logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1402/03/31 - 15:04
  • 757
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

پایتخت باستانی بلغارستان میزبان تاریخ و فرهنگ ایران اسلامی بود

«ولیکوترنوا» شهر تاریخی و پایتخت باستانی بلغارستان، میزبان پنجمین و آخرین نمایش بزرگ شاهنامه و نمایشگاه صنایع دستی ایرانی اسلامی بود.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، پنجمین و آخرین نمایش بزرگ شاهنامه و نمایشگاه صنایع دستی ایرانی اسلامی در نیمه اول سال 2023 میلادی در شهر تاریخی و پایتخت باستانی بلغارستان «ولیکوترنوا» برگزار شد.

مسعود احمدی، رایزن فرهنگی کشورمان در سخنانی در ابتدای این نمایش، از فرهنگ ایرانی اسلامی به عنوان میراث تمدن بشری یاد کرد و گفت: تمدن ایرانی اسلامی تمدن دوستی و مهربانی و همگرایی ملت‌هاست.

وی به زبان بلغاری از شخصیت‌های بزرگ و تاریخی ولیکو ترنوا همچون آسن و پیتر بنیانگزاران امپراطوری دوم بلغار و نیز تئودورا ملکه بزرگ بلغار و همچنین، از نویسندگان مشهور بلغار مانند استانف و الکساندروف در قرن 19 به عنوان چهره‌های شاخص بلغار یاد کرد که با استقبال و تشویق جدی و مستمر حضار مواجه شد.

احمدی با اشاره به برگزاری نمایشگاه صنایع دستی ایرانی و اسلامی در فرصت زمان یک روزه، از حاضران  دعوت کرد تا با بازدید از این جلوه‌های ناب هنر بشری با بخش‌هایی از آثار هنرمندان ایرانی آشنا شوند.

لزوم استمرار حضور فرهنگی و هنری ایران در شهر ولیکوترنوا

واسیل والچف، رئیس مرکز هنرهای نمایشی ولیکوترنوا با تقدیر از انتخاب این شهر برای نمایش شاهنامه و ایران و نمایشگاه صنایع دستی ایرانی اسلامی، این رخداد را فرصتی تاریخی برای مردم این منطقه دانست تا بیشتر با تاریخ غنی ایران آشنا شوند.

والچف با تأکید بر اهمیت برگزاری این برنامه‌های فرهنگی از سوی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بلغارستان، خواستار استمرار حضور فرهنگی و هنری ایران در این شهر و برای مردم شد.

تقدیر از رایزنی فرهنگی کشورمان برای نمایش تاریخ و فرهنگ ایرانی

النا پانایاتوا، تهیه کننده و کارگردان نمایش شاهنامه و ایران در سخنانی، داستان زال را یک روایت اصیل و عفیفانه شرقی از کتاب مشهور و جهانی شاهنامه دانست که معرفی آن می‌تواند به شناخت بیشتر و بهتر ادبیات ماندگار جهان کمک کند.

وی با تقدیر از رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بلغارستان تأکید کرد: این حرکت برای اولین بار در این حوزه انجام می‌شود و استقبال مردم از کاروان ایران و فرهنگ ایرانی نشانگر ریشه‌های عمیق تمدنی مشترک دو ملت است.

پانایاتوا تصریح کرد: در این نمایش نیز که همچون سایر شهرها با استقبال بسیار چشمگیر مردم و هنرمندان برگزار شد، زندگی شخصیت‌های باستانی و اسطوره‌ای شاهنامه همچون سام، زال، رودابه، منوچهر، محراب شاه در ضمن روایتگری فردوسی در کنار نمایش به تصویر کشیده شد و به داستان زال و چگونگی پیوند مردم شرق ایران با محوریت رودابه و زال پرداخته است.

این کارگردان اظهار داشت: محوریت این نمایش بر یک خواست پاک عاشقانه میان دو جوان شاهزاده از نقاط اقوام مختلف ایرانی است. روایتگر این قصه و نمایش خود شخصیت فردوسی است که در گوشه‌ای از صحنه به آرامی نشسته و نظاره گر داستان و نیز قصه گوی اصلی محسوب می‌شود.

وی عنوان کرد: خط مهم روایت این داستان ضمن بیان تاریخ ایران و فرهنگ ایران زمین، عفاف و حجاب و اهمیت سنت‌های ازدواج مثل خواستگاری و پیش قدم شدن بزرگان خانواده‌هاست. این داستان در این روایت ایرانی نشان می‌دهد که ازدواج نه یک امر فردی و پیوند دو جانبه بلکه یک پیوند میان خانواده‌هاست. این نمایش با ازدواج زال و رودابه و آغاز عصر رستم دستان به پایان می‌رسد.

شایان ذکر است، پس از برگزاری مراسم‌های بزرگ در شهرهای صوفیه، کرجالی، اسمولیان، روسه، شهر ولیکو ترنوا به عنوان پنجمین و آخرین شهر در نیمه اول سال 2023 میلادی میزبان کاروان فرهنگی تمدنی شاهنامه و ایران و نمایشگاه صنایع دستی ایرانی اسلامی بود و با برگزاری این پنجمین برنامه بزرگ و البته با طی کردن مسیر بیش از دو هزار کیلومتری میان این شهرها، کاروان فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی تا حرکت دوباره در نیمه دوم سال جاری توقفی دو ماهه خواهد داشت.

شهر تاریخی ولیکو ترنوا با سابقه تمدنی سکونت سه هزار ساله انسان در آن، تاریخی‌ترین و باستانی‌ترین شهر بلغارستان و یکی از پایتخت‌های کهن سابق شرق اروپا محسوب می‌شود. این شهر که تا اواسط قرن 19 میلادی پایتخت امپراطوری بلغار بوده، آسن بزرگ مؤسس امپراطوری دوم بلغارستان در  قرن دوازدهم میلادی از این شهر آغاز دوره جدید امپراطوری را برای بلغارها اعلام کرد بنابراین برای مردم این کشور این شهر و این منطقه به لحاظ هویتی جایگاه و منزلت خاص خود را دارد.

شهر ولیکو ترنوا در ابعاد کوچکتر اهمیتی همچون شهرهای تاریخی اصفهان و شیراز برای ایران را دارد. این شهر به لحاظ آثار تاریخی و گردشگری یک شهر غنی با گردشگران عمدتا اروپایی است و دانشگاه این شهر بعد از دانشگاه صوفیه بزرگترین دانشگاه بلغارستان محسوب می‌شود.

انتهای پیام/

 

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved