logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1401/12/24 - 07:51
  • 762
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
در کراچی مطرح شد؛

حکیم نظامی گنجوی شهره جهانی دارد

نجمی حسن، دانشیار دانشکده دولتی در کراچی گفت: نظامی گنجوی که در شعرسرایی حماسی و داستان سرایی فارسی شهره جهانی دارد، شعرهای زیبای دینی مذهبی در ستایش خداوند متعال و مدح پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله سروده که از جایگاه بالایی برخوردار است.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، به همت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در کراچی و با همکاری فرهنگستان ادبیات پاکستان در کراچی، انجمن زبان و ادبیات سندی در کراچی و انجمن ادبی آداب انترنیشنل، محفل ادبی به مناسبت سالروز بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی، شاعر بزرگ و نامدار زبان و ادب فارسی در محل خانه فرهنگ کشورمان برگزار شد.

در این برنامه، سعید طالبی‌نیا، وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در کراچی، عالیه امام، از چهره‌های سرشناس فرهنگی اجتماعی پاکستان، فاطمه حسن، رئیس انجمن ترقی اردو، فراست رضوی، از شاعران و ادبای معروف زبان و ادب اردو، شیر مهرانی، عضو هیأت مدیره فرهنگستان ادبیات پاکستان و استاد بخش زبان و ادبیات سندی در دانشگاه کراچی، مسعود کاظمی، استاد سیار بخش زبان و ادبیات انگلیسی در دانشگاه کراچی، مخمور بخاری، استاد بخش زبان و ادبیات سندی در دانشگاه سند، اظهر بابهن، رئیس انجمن ادبی زبان و ادبیات سندی در کراچی، کشور عدیل جعفری، رئیس انجمن ادبی آداب انترنیشنال، تنویر ابرو، حقوقدان و وکیل دادگاه عالی سند، نسیم نازش، شاعر معروف زبان اردو، نصیر سومرو، شاعر مشهور اردو و سندی، فهیم شناس کاظمی، دانشیار یکی از دانشگاه‌های دولتی، نجمی حسن، دانشیار در دانشکده دولتی آموزش و پرورش در کراچی، سیدکاشف رضا، شاعر و رمان نویس اردو و تعداد زیادی از اصحاب رسانه و شاعران و رمان نویسان زبان های اردو و سندی حضور داشتند.

این برنامه با تلاوت قرآن کریم توسط یکی از قاریان برجسته اهل سنت بریلوی و پخش سرود ملی ایران و پاکستان آغاز شد و سپس، تعدادی از شاعران و ادیبان حاضر در مراسم به ایراد سخنرانی پرداختند.

سعید طالبی‌نیا، وابسته فرهنگی کشورمان در کراچی در این نشست ادبی، افزود: شاعر بزرگ حکیم نظامی گنجوی یک شاعر تمام ایرانی و تمام فارسی گوی است و وی یک بیت شعر نیز به زبان ترکی نسروده است، کما اینکه مولوی نیز در ترکیه مدفون است ولی او نیز ایرانی بوده و تمام اشعارش به زبان شیرین فارسی است؛ چرا که در گذشته نه چندان دور در تمام این مناطق، زبان ادبی و فرهنگی زبان فارسی بود. بنابراین اگر ما بخواهیم فرهنگ و ادب پدران و مادران خودمان را احیا کنیم باید زبان فارسی را یاد بگیریم.

شیر مهرانی، استاد دانشگاه کراچی از فرهنگستان ادبیات پاکستان گفت: فرهنگستان ادبیات پاکستان در کراچی از سال‌ها پیش در برگزاری همایش‌ها، کنفرانس‌ها، سمینارها و برنامه‌های مختلف ادبی و فرهنگی با خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران کراچی همکاری داشته و مشارکت در چنین نشست‌های ادبی را برای خود موجب افتخار می‌داند.

وی افزود: زبان شیرین فارسی چون در طول قرن‌ها زبان رسمی، دیوانی و علمی این منطقه بود، لذا ادبیات سندی به ویژه شعر سندی در زمینه‌های زیادی تحت تاثیر زبان و ادب سندی قرار گرفته است. ما امیدواریم که این همکاری‌ها در آینده نیز تداوم پیدا کند.

نجمی حسن، دانشیار دانشکده دولتی در کراچی طی سخنانی، در مورد شعرگویی دینی و مذهبی نظامی گنجوی اظهار داشت: نظامی گنجوی که در شعرسرایی حماسی و داستان سرایی فارسی شهره جهانی دارد، شعرهای زیبای دینی مذهبی در ستایش خداوند متعال و مدح پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله سروده که از جایگاه بالایی برخوردار است.

نصیر احمد سومرو ضمن قدردانی از خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران کراچی برای برگزاری نشست ادبی به مناسبت بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی گفت: خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در کراچی فرصت خوبی را فراهم کرده است که نخبگان زبان و ادب سندی و اردو دور هم جمع شوند و در مورد شخصیت و آثار حکیم نظامی گنجوی از نظرات یکدیگر استفاده کنند.

فهیم شناس کاظمی، دانشیار یکی از دانشگاه‌های دولتی مطرح کرد: نظامی گنجوی از چهره‌های سرشناس زبان و ادب فارسی در قرن دوازدهم میلادی است. بدون شک ادبیات فارسی بدون تذکره ایشان نامکمل می‌ماند.

وی جایگاه ویژه‌ای را در حماسه سرایی و داستان سرایی به زبان فارسی دارد. بسیاری از شاعران نامدار در ایران، ترکیه و شبه قاره هند و پاکستان سبک شعری داستان سرایی وی را برای خود مورد تقلید قرار داده بودند. آثار زیادی از ادبیات به زبان‌های مختلف در شبه قاره وجود دارد که به سبک شعری نظامی گنجوی نگاشته شده است.

خانم نازش نسیم شعر زیبایی در مدح سرایی حکیم نظامی سرود که موجب استقبال حضار قرار گرفت.

اظهر بابهن، رئیس انجمن ادبی سندی در کراچی هم در سخنانی، گفت: شاعران شبه قاره به خصوص شاعران سرزمین سند از جمله شاه عبدالطیف بتایی، سچل سرمست و دیگران نه تنها علاقه‌مندان زبان ادب فارسی بودند بلکه به سبک صوفیای ایران اشعار خود را به زبان سندی سرودند. نظامی گنجوی یکی از شاعران نمونه فارسی زبان برای شعرسرایان این سرزمین بود.

کشور عدیل جعفری، رئیس انجمن ادبی آداب انترنیشنال ابراز کرد: در آینده نیز در برگزاری همایش‌های ادبی با نمایندگی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران همکاری خواهیم کرد.

آثار نظامی از میراث گرانسنگ ادبیات جهانی است

مسعود کاظمی، استاد سیار بخش زبان و ادبیات انگلیسی در دانشگاه کراچی گفت: اشعار نظامی گنجوی را از لحاظ معیارهای ادبی می‌توان در ردیف اشعار فردوسی و مولانا قرار داد. آثار وی بخشی از میراث گرانسنگ ادبیات جهانی محسوب می‌شود.

وی افزود: نظامی گنجوی مجموعه "لیلی و مجنون" را به سفارش شیروان شاه تألیف کرد و در پاداش جایزه بسیار ارزشمندی را دریافت کرد. یکی دیگر از آثار عمده ادبی وی هفت پیکر است که ظرافت‌های زیبای شعری را دارا است.

مخمور بخاری، استاد بخش سندی دانشگاه سند برگزاری کنفرانس ادبی در مورد نظای گنجوی شاعر بزرگ و برجسته قرن ششم قمری هجری ایران زمین را اقدامی بزرگ در شناساندن نظامی به علاقه مندان زبان و ادب فارسی در پاکستان دانست.

تنویر ابرو، از نخبگان زبان و ادب سندی و یکی دیگر از سخنرانان محفل ادبی گفت: نظامی در زمره شعر سرایان بزرگ و توانای زبان پارسی است که نه ‌تنها دارای روش و سبکی جداگانه است، بلکه تأثیر شیوه شعر سرایی وی بر شاعران پارسی پس از او و برشاعران شبه قاره نیز آشکار است.

وی تصریح کرد: تأثیر آثار شعری نظامی در توسعه ادبیات فارسی بسیار مهم و موثر بوده و پنج گنج وی برای شاعران بعدی زبان فارسی به الگویی تبدیل شد که تعداد زیادی از شاعران فارسی گو ازآن تقلید کردند.

سیدفراست رضوی گفت: بهترین آثار زبان و ادب فارسی در دوره سامانیان به وجود آمد. زمان سامانیان در ترویج و توسعه ادب فارسی از بهترین دوره‌های تاریخی ایران زمین است. رودکی سمرقندی که اولین شاعر فارسی زبان است متعلق به همین دوره است. زمینه ابتدایی شاهنامه فردوسی که از شاهکارهای ادبی جهان محسوب می‌شود در همین عصر ترتیب یافت.

وی افزود: نظامی گنجوی تنها شاعری در ادبیات فارسی هستند که می‌توان اشعار وی را هم ردیف اشعار فردوسی قرار داد. 

خانم عالیه امام به عنوان سخنران پایانی این نشست، گفت: بهترین شاعران کسانی هستند که اشعار ایشان عاطفه بشر دوستی را تقویت می‌دهد. کسانی که بشر دوستی را ترویج نمی‌دهند در جهان ادب ماندگار نمی‌شوند. نظامی گنجوی یکی از شاعران برجسته ادبیات جهانی است که برای جامعه الگو سازی می‌کند.

انتهای پیام/

     

 

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved