موضع عراق در قبال هتک حرمت به قرآن کریم
جنایت سوزاندن قرآن در سوئد و دانمارک توسط نخبگان، ناظران و تحلیلگران عراقی با تحلیل های متعددی همراه شد. لذا ما در این گزارش، تحلیل هایی که توسط جامعه فرهیخته عراقی در گروه ها و مقالات آنان با هدف آشنایی با یک موضوع مهم یعنی "چگونگی فهم اصل حادثه توسط عراقی ها و اینکه چنین فهمی منجر به بروز عکس العمل های مختلفی در عراق شد را منتشر کردیم که حاوی ابعاد و دلایل اقدام این جنایت توسط سوئد و سپس دانمارک در برابر سفارت عراق است.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در تاریخ 15/6/2023، یک پناهنده مسیحی عراقی اهل موصل که در سال 2022 از سوئد پناهندگی گرفته بود، با مجوز دولت این کشور از طریق دادگاه تجدیدنظر، اقدام به آتش زدن قرآن کریم نمود. وی سپس در تاریخ 20/7/2023 مجدداً مرتکب این جسارت به قرآن شد.
این دو اقدام وی، عامل تشدید و تحریک احساسات مسلمانان در سراسر جهان و بویژه مردم عراق بود، چرا که این فرد یک مسیحی عراقی بود و همچنین به دلیل اینکه در اقدام دوم خود، پرچم عراق را در مقابل سفارت عراق و سپس تصویر امام خامنه ای و مقتدی صدر را به همراه آن سوزاند. در ادامه اما این توهین در کشور دانمارک تکرار شد. لذا در گزارش زیر به شرح ماجرا و واکنش عراقی ها اشاره خواهیم کرد:
اول/ عراقی ها چگونه این جنایت را تفسیر کردند؟
جنایت سوزاندن قرآن در سوئد و دانمارک توسط نخبگان، ناظران و تحلیلگران عراقی با تحلیل های متعددی همراه شد. لذا ما در این گزارش، تحلیل هایی که توسط جامعه فرهیخته عراقی در گروه ها و مقالات آنان با هدف آشنایی با یک موضوع مهم یعنی "چگونگی فهم اصل حادثه توسط عراقی ها و اینکه چنین فهمی منجر به بروز عکس العمل های مختلفی در عراق شد را منتشر کردیم که حاوی ابعاد و دلایل اقدام این جنایت توسط سوئد و سپس دانمارک در برابر سفارت عراق است.
دلایل این جنایت از نظر مردم عراق:
1- هدف از این جنایت: ایجاد اختلاف بین مسیحیان عراق و مسلمانان است، زیرا عامل این جنایت یک مسیحی اهل موصل است و از این رو دایره اختلافات مسلمانان و مسیحیت در جهان اروپا و منطقه گسترش می یابد تا در نتیجه آرامش منطقه را برهم بزند.
2- هدف از این جنایت: مبارزه با پناهندگان مسلمان عراقی و عرب است که در حال حاضر تعداد آنها در اروپا به بیش از 16 درصد از کل جمعیت می رسد و در عرض (20) سال به دلیل زاد و ولد زیاد جمعیت خود را افزایش خواهند داد لذا می خواهند اسلام را در اروپا و سراسر جهان درهم بکوبند.
3- هدف از این جنایت: ضربه زدن به امنیت و ایجاد بحران برای ائتلاف چارچوب و شخص آقای شیاع السودانی است که دولتش اکنون از نوعی ثبات برخوردار است.
4- هدف از این جنایت همراهی با گسترش همجنس گرایی در اروپا است.
5- هدف از این جنایت: دستگیر خانم الیزابت جاسوس اسرائیلی در عراق است.
6- هدف از این جنایت: توافق ایران و عراق (نفت در برابر گاز) است.
7- هدف از این جنایت: امتناع عراق از عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و اصرار بر حمایت از بسیج مردمی است لذا این موضوع برای آمریکا و اسرائیل نگران کننده است.
دوم/ موضع مرجعیت و حوزه علمیه
1- در تاریخ 19/6/2023 آیت الله سیستانی بیانیه مهمی را خطاب به دبیرکل سازمان ملل متحد صادر کردند که به بخشی از آن اشاره می کنیم:
جناب آنتونیو گوترش، دبیرکل محترم سازمان ملل متحد، با سلام و احترام و قدردانی. اخیرا رسانه ها گزارش دادند که شخصی در سوئد با هدف توهین به دین واقعی اسلام به یک نسخه از قرآن کریم جسارت و برخی از اوراق آن را سوزانده است. این رفتار ناپسند در سال های اخیر بیش از یک بار در کشورهای مختلف رخ داده اما چیزی که قابل توجه بود این بار اقدام موهن فوق با مجوز رسمی از سوی پلیس سوئد و با ادعای احترام به آزادی بیان صورت گرفته است. مسلم است که احترام به آزادی بیان، مجوز چنین اقدام شرم آوری را که نشان دهنده حمله آشکار به مقدسات بیش از دو میلیارد مسلمان در جهان است و به ایجاد فضایی مساعد برای گسترش افکار افراطی و اعمال نادرست منجر می شود، توجیه نمی کند.
مرجعیت عالیقدر دینی ضمن ابراز محکومیت و تقبیح چنین عملی، از سازمان ملل متحد میخواهد گامهای مؤثری برای جلوگیری از تکرار حوادث مشابه بردارد و کشورها را به بازنگری در قوانینی که اجازه چنین اقداماتی را می دهند، وادار کند. همچنین خواستار تحکیم ارزشهای همزیستی مسالمتآمیز بین پیروان ادیان مختلف و اندیشه های فکری مبتنی بر احترام متقابل به حقوق یکدیگر هستیم.
این اظهارات آیت الله سیستانی در محافل و افکار عمومی جهان حائز اهمیت بود و در نتیجه آن، آنتونیو گوترش با فواد حسین وزیر امور خارجه عراق تماس گرفت و به وی اطلاع داد که سازمان ملل در حال آماده سازی پاسخی برای پیام آیت الله سیستانی است. در تاریخ 20/6/2023، دبیرکل سازمان ملل با صدور بیانیه ای از طرف این نهاد جهانی در آن اشاره کرده است: ((دبیر کل سازمان ملل متحد ضمن ابراز نکوهش و محکومیت این اقدام شنیع و تاکید بر لزوم تلاش برای مقابله با نفرت پراکنی ضد اسلامی، این موضوع و همچنین واکنش مردم عراق و جهان اسلام را پیگیری خواهد کرد.
آیت الله شیخ بشیر پاکستانی نیز با صدور بیانیه ای آتش زدن قرآن کریم که حمله ای آشکار به دو میلیارد مسلمان می باشد را محکوم کرد و هشدار داد که چنین اقداماتی ممکن است موجی از خشونت و ناامنی را به دنبال داشته باشد.
2- بسیاری از خطبا، علمای سرشناس و ائمه جماعات، سوزاندن قرآن را محکوم و آن را جنایت و نقض قوانین بینالمللی دانسته و به سوئد، اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد نسبت به چنین اعمالی هشدار دادند.
3- مقتدی صدر بیانیه ها و توئیت های زیادی در مورد جنایت آتش زدن قرآن صادر کرد، از جمله در تاریخ 18/6/2023 بیانیه ای در محکومیت این جنایت صادر کرد و حامیان خود و مردم عراق را به تظاهرات فراخواند. وی در تاریخ 29/6/2023 از جامعه اقلیت مسلمانان در سوئد خواست تا تظاهرات دیگری برگزار کنند. صدر در تاریخ 2/7/2023 با صدور بیانیه دیگر خواستار برگزاری تظاهرات بزرگتری در محکومیت جنایت سوزاندن قرآن شد و در تاریخ 19/7/2023 بیانیه ای دیگر صادر کرد و ضمن برگزاری کنفرانس مطبوعاتی، از ایران و عربستان سعودی برای اتخاذ مواضعی قوی تر و شفاف تر دعوت کرد و خواستار تشکیل جلسه فوری سازمان همکاری اسلامی شد.
4- آستان مقدس حرم حسینی و عباسی (ع) به مناسبت اولین روز از ماه محرم در مراسم برافراشتن پرچم عزا، از عموم زائران خواست تا صدها هزار قرآن را بر بالای دست خود بگیرند.
5- صفحات فیس بوک و فضاهای مجازی مختلف این توهین را محکوم کرده و آن را جنایت عصر و خطرناک ترین جنایت تاریخ بشر توصیف کردند. همچنین بیانیه امام خامنه ای و آیت الله سیستانی در همه فضای مجازی منتشر گردید.
6- شبکه های شیعی توجه زیادی به پوشش خبری محکومیت این جنایت داشتند و برنامه ها در دفاع از حریم قرآن و محکومیت موضع دولت سوئد و دانمارک متنوع بود.
7 - علمای اهل سنت در خطبه های نماز جمعه دستور دادند که موضوع این هفته خطبه ، دفاع از قرآن باشد.
8- در مجلس عزاداری آقای نوری مالکی در مرکز ابرار شعارهای "آری آری به قرآن" طنین انداز شد.
9 - در پاسخ به فراخوان ائتلاف چارچوب هماهنگی، تظاهراتی در تمامی استان های عراق برگزار شد.
10 - بیشتر ائمه منابر و مساجد درباره جنایت صحبت کردند.
11- برنامه ریزی جهت در دست داشتن قرآن هنگام مراسم "هروله طویرج"
بسیار مهم است که عنوان کنیم مردم در این اعتراضات خود، تصاویر از قرآن و بخش هایی از پیام آیت الله سیستانی به سازمان ملل متحد و بیانیه امام خامنه ای را در دست داشتند
سوم/ موضع سیاسی
اما از سوی مقامات مختلف شیعه و اهل سنت و کرد بیانیه ها وتوئیت های مختلفی صادر شده است که برای روشن شدن مواضع آنها، به برخی از آنها اشاره می کنیم:
1- آقای نوری المالکی: در این متن در دو توئیت نوشت که سوزاندن قرآن با اجازه دولت سوئد غیرقابل قبول است و تکرار حمله با حمایت و تایید دولت سوئد عامل تحریک امیز مقدسات مسلمانان است و آتش زدن پرچم عراق نیز نقض حاکمیت کشور و انحراف سوئد از اصول خود تلقی می شود.
2- آقای سید عمار الحکیم: وی با بیان اینکه احزاب افراطی در سوئد قرآن کریم را به آتش می کشند و به دین واقعی اسلام جسارت می کنند، این اقدام شنیع را ناقض قوانین بین المللی دانست که منجر به گسترش جو نفرت پراکنی می شود. وی از سازمان ملل و سازمان همکاری اسلامی خواست با این تصور غلط از آزادی بیان که منجر به توهین به مسلمانان و افراط گرایی می شود مقابله کنند.
3 - شیخ همام حمودی: با صدور بیانیه ای گفت که ما از موضعگیری دولت در قطع روابط دیپلماتیک با سوئد حمایت می کنیم و این اقدام دشمنی با مسلمانان و به ویژه با عراق است.
4- آقای هادی العامری: آنچه رخ داده بر خلاف مقدسات اسلام و قانون است و ما این اقدامات را که توهین به احساسات مسلمانان است و یک جنگ علیه دو میلیارد مسلمان تلقی می شود را محکوم می کنیم.
5- محمد الحلبوسی: از دولت سوئد می خواهم که به احساسات مسلمانان احترام و دولت سوئد باید درک کند که این امر منجر به افراط گرایی می شود.
6- محسن المندلاوی/ معاون اول مجلس نمایندگان: از سازمان ملل میخواهم اقدامات لازم را برای جلوگیری از تکرار این اعمال که توهین به حرمت مسلمانان است و منجر به افراطگرایی می شود انجام دهد.
7- شیخ قیس الخزعلی: فرآیند سوزاندن قرآن با اجازه دولت سودان امری محکوم است و این امر بر کذب بودن شعارهای غربی ها در خصوص رعایت حقوق بشر صحه می گذارد زیرا این اقدام علیه دو میلیارد مسلمان است.
8- مسعود بارزانی: سوزاندن قرآن کریم به هیچ وجه تحت عنوان آزادی بیان قرار نمی گیرد و اقدامی ناعادلانه است و هیچ توجیهی برای آن وجود ندارد بلکه زخمی است بر احساسات مسلمانان جهان. من این اقدام را به شدت محکوم می کنم چرا که مانع همزیستی مسالمت آمیز و عامل گسترش گفتمان افراط گرایی و کینه توزی می شود.
9- حزب الدعوه اسلامی - دفتر سیاسی/: سوزاندن قرآن کریم عامل تحریک احساسات مسلمانان و جریحه دار عواطف دو میلیارد مسلمان و اقدامی غیرموجه است به خصوص اینکه با اجازه دولت سوئد انجام گرفته است.
10- ائتلاف العزم: حمایت خود را از نخست وزیر برای جلوگیری از این توهین به مسلمانان و مقدسات و تحریک مسلمین که منجر به نفرت پراکنی می شود را اعلام می کنیم و تاکید می کنیم که دولت سوئد باید از ادیان محافظت کند.
11- رئیس جمهور: با صدور بیانیه ای این اقدام جنایتکارانه را محکوم کرد و ان را بسیار خطرناک توصیف کرد و از مردم عراق خواست به نمایندگی های دیپلماتیک آسیبی نرسانند..
چهارم/ موضعگیری رسمی
موضع رسمی دولت در این خلاصه می شود که تقریباً یک ماه پیش از طریق وزارت امور خارجه عراق به این موضوع رسیدگی و وزیر امور خارجه عراق دو بار و الصحاف سخنگوی این وزارتخانه نیز ، بارها اعلام کردند که این اقدام منجر به تشدید روابط می شود. در ادامه سفیر سوئد فراخوانده شد و یادداشت اعتراض آمیز تحویل او داده شد اما سوئد اقدام خاصی را انجام نداد لذا این امر آقای سودانی را به سمت اتخاد تصمیم قطع روابط دیپلماتیک و اخراج سفیر سوئد و بازگرداندن کاردار عراق در سوئد در تاریخ 20-7-2023 وادار کرد.
پنجم/ موضع مردمی
موضعگیری مردمی عراق شامل موارد زیر بود:
1- برگزاری تظاهراتی در سراسر عراق که تمامی نیروهای مردمی و سیاسی در آن شرکت داشتند.
2- قبل از اینکه سودانی تعطیلی سفارت سوئد و قطع روابط دیپلماتیک را اعلام کرد گروههایی از جریان صدر در تاریخ 20/6/2023 سفارت فوق را اشغال و سپس در اقدام بعدی آن را به آتش کشاندند.
3- برگزاری تظاهرات شبانه به سمت سفارت دانمارک که بنا به درخواست دولت عراق حمله به این سفارت متوقف شد.
4- برگزاری تظاهراتی در تاریخ 21/7/2023 در سراسر عراق به دعوت ائتلاف چارچوب هماهنگی و به رهبری آقای هادی العامری .
5- نوشته شدن دهها مقاله بر ضد سوئد با موضوعات تحلیلی تا محکومیت این جنایت
6- همه موکب های عراقی در همه مواکب خدماتی قرآن و تصاویر آن را بالای سر گرفتند.
نظر خود را بنویسید.