logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1401/01/29 - 22:52
  • 378
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
بیست‌ونهمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن/ 8

خوشمنش: بشر امروز نیازمند بازخوانی شخصیت پیامبر مهربانی است

استاد علوم قرآن دانشگاه تهران در نشست تخصصی «سبک زندگی قرآنی» تأکید کرد: بشر امروز نیازمند بازخوانی شخصیت پیامبر مهربانی است.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نشست تخصصی «سبک زندگی قرآنی»، امشب (۲۹ فروردین‌ماه) همزمان با سومین روز برگزاری نمایشگاه بین‌المللی قرآن و با حضور ابوالفضل خوشمنش، استاد دانشگاه تهران، عبدالکریم شبلی، استاد دانشگاه تونس، سید حسن موسوی، پژوهشگر قرآن،  علیرضا شمالی، استاد دانشگاه آزاد اسلامی، نورالدین ابو لحیه، مفسر قرآن از الجزایر، شیخنا لوح، مشاور قرآنی طریقت مریدیه در سنگال و مهناز اعتضادی، مدرس دانشگاه در مصلی امام خمینی(ره) تهران برگزار شد.

عبدالکریم شبلی، استاد دانشگاه تونس در سخنانی در این نشست، گفت: من بیست سال است پیرامون سیره رسول خدا(ص) تحقیق می‌کنم، سیره رسول خدا(ص) به دلیل تاخیر در تدوین، دارای اشکالاتی است؛ شخصیت با عظمت رسول خدا(ص) مورد اتفاق همه مسلمانان و متشرقان است، اما روایات جعلی که با قرآن هماهنگی ندارند، زیاد است‌.

وی افزود: دشمنان اسلام به دنبال بزرگ کردن برخی اشکالات به زندگی رسول خدا(ص) هستند، اما رسالت محمد(ص) آشکارتر از این نواقص  است.

این استاد دانشگاه تونس ادامه داد: برخی از روایات ناشی از حسادت استکبار قریش در زمان صدر اسلام است که به دنبال تخریب شخصیت والای رسول خدا(ص) بودند.

وی همچنین، گفت: اتهامات قریش به رسول خدا(ص) بسیار زیاد بود و این اتهامات امروزه توسط دشمنان اسلام بازپخش می‌شود.

شبلی اظهار داشت: نکته دیگر اتهامات متشرقین به زندگی رسول خدا(ص) است که بسیاری از آنها با نگاه قرآن به عنوان منبعی مهم و زنده از زندگی رسول خدا(ص) همخوانی ندارد.

ابوالفضل خوشمنش، استاد علوم قرآن دانشگاه تهران در ادامه این نشست، مطرح کرد: سخن پیرامون رسول خدا(ص) بسیار است؛ آنچه رسول خدا(ص) به جامعه انسانی عرضه کرده و تاثیرگذاری او واضح است.

این استاد دانشگاه تهران افزود: در قرآن کریم سوره مبارکه نجم و تکویر آمده است؛ ولقدْ رآه بالْأفق الْمبین  بالْأفق الْأعْلى ... پیامبر اکرم(ص) از این افق بالا، کرانه ماوراء الطبیعه شناخت را فراگرفته و به انسان عرضه کرده است.

وی افزود: پیامبر اکرم(ص) حامل حکمت است و ملک به حکمت امر مفقود در زندگی بشر امروز است.

خوشمنش گفت: به امکان خداوند بود که به پیامبر(ص) مانند حضرت موسی(ع) معجزات داده شد و قرآن را به عنوان کتاب در قلب او قرار داد.

وی اظهار داشت: در سوره مبارکه اسراء، خداوند بزرگترین حکمت را که توحید و نیکی به پدر و مادر است را به رسول خدا(ص) داده است. وفای به عهد، انصاف در تجارت و ... در این سوره از حکمت شمرده شده است.

خوشمنش ادامه داد: خداوند متعال حکمت را که گمشده بشر امروز است را به رسول خدا(ص) داد.

وی همچنین، بیان کرد: رسول خدا(ص) کسی است که رحمت الهی را در خود مجسم کرد و آن را برای بشر آورد. بشر امروز نیازمند بازخوانی شخصیت پیامبر مهربانی است.

ضرورت تحقیق پیرامون زندگی رسول خدا(ص) با رجوع به مرجعیت قرآن کریم

سومین سخنران این نشست بین‌المللی که به دو شیوه حضوری و مجازی برگزار شد، «نورالدین أبولحیه»، مفسر و پژوهشگر قرآنی از کشور الجزایر بود که بر ضرورت فهم شخصیت پیامبر(ص) از طریق رجوع به قرآن تأکید کرد.

وی در ادامه به آیه ۱۶۲ سوره انعام «قلْ إنّ صلاتی ونسکی ومحْیای ومماتی للّه ربّ الْعالمین: بگو در حقیقت نماز من و [سایر] عبادات من و زندگى و مرگ من براى خدا پروردگار جهانیان است» اشاره کرد و گفت: این آیه در حقیقت آینه شخصیت پیامبر(ص) در قرآن است.

این مفسر قرآن الجزایری با اشاره به این که ما اعتبار و سند قرائت قرآن را از پیامبر(ص) می‌گیریم، گفت: همان‌طور که سند قرائت ما باید متصل به نبی(ص) باشد، بهتر است اعتبار سند زندگی خود را نیز از سیره نبوی بگیریم.

وی در ادامه بر ضرورت رجوع به مرجعیت قرآن برای تحقیق پیرامون زندگی رسول خدا(ص) اشاره کرد و گفت: ما تا زمانی که درکی از نبی اکرم(ص) نداشته باشیم، درکی از اسلام نخواهیم داشت و در حقیقت آشنایی با رسول خدا از طریق قرآن محقق می‌شود.

نورالدین ابولحیه با اشاره به اینکه قاعده «جری و تطبیق» قاعده‌ای مهم برای تحقیق پیرامون رسول اعظم(ص) در قرآن  است، تأکید کرد: هدایت شامل همه انسان‌ها است و رسول خدا(ص) پیامبر همه بشریت است.

ابولحیه در ادامه، بازخوانی اخلاق نبوی را از ضرورت‌های امروز بشر معاصر دانست و گفت: بشر امروز در حوزه اخلاق با بحران مواجه است و اقتدا به اخلاق رسول خدا بهترین الگو برای خروج از این بحران است.

وی در ادامه با تأکید بر این مطلب که پیامبر(ص) الگوی همه بشریت است، گفت: ایشان خود راوی زندگی پیامبران گذاشته است و این میراث بسیار مهم برای همه انسان‌ها است.

این مفسر قرآن اظهار داشت: برخی از روشنفکران هستند که پیرامون نبی مکرم اسلام اظهار‌نظرهایی می‌کنند که مخالف نص صریح قرآن است؛ بنابراین برای تحقیق پیرامون زندگی رسول خدا(ص) باید به مرجعیت قرآن رجوع کنیم و پیامبر(ص) را در آینه قرآن بیابیم.

زندگی رسول خدا(ص) سرتاسر تجسم صداقت و راستگویی بود

مهناز اعتضادی، مدرس دانشگاه نیز از دیگر سخنرانان این نشست بود که با موضوع «زن الگو در قرآن کریم» سخنرانی کرد. وی گفت: الگویی که قرآن کریم از زن ارائه می‌دهد، با تصویر زن در عصر جاهلی و جامعه غربی امروز بسیار متفاوت است.

اعتضادی اظهار داشت: زیبایی معنوی رسول خدا(ص) در قرآن موضوع بسیار مهمی است که باید به آن توجه شود.

این استاد دانشگاه افزود: رسول خدا(ص) با همه شخصیت‌های پیش از خود متفاوت است. عبودیت و ایمان از مهمترین ویژگی‌های زندگی رسول خدا(ص) در قرآن کریم است.

وی بیان کرد: راستگویی از برجسته‌ترین ویژگی‌های رسول خدا(ص) به شمار می‌رود. زندگی رسول خدا(ص) سرتاسر تجسم صداقت و راستگویی بود.

اعتضادی تأکید کرد: پاکدامنی یوسف را رسول خدا(ص) در حد اعلا داشت و حکمت و دانش را می‌توان از از دیگر ویژگی‌های شخصیتی رسول خدا(ص) برشمرد.

باید به موضوع آموزش تدریجی قرآن به مردم توجه کرد

علیرضا شمالی، استاد دانشگاه آزاد اسلامی آخرین سخنران این نشست بود که در ابتدای سخنان خود با اشاره به آیه ۲۸ سوره رعد «الّذین آمنوا وتطْمئنّ قلوبهمْ بذکْر اللّه ألا بذکْر اللّه تطْمئنّ الْقلوب: همان کسانى که ایمان آورده‏‌اند و دل‌هایشان به یاد خدا آرام مى‏‌گیرد آگاه باش که با یاد خدا دل‌ها آرامش مى‏‌یابد»، گفت: قرآن کریم دو بار نازل شده است، یکبار  بر رسول خدا(ص) و بار دیگر بر  امت رسول الله(ص).

شمالی افزود: قرآن کریم یکبار از «أنزل» استفاده کرده که در سوره قدر به آن اشاره کرده و بار دیگر از «نزّل» استفاده کرده که در آیه ۹ سوره «حجرات» «إنّا نحْن نزّلْنا الذّکْر وإنّا له لحافظون» به آن اشاره شده است.

وی تأکید کرد: همان‌طور که که نزول قرآن کریم تدریجی بوده، باید در زمینه آموزش تدریجی قرآن به مردم نیز به تدریجی‌بودن آموزش و قدرت فهم و پذیرش آن‌ها توجه کرد.

شمالی بیان کرد: نمی‌توان از کسی در نخستین مرحله انتظار داشت تا اعمال اسلامی و قرآنی را یاد بگیرد؛ همچنانکه از یک طفل نمی‌توان انتظار داشت همه علوم را در یک مدت کوتاه فرا گیرد .

وی اظهار داشت: تربیت انسان از نگاه پیامبر(ص) هم با این روش تدریجی قابل تامل است.

شمالی گفت: بنابراین نزول تدریجی نشان می‌دهد که مردم نمی‌توانند معارف قرآن را یک مرتبه بپذیرند؛ روش قرآنی تدریجی در زندگی بسیار مهم است.

این استاد دانشگاه در پایان سخنانش، با اشاره به آیه لا یکلّف اللّه نفسًا إلّا وسعها ۚ تأکید کرد: هرکس ظرفیت خاصی دارد و ما از روش تدریجی نزول قرآن، تدریجی بودن امر آموزش و تربیت را می‌فهمیم.

انتهای پیام/ص

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved