«دیپلماسی نوروز زمینهساز گسترش همکاریهای همه جانبه است»- گفتوگو
نوروز، پلی اثرگذار در گسترش روابط فرهنگی با قزاقستان است که میتواند زمینهساز همکاریهای عمیقتر فرهنگی، علمی، سیاسی و حتی اقتصادی شود. رایزن فرهنگی کشورمان با تاکید بر نقش اشتراکات فرهنگی در تقویت روابطمان با قزاقستان، نوروز را نمادی وحدتبخش و برآمده از تاریخ مشترک دو ملت خواند.

علی اکبر طالبیمتین رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در قزاقستان در پاسخ به اینکه تمرکز بر اشتراکات فرهنگی، به خصوص نوروز چقدر به ما در توسعه و تقویت روابط فرهنگی با قزاقستان کمک میکند، گفت: نوروز فقط یک جشن نیست، بلکه نمادی عمیق از تاریخ مشترک، جهانبینی و سنتهای فرهنگی دو ملت ایران و قزاقستان است. این جشن ارزشهایی همچون نوسازی، وحدت و هماهنگی با طبیعت را مجسم میکند که برای هر دو ملت اهمیت دارد.
او ادامه داد: با توجه به اینکه قزاقستان نیز نوروز را به عنوان یکی از مهمترین جشنهای ملی خود برگزار میکند، ترویج آن بستری طبیعی و ضروری برای گفتوگو میان دو کشور فراهم میسازد.تکیه بر اشتراکات فرهنگی نظیر نوروز، به ایران کمک میکند تا دیپلماسی فرهنگی خود را گسترش داده و روابط مستحکمتری هم در سطح نهادهای دولتی و هم در میان عموم مردم ایجاد کند.
ابزاری مهم برای تقویت همکاریهای منطقه
این رایزن فرهنگی افزود: این امر موجب تقویت دیپلماسی مردمی میشود، به طوری که ابتکارات فرهنگی باعث نزدیکی ملتها، درک متقابل و افزایش همدلی بین مردم ایران و قزاقستان خواهد شد. از سوی دیگر این تعاملات شرایط را برای گسترش همکاریهای علمی، فرهنگی و آموزشی فراهم میکند.
طالبیمتین درباره نقش وحدت بخش نوروز میان کشورهای منطقه گفت: نوروز نه تنها ایران و قزاقستان، بلکه سایر کشورهای منطقه از جمله تاجیکستان، ازبکستان، آذربایجان و ترکمنستان و سایر کشورهای حوزه نوروز را نیز به یکدیگر پیوند میدهد که این موضوع آن را به ابزاری مهم برای تقویت همکاریهای منطقهای تبدیل میکند.
رایزن فرهنگی کشورمان افزود: حمایت و ترویج نوروز در سطوح مختلف به ایران اجازه میدهد تا خود را به عنوان مرکز فرهنگ آیینی و سنتی معرفی نموده و نقش خود را در حفظ میراث مشترک منطقه برجسته سازد.
او در پاسخ به این که بهره مندی از روابط مبتنی بر دیپلماسی نوروز چقدر مسیر دستیابی به دیگر انواع دیپلماسی را هموار میکند گفت: دیپلماسی نوروز بخشی از مفهوم گستردهتر دیپلماسی فرهنگی است که در دهههای اخیر به یکی از ابزارهای کلیدی روابط بینالملل تبدیل شده است. این دیپلماسی بر پایه "قدرت نرم" بنا شده و از طریق فرهنگ، هنر، سنتها و آموزش، تصویر مثبتی از کشور در عرصه بینالمللی ترسیم میکند.
این متولی فرهنگی ادامه داد: مزایای این نوع دیپلماسی آشکار است، از جمله مهمترین نتایج آن میتوان به تسهیل در ایجاد فضایی از اعتماد بین ملتها و دولتها که در نهایت روند برقراری و توسعه روابط دیپلماتیک در سایر حوزهها اشاره کرد.
طالبیمتین درباره زمینهسازی دیپلماسی نوروز برای دستیابی به زمینههای لازم جهت تحقق دیگر انواع دیپلماسی گفت: به طور مشخص، این دیپلماسی زمینهساز موارد مختلفی میشود که دیپلماسی اقتصادی از جمله آنهاست؛ تقویت پیوندهای فرهنگی از طریق نوروز میتواند به گسترش همکاریهای اقتصادی منجر شود. به عنوان مثال، رویدادهای فرهنگی مشترک توجهها را به ظرفیتهای گردشگری و آشپزی ایران جلب میکند که میتواند به توسعه صنعت گردشگری و سرمایهگذاریهای متقابل کمک کند.
این متولی فرهنگی ادامه داد: از این طریق مسیر تحقق دیپلماسی آموزشی و علمی نیز هموارتر میشود چراکه ابتکارات فرهنگی فرصتهای جدیدی را برای همکاریهای دانشگاهی، مراکز پژوهشی و محافل علمی دو کشور ایجاد میکند. این همکاریها میتوانند در قالب برنامههای تبادل دانشجو، اعطای بورسیههای تحصیلی و پژوهشهای مشترک علمی تجلی پیدا کنند.
تسهیلگری در روابط سیاسی به کمک نوروز
او دیپلماسی سیاسی را یکی دیگر از انواع دیپلماسی خواند که در پیگیری اشتراکات فرهنگی نظیر نوروز، مسیر دسترسی به آنها سهل تر می شود، طالبی متین گفت: پروژههای فرهنگی موفق، پایهای مطلوب برای مذاکرات سیاسی فراهم میکنند. زمانی که روابط فرهنگی و انسانی میان کشورها تقویت میشود، این امر به ایجاد فضای بازتر و سازندهتر برای گفتوگوهای سیاسی کمک میکند.
این رایزن فرهنگی با تاکید برآن که دیپلماسی نوروز نقطه پایان نیست، بلکه نقطه آغازی برای همکاریهای چندجانبه در حوزههای سیاسی، اقتصادی، علمی و آموزشی است، افزود: با چنین نگاهی، رایزنی فرهنگی ایران در قزاقستان نقش کلیدی در ترویج فرهنگ ایرانی و تعمیق روابط دوجانبه ایفا میکند.
او با اشاره به اقداماتی که دفتر رایزنی ایران در قزاقستان قادر به انجام آنهاست، گفت: شرکت در رویدادهای شهری یکی از موارد مهم دراین زمینه است. از جمله این رویدادها میتوان به برنامههای شهری سازمانیافته توسط شهرداری مناطق اشاره کرد که به صورت برپایی یورتها و یا بازارچه نوروزی و حضور گسترده مردمی است که با هدف نمایش فرهنگ و هنر کشور قزاقستان و کشورهای شرکتکننده از جمله جمهوری اسلامی ایران برگزار میشود.
طالبیمتین مشارکت رایزنی فرهنگی در نمایشگاه بینالمللی اکسپو را یکی دیگر از اقدامات اثرگذار دراین زمینه خواند افزود: هر ساله در آغاز نوروز یک نمایشگاه بینالمللی فرهنگی در محل اکسپو در شهر آستانه و با حضور کشورهای مختلف به ویژه حوزه نوروز برپا میشود که در آن کشورها، جلوههایی از فرهنگ و هنر کشور خود را به نمایش میگذارند. از ویژگی این نمایشگاه حضور رئیسجمهور قزاقستان و شبکههای مختلف خبری و تلویزیونی مهم قزاقستان به طور گسترده در روز افتتاحیه آن است.
او ادامه داد: با توجه به برگزاری این نمایشگاه در روزهای آغازین نوروز، فرصت عالی برای کشورمان فراهم است تا ضمن نمایش آثار و صنایع هنری برتر ایرانی، با چیدن سفره هفتسین، یکی از کهنترین جلوههای آیینی نوروز در ایرانزمین را به نمایش گذاشته و آن را به مردم قزاق و کشورهای حاضر در نمایشگاه معرفی کند.
این رایزن فرهنگی همکاری با دانشگاههای آستانه را دیگر اقدام موثر دراین زمینه خواند و گفت: برگزاری سخنرانیها و برنامههای مشترک با دانشگاههای برتر قزاقستان از جمله دانشگاه ملی اوراسیا و بینالمللی آستانه و همچنین مراکز علمی و فرهنگی دیگر از جمله کتابخانه آکادمی ملی و مرکز ملی نسخ خطی قزاقستان که به تبادل علمی و ترویج فرهنگ ایرانی در میان نسل جوان و جامعه دانشگاهی این کشور کمک خواهد کرد.
یکی از اقدامات مهم و البته اثرگذار دفاتر رایزنی فرهنگی ایران در دیگر کشورها، برپایی رویدادهای فرهنگی درباره آیینها و رسومی نظیر نوروز است؛ طالبی متین دراین باره گفت: برگزاری برنامههایی نظیر چیدن سفره هفتسین و برپایی نمایشگاه نوروزی در محل رایزنی فرهنگی، نمایش فیلم و برگزاری نشست نوروزی و گپ و گفت با دانشجویان درباره وجه شباهت و تفاوت نوروز در ایران و قزاقستان با هدف تعمیق تبادلات فرهنگی با نسل جوان.این اقدامات به تقویت پیوندهای فرهنگی و علمی بین دو کشور و گسترش دامنه همکاریها در حوزههای مختلف کمک خواهد کرد.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی