان نیز حضور داشتند، کارشناسان، اندیشمندان و فرهیختگان کشورهای ایران، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان مقالات خود را در خصوص سیر زندگی و تفکرات امام خمینی(ره) بنیانگذار و رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران ارائه کردند.

حجت الاسلام والمسلمین علی عباسی، رئیس جامعه المصطفی العالمیه به شخصیت علمی و معنوی امام خمینی(ره) پراخت و گفت: امروز ما در ایام سی و سومین سالگرد ارتحال بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی ایران هستیم و امیدواریم در این وبینار علمی و پژوهشی بتوانیم با ابعاد سیاسی، علمی و ادبی حضرت امام خمینی (ره ) بیشتر آشنا شویم.

مجید صمدزاده صابر، سفیر جمهوری اسلامی ایران در قزاقستان نیز در سخنانی، گفت: شخصیت های بزرگ ویژگی های زیادی دارند که اکثر آنها در طول تاریخ قابل تکرار است. اما ویژگی هایی هستند که مربوط به ابعاد شخصیتی انسان باشند و در طول تاریخ تکرار نمی شوند و امام خمینی(ره) از جمله بزرگانی هستند که از ویژگی های غیر قابل تکرار و منحصر به فردی برخوردار هستند.

وی افزود: یکی از ویژگی های خاص سیاسی و اجتماعی امام خمینی برگرفته از آموزه های حضرت علی (ص) است که می فرمایند شخصیت بزرگ شخصیتی است که ضمن تعامل با مردم باید این سه تکلیف را انجام دهند: رابطه با خالق را مشخص کند و دوم رابطه خود را با دوستان و مردم سامان دهد و مشخص کند و سوم این که رابطه خود را با دشمنان مشخص کند و امام خمینی(ره) رهبری بوده که این سه تکلیف را مشخص نموده و توانسته است با کمک خداوند و حمایت مردم یک سیستم حکومتی پادشاهی هزار ساله را پایان دهد.

سخنران بعدی، سعید خرازی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در قرقیزستان بود. وی با عنوان «سیاست خارجی در اندیشه امام خمینی» گفت: اگرچه عمر کوتاه رهبری امام خمینی(ره) و حیات ده ساله ایشان در سال های اولیه انقلاب اسلامی مانع از آن شد تا مردم ایران و مسلمانان جهان از این عالم بزرگ و مصلح قرن بیستم بیشتر بهره مند نشوند اما در همین مدت اندک، سخنان و سیره امام(ره) گنجینه ای از معارف و رهنمودها را برای آیندگان بجا گذاشته و امروز پیروان وی با استناد به آن رهنمودها می توانند مسیر اسلام ناب محمدی را تشخیص داده و بر آن اساس حرکت کنند.

پیام امام(ره) معنویت گرایی، دین گرایی و بازگرداندن دین به جامعه بود

علی اکبر طالبی متین، رایزن فرهنگی ایران در قزاقستان نیز در سخنانی، گفت: امام خمینی(ره) هم رهبر سیاسی بودند و هم مرجع دینی برای مسلمانان جهان که افکار و اندیشه ایشان موجب تحولات جدی در جهان شد و ابعاد شخصیتی وی در زمینه های مختلف از جمله حوزه های سیاسی، علمی و فرهنگی یک الگوی تمام عیار محسوب می شود.

وی افزود: در دنیا حوادث و انقلاب های مختلف رخ می کند و هر انقلابی با خود یک پیام به همراه دارد و پیام انقلاب امام خمینی(ره) معنویت گرایی، دین گرایی و بازگردان دین به جامعه بود تا انسان، عظمت و عزت خودش را حفظ کند و به سعادت دست یابد.

خانم گلمیزا سیتالیوا، رئیس دپارتمان فلسفه دانشگاه بین المللی قرقیزستان گفت: بی شک، امام خمینی(ره) از بزرگترین شخصیت های تاریخ سیاسی جهان اسلام است و تمام دستاوردهای ایران امروز مدیون تلاش ها و سیاست های سنجیده و مهم وی است.

در ادامه این نشست، بخت جان رستم اف، نویسنده و مترجم کتاب اندیشه امام خمینی(ره) به زبان قزاقی به دیدگاه سیاسی و مدنی امام خمینی پرداخت و گفت: ایده ایشان دکترین اصلی سیاسی ایران مدرن است.

وی گفت: جهان امروز صرفاً دو جهت انسانیت را می بیند: سرمایه داری و کمونیستی، امام خمینی(ره) جهت سومی را مطرح کرد و آن مفهوم اسلامی.

رستم اف پس از برشمردن ویژگی‌های اصلی مسیر انقلاب امام خمینی(ره) در خصوص اندیشه های انسانی وی گفت: امام خمینی(ره) نه تنها به فکر رفاه مردم عادی ایران بود، بلکه به فکر زندگی همه مسلمانان جهان هم بود. از این رو آنان را به وحدت و انسجام دعوت کرد تا آنان نیز به ارزش های اسلامی روی آورند.

وی ادامه داد: درخواست های وی برای اتحاد شیعیان و اهل تسنن برای مسلمانان جذاب بود و آحاد مسلمانان با سخنان ایشان تلاش می کردند اختلافات را کنار بگذارند.

رستم اف افزود: دیدگاه ها و اندیشه های شخصی، مدنی امام خمینی(ره) در مورد سعادت انسان، تمایل به تغییر دیدگاه مسلمانان مطابق با تعالیم مقدس قرآن کریم داشته است.

نورلان کایربیکوف، مدیر بخش تحلیل دینی اداره مسلمانان قزاقستان نیز در سخنان خود با مرور کوتاهی از زندگی بنیانگذار جمهوری اسلامی، به میراث وی در سیاست جهانی اشاره کرد و گفت: انقلاب ایران باعث پیدایش ایدئولوژی سیاسی جدیدی به نام خمینییسم بر اساس اصول شریعت و حقوق اسلامی شد.

سخنران بعدی عزت الله عبادزاده، محقق و استاد دانشگاه از تاجیکستان بود که به ویژگی های سیاسی شخصیت امام خمینی(ره) پرداخته و گفت: بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران زندگی خود را مبتنی بر احکام اسلامی بنا نهاد و نظام سیاسی دینی وی تاثیر بسزایی بر سیاست تعدادی از کشورهای مسلمان جهان گذاشته است.

وی افزود: آرزوی بزرگ امام خمینی(ره) وحدت کشورهای اسلامی بوده و این ایده در سیاست خارجی ایران نسبت کشورهای مسلمان قابل مشاهده است.

در ادامه، آیگل وایس آوا، نویسنده و خبرنگار روزنامه سراسری عصر آستانه قزاقستان نیز با اشاره به سخنان امام خمینی(ره) که فرموده اسلام نمی تواند کمونیسم، مارکسیسم-لنینیسم و اساس "استبداد" ایدئولوژی رژیم شوروی را بپذیرد، اظهار داشت: امام خمینی(ره) معتقد بود که خود مردم شوروی بیشترین آسیب را از ایدئولوژی کمونیستی دیدند.

وی ادامه داد: در همین راستا، امام خمینی «مردم تحت ستم اتحاد جماهیر شوروی» و نیز دیگر مردم «مظلوم» جهان را به جستجوی آزادی و رهایی به سمت اسلام فراخواند.

این نویسنده قزاقی افزود: امام خمینی(ره) بعداً نامه ای به گورباچف آخرین رهبر شوروی نوشت و سعی کرد او را متقاعد کند که یک جامعه بی دین خطر بزرگی است و بسیاری از شما می دانید که چه اتفاقی برای یک جامعه بی خدا افتاده است.

خدامحوری در رهبری امام خمینی(ره)

سپس، تورسونبای بکیر اولو، رئیس حزب ارک و نماینده پارلمان جمهوری قرقیزستان در سخنان خود به نظریه های امام خمینی(ره) و برآورده شدن آنها در زندگی امروز ایران پرداخته گفت: هنگامی که در سال 1342 امام خمینی(ره) در شرایط تبعید بود؛ یک مامور از ایشان پرسید: " پس یاران شما کجا هستند؟" که امام خمینی در جوابش این جمله تاریخی را فرمودند که " یاران من در گهواره های مادرانشان هستند." و همین جوانان بودند که در شکل گیری سیستم سیاسی جدید نقش عمده ای را ایفاء کردند.

وی بیان کرد: اکنون ما شاهد انقلاب های رنگی در جهان هستیم که با حمایت قدرت های بیگانه صورت می گیرند. اما انقلاب امام خمینی(ره)، انقلاب پاک و خالص بود که بر اساس اعتقاد و حمایت مردم ایران مبتنی بود.

نماینده پارلمان جمهوری قرقیزستان در پایان سخنان خود‌، گفت: آیت الله خمینی(ره) مسیرهای جدیدی برای اصلاح سیستم کل جهان ارائه داد. وی در نامه خود به گورباچوف راه های اداره کشورهایی که از تحت سلطه شوروی استقلال یافتند، پیشنهاد داد که تمام کشورهای آسیای میانه از جمله قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان باید از آن بهره بگیرند تا بتوانند کشور خود را توسعه دهند و رونق بخشند.

آخرین سخنران این همایش طهماسب حاتمی، مدیر منطقه ای جامعه المصطفی در آسیای مرکزی بود که در سخنرانی خود به معرفی آثار مکتوب امام خمینی(ره) پرداخت.

وی گفت: یک دانشمند را می توان از طریق آثار و تالیفاتش شناخت و امام خمینی(ره) بیش از 160 جلد کتاب را پس از خود به جای گذاشته است و مهم ترین آنها "شرح چهل حدیث" است که به نویسندگان و مترجمین قزاقستان و قرقیزستان توصیه می کنم این اثر امام خمینی(ره) را به زبان اصلی کشور خود ترجمه کنند.

حاتمی افزود: موضوعات اصلی آثار امام خمینی(ره)، تفسیر قرآن، احادیث، بررسی مسائل اخلاقی، سیاسی و اجتماعی است.

انتهای پیام/ص

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved