بررسی «رشته پیوند دوستی ملت اسلامی در اندیشههای اقبال لاهوری و ملک الشعرای بهار» در کویته
همایش ادبی «رشته پیوند دوستی ملت اسلامی در اندیشههای اقبال لاهوری و ملک الشعرای بهار» به همت خانه فرهنگ کشورمان در کویته پاکستان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، همزمان با فرارسیدن یکصد و چهل و پنجمین سالروز تولد اندیشمند و شاعر مشرق زمین، علامه اقبال لاهوری و نیز بزرگداشت ملک الشعرای بهار، همایش ادبی با عنوان «رشته پیوند دوستی ملت اسلامی در اندیشههای اقبال لاهوری و ملک الشعرای بهار» در محل سالن همایش خانه فرهنگ کشورمان در کویته برگزار شد.
عارف خان، از اندیشمندان و اقبال شناسان معروف پاکستان، نوابزاده حاجی لشکری رئیسانی، رئیس انجمن صلح بلوچستان، سناتور سابق و از شخصیتهای معروف سیاسی بلوچستان، شکیل احمد روشن، سرپرست کل دانشگاه الحمد (کویته و اسلام آباد)، منیر احمد بادینی، از اقبال شناسان بلوچستان، افضل مراد، رئیس اکادمی ادبیات پاکستان در کویته و وحید زهیر از اعضای این آکادمی، اساتید دانشگاهها، فرهیختگان علمی و ادبی، شعراء، رؤسای آکادمیهای مختلف، معاون سرکنسولگری ایران در کویته در این همایش حضور داشتند.
این همایش با تلاوت کلام الله مجید توسط عبدالوهاب آغاز شد و سپس، اشعاری در مدح پیامبر گرامی اسلام(ص) توسط مجری برنامه قرائت شد.
در ادامه، کلیپ کوتاهی در معرفی ملک الشعرای بهار و خدمات علمی و ادبی ایشان به زبان اردو که در خانه فرهنگ ایران در کویته تهیه شده بود، برای حاضرین پخش شد.
تقیزادهواقفی، وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در کویته، نکاتی را در مورد علامه اقبال لاهوری و ملک الشعرای بهار بیان کرد.
وی افزود: علامه اقبال که یک فیلسوف و حقوقدان و جامعه شناس مسلمان است، قبل از ملک الشعرای بهار ضرورت این دوستی را به خوبی درک کرده و در زمانی که تشکیل کشور پاکستان در قالب یک نظریه دنبال میشد ارادت خویش را به امت اسلامی در قالب فلسفه خودی به خوبی نشان داده است .
وابسته فرهنگی ایران در کویته افزود: اشعار علامه اقبال، این فیلسوف و اندیشمند بزرگ اسلامی پایه گذاری ادبیات خاصی در فن شعر است که از آن امروزه به ادبیات پایداری و مقاومت یاد میشود .
سخنران دوم همایش، اکبر ساسولی، از اساتید کالج دولتی ژنرال موسی (کویته) بود. وی در باره اندیشه و دغدغه مشترک اقبال لاهوری و ملک الشعرای بهار برای بیداری ملتهای ایران و شبه قاره هند سخن گفت.
شاه محمود شکیب، استاد زبان فارسی از دانشگاه بلوچستان در وصف اقبال لاهوری و ملک الشعرای بهار شعر خوانی کردند.
سخنران بعدی همایش، وحید زهیر از اعضای اکادمی ادبیات پاکستان و از اقبال شناسان و شخصیتهای ادبی بلوچستان بود که در سخنان خود گفت: اقبال با اشعار حماسی خود خونهای سرد شده ملت اسلامی را به جوش میآورد و نفسی تازه در روح به خواب خفته مسلمانان شبه قاره دمید. اقبال دوست و دشمن را به مسلمانان شناساند و مثل یک هادی، راه پیشرفت و رستگاری را به مسلمانان نشان داد.
صدف چنگیزی، رئیس انجمن دبستان بولان و از شاعران و ادیبان نامدار کویته اظهار داشت: اقبال لاهوری در حقیقت یک مغز متفکر بود که شعر را به عنوان وسیله برای ارسال پیام و اندیشه خود به مسلمانان انتخاب کرد و با اشعار انقلابی و حماسی خود تا قیام قیامت در دل آزاد اندیشان جایگاه محترم پیدا کرد.
وی افزود: اشعار اقبال تنها مختص به یک زمان نیست بلکه در هر قرن و هر زمانی بعد از خودش، جرقه بیداری و روشنگری را در دل ملتها ایجاد میکند و به همین سبب مقام معظم رهبری اقبال را یک ''استاد'' توصیف کرده است و ارادت خاصی به اقبال دارد.
سخنران بعدی، جواد رسولی، دکترای زبان و ادبیات فارسی بود که مقاله تحقیقاتی در رابطه به شعرای بلوچستان ارائه داد.
سرور جاوید، از شخصیتهای ادبی و علمی کویته گفت: اقبال و بهار با استفاده از جمال و جلال شعری خود چراغ بیداری و سیاسی و اجتماعی روشن کرد. ملک الشعرای بهار از کسانی بود که نقش بسیار فعال و موثری را در زمینه معرفی اندیشههای اقبال و اقبال شناسی در ایران ایفا کرد.
وی افزود: همان گونه که ملک الشعرای بهار، اقبال را به ایرانیان معرفی کرد، حالا وقت آن رسیده که مردم پاکستان را با افکار و اندیشههای بهار آشنا کنیم و بهار شناسی را در پاکستان راه اندازی کنیم. چون بهار به نوعی اقبال است برای ایرانیان.
عبدالرؤف رفیقی، از پژوهشگران و محققان ادبی بلوچستان تأکید کرد: اقبال لاهوری و ملک الشعرای بهار ملت هایی را بهم وصل میکنند که در مرز بندی جغرافیایی از هم جدا هستند. نقش ملک الشعرای بهار در اقبال شناسی و اقبال فهمی در ایران را نمیتوان نادیده گرفت، زیرا این وی بود که ایرانیان را شیفته اقبال ساخت.
وی با استقبال از پیشنهاد سرور جاوید مبنی بر راهاندازی بهارشناسی در پاکستان گفت: این پیشنهاد بسیار خوب و از نیازهای این زمان است و طرح بهارشناسی در پاکستان زمانی میتواند اجرایی شود که روابط علمی و ادبی بین ایران و پاکستان تعمیق شود و هیأتهای علمی، ادبی و فرهنگی بین دو کشور تبادل شود.
منیر احمد بادینی، از داستان نویسان، اقبال شناسان و شخصیتهای ادبی بلوچستان در این همایش، گفت: اقبال فراتر از یک شاعر اسلامی بود. او یک اندیشمند نیز بود و اندیشههای او را میتوان در پیامهایش که به شکل نثر نوشته است و اکثراً به زبان انگلیسی است، مشاهده کرد.
سخنران بعدی همایش، شکیل احمد روشن، سرپرست دانشگاه اسلامی الحمد (کویته و اسلام آباد) بود که در ملک الشعرای بهار و اقبال لاهوری را پیوند اخوت و برادری اسلامی خواند.
وی خاطرنشن کرد: دانشگاه اسلامی الحمد همواره با روحیه همکاری فرهنگی و تحکیم روابط علمی و بین دانشگاهی با کشورهای دوست تلاش کرده است و در این راستا با دانشگاه المصطفی با ایران و دانشگاه مصر یادداشتهای تفاهم امضاء کرده است. این دانشگاه حاضر است که تبادل هیأتهای علمی و دانشگاهی با ایران داشته باشد.
عارف خان از اقبال شناسان معروف پاکستان و از اهل کشمیر گفت: ویژگی شاعران ایرانی این است که اشعار و پیام شان در هر گوشه جهان شنیده میشود، توجه مردم را به خود جلب میکنند و به همین دلیل اشعار فارسی در تمدن هندی نفوذ بسیار عمیقی داشته است.
نوابزاده حاجی لشکری رئیسانی، رئیس انجمن صلح بلوچستان گفت: علامه اقبال و محمد تقی بهار پیام وحدت، عظمت و تحول آفرینی در مردم ایجاد کردند و میخواستند ملتهای مظلوم و محکوم روی پای خود بیاستند. لذا بهترین راه برای بزرگداشت این دو شخصیت بزرگ تاریخ این است که به افکار و اندیشههای آنان توجه کنیم و آن را در جوامع خود جامع عمل بپوشانیم.
در پایان این مراسم از کتاب «سخن دل؛ تذکره شعرای فارسیگو ایالت بلوچستان» که به همت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در کویته تهیه شده بود، رونمایی به عمل آمد.
انتهای پیام/
نظر خود را بنویسید.