-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1401/06/19 - 11:27
  • 475
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
استاد گروه مطالعات دینی دانشگاه ملی اوراسیا قزاقستان:

گفت‌وگوی ادیان، فرهنگ‌ها و تمدن‌ها تنها راه ممکن برای بشریت است

شاپوال یو . و به بهانه برگزاری هفتمین کنگره رهبران ادیان جهانی و سنتی نوشت: گفت‌وگوی ادیان، فرهنگ‌ها و تمدن‌ها تنها راه ممکن برای بشریت است.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، شاپوال یو . و، استاد گروه مطالعات دینی دانشگاه ملی اوراسیا قزاقستان به بهانه برگزاری هفتمین کنگره رهبران ادیان جهانی و سنتی پس از وقفه طولانی ناشی از شرایط همه گیری ویروس کرونا در یادداشتی نوشت: بیایید امیدوار باشیم که زمان حال را می‌توان به عنوان یک دوره پس از همه گیری تعریف کرد.  بدیهی است که تاثیر بیماری همه گیری کرونا جامع بوده و زندگی مردم و به طور کلی جهان را تغییر داده است.  همه گیری کووید -19 مشکلات زیادی را برای زندگی مردم و به ویژه مومنین به همراه داشت. معابد، مساجد و مکان‌های عبادت بسته شد. مردم نمی‌توانستند برای یک خطبه و نماز جماعت گرد هم آیند. این یک شرایط حقیقتاً دشوار برای متدینین بود که سوالات و حتی اعتراضات زیادی را برانگیخت.

از ابتدای بیماری همه گیری، سازمان‌های دینی در قزاقستان از اقدامات دولت حمایت کردند «بیز بیرگمیز» عنوان می‌کند: این یک رویداد خداپسندانه برای تحویل بسته‌های غذایی به خانواده‌های بی بضاعت بود که خود را و به ویژه در شرایط همه گیری در معرض خطر می‌دانستند. افزون بر این، جوامع مذهبی انجام کارهای خیریه خود را با کمک به خانواده‌های یتیمان و سالخوردگان دنبال می‌کردند

با این حال، با وجود اینکه مردم به شدت دچار مشکلات معیشتی بودند لیکن حمایت و پشتیبانی خود را از فعالیت‌های دینی کم نکرده و بهترین راه حل مشکلات خود را با مراجعه  به احکام دین می‌یافتند. بر این اساس در طول این مدت، علاقه به دانش و راه‌های استفاده از دین در تمامی شئونات زندگی افزایش یافته، افزون بر این با گسترش فضای مجازی در کنار فضای حقیقی، جملگی به اثبات کارآمدی دین در حل منازعات کمک بیشتری می‌کرد.

با توجه به بیماری همه گیری کرونا، هفتمین کنگره رهبران ادیان جهانی و سنتی برای مدتی به تعویق افتاد لیکن با کاهش همه گیری کرونا و پس از مشورت با نمایندگان رهبران ادیان جهانی و سنتی مقرر شد در (ماه سپتامبر) سال جاری برگزار شود. این جلاس یک بستر و فرصت مغتنم برای گفت‌وگو است که نمایندگان ادیان مختلف را برای بحث در مورد چالش‌های فعلی پیش روی بشریت جمع می‌کند. بشریت یک دوره سختی را در جریان همه گیری پشت سر گذاشت، بنابراین در این شرایط ترویج و توسعه گفتمان همزیستی مسالمت آمیز و گفت‌وگوی سازنده به جای زبان خصومت و سو تفاهم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

قزاقستان به عنوان کشوری با جوامع متکثر چند قومی در تلاش است تا از ابتدای استقلال خود همزیستی و گفت‌وگوی صلح جویانه بین قومی و بین دینی را به عنوان مبنایی برای توسعه پایدار حفظ و تضمین کند. به همین دلیل است مقامات این کشور سازماندهی رویدادهای مختلف در سطح محلی و بین المللی را دنبال می‌کنند.مسیر گفت‌وگوی متقابل ساده نیست اما تنها مسیر ممکن برای همه است. گفت‌وگوی ترویج شده توسط کنگره ادیان مبتنی بر احترام و شناخت ارزش هر سنت دینی است که امکان ایجاد فضای گفت‌وگو را فراهم می‌کند که گشودگی و درک متقابل اصول اصلی هستند.

دین شامل پتانسیل معنوی و اخلاقی عظیمی است که جامعه مدرن و مصرف گرا فاقد آن است. اگر بخش اقتصادی با گرایش به منافع مادی و دستیابی به حداکثر شود، خارج از معیار اخلاقی صورت گیرد ، باعث آسیب‌ها و چالش‌های معنوی در روح مردم و در نهایت منجر به یک بحران در تمام حوزه های جامعه خواهد شد.امروزه درک فزاینده‌ای وجود دارد که جامعه نه تنها باید از نظر مالی در رفاه باشد بلکه از نظر اخلاقی نیز باید سالم باشد. راه برون رفت از چالش‌های معنوی و دینی بدون مراجعه به مبانی و زیرساخت‌های دینی اولیه زندگی و جامعه بشری و در نتیجه، بدون مراجعه به دین که شامل هنجارهای اخلاقی بی قید و شرط زندگی بشر است غیرممکن است.

وظیفه اصلی دین در معنویت سازی نظم جهانی و ارتقاء روحی بشریت است. البته باید متذکر شد پیش از  همه، دین حوزه رابطه انسان و خدا است. با این حال، ادیان انجام ماموریت خود را برای نجات روح انسان در یک جامعه بشری خاص دنبال می‌کنند از این رو، خدمات اجتماعی بخشی جدایی ناپذیر از این فرآیند است. همه اینها ثابت می‌کند که دین دارای پتانسیل مثبت زیادی است که جامعه مدرن امروزی باید بیش از گذشته به آن توجه کند.

واقعیت‌های امروز نیاز به گفت‌وگو در جهات مختلف از جمله گفت‌وگو بین ادیان مختلف، گفت‌وگو در باب علم و دین، گفت‌وگو در بخش روابط دولت و مردم را بیشتر می‌کند.در میزگرد اخیر که توسط سفارت قزاقستان در هلند برنامه ریزی و سازماندهی شده بود، پروفسور ارین ویلسون از نیاز به گفت‌وگو بین ادیان مختلف، گفت‌وگو بین ادیان در حوزه اجتماعی: مراقبت از سلامت مردم، حل مشکلات فقر و بی عدالتی اجتماعی، مطالبی را عنوان کرد.گفت‌وگو صرفاً تبادل نظر و اعلام مواضع نیست بلکه یک فرایند خلاقانه است که طرفین در عین اینکه دیدگاه‌های متفاوت دارند با یکدیگر تعامل و به دنبال تقلیل چالش‌های فی مابین هستند. در طول گفت‌وگو، هر طرف این فرصت را به دست می‌آورد در یک فضای آرام به تبیین دیدگاه‌های خود در بخش‌های مختلف بپردازد و در واقع نگاه خود را به دین از منظر خود و همچنین جامعه خود مطرح و نظر و دیدگاه طرف مقابل را نیز به درستی بشنود.

درک و اهمیت گفت‌وگو و شنیدن صدای ادیان مختلف لازم است, نباید انتظار داشت در یک گفت‌وگو فوراً نتیجه و ثمر آن مشخص گردد، لذا گفت‌وگو باید همواره برای عبور از بحران‌ها و ارائه راهکارهای خلاقانه وجود داشته باشد تا در مواقع حساس تصمیم گیری‌های متعادل و آنچه به درستی برای بشریت سودمند است، اتخاذ شود.به همین دلیل، مرکز نظربایف در توسعه بین گفت‌وگوی ادیان و تمدن‌ها این مسیر را دنبال می‌کند و این روش و منش را با قوت و به طور موثر انجام می‌دهد و ما به طور مستمر شاهد تحول و توسعه گفت‌وگوی بین ادیان، فرهنگ‌ها و تمدن‌ها هستیم.

هدف کنگره رهبران ادیان جهانی و سنتی جلب توجه سیاستمداران و نهادهای دولتی و جامعه مدنی و مردم عادی به ارزش‌های معنوی و انسانی در ادیان مختلف به منظور یافتن را‌ه‌هایی برای روند صلح و توسعه موفق بشر است. تمامی بخش‌های برنامه کنگره رهبران ادیان جهانی و سنتی به تقویت  ارزش‌های معنوی و دینی توجه دارد و اثبات کارآمدی دین در حل منازعات و مشکلات امروزی است. همانگونه که پیش‌تر اشاره کردیم مباحث تعلیم و تربیت به عنوان ابزاری قدرتمند برای شکل گیری شخصیت افراد در مسیر مدارا و گفت‌وگو و همچنین، سهم رهبران مذهبی در مقابله با افراط گرایی با انگیزه‌های مذهبی و همچنین، سهم زنان در توسعه پایدار جامعه نیز بسیار مهم است.

شایان ذکر است، کنگره هفتم رهبران ادیان جهانی و سنتی، 22 تا 24 شهریورماه جاری با حضور پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان، احمد الطیب، شیخ الازهر مصر، کیریل، اسقف اعظم روسیه، ارباش، رئیس سازمان دیانت ترکیه و الله شکور پاشازاده، رئیس اداره مسلمانان قفقاز و سایر نمایندگان ادیان و مذاهب مختلف برگزار می‌شود.در این اجلاس، بیش از 130 رئیس هیأت از 60 کشور جهان از جمله نمایندگانی از اسلام، مسیحیت، یهودیت، شینتوئیسم، بودایی، زرتشتی، هندوئیسم و سایر ادیان حضور خواهند داشت.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمد مهدی ایمانی‌پور، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در رأس هیأتی از جمهوری اسلامی ایران حجت‌الاسلام والمسلمین حمید شهریاری، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، آیت الله احمد مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری و زهرا رشید بیگی، رئیس گروه مسیحیت ارتدکس و پروتستان مرکز گفت‌وگوی ادیان و فرهنگ‌های سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به قزاقستان سفر می‌کند.

انتهای پیام/ص

 

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved