رایزن فرهنگی ایران در تونس مطرح کرد:
از لغو روادید تا ایجاد رونق گردشگری در ایران و تونس
کشور تونس در راستای تحکیم روابط با ایران و کمک به رونق صنعت گردشگری دو کشور، روادید گردشگری را برای ایرانیان دارای پاسپورت عادی لغو کرد تا بدین ترتیب، شهروندان ایرانی بتوانند تنها با تهیه بلیت رفت و برگشت هواپیما و رزرو هتل، در هر بازه ۱۸۰ روزه به مدت ۱۵ روز در تونس اقامت داشته باشند. این تصمیم به دنبال اقدام کشورمان در جهت لغو یکطرفه ویزای ایران برای شهروندان ۲۸ کشور از جمله تونس صورت گرفته است و از تاریخ ۲۶ خرداد ۱۴۰۳ اجرایی شده است.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به نقل از خبرگزاری مهر؛ رایزن فرهنگی ایران درتونس درباره اهداف اصلی دولت تونس از لغو ویزا برای گردشگران ایرانی بیان داشت : سال گذشته هیات دولت ایران لغو روادید یک طرفه با 28 کشوررا دردستورکارقرار داد و درادامه این تصمیم، سفارت جمهوری اسلامی در تونس، تلاش کرد این اتفاق بصورت یک عمل متقابل انجام بگیرد. دراین راستا طی ملاقاتی که بارئیس جمهوراین کشور(قیس سعید) با حضور سفیر ایران و بنده انجام گرفت، رئیس جمهورتونس از این پیشنهاداستقبال کردند و درادامه ملاقات های بعدی سفارت کشورمان با طرف های تونسی، این موضوع یادآوری شد و تاکید براین بود این عمل متقابل در جهت روابط خوب دو کشور خواهد بود. اما نقطه عطفی که موجب تحکیم واعلام این تصمیم نهایی شد، سفر تاریخی رئیس جمهور تونس به ایران بود. چندی پیش، ایشان برای ادای احترام وعرض تسلیت شهادت آقای رئیسی و وزیر امورخارجه و همراهانش به کشورمان سفر کردند و دیداری با رهبر معظم انقلاب داشتند که در واقع یک سفر تاریخی محسوب
می شود. چرا که از بعد از انقلاب اسلامی تا به امروز این اولین سفر یک مقام عالی رتبه درتونس درسطح ریاست جمهوری است.
هادی آجیلی در ادامه افزود: دیدار قیس سعید با رهبر معظم انقلاب، بازتاب بسیار گسترده ای در کشور تونس داشت و این سفر و دیدار را راهبردی ونقطه عطفی تاریخی برمی شماریم. در ادامه این سفر، رئیس جمهور تونس، دستوراتی را در جهت بهبود و گسترش روابط با ایران مطرح کرد که از جمله موضوع لغو روادید بود. براین اساس طی اطلاعیه که ازسوی وزارت امور خارجه تونس منتشر شده، ویزای توریستی و گردشگری، برای تمام ایرانیان لغو و از این پس تشریفاتی برای سفر به تونس نخواهد بود.
شرایط اجرایی لغو روادید چیست؟
او به شرایط اجرایی این اطلاعیه اشاره کرده و گفت: براساس اطلاعیه منتشر شده ، هر ایرانی، هر 6 ماه یکبار می تواند به مدت 15 روز، بدون ویزا، دراین کشور اقامت داشته باشد. لازم به ذکر است این شرایط تنها منوط به ویزای گردشگری است و شامل ویزای مطبوعاتی یا ویزای تجاری نمی شود.
به گفته هادی آجیلی ، طبق اعلام وزارت امورخارجه تونس، لغو روادید تا پایان سال 2024 پیش بینی شده است اما این امیدواری وجود دارد این تصمیم تمدید گردد.
لغو روادید شامل ویزاهای مطبوعاتی و تجاری نمی شود
رایزن فرهنگی ایران درتونس، درباره اثر گذاری لغو روادید در تبادل فرهنگی بین دو کشور، اظهارداشت: عمدتا هدف این توافق، موضوع گردشگری است. کمااینکه دولت ایران هم با همین هدف با 28 کشوردنیا لغو روادید یکطرفه را اعلام کرده است.
ناگفته نماند این تصمیم حدود 5 ماه قبل از سوی ایران اجرایی شده است. یعنی کشورما زودتر از تونس این اقدام را انجام داده و ویزای گردشگری به مدت 15 روز برای گردشگران تونس در ایران لغو شده. البته ویزای های مطبوعاتی وتجاری به قوت خود باقی است. این اتفاق علاوه برایجاد یک فرصت خوب برای گردشگران، درخصوص فعالیت های فرهنگی هم تاثیرگذاراست. به این دلیل که پیش از این گروه های هنری همچون تئاتر و موسیقی و ... و حتی اساتید دانشگاه، در سفر به کشور تونس، با مشکلاتی چون دریافت ویزا مواجهه بودند و این موضوع سبب می شد یک پروسه زمانی بسیارسختی را برای دریافت ویزا طی کنند.نکته قابل توجه اینکه، این گروه های هنری حتی تا لحظه آخر در سرگمی دریافت ویزا بودند. به این دلیل که معمولا سفارت تونس تا روز آخر، مشخص نمی کرد ویزا صادر می شود یا خیر ! براین اساس با تلاش بسیار این مسئله مرتفع شد و از این پس گروه های هنری یا اساتید دانشگاهی با آرامش بهتر و بدون دغدغه به این کشورسفرخواهند داشت.
او درباره تاثیرگذاری این اتفاق درروابط سیاسی بین دو کشور گفت: همانطور که قبل تراشاره شد، بی تردید هرچه رفت و آمد بین
دو کشورافزایش یابد، این روابط محکم ترخواهد شد و درگسترش منافع مشترک آنها هم اثرگذار است. درواقع یکی از اهداف ما در روابط سیاسی با دیگر کشورها،گسترش منافع بیشتر است و شکل گیری این منافع، منوط به رفت و آمد گردشگر ، هنرمند، تاجر و... است. بنابراین یکی از فواید لغو روادید،آشنایی بیشتر دوملت با یکدیگر و در ادامه رونق گردشگری و اقتصادی است.
نبود خط هوایی مستقیم از ایران به تونس
آجیلی درباره مزایای لغو ویزا برای گردشگران ایرانی و تاثیرگذاری آن در افزایش رفت و آمدها اظهار داشت: یکی از معضلات ما نبود خط هوایی مستقیم با کشور تونس است . این امر موجب شده مراودات گروه های هنری و فرهنگی و گردشگری به سختی شکل بگیرد. براین اساس لغو روادید و افزایش میزان رفت و آمد ها، زمینه ای برای راه اندازی یک خط هوایی مستقیم به کشور تونس را فراهم خواهد کرد. لازم به ذکر است ایرانی ها و تونس ها اطلاعات کمی از فرهنگ کشور مقابل دارند و لغو روادید موجب
می شود این میزان مراودات و آشنایی ها گسترش پیدا کند.او درباره چالشهایی موجود در لغو رواید مانند افزایش جرم و جنایت یا سوء استفاده از لغو ویزا برای مهاجرت غیرقانونی بیان داشت: لغو ویزا، علاوه برحسن هایی که دارد، یک سری نکات منفی هم درآن دیده می شود که بی تردید اگر این نکات نبود، طبیعتا تمام کشورهای دنیا ویزاها را نسبت به هم لغو می کردند. بنابراین همن احتیاط ها و ترس ها است که موجب عدم لغو ویزا می شود. اما افزایش اعتماد این دو کشورنسبت به یکدیگرخود موجب سلب این نکات منفی است.درواقع مدت زمان محدود برای ویزا ، یعنی احتیاط هایی وجود دارد. کما اینکه در ایران هم این نگاه محتاطانه دیده می شود.
لغو روادید و تسهیل رفت و آمد گروه های فرهنگی و هنری به کشور تونس
رایزن فرهنگی ایران در تونس،درباره نقش و اثر گذاری لغو روادید در تسهیل امور گردشگران ایرانی و ارتقای روابط فرهنگی بین دو کشور اظهار داشت: در بخش گردشگری ، اتفاقی که شکل گرفته، ایجاد پل ارتباطی بین آژآنس های گردشگری تونس با آژآنس های گردشگری ایران است . به عنوان مثال، حدود دو سال گذشته هماهنگی سفر 4 تا از مدیران ارشد آژانس های بین المللی گردشگری تونس به تهران و جزیره قشم انجام شد، که اتفاق خوبی بود. همچنین با هماهنگی های انجام شده، آژآنس های گردشگری تونسی می توانند هر کدام دو گروه توریستی به ایران دعوت کنند. انشالله با ایجاد خط هوایی مستقیم صنعت گردشگری به این دو کشور گسترش پیدا می کند.
هادی آجیلی درباره برنامه های رایزن فرهنگی ایران در تونس برای آگاهی بیشتر گردشگران ایرانی از جاذبههای گردشگری تونس و فرهنگ این کشور گفت: این بخش درحیطه وظایف رایزن فرهنگی قرار نمی گیرد و وظیفه آژانس های گردشگری و وزارت گردشگری در ایران است تا در این زمینه اطلاع رسانی های لازم را انجام بدهند. اما با توجه به اینکه کشور تونس، رایزن فرهنگی در ایران ندارد و استقرار ما در آن کشور است، تلاش کردیم از برخی از هنرمندان مشهور کشورمان به تونس دعوت به عمل آوریم. مانند حضورخانم الهام حمیدی بازیگر سریال حضرت یوسف (ع).سریالی که بارها در این کشورپخش شد. خانم حمیدی سال گذشته به تونس آمد و با انتشار تصاویر خود در این کشور مخاطبان بسیاری را جذب کرد و این اتفاق در معرفی کشورتونس به ایرانی ها تاثیرگذار بود. یا حضور آقای پاک نیت بازیگر نقش حضرت یعقوب(ع). همچنین دعوت از آقای امید زندگانی بازیگر نقش حضرت سلیمان(ع).این فیلم هم بارها درتونس پخش شد.