اجلاس نیشابور؛ زبان فارسی دریچهای برای برقراری وحدت فرهنگی در آسیا است
رئیس نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در استان خراسان رضوی، با تأکید بر اهمیت برپایی اجلاس «گفتوگوهای فرهنگی آسیایی» در ترویج زبان فارسی به عنوان میراث مشترک فرهنگی کشورهای آسیایی گفت: زبان فارسی میتواند به عنوان جلوهای از توانمندیهای فرهنگی و تمدنی ایران در سطح جهانی شناخته شود؛ به کمک این زبان قادر به ایجاد پایههای محکمی برای همدلی و همکاری میان ملتهای مختلف خواهیم شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، حجتالاسلام علی باقری گفت: اجلاس «گفتوگوهای فرهنگی آسیایی، زبان فارسی میراث معنوی مشترک» در همکاری مشترک سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با دانشگاههای نیشابور و فردوسی برگزار خواهد شد؛ اجلاسی که میزبانی روسای دپارتمانهای زبان فارسی از سراسر کشورهای آسیایی را برعهده دارد.
رئیس نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در استان خراسان رضوی، ادامه داد: این اجلاس فرصت بینظیری برای تقویت شبکههای دانشگاهی، تبادل تجربیات و شیوههای نوین تدریس زبان فارسی در سطح بینالمللی ایجاد میکند. این اقدام میتواند به الگو و محرکی برای سایر دانشگاههای منطقه، در زمینه تدریس و مطالعه گستردهتر زبان فارسی هم تبدیل شود. مشترکات فرهنگی و تاریخی که ملتهای آسیایی را به یکدیگر پیوند میدهد و زبان فارسی به عنوان یکی از اصلیترین این مشترکات، میتواند بستری برای تقویت روابط دیپلماتیک و اقتصادی میان این کشورها فراهم سازد.
باقری درباره کارکرد زبان فارسی در دستیابی کشور به دیپلماسی فرهنگی گفت: ادبیات فارسی و هنر ایرانی را میتوان به عنوان نقطه آغازین تعاملات فرهنگی و همکاریهای گستردهتر منطقهای مورد استفاده قرار داد. با استفاده از این ظرفیت، میتوانیم ملتهای منطقه را به یکدیگر نزدیکتر کنیم و زمینههای همدلی و یگانگی بیشتری ایجاد کنیم.
او با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب در خصوص ضرورت گسترش زبان فارسی به عنوان زبان علم، افزود: زبان فارسی بهطور تاریخی، نقشی کلیدی در انتقال معارف اسلامی و علوم داشته است. با تداوم این روند و تلاش در جهت مدرنسازی آموزش و پژوهشهای مربوط به زبان و ادبیات فارسی، زبان فارسی را میتوان مجدد به عنوان زبانی برجسته در حوزههای علمی جهانی مطرح کرد.
رئیس نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در استان خراسان رضوی، درباره تاثیر زبان فارسی بر مباحث اقتصادی نیز گفت: با افزایش تعداد افراد آشنا به زبان فارسی در سطح بینالمللی، محصولات و خدمات ایرانی به شکل بهتری معرفی میشود، این اتفاق میتواند به افزایش صادرات و تعاملات اقتصادی یاری برساند. توسعه بازارهای بینالمللی برای عرضه محصولات فرهنگی و صنعتی ایران، نیازمند وجود مصرفکنندگان و همکارانی است که بتوانند با فرهنگ و زبان ما ارتباط عمیقتری برقرار کنند.
زبان فارسی، مسیری مطمئن برای تقویت قدرت نرم ایران
این متولی فرهنگی با اشاره به سابقه حضور و نفوذ زبان فارسی در مناطق مختلفی از آسیا و آفریقا ادامه داد: زبان فارسی در دورههای مختلف تاریخی، به عنوان پل ارتباطی میان ملتها عمل کرده و در بسیاری از مراکز علمی و فرهنگی به کار گرفته شده است. آنچنان که این زبان علاوه بر نقش محوری در تولید و انتقال علم و دانش، جایگاهی بنیادین در فرهنگ اسلامی و ادبیات عرفانی داشته است.
باقری گفت: همانطور که اشاره شد زبان فارسی بهطور سنتی نه تنها در زمینه ادبیات بلکه در علوم و معارف نیز نقشی بسزا داشته است. آثار علمی و ادبی فارسی، از دیرباز به عنوان منابع مرجع در مطالعات اسلامی و شرقی شناخته شدهاند و این روند باید با تحقیق و نوآوریهای بیشتر در عصر مدرن، تقویت شود.
رئیس نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در استان خراسان رضوی، با تأکید بر ضرورت حفظ و تقویت نقش تاریخی زبان فارسی، افزود: یکی از مسیرهای موثر برای تقویت قدرت نرم ایران، بهرهبرداری از میراث زبانی و فرهنگی مان است. زبان فارسی میتواند به عنوان جلوهای از توانمندیهای فرهنگی و تمدنی ایران در سطح جهانی شناخته شود. این زبان قادر است پایههای محکمی برای همدلی و همکاری میان ملتهای مختلف ایجاد کند.
او درباره ضرورتی که در به روزرسانی روشهای تدریس و معرفی زبان فارسی در دانشگاههای خارجی وجود دارد گفت: برای جذب بیشتر علاقهمندان به یادگیری زبان فارسی، باید به روشهای مدرن و جذاب در تدریس و معرفی این زبان توجه کرد. این امر مستلزم حمایت هایی همه جانبه از دیگر نهادهای علمی و فرهنگی است.
باقری با اشاره به به قدرت فرهنگی ایران در دورههای تاریخی مختلف گفت: قدرت نرم ایران به واسطه زبان و فرهنگ کهن آن در طول تاریخ همواره محوری بوده است. ما باید این سرمایه تاریخی را حفظ و تقویت کنیم تا بتوانیم در منطقه و جهان به عنوان یک قدرت نرم پویا و تأثیرگذار حضور داشته باشیم.
رئیس نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در استان خراسان رضوی، همچنین به تقویت همکاریهای بین المللی در حوزه زبان فارسی پرداخت و گفت: در حال حاضر، بسیاری از دانشگاههای معتبر جهان به تدریس زبان و ادبیات فارسی مشغول هستند و این نشان دهنده اهمیت و جذابیت این زبان است. ما باید با فراهمکردن منابع و ابزارهای نوین، این روند رو به رشد را حمایت و تقویت کنیم.
باقری ضمن اشاره به پیشبینی خود از آینده روشنی که با برپایی چنین اجلاسی میتوان متصور شد افزود: این میراث فرهنگی گرانبها میتواند با تلاش و همکاری جمعی ما، به یکی از عوامل تعیین کننده در ارتباطات فرهنگی و اقتصادی در سطح جهانی بدل شود. با حفظ همبستگی و تداوم روابط فرهنگی، میتوانیم زبان و فرهنگ فارسی را به یکی از ابزارهای اصلی دیپلماسی فرهنگی ایران بدل کنیم.
این متولی فرهنگی خطاب به مسئولان فرهنگی و اجتماعی، از آنان خواستار همکاری بیشتری در جهت ترویج و ارتقای جایگاه زبان فارسی در جهان شد و گفت: این امر نیازمند تلاش، همت جمعی و استفاده از تجربههای گذشتگان در جهت بهرهبرداری بهینه از ظرفیتهای موجود است.
نظر خود را بنویسید.