logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1401/11/26 - 08:14
  • 500
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

همایش «امت از دیدگاه علامه اقبال» در لاهور پاکستان برگزار شد

به همت آکادمی اقبال پاکستان، همایش «امت از دیدگاه علامه اقبال» با حضور شخصیت‌های فرهنگی و نخبگان ادبی پاکستان در لاهور برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، به همت آکادمی اقبال پاکستان، همایش «امت از دیدگاه علامه اقبال» با حضور جعفر روناس، مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور، رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب، شخصیت‌های فرهنگی و نخبگان ادبی پاکستان و اعضای هیأت جمهوری اسلامی ایران در شهر لاهور (قلب فرهنگی پاکستان) برگزار شد.

ترجمه اشعار اردوی علامه اقبال به زبان فارسی

خانم بصیره عنبرین، مدیر آکادمی اقبال اظهار داشت: همانطور که شما می‌دانید کلام علامه اقبال بیشتر به زبان فارسی بود و از کتاب‌های مهم ایشان می‌توان اسرار خودی، رموز بی خودی، پیام مشرق، جاوید نامه، پس چه باید کرد، ای اقوام شرق، مسافر و ارغوان حجاز نام برد و آکادمی اقبال با توجه به اهمیت زبان فارسی برای درک بهتر آثار علامه اقبال هر از چند گاهی کلاس آموزش زبان فارسی برگزار می‌کند.

وی افزود: اثرپذیری از شعرای مطرح ایرانی از جمله مولانا رومی، حافظ و سعدی در آثار علامه اقبال بسیار واضح است، ولی سبک اشعار علامه اقبال به دلیل منحصر به فرد بودن توسط ایرانی‌ها به سبک اقبال معروف شد.

عنبرین ادامه داد: زبان فارسی و علامه اقبال قدر مشترک دو کشور ایران و پاکستان هستند و ما به خوبی می‌دانیم که رشد امت اسلامی در اولویت‌های دو کشور قرار دارد و با تکیه بر اشعار علامه اقبال می‌توان به این هدف دست یافت.

وی پیشنهاد ترجمه اشعار اردوی علامه اقبال به زبان فارسی را مطرح کرد تا ایرانی‌ها از آثار علامه اقبال به زبان اردو نیز بهرمند شوند و شعری از علامه اقبال قرائت کرد با این مفهوم که تهران اگر ژنو جهان شرق باشد، سرنوشت کره زمین تغییر می‌یابد.

برگزاری دوره پیش دکترا و دکترا در رشته زبان و ادبیات اردو در دانشگاه ادیان و مذاهب ایران

حجت‌الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب، رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب آکادمی اقبال را یکی از محوری ترین مؤسسات پاکستان خواند و گفت: تمام هویت ما کلامی است که اقبال بر آن پافشاری داشت و دغدغه علامه اقبال امت اسلامی بود و اگر یاد و نام و راه علامه اقبال زنده نگاه داشته بشود، امت اسلامی احیا می‌شود.

وی وعده داد که به زودی دوره پیش دکترا و دکترا در رشته زبان و ادبیات اردو در دانشگاه ادیان و مذاهب ایران آغاز خواهد شد و از همکاران پاکستانی خواست که برای نهایی کردن هیأت علمی دانشگاه همکاری کنند.

عبدالهادی مسعودی، مسئول دانشگاه قرآن و حدیث گفت: دو کشور ایران و پاکستان فقط در زبان مشترک نیستند بلکه در پیشینه تاریخی، همسایگی جغرافیایی و حتی شیوه حکمرانی در دنیای امروز هم بسیار به هم نزدیک هستند.

وی افزود: علامه اقبال در جهات مختلفی در تصوف، فلسفه، ادبیات، استاد زبردستی بوده است. فلسفه اقبال مشهور به فلسفه خودی است، یعنی نگاه به خود، اتکا به خود، بازگشت به خود، خودباوری و دوست داشتن پیشینه خود. علامه اقبال بعد از یک قرن جزء خود امت ما شده است و ما باید به اقبال برگردیم. علامه اقبال فقط متعلق به پاکستان نیست، بلکه متعلق به کل امت اسلامی است.

مسعودی اذعان کرد که مهمترین دغدغه اقبال تحول فکری و فرهنگی امت اسلامی بود. اقبال معتقد بود که جامعه‌ای که ایمان به خویشتن را از دست بدهد سقوط می‌کند و بالعکس اگر خودباور شود و به ریشه‌های خود چنگ بزند و حرکت کند و دچار سکون و جمود نشود می‌تواند با تکیه به خود به پیشرفت و تحول برسد.

مسعودی یادآور شد: علامه اقبال یک درد مشترک جامعه اسلامی را هم فریاد می‌زد و آن اختلاف و جدا افتادگی بود و ایشان در اشعار خود مراجعه به قرآن که کتاب مشترک بین همه مسلمانان است را راه اتحاد می‌داند.

نجف لک زایی، رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و رئیس دانشکده مطالعات سیاسی دانشگاه باقرالعلوم در سخنانی، ضمن قرائت شعری از علامه اقبال، درباره شاخص‌ها و مؤلفه‌های حکمرانی اسلامی از نگاه اقبال گفت: بحث ایشان از قرآن شروع می‌شود و با توحید ادامه یافته و با نبوت و رهبری استمرار پیدا می‌کند.

وی برای تدارک نشست‌های علمی مشترک در فضای مجازی به موضوعات مربوط به اندیشه‌ها و افکار اقبال از طرف پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اعلام آمادگی کرد.

سلیم مظهر، رئیس سابق دانشگاه پنجاب ضمن ارائه پیشنهاد آغاز دوره دکترای زبان و ادبیات اردو در دانشگاه‌های ایرانی اظهار داشت: بنده معتقدم سرنوشت دو کشور ایران و پاکستان به همدیگر پیوند خورده و گسستنی هم نیست و ما باید بدون تلف کردن وقف وارد اقدامات عملی شویم.

انتهای پیام/

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved