• 1404/01/09 - 11:33
  • 132
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

«نوروز ظرفیت‌های زیادی برای توسعه روابط میان ایران و آذربایجان دارد»_ گفت‌وگو

نوروز، به عنوان میراث فرهنگی کهن و نماد صلح و دوستی در منطقه، فرصتی اثرگذار برای تقویت روابط میان ایران و جمهوری آذربایجان به شمار می‌آید؛ وابسته فرهنگی ایران در نخجوان ضمن تأکید بر این مسئله، به تشریح برخی ظرفیت‌ها و کارکردهای این آیین مشترک در ارتقای روابط فرهنگی و توسعه همکاری‌های چندجانبه دو کشور پرداخت.

کامران پزشکی وابسته فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در نخجوان ضمن تبریک و تهنیت هم‌زمانی این میراث گران‌بهای فرهنگی و کهن که با ماه مبارک رمضان، ماه رحمت، برکت و مغفرت مقارن شده است گفت:امیدوارم که سال جدید، سالی سرشار از آرامش، سلامتی، پیشرفت و برکت برای ایران عزیز و همه مردم جهان باشد و ماه مبارک رمضان، زمینه‌ساز تقویت اخوت، صلح و نیکوکاری در میان مسلمانان شود.

او گفت: علی رغم اینکه روابط سیاسی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در سال‌های اخیر دستخوش فراز و نشیب‌های متعددی بوده است، اما نوروز می‌تواند به‌عنوان یک آیین کهن و مشترک میان ایران و جمهوری آذربایجان، ظرفیت بالایی برای توسعه و تقویت روابط فرهنگی بین دو کشور به وجود آورد.

این متولی فرهنگی افزود: این اشتراک فرهنگی می‌تواند از جنبه‌های مختلفی به نزدیکی بیشتر مردم و دولت‌های دو کشور کمک کند. از جمله «تقویت هویت فرهنگی مشترک» چراکه نوروز نه تنها یک جشن ملی، بلکه بخشی از هویت فرهنگی مشترک ایران و آذربایجان است. برگزاری مشترک این جشن و تبادل فرهنگی در این زمینه می‌تواند احساس نزدیکی بیشتری بین مردمان دو کشور ایجاد کند.

رهاوردهای نوروز برای بهبود روابط دو کشور

پزشکی با تأکید به «توسعه دیپلماسی فرهنگی» به عنوان یکی دیگر از رهاوردهایی که تاکید بر اشتراکات فرهنگی نظیر نوروز می‌تواند به ارمغان بیارود گفت: استفاده از نوروز به‌عنوان بستری برای تعاملات فرهنگی، می‌تواند زمینه‌ساز گسترش همکاری‌های فرهنگی، هنری و حتی آموزشی بین ایران و آذربایجان باشد.

او اظهار داشت که اجرای برنامه‌های مشترک نظیر جشنواره‌های نوروزی، نمایشگاه‌های فرهنگی و هنری و تبادلات دانشگاهی، به تحکیم روابط کمک خواهد کرد.

وابسته فرهنگی ایران در نخجوان «افزایش گردشگری فرهنگی» را یکی دیگر از نتایج مثبت بهره‌مندی از نوروز به عنوان آیینی کهن و مشترک در منطقه خواند و افزود: نوروز فرصت مناسبی برای جذب گردشگران بین دو کشور است. برگزاری جشن‌های نوروزی، نمایش آداب و رسوم محلی و ایجاد مسیرهای گردشگری ویژه برای بازدیدکنندگان ایرانی و آذری می‌تواند موجب رونق صنعت گردشگری و تعاملات مردمی شود.

او از «تقویت روابط اقتصادی و تجاری» به عنوان یکی از کارکردهای توجه به اشتراکات فرهنگی یاد کرد و گفت: روابط فرهنگی مستحکم می‌تواند تأثیر مثبتی بر روابط تجاری نیز داشته باشد. نوروز می‌تواند فرصتی برای نمایش صنایع دستی، محصولات فرهنگی و حتی معرفی برندهای تجاری در نمایشگاه‌ها و بازارهای مشترک بین دو کشور باشد.

پزشکی ادامه داد: همانطور که می‌دانید نوروز در 30 سپتامبر 2009 (8 مهر 1388) به عنوان میراث فرهنگی ناملموس بشریت در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. این ثبت به پیشنهاد 12 کشور از جمله ایران، آذربایجان، افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، قزاقستان، ازبکستان، قرقیزستان، ترکیه، هند، پاکستان و عراق انجام شد.

او افزود: همچنین، سازمان ملل متحد در 23 فوریه 2010 (4 اسفند 1388)، روز 21 مارس (اول فروردین) را به عنوان روز جهانی نوروز به رسمیت شناخت و در تقویم بین‌المللی ثبت کرد. این ثبت جهانی، اهمیت فرهنگی نوروز را به عنوان یک جشن کهن و نماد صلح، دوستی و نو شدن میان ملت‌های مختلف تأیید کرد.

کمک به افزایش همکاری‌ با نهادهای بین‌المللی

پزشکی با اشاره به این که از ظرفیت‌های نوروز می‌توان برای شکل‌گیری همکاری‌هایی در سطح نهادهای بین‌المللی استفاده کرد گفت: از آنجا که نوروز در فهرست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو ثبت شده است، ایران و آذربایجان می‌توانند در قالب همکاری‌های بین‌المللی از این ظرفیت برای معرفی فرهنگ مشترک خود بهره ببرند و در محافل بین‌المللی به تعاملات بیشتری دست یابند.

او افزود: بنابراین، نوروز نه تنها یک آیین سنتی، بلکه ابزاری مؤثر برای نزدیکی بیشتر ایران و جمهوری آذربایجان است که می‌تواند پایه‌گذار روابط پایدار و عمیق‌تر فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی شود.وابستگی فرهنگی ایران در نخجوان می‌تواند با تکیه بر ثبت جهانی نوروز در یونسکو و اشتراکات فرهنگی ایران و جمهوری آذربایجان، اقدامات متعددی را برای تقویت روابط فرهنگی و دیپلماسی عمومی انجام دهد.

این وابسته فرهنگی ادامه داد: همچنین سازمان فرهنگی اکو، به‌عنوان یک نهاد مهم منطقه‌ای، ظرفیت‌های گسترده‌ای برای تقویت روابط فرهنگی ایران و جمهوری آذربایجان دارد. این سازمان می‌تواند با بهره‌گیری از اشتراکات فرهنگی، به‌ویژه نوروز و دیگر آیین‌های مشترک، گام‌های مؤثری در جهت توسعه همکاری‌های فرهنگی و دیپلماسی عمومی بردارد. در همین راستا، استفاده از ظرفیت‌های این نهاد فرهنگی منطقه‌ای در سال جاری در دستور کار نمایندگی قرار دارد.

او همچنین، گفت: پیوست فرهنگی یادداشت تفاهم کمیسیون اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان به‌عنوان یک ابزار مهم در تقویت روابط دو کشور، نیز می‌تواند نقش مؤثری در توسعه همکاری‌های فرهنگی و اجتماعی ایفا کند.

پزشکی مطرح کرد که این پیوست، که به‌طور ویژه بر جنبه‌های فرهنگی تأکید دارد، می‌تواند زمینه‌ساز چندین ظرفیت و فرصت مهم برای تقویت روابط ایران و آذربایجان در حوزه‌های مختلف خصوصا دیپلماسی نوروزی باشد. البته مراحل امضای کامل این یادداشت تفاهم هنوز به‌طور کامل انجام نشده است. امید است که تا اواسط سال جاری، هر دو کشور بتوانند از مفاد توافقات فرهنگی این یادداشت تفاهم بهره‌مند شوند.

 

روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی 

. .

. .

About Us

The argument in favor of using filler text goes something like this: If you use arey real content in the Consulting Process anytime you reachtent.