معرفی کتاب « مناسبات فرهنگی و اجتماعی دو قرن اخیر ایران و عراق»
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ،گستره مناسبات تاریخی، فرهنگی، آموزشی و اجتماعی میان ایران و عراق ریشه در اعصار و قرون بلندی از تاریخ منطقه دارد که احصاء و تدوین آن نیاز به اهتمامی سترگ و پژوهشی همه جانبه خواهد داشت. اثرگذاری و اثرپذیری این اقلیم یکپارچه فرهنگی و تمدنی از یکدیگر که در سدههای اخیر به عراق عرب و عراق عجم اشتهار داشت نیز آنچنان عمیق و پیوسته است که گاه تبیین تمایزات و تعلقات بخشی از این پیکره بدون اشراف بر اقتباسات آن سوی دیگر غیرممکن است.
مطالعه و پژوهش در این دامنه همانند کوهپیمایی دشواری است که تنها با صعود به آن و عبور از گردنهها و دیوارههای تاریخ میتوان بر فراز این بلندای سر برافراشته ایستاد و نظارهگر کرانههای این فرهنگ مشترک و در هم تنیده میان ملت برادری بود که اکنون در پیکره دو ساختار ایرانی و عراقی همزیستی و همدلی را تجربه میکنند.
از این رو رایزنی فرهنگی ج .ا.ا در عراق در مسیر بازسازی تاریخ این تعاملات و تبادلات مجموعه پژوهشهایی را در این زمینه آغاز نموده است و اینک افتخار دارد که کتاب « مناسبات فرهنگی و اجتماعی دو قرن اخیر ایران و عراق» را به زینت طبع بیاراید.
این کتاب که در پنج فصل تدوین گردیده است در فصل اول آن با عنوان عراق در آستانه پادشاهی قاجاریه در ایران به تاریخ و تحولات اجتماعی و فرهنگی در سالیان اخیر می پردازد؛ در فصل دوم به ویژگی های فرهنگی و اجتماعی شهرهای مقدس نجف اشرف، کربلا معلی، کاظمین، و سامرا پرداخته و در فصل سوم حوزه های علمیه و مراکز آموزشی در عراق از جمله مدارس دینی، نظام آموزشی جدید عراق، مدارس نوین ایرانیان مقیم عراق و... پرداخته شده است.
در فصل چهارم به بررسی میراث مشترک و ماندگار دوکشور اعم از آثار مکتوب، موانع تعاملات علمی دو کشور، ذخائر مکتوب ایرانیان در عراق، موقوفات و... مورد بحث و بررسی قرار گرفته و در فصل پنجم تبادلات و توافقات فرهنگی رسمی میان ایران و عراق بیان گردیده است.
نظر خود را بنویسید.