-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1402/01/11 - 23:06
  • 1255
  • زمان مطالعه : 2 ساعت و 44 دقیقه

گزیده هایی از بیانات مقام معظم رهبری پیرامون آفریقا از سال 1358 تاکنون

گزیده هایی از بیانات مقام معظم رهبری 

پیرامون آفریقا از سال 1358 تاکنون

محمدرضا خطیبی والا

 

فهرست :

مقدمه

1 - ویژگی های آفریقا و مردم آن

1.1 ) ثروت غنی و امکانات طبیعی:

1.2 ) استعداد انسانی

1.3 ) تمدن و فرهنگ غنی، فرهنگ شمال آفریقا، ملت های اصیل

1.4 ) خاطره استعمار، مقابله با نظام سلطه، تنفر از امریکا

1.5 ) ملت مظلوم

2. نقش غرب در آفریقا

2.1 ) مقابله با اسلام

2.2 ) تثبیت رژیم صهیونیستی در منطقه

2.3 ) استعمار کهن و نوین

2.3.1 ) چپاول ثروت های آفریقا

2.3.2 ) ایجاد تفرقه میان مردم آفریقا

2.3.3 ) جذب استعدادهای انسانی

2.3.4 ) نظارت بر انتخابات

2.3.5 ) کمک مالی

2.3.6 ) دفاع از دموکراسی

2.3.7 ) انحراف انقلاب ها

3 ) اسلام در آفریقا

3.1 ) نفوذ قرآن و اسلام در آفریقا

3.2 ) نفوذ علما در آفریقا

3.3 ) نقش مسلمانان در کشورهای آفریقا

3.4 ) دوستی اهل بیت علیهم السلام

3.5 ) عقیده به مهدویت

4 ) ایران و آفریقا

4.1 ) مبارزه با ظلم

4.2 ) اهمیت فعالیت مسلمین و مردم دنیا

4.3 ) نگاه ایران به آفریقا

4.4 ) محبوبیت و الگو بودن و تاثیر ایران

4.5 ) اهمیت قانون اساسی و کارنامه موفقیت های ایران

5 ) بایدهای آفریقا

5.1 )اتحاد میان مسلمانان، ایجاد پیمان اسلامی

5.2 ) همکاری کشورهای مستقل با یکدیگر

5.3 ) اهمیت رابطه مردم با مساجد

5.4 ) استفاده از ظرفیت های یکدیگر

5.5 ) اهمیت تحمل سختی ها

 5.6 ) اهمیت نفوذ علما در آفریقا

5.7 ) اهمیت استفاده از استعدادها

5.8 ) اهمیت شخصیت و هویت مردم آفریقا

5.9 ) اهمیت حمایت از مردم آفریقا

5.10 ) اهمیت حفظ ریشه ها در آفریقا

5.11 ) اهمیت حفظ زبان بومی

5.12 ) اهمیت لباس ملی

6 ) نقاط ضعف آفریقا

6.1 ) تفکر تمسک به غرب

6.2 ) ترس از استکبار

6.3 ) نبود رهبر

سخنان حضرت امام خمینی رحمة الله علیه در توصیه به ملت آفریقا

منابع و ماخذ :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مقدمه

  پیروزی انقلاب اسلامی ، نقش اساسی در میان مسلمانان جهان ایفا کرد . دیدگاه فرا ملّیتی انقلاب اسلامی باعث گردید ، مسلمانان بار دیگر در جستجوی بازیافت « هویت اسلامی » خود برآیند . جمهوری کنیا در شرق قاره آفریقا ، از اوایل دهه هفتاد قرن اول هجری قمری و در زمان خلافت عبدالملک بن مروان خلیفه اموی، اولین مهـاجرت سـازمان یافتـه مسـلمانان بـه شرق آفریقا صورت گرفت و به‌ تدریج به سایر مناطق آفریقا راه یافت. امروز ۸۰% مردم شهرهای ساحلی کنیا مسلمان هستند و بیش از 10.9 درصد کل جمعیت کنیا را مسلمانان تشکیل می‌دهند.

  پیشینه تاریخی شیعیان در کنیا به مهاجرت حسن بن علی از شیراز در قرن سوم هجری قمری بازمی‌گردد او و فرزندانش که برای تجارت به آفریقا رفته بودند، در مومباسا اقامت گزیدند. اگرچه امروزه نسل شیرازی‌تبار زیادی وجود ندارد اما عنوان شیرازی در فرهنگ مردم شناخته شده و محترم است. در مومباسا روستایی وجود دارد که نامش شیراز است و در آن مسجد و بقایایی از آن زمان به جامانده است. طبق برخی آمارها شمار شیعیان کنیا حدود نیم میلیون نفر است.

  پس از انقلاب اسلامی ایران مرتضی مرتضی روحانی شیعه فعالیت های قابل توجهی در این کشور داشته است. شیعیان کنیا نزدیک فراتر از ۲۰ مسجد و نمازخانه دارند. لذا، انگیزه ای شد تا نسبت به جمع آوری سخنان مقام معظم رهبری(حفظه الله) پیرامون آفریقا در شش بخش مجزا تقدیم پژوهشگران و علاقه مندان محترم به حوزه آفریقا گردد :

ویژگی های آفریقا و مردم آن 

نقش غرب در آفریقا

 اسلام در آفریقا

ایران و آفریقا

بایدهای آفریقا 

نقاط ضعف آفریقا 

انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) از آن جمله انقلاب‌هایی است که به نسبت جهان شمولی دین اسلام دیدگاه فرا ملّیتی دار د. به کشور ، ملت ، قوم و مکان خاص محدود نمی‌گردد . انقلاب اسلامی با معرفی چهره واقعی اسلام ناب محمدی(ص) ، اسلام را به عنوان دین جامع و متناسب با شرایط روز به جهانیان ، ارائه کرد. روحیه‌ی تلاش و جهاد در راه خدا را در میان امت اسلامی باز گرداند. اعتماد به نفس قوی و نیرومندی در میان کشورهای اسلامی ایجاد کرد. با این که حکومت‌های مستبد و مورد حمایت قدرت‌های شیطانی، راه مقابله با انقلاب اسلامی و سرکوب نهضت‌های‌اسلامی را در پیش گرفتند.

امروز آثار تأسیس جمهوری ناب اسلامی در ایران را در سراسر کشورهای منطقه شاهد هستیم وجوانان مسلمان با الگو پذیری از ایران درصدد اسلامی نمودن نظام‌های سیاسی خود هستند. 

« این جوانانى که در آفریقا ، به نام اسلام شعار مى‏دهند و به اسم جمهورى اسلامى به هیجان مى‏آیند ».

به فرموده مقام معظم رهبری: 

« امروز بیدارى اسلامى در کشورهاى گوناگون و بیدارى روح معنویّت در سرتاسر جهان، مرهون انقلاب اسلامى است.» 

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار رئیس جمهور بروندی با اشاره به نگاه مثبت جمهوری اسلامی ایران به کشورهای افریقایی تأکید کردند :

« ایران از پیشرفت و توسعه کشورهای افریقایی و اتحاد آنها استقبال می کند.»

ایشان با اشاره به اقدامات خصمانه برخی کشورهای اروپایی و همچنین امریکا در استعمار کشورهای افریقایی و ایجاد توطئه و فتنه در این کشورها، خاطرنشان کردند: 

« امیدواریم آینده افریقا و از جمله بروندی بسیار بهتر و همراه با پیشرفتهای روزافزون باشد. »

همچنین رهبر انقلاب اسلامی با استقبال از توسعه روابط ایران با کشورهای آفریقایی تأکید کردند:

« اتحادیه افریقا می تواند یک مرکز اقتدار برای همه کشورهای افریقایی باشد و جمهوری اسلامی ایران از همگرایی بیشتر در این اتحادیه حمایت می کند. » (1)

مسلمانان قاره آفریقا، از ابتدا، مشتاقانه درصدد شناخت اصول و مبانی انقلاب اسلامی برآمدند و موج بیداری اسلامی در آفریقا جان تازه گرفت. طی سه دهه بعد از پیروزی انقلاب با جریان‌های اصول گرایی اسلامی، مخصوصا در شمال آفریقا، توسط حاکمان مستبد و جیره خوار غرب، به شدت سرکوب گردید، اما در زمستان1389ش، چنان موج کوبنده‌ی اسلامی از شمال آفریقا برخواست که هیچ قدرت مادی گرایی یارای مقابله با آن را در خود ندید و بیداری اسلامی، حاکم‌های دیکتاتور مورد حمایت غرب را یکی بعد از دیگری از میان برداشت. چه زیباست که این اصول در گزیده هایی از بیانات مقام معظم رهبری آورده شده و در خاتمه سخنان حضرت امام خمینی رحمة الله علیه در توصیه به ملت آفریقا پایان بخش جمع بندی مطالب پیرامون مردم آفریقا خواهد بود .

 1 - ویژگی های آفریقا و مردم آن

 مقام معظم رهبری ویژگی های منحصربه فرد قاره آفریقا را در پنج عنوان کلی بر می شمارند که عبارتند از: 

 1.1 ) ثروت غنی و امکانات طبیعی

1.2 ) استعداد انسانی

1.3 ) تمدن و فرهنگ غنی، فرهنگ شمال آفریقا، ملت های اصیل

1.4 ) خاطره استعمار، مقابله با نظام سلطه، تنفر از امریکا

1.5 ) ملت مظلوم

 1.1 ) ثروت غنی و امکانات طبیعی:

  کشورهاى آفریقایى بر روى دریاهایى از منابع طبیعى بسیار لازم براى مردمانشان زندگى مى‏کنند. در آن‏جا الماس هست، مواد معدنى بسیارى هست که بشر به آن احتیاج یا اشتیاق دارد.(2) 

  آفریقا قاره‏اى است که هم استعداد انسانى در آن‏جا هست، هم استعداد عجیب طبیعى.(3) 

عمده ثروت هاى دنیا هم، نه در اروپا که در آسیا و افریقا نهفته بود(4)

 رهبر معظم‌ انقلاب‌‌اسلامی‌ همچنین‌ با اشاره‌ به‌ مظلومیت‌ کشورهای‌ آفریقایی‌ در برابر مداخلات‌ بیگانگان‌ فرمودند: ملت‌ مسلمان‌ کشور مالی‌ همانند بسیاری‌ از ملل‌ همجوار خود در آفریقا به‌ رغم‌ داشتن‌ امکانات‌ طبیعی‌ فراوان‌ مظلوم‌ واقع‌ شده‌ است.(5)

  کشورهاى آفریقائى به رغم تلاش قدرت ها براى جلوگیرى از بهره‏مندى مردم آفریقا از تمدن، فرهنگ غنى و مواهب طبیعى این مزایا، با تحرک و نشاط علمى و عملى مى‏توانند استعدادهاى خود را به فعلیت برسانند.(6) 

   1.2 ) استعداد انسانی

  ملت های‌ آفریقایی‌ ملت های‌ اصیلی‌ هستند و آفریقا مرکز استعدادهای‌ طبیعی‌ و انسانی‌ فراوان‌ است‌ به گونه‌ای‌ که‌ شخصیت های‌ برجسته ای‌ در طول‌ ده ها سال‌ گذشته‌ آفریقا ظهور پیدا کرده‌اند. (7)

  ملت های‌ آفریقایی‌ ملت های‌ اصیلی‌ هستند و آفریقا مرکز استعدادهای‌ طبیعی‌ و انسانی‌ فراوان‌ است.‌(8) 

 

 1.3 ) تمدن و فرهنگ غنی، فرهنگ شمال آفریقا، ملت های اصیل

  ایشان با اشاره به تمدن و فرهنگ غنى و همچنین مواهب طبیعى کشورهاى آفریقائى خاطرنشان کردند: به رغم تلاش قدرت ها براى جلوگیرى از بهره‏مندى مردم آفریقا از این مزایا، کشورهاى آفریقائى با تحرک و نشاط علمى و عملى مى‏توانند استعدادهاى خود را به فعلیت برسانند.(9)  

ملت های‌ آفریقایی‌ ملت های‌ اصیلی‌ هستند.(10) 

 1.4 ) خاطره استعمار، مقابله با نظام سلطه، تنفر از امریکا

 ملت هاى منطقه‏ى خاورمیانه، منطقه‏ى اسلامى و شمال آفریقا از ته دل از آمریکا متنفرند؛ چون در طول سال هاى متمادى از آمریکا در این منطقه خشونت دیدند، دخالت نظامى دیدند، حق‏کشى دیدند، تبعیض دیدند، مداخله‏هاى زورمدارانه دیدند، از دست رفتن حقوق خودشان را به وسیله‏ى دولت هاى زورگوى آمریکائى در طول سال هاى گذشته مشاهده کردند، لذا متنفرند.(11) 

  و اما در ابعاد اسلامى؛ یک ملیّت معمولاً در داخل مرزهاى خود زندانى است و بیرون مرز، هیچ‏گونه ارزش و جاذبه و احترامى ندارد؛ اما نظام اسلامى در سرتاسر دنیاى اسلام و هرجا که مسلمانى وجود داشت، هویّت اسلامى و احساس شخصیت را هم در افراد و هم در ملت ها زنده کرد. اقلیت هاى مسلمان که در دنیا متفرّق بودند، احساس شخصیّت کردند. ملت هاى مسلمان، به خصوص در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا -یعنى در واقع اجزاى امپراتورى متلاشى شده قدیمى عثمانى که سال هاى سال رنج استعمار را تحمّل کرده بودند - احساس کردند مجدّداً نسیمى وزیده است. البته ما امپراتورى عثمانى را اصلاً تأیید نمى‏کنیم؛ یک حکومت سلطنتى بود مثل بقیه حکومت هاى سلطنتى، با همان مشکلات و گرفتاری ها؛ اما اروپایی ها - فاتحان جنگ بین‏الملل اوّل - وقتى این حکومت بزرگ را که از منطقه بالکان تا تمام آسیاى صغیر و خاورمیانه و شمال آفریقا گسترش داشت - از بوسنى و هرزگوین تا مصر و ترکیه کنونى و عراق و سوریه و فلسطین - متلاشى نمودند، به این اکتفا نکردند که حکومت را زایل کنند؛ از ملت ها انتقام کشیدند و آن ها را تحقیر کردند! قطعه قطعه بخش هاى این حکومت به دست یکى از دولت هاى اروپایى افتاد و همان داستان غمبار استعمار تکرار شد؛ داستانى که هرگز از یاد این ملت ها نخواهد رفت و از تاریخ آن ها زایل نخواهد شد. در یک کشور، بیگانه‏اى بیاید حکومت کند و تمام امکانات آن کشور در خدمت شخص بیگانه و دستگاه بیگانه و نظام بیگانه باشد و مردم آن کشور مجبور باشند از بیگانه‏اى که بر آن ها حکومت مى‏کند، اطاعت کنند و جرأت نکنند اندکى برخلاف مصالح او حرف بزنند یا حرکت کنند. واقعیت استعمار این بود.(12) 

  خوب، اینها انقلاب ها است. حالا یک شبه‌انقلاب هائى هم در منطقه‌ى خاورمیانه و عمدتاً شمال آفریقا و آمریکاى لاتین داریم که در واقع انقلاب نبود؛ غالباً کودتا بود. در اواخر دهه‌ى 50 و اوائل دهه‌ى 60 در کشورهاى شمال آفریقا - یعنى مصر و لیبى و سودان و تونس - یک حرکت هاى انقلابى با گرایش چپ اتفاق افتاد. همه‌ى این کشورها، کشورهاى انقلابى بودند؛ اما جز استثناهاى معدودى، همان کسانى که خودشان عوامل انقلاب بودند، از انقلاب منحرف شدند. انقلاب ها، انقلاب هاى چپ بود، ضد آمریکائى بود، ضد انگلیسى یا ضد فرانسوى بود؛ مردم را اینجورى توى میدان آورده بودند؛ اما همان کسانى که خودشان در رأس این انقلاب ها قرار داشتند، عملاً منحرف شدند و به سمت همان نیروهاى استعمارگر غلتیدند! یکى‌اش همین «بورقیبه‌«ى تونس بود. خوب، بورقیبه رهبر انقلاب تونس بود؛ اصلاً انقلاب تونس را او به وجود آورده بود؛ اما خودش تبدیل شد به یک عنصر دست‌نشانده‌ى غرب و فرانسه؛ رفت در آن جهت، که بعد هم «بن‌على» بود که دنبال او آمد. یا در مصر، «انورسادات» جزو یاران «جمال عبدالناصر» بود؛ جزو کسانى بود که کودتا یا به قول خودشان انقلاب افسران آزاد را به وجود آورده بودند؛ اصلاً حرکت افسران آزاد در زمان جمال عبدالناصر، با شعار «نجات فلسطین» بود؛ اما کارشان به آنجا رسید که با غاصب فلسطین آشتى کردند، علیه مردم فلسطین توطئه کردند، و در این اواخر کار به جائى رسید که حتّى با صهیونیست ها همکارى کردند براى محاصره‌ى فلسطین، براى محاصره‌ى غزه، براى نابودى مردم فلسطین! یعنى صد و هشتاد درجه جهت آن حرکت اولیه عوض شد.

یا در سودان. به نظرم شماها یادتان نیست از «نمیرى». ما از روى کار آمدن نمیرى هم یادمان هست. نمیرى یک افسر انقلابى بود که در واقع سودان را از دست غرب نجات داد؛ اما همین نمیرى به تدریج رفت به سمت غرب، تبدیل شد به یک عامل غرب؛ که این انقلابیون بعدى که امروز در سودان سر کار هستند، علیه او قیام کردند و کشور را از دست او بیرون آوردند. جعفر نمیرى از یک عنصر ضدغربى که علیه حکومت غربى کودتا می کند، به تدریج تبدیل می شود به یک عنصر غربى مستخدم غرب و کارگزار غرب و مزدور غرب! بقیه هم همین جورند.

من یادم هست که در سال هاى دهه‌ى 40 شمسى در مشهد، ما رادیوى «صوت‌العرب» مصر را - که زمان عبدالناصر بود – می گرفتیم و می شنیدیم. جمال عبدالناصر به لیبى رفته بود و به اتفاق همین «قذافى» - که آن وقت یک جوان بیست و هشت نه ساله‌اى بود که کودتا کرده بود - و همان جعفر نمیرى، هر سه در رادیوى صوت‌العرب مصر سخنرانى می کردند. آن ها با همدیگر اجتماع داشتند و حرف هاى انقلابى و تند می زدند. همین قذافى شعارهائى می داد که ما آن وقت به هیجان مى‌آمدیم. ماها غالباً در عین مبارزه بودیم. گرفتن این رادیو هم خلاف قانون بود. ما با بعضى از رفقا - که یکى‌مان رادیو داشت - شب می رفتیم در یک خانه‌اى مى‌نشستیم و رادیوى صوت‌العرب را گوش می کردیم.

      حرکت ها اینجورى بوده. یعنى انقلاب ها بر اثر عوامل گوناگون، یا از همان اول منحرف شدند، یا بعد از اندکى منحرف شدند. گاهى این انحراف، ده‌ها سال هم طول کشیده. در کشورى مثل فرانسه، این انحراف هفتاد و چند سال به طول انجامید، تا اینکه توانست به تدریج پاره‌اى از اهداف را - آن هم نه همه‌ى اهداف را - تحقق ببخشد.(13) 

  و اما در ابعاد اسلامى. یک ملیّت معمولاً در داخل مرزهاى خود زندانى است و بیرون مرز، هیچ‏گونه ارزش و جاذبه و احترامى ندارد؛ اما نظام اسلامى در سرتاسر دنیاى اسلام و هرجا که مسلمانى وجود داشت، هویّت اسلامى و احساس شخصیت را هم در افراد و هم در ملت ها زنده کرد. اقلیت هاى مسلمان که در دنیا متفرّق بودند، احساس شخصیّت کردند. ملت هاى مسلمان، به خصوص در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا -یعنى در واقع اجزاى امپراتورى متلاشى شده قدیمى عثمانى که سال هاى سال رنج استعمار را تحمّل کرده بودند - احساس کردند مجدّداً نسیمى وزیده است. البته ما امپراتورى عثمانى را اصلاً تأیید نمى‏کنیم؛ یک حکومت سلطنتى بود مثل بقیه حکومت هاى سلطنتى، با همان مشکلات و گرفتاری ها؛ اما اروپایی ها - فاتحان جنگ بین‏الملل اوّل - وقتى این حکومت بزرگ را که از منطقه بالکان تا تمام آسیاى صغیر و خاورمیانه و شمال آفریقا گسترش داشت - از بوسنى و هرزگوین تا مصر و ترکیه کنونى و عراق و سوریه و فلسطین - متلاشى نمودند، به این اکتفا نکردند که حکومت را زایل کنند؛ از ملت ها انتقام کشیدند و آن ها را تحقیر کردند! قطعه قطعه بخش هاى این حکومت به دست یکى از دولت هاى اروپایى افتاد و همان داستان غمبار استعمار تکرار شد؛ داستانى که هرگز از یاد این ملت ها نخواهد رفت و از تاریخ آن ها زایل نخواهد شد. در یک کشور، بیگانه‏اى بیاید حکومت کند و تمام امکانات آن کشور در خدمت شخص بیگانه و دستگاه بیگانه و نظام بیگانه باشد و مردم آن کشور مجبور باشند از بیگانه‏اى که بر آن ها حکومت مى‏کند، اطاعت کنند و جرأت نکنند اندکى برخلاف مصالح او حرف بزنند یا حرکت کنند. واقعیت استعمار این بود.(14) 

 1.5 ) ملت مظلوم

رهبر معظم‌ انقلاب‌‌اسلامی‌ همچنین‌ با اشاره‌ به‌ مظلومیت‌ کشورهای‌ آفریقایی‌ در برابر مداخلات‌ بیگانگان‌ فرمودند: ملت‌ مسلمان‌ کشور مالی‌ همانند بسیاری‌ از ملل‌ همجوار خود در آفریقا به‌ رغم‌ داشتن‌ امکانات‌ طبیعی‌ فراوان‌ مظلوم‌ واقع‌ شده‌ است‌ و این‌ مطلب‌ که‌ ملت‌ و دولت‌ مالی‌ اکنون‌ در صدد بازسازی‌ کشور خود و خارج‌ شدن‌ از زیر بار مشکلات‌ تحمیل‌ شده‌ بر آمده‌اند برای‌ ما یک‌ پدیده‌ خوشایند محسوب‌ می‌شود(15) 

  پروردگارا! بر مستضعفان و مظلومان و محرومان و ملت هاى مظلوم - ملت مظلوم افغانستان، ملت مظلوم عراق، ملت هاى مظلوم شمال آفریقا و نقاط دیگر دنیا - رحمت و عون و لطف خودت را نازل کن؛ گرفتاری هایى را که بر آن ها تحمیل شده است، از آن ها برطرف فرما.(16) 

 2. نقش غرب در آفریقا

  مقام معظم رهبری نقش غرب در آفریقا در مقابله با اسلام ، تثبیت رژیم صهیونیست و استعمار کهن و نوین را مورد بررسی و انتقاد قرار داده اند:

2.1 ) مقابله با اسلام (گروه های تبشیری)

2.2 ) تثبیت رژیم صهیونیستی در منطقه

2.3 ) استعمار کهن و نوین

2.3.1 ) چپاول ثروت های آفریقا و ظلم به ملت آفریقا

2.3.2 ) ایجاد تفرقه میان مردم آفریقا

2.3.3 ) جذب استعدادهای انسانی

2.3.4 ) نظارت بر انتخابات

2.3.5 ) کمک مالی

2.3.6 ) دفاع از دموکراسی

2.3.7 ) انحراف انقلاب ها

2.1 ) مقابله با اسلام

گذشته‌ى امت اسلامى چیزى است که استعمار از هنگام ورود به آسیا و آفریقا، همت بر مخدوش ساختن و به فراموشى سپردن آن داشته است.(17) 

  اکنون براى همه‏ى خاورمیانه و شمال آفریقا و همه‏ى دنیاى اسلام، توطئه و نقشه در سر می پرورانند و نهضت بیدارى را که امروز جان تازه‏اى در پیکر امت اسلامى دمیده است، هدف کینه و انتقام خویش ساخته‏اند. (18)

  منطقه‏ى خاورمیانه و شمال آفریقا در دورانى طولانى و بیش از یک قرن، به دست دولت هاى غربى انگلیس و فرانسه و دیگران و سپس به دست امریکا استثمار و اشغال و تحقیر شدند؛ منابع طبیعى آنان غارت و روحیه‏ى آزادگى در آنان سرکوب شد و ملت هاى آنان گروگان طمع‏ورزى بیگانگان متجاوز شدند، و پس از آن که بیدارى اسلامى و نهضت هاى مقاومت ملت ها، ادامه‏ى آن وضع را براى ستمگران بین‏المللى ناممکن ساخت و مسأله‏ى شهادت و عروج الى‏اللّه و فى‏سبیل‏اللّه همچون عاملى بى‏بدیل در صحنه‏ى جهاد اسلامى بار دیگر ظاهر شد، متجاوزان منفعل به شیوه‏هاى مزوّرانه روى آوردند و استعمار جدید را جایگزین روش گذشته کردند. 

ولى امروز دیو چند چهره‏ى استعمار، همه‏ى توانائی هاى خود را براى به زانو در آوردن اسلام به عرصه آورده است؛ از نیروى نظامى و مشت آهنین و اشغال صریح تا زنجیره‏ى اهریمنى تبلیغات و به کارگیرى هزاران سامانه‏ى دروغ پراکنى و شایعه‏سازى، و از سازماندهى دستجات ترور و آدمکشى بیرحمانه تا گسترش دادن ابزارهاى فساد اخلاقى و تکثیر و ترویج مواد مخدّر و تخریب عزم و روحیه و اخلاق جوانان، و از تهاجم همه جانبه‏ى سیاسى به مراکز مقاومت تا برانگیختن نخوت هاى قومى و تعصب هاى فرقه‏ئى و ایجاد دشمنى میان برادران. (19)

  در آفریقا مشاهده مى‏کنید که این حرکات تبشیرى را فقط براى مقابله‏ى با اسلام ناب به راه انداخته‏اند. (20)

  در آفریقا نهضت هاى اسلامى به شدّت مورد نفرت استکبار جهانى است. هرجا بیدارى اسلامى احساس مى‏شود، اینها نسبت به آن حسّاسند. (21)

2.2 ) تثبیت رژیم صهیونیستی در منطقه

  امریکا در صدد است‌ با تثبیت‌ رژیم‌ اشغالگر، همه‌ی‌ سررشته‌های ‌زندگی‌ در این‌ منطقه‌ی‌ حساس‌ را به‌ دست‌ گیرد و خود را از نگرانی‌ خیزش ‌اسلامی‌ در خاورمیانه‌ و آفریقا نجات‌ دهد. (22)

2.3 ) استعمار کهن و نوین

 2.3.1 ) چپاول ثروت های آفریقا

منطقه‏ى خاورمیانه و شمال آفریقا در دورانى طولانى و بیش از یک قرن، به دست دولت هاى غربى انگلیس و فرانسه و دیگران و سپس به دست امریکا استثمار و اشغال و تحقیر شدند؛ منابع طبیعى آنان غارت و روحیه‏ى آزادگى در آنان سرکوب شد و ملت هاى آنان گروگان طمع‏ورزى بیگانگان متجاوز شدند. (23)

  امروز ملت هایى هستند که بر روى ثروت خدادادى، گرسنه بسر مى‏آورند. امروز ملت هایى هستند که از آب و خاک و منابع طبیعى خودشان نمى‏توانند استفاده بکنند؛ دیگران مى‏آیند استفاده مى‏کنند. کمپانی هاى بیگانه در داخل سرزمین هاى آن ها، از سرمایه‏ى آن ها به آلاف و الوف دست پیدا مى‏کنند؛ اما ملت ها گرسنه‏اند. در آفریقا کشورهایى با استعدادهاى طبیعى هستند که این وضعیت را دارند. (24)

  در طول سالیان متمادی استعمارگران و قدرت های بزرگ ثروت های عظیم خدادادی در قاره‌ی آفریقا را به غارت برده‌اند. (25)

  امریکایی ها اصولى را به عنوان اصول امریکایى معرفى مى‏کنند و مى‏گویند این اصول، جهان‏شمول است. این اصول، آزادى انسان، آزادى فکر، کرامت انسان، حقوق بشر و از این قبیل چیزها است. اینها اصول امریکاییند؟! مشخّصه جامعه امریکایى امروز اینها است؟! مشخّصه حکومت امروز امریکا اینهایى است که شما ذکر کردید؟! آیا این حکومت نبود که بومیان اصلى سرزمین امریکا را قتل عام کرد؟ سرخپوستان امریکا را نابود کرد؟ آیا این حکومت و عوامل مؤثّر در این حکومت نبودند که میلیون ها آفریقایى را از داخل خانه‏هایشان به بردگى گرفتند و دختر و پسر جوان آن ها را براى بردگى ربودند و سال هاى متمادى با سخت‏ترین فاجعه‏ها با اینها رفتار کردند؟ (26)

  در آفریقا، متحدان و پرورده‏هاى دستتان، این‏قدر به مردم ظلم کردند؛ (27)

  رهبر معظم‌ انقلاب‌‌اسلامی‌ همچنین‌ با اشاره‌ به‌ مظلومیت‌ کشورهای‌ آفریقایی‌ در برابر مداخلات‌ بیگانگان‌ فرمودند: ملت‌ مسلمان‌ مالی‌ همانند بسیاری‌ از ملل‌ همجوار خود در آفریقا به‌ رغم‌ داشتن‌ امکانات‌ طبیعی‌ فراوان‌ مظلوم‌ واقع‌ شده‌ است‌ و این‌ مطلب‌ که‌ ملت‌ و دولت‌ مالی‌ اکنون‌ در صدد بازسازی‌ کشور خود و خارج‌ شدن‌ از زیر بار مشکلات‌ تحمیل‌ شده‌ بر آمده‌اند برای‌ ما یک‌ پدیده‌ خوشایند محسوب‌ می‌شود .(28) 

  سردمداران سیاست آمریکا که در شرق آسیا فاجعه ببار آورده، در آمریکای لاتین آن همه پلیدی و نامردمی انجام داده، در آفریقا دست پروده هایشان ظلم عظیمی را علیه مردم اعمال داشته. (29)

  در پنجاه سال گذشته، این اوّلین بارى نیست که امریکا جنگى را آغاز یا ملتى را دچار دردسر بزرگ خونریزى و جنگ مى‌کند. اوّلین بار نیست که امریکایی ها مى‌خواهند به زور کشورى را اشغال کنند. ما قبلاً قضایاى دیگرى را در شرق آسیا، آفریقا و امریکاى لاتین از دولت ایالت متّحده‌ى امریکا مشاهده کرده‌ایم و جالب است که در همه‌ى این موارد اگرچه در کوتاه‌مدّت پیروزی هایى نصیب امریکا شده است، در درازمدّت از دست ملت ها تودهنى سختى خورده است. حکومتى که امریکا در ویتنام - ویتنام جنوبى آن روز - از آن دفاع مى‌کرد اکنون کجا است؟ «پینوشه» را که در شیلى بر روى کار آورد کجا است؟ گروه هاى غیرقانونى که با پول امریکا یا با پول نفت عمّال امریکا در افغانستان و مناطق دیگر آمده بودند، در چه وضعى‌اند و کجا هستند؟ امریکا در همه‌ى این موارد، به‌ویژه وقتى با فاجعه‌آفرینى در آفریقا حاضر شد، بالاخره ناچار گردید با خزى و ذلّت و سرافکندگى آن کشورها را ترک کند. در هیچ‌یک از این قضایا امریکا موفّق نبوده است؛ در این قضیه هم همین‌طور خواهد شد. (30)

در قرن نوزدهم، انگلیسی ها جنگ ها و لشکرکشی هاى استعمارى را شروع کردند. آن ها به آفریقا و آسیا و هند و جاهاى دیگر مى‌رفتند و کشورها را تصرف مى‌کردند و انسان ها را به بردگى مى‌گرفتند. امروز ده ها میلیون سیاهپوست امریکایى که در آن شرایط زندگى مى‌کنند، از اولاد همان بردگانى هستند که همین آقاهاى متمدّن قرن نوزدهم، آن ها را از آفریقا و از میان خانواده‌ها و از آغوش پدران و مادرانشان بیرون کشیدند و براى کارگرى و مزدورى و نوکرى به آن‌جا بردند. این کارها جنایت هاى آشکار بود. (31)

  اگر شما به آفریقا مسافرت کنید، یک نمونه‏ى بارز پدیده‏ى استعمار را در آن‏جا مى‏بینید. آفریقا قاره‏اى است که هم استعداد انسانى در آن‏جا هست، هم استعداد عجیب طبیعى. اروپایى‏ها به آن‏جا رفتند و با کشتار و قتل و غارت، از بى‏خبرى مردم استفاده کردند و حتّى مجسمه‏هاى خودشان را به عنوان آزادکننده‏ى این کشورها در آن‏جاها نصب کردند. (32)

  آمریکا و اسرائیل با نزدیک شدن کشورهای مستقل به یکدیگر مخالفند به همین دلیل، همواره نقشی اساسی در فجایع آفریقا و ایجاد جنگ های قومی- قبایلی و سیاسی داشته‌اند. (33)

  رئیس‏جمهور ما در سفر اخیر به چند کشور آفریقایى، طرح‏ها و برنامه‏هایى را مطرح کرده بودند. ایشان به من گزارش مى‏دادند و مى‏گفتند ما مى‏توانیم بعضى از این طرح‏ها را به آسانى انجام دهیم - حتى به شکل نوتر و مدرن‏تر از آنچه اروپایى‏ها انجام مى‏دهند - اما آن ها به چند برابر قیمت دارند براى کشورهاى آفریقایى انجام مى‏دهند. این کشورها چاره‏یى هم ندارند؛ مجبورند با یک تاجر اروپایى قرارداد ببندند و او مى‏آید با قیمت چند برابر برایشان تمام مى‏کند. ما اگر باشیم، این‏طورى عمل نمى‏کنیم؛ ما با کشورها راه مى‏آییم. نه این‏که سود ملى را ندیده بگیریم، بلکه به این معنا که سود ناشى از زیاده‏روى و تعدى و تجاوز را براى خودمان حلال نمى‏دانیم. ما اگر دانشى داشته باشیم، آن را به دیگران مى‏دهیم. (34)

  شما ببینید در مناطقى از آفریقا و در دوردست ها، کشیش هایى رفتند و سال ها آن‏جا ماندند. براى چه ماندند؟ مسیحى کردن قبایل آفریقایى براى چه بود؟ کیست که نداند آن ها پیشاهنگان استعمار بودند. رفتند مردم را مسیحى کنند، تا آن عنصر استعمارى بتواند به آن‏جا بیایید و کار خودش را انجام بدهد. کشیش ها هم مى‏دانستند که براى چه دارند کار مى‏کنند - این‏طور نبود که ندانند. (35)

  در گزارش بسیار مهمّى که مربوط به سال ها قبل است و جدید نیست، تلاش گروه هاى تبلیغى مسیحیّت که از اروپا به سمت شمال افریقا اعزام مى‏شدند تا جاده استعمار را در آن جا صاف کنند، نشان داده شده بود. 

یکى از غصّه‏هاى دینداران دنیا این است که قدرتمندان مسلّط بر کشورهاى مسیحى، تبلیغ على‏الظّاهر دین مسیح در سطح دنیا را وسیله‏اى براى پیش بردن ماشین استعمار قرار دادند و این ها جاده صاف کن استعمار شدند. گروه هاى تبلیغى و به اصطلاح تبشیرى را به عنوان تبلیغ مسیحیّت - که ظاهرش تبلیغ مسیحیّت بود؛ اما باطن قضیه این بود که راه را باز کنند تا استعمارگران اروپایى از کشورهاى مختلف اروپاى آن روز، وارد کشورهاى اسلامى شوند و قدرت سیاسى را قبضه کنند - به اطراف دنیا فرستادند و متأسفانه در بسیارى از جاها هم موفّق شدند. (36)

   2.3.2 ) ایجاد تفرقه میان مردم آفریقا

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تقویت خودباوری و اعتماد به نفس را نیاز امروز ملت ها و دولت ها بر شمردند و تأکید کردند: آمریکا و اسرائیل با نزدیک شدن کشورهای مستقل به یکدیگر مخالفند به همین دلیل، همواره نقشی اساسی در فجایع آفریقا و ایجاد جنگ های قومی- قبایلی و سیاسی داشته‌اند. (37)

  مقام‌ معظم‌ رهبری‌ بخش‌ اعظم‌ مشکلات‌ و عقب‌ماندگی‌ها در کشورهای‌ آسیایی‌ و آفریقایی‌ و نیز اختلافات‌ و جنگ‌های‌ منطقه‌ای‌ را ثمره‌ مداخلات‌ قدرت‌های‌ بزرگ‌ و استعمار‌گر دانستند. (38)

  2.3.3 ) جذب استعدادهای انسانی

امروز متأسفانه بسیارى از ملت ها نمى‏توانند از استعدادهاى خودشان استفاده کنند؛ تحصیل‏کرده‏هاى معدودى هم که پیدا مى‏کنند، پول قدرت هاى بزرگ آن ها را به سمت خود جذب مى‏کند! جوانى در کشورى درس خوانده و به مقامات علمى رسیده است؛ اما وقتى که هنگام استفاده‏ى از دانش او است، دست دشمن مى‏آید او را برمى‏دارد و مى‏برد و از ملت خودش دور مى‏کند؛ این یعنى فرار مغزها؛ یا در حقیقت ربودن مغزها؛ این هم از دردهاى ملت ها است. (39)

 در دهه‌ى 60 میلادى تقریباً در همین کشورهاى شمال آفریقا انقلاب شد - در مصر، در سودان، در تونس، در الجزائر - لیکن دیرى نپائید؛ یا آدم هائى که در رأس کار بودند و سررشته‌دار انقلاب بودند، یک جور زیر پاشان جارو شد، رفتند، جاى خودشان را به دست‌نشاندگان دادند، یا خود آن ها دست‌نشانده شدند. (40)

  نهضت هاى عدالتخواهانه ملت هاى آفریقا و آسیا در طول ده ها سال به وسیله کمونیست ها و سیاست مسلّط شوروى سابق مصادره شد و به دیکتاتوری هاى گوناگونى که در جهت مصالح شوروى کار مى‏کردند، منتهى گردید. این رسم جارى دنیا با نهضت هاى عدالت‏طلبانه ملت هاى جهان بوده است. (41)

  2.3.4 ) نظارت بر انتخابات

در آفریقا نهضت هاى اسلامى به شدّت مورد نفرت استکبار جهانى است. هرجا بیدارى اسلامى احساس مى‏شود، اینها نسبت به آن حسّاسند. زمزمه مى‏کنند که در انتخابات ملت ها باید شرکت کنند! بروند در کشورها و آن‏جا که انتخابات به راه مى‏افتد، بر انتخابات نظارت کنند! اسم این کار را «نظارت بر انتخابات براى تضمین آزادى انتخابات» مى‏گذارند؛ اما در معنا، این فکر براى این است که مبادا در نقطه‏اى از عالم، مسلمانان از راه روش هاى انتخابات و پارلمانى، بتوانند به حکومت برسند. همان طور که در الجزایر این کار شد و متأسفانه سرکوب گردید. (42)

 2.3.5 ) کمک مالی

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، ملت‌های منطقه و شمال آفریقا را به هوشیاری در مقابل تحرکات غرب فراخواندند و افزودند: کمک‌های به ظاهر دوستانه آمریکا از راه‌های تسلط بر ملت ها است و مردم منطقه به خصوص ملت مصر با آن میراث غنی اسلامی - فرهنگی باید مراقب باشند که دشمنی که از در بیرون رفته است از پنجره بازنگردد. (43)

 2.3.6 ) دفاع از دموکراسی

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر اینکه ابراز نفرت مردم دنیا از سران استکبار نشانگر این است که افکار عمومی دنیا شعارهایی همچون حقوق بشر و دموکراسی را از آنان باور نمی کند، خاطرنشان کردند: کسانی دم از حقوق بشر می زنند که ابتدایی ترین حقوق انسان ها را در زندان ها و در سراسر دنیا و حتی در مورد ملت خود لگدمال، و شکنجه را رسماً قانونی می کنند. آیا این مایه سرافکندگی برای یک کشور نیست؟

ایشان افزودند: این مدعیان دموکراسی با مستبدترین و ارتجاعی ترین حکومت ها در دنیا و از جمله در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا عقد اخوت می بندند و بعد هم دم از دموکراسی می زنند. (44)

  هدف اصلی امریکا در منطقه روی کار آوردن دولت های به ظاهر مردمی و دموکراتیک اما کاملا دست نشانده است و به همین علت حتی به حکومت های مطیع فعلی نیز راضی نیست زیرا این حکومت ها به علت نداشتن ظاهر دموکراتیک برای امریکا موجب دردسر هستند و این واقعیت را مصر، سعودی، اردن و همه کشورهای منطقه باید مورد توجه قرار دهندکه امریکا فقط با لبنان و سوریه مشکل ندارد. (45)

  2.3.7 ) انحراف انقلاب ها

در دهه‌ى 60 میلادى تقریباً در همین کشورهاى شمال آفریقا انقلاب شد - در مصر، در سودان، در تونس، در الجزائر - لیکن دیرى نپائید؛ یا آدم هائى که در رأس کار بودند و سررشته‌دار انقلاب بودند، یک جور زیر پاشان جارو شد، رفتند، جاى خودشان را به دست‌نشاندگان دادند، یا خود آن ها دست‌نشانده شدند. (46)

  نهضت هاى عدالت خواهانه ملت هاى آفریقا و آسیا در طول ده ها سال به وسیله کمونیست ها و سیاست مسلّط شوروى سابق مصادره شد و به دیکتاتوری هاى گوناگونى که در جهت مصالح شوروى کار مى‏کردند، منتهى گردید. این رسم جارى دنیا با نهضت هاى عدالت‏طلبانه ملت هاى جهان بوده است. (47)

  بسیارى از این نهضت هاى آزادیبخش و مبارزات ضدّ استعمارى، به وسیله علما و اهل دین به وجود آمد؛ لیکن اهل دین بعد از آن‏که یک مقدار جلو رفتند، اندکى قبل از پیروزى یا پس از آن، کنار کشیدند.

علل کنار رفتن آن ها چه بود؟ انواع و اقسام عوامل وجود داشت. گاهى ساده‏اندیشى بود؛ گاهى از میدان خارج شدن به‏زور بود؛ گاهى از میدان خارج شدن با تبلیغات دشمن بود - که اینها را تمسخر مى‏کردند و مورد تهاجم قرار مى‏دادند - گاهى با سرگرم کردن اینها به مسائل گوناگون بود؛ که ما نمونه‏اش را در الجزایر و بعضى از کشورهاى شمال آفریقا دیدیم، که حتّى حکومت دینى هم در آن‏جا تشکیل شد - مثل کشور تونس – اما بعد از اندک مدتى به‏خاطر اشتباهاتى که مى‏شد، آن حکومت هاى دینى از هم پاشید و یک عدّه از افرادى که خودشان عامل استعمار در همان کشورها بودند، بر سر کار آمدند. (48)

  در اواخر دهه‌ى 50 و اوائل دهه‌ى 60 در کشورهاى شمال آفریقا - یعنى مصر و لیبى و سودان و تونس - یک حرکت هاى انقلابى با گرایش چپ اتفاق افتاد. همه‌ى این کشورها، کشورهاى انقلابى بودند؛ اما جز استثناهاى معدودى، همان کسانى که خودشان عوامل انقلاب بودند، از انقلاب منحرف شدند. انقلاب ها، انقلاب هاى چپ بود، ضد آمریکائى بود، ضد انگلیسى یا ضد فرانسوى بود؛ مردم را اینجورى توى میدان آورده بودند؛ اما همان کسانى که خودشان در رأس این انقلاب ها قرار داشتند، عملاً منحرف شدند و به سمت همان نیروهاى استعمارگر غلتیدند! (49)

3 ) اسلام در آفریقا

  مقام معظم رهبری جایگاه اسلام در قاره آفریقا را در محورهای نفوذ قرآن، اسلام، علما در آفریقا و نقش مسلمانان و همچنین عقیده مهدویت و حب اهل بیت در نزد مردم آفریقا را در چند عنوان کلی بر می شمارند که عبارتند از: 

3.1 ) نفوذ قرآن و اسلام در آفریقا

در جوامعی مانند کشورهای آفریقائی و آسیائی که مردم از ظلم و ستم قدرت های شیطانی و نظام های طاغوتی به جان آمده و فکر و راه جدیدی را جستجو می کنند. اسلام حقیقی، قرآنی و سازش ناپذیر که پیروان خود را به وضع جدیدی از زندگی فرا می خواند در حال نفوذ و گسترش است. (50)

  امروز آمریکا در منطقه‌ى غربى آسیا - یعنى همین منطقه‌ى شمال آفریقا و منطقه‌اى که اسم آن را «خاورمیانه» گذاشتند - منزوى است. امروز اسلام در این منطقه زنده است. امروز جوانان با شعار اسلامى وارد میدان می شوند. یک روزى در 30 سال پیش، 40 سال پیش، در همین کشورهاى شمال آفریقا، اگر کسى می خواست از انگیزه‌هاى ملى و انقلابى حرفى بزند، به شعارهاى چپ متوسل می شد؛ 

امروز این حرف ها دورافتاده است، این حرف ها به زباله‌دان تحویل داده شده است. امروز در این منطقه، حرف رائج، سکه‌ى رائج، سخن قاطع، اسلام است و قرآن. این، کم دستاوردى است؟ این همان چیزى است که وقتى انقلاب اسلامى پیروز شد، جمهورى اسلامى به نام اسلام و قرآن در این منطقه پرچم برافراشت، آن ها به خودشان لرزیدند. گفتند ممکن است چنین چیزى پیش بیاید، لذا تلاش کردند که نگذارند؛ اما على‌رغم آن ها، امروز پیش آمده. جوان امروز ما دارد این را در مقابل خودش مى‌بیند. (51)

3.2 ) نفوذ علما در آفریقا

  آنچه توانست در شرق دنیاى اسلام - یعنى شبه‏قاره‏ى هند - و در غرب دنیاى اسلام - یعنى آفریقا - و در میان این دو، دست استعمار را از سر مردم کوتاه کند و فرهنگ اسلامى را حفظ نماید و در مقابل فرهنگ متجاوز و مهاجم بایستد، نفوذ علما بود. در ایران خود ما هم نهضت تنباکو و مبارزه‏ى با استعمار دولت هاى خارجى و بیدار کردن مردم و نیز نهضت مشروطیت و مقابله‏ى با استبداد رضاخانى و ادامه‏ى این مبارزه تا پیدایش نهضت مقدس عظیم اسلامى، به پیشقراولى و پیشاهنگى علما بود؛ و الّا پیش نمى‏رفت. این، یک سابقه و یک تاریخ است؛ کسى هم نمى‏تواند آن را انکار کند؛ مگر مغرض یا جاهلى که حرفى بزند و بخواهد حقیقتى را بپوشاند. این، در تاریخ ملت ما و دیگر ملت هاى اسلامى، مضبوط و محفوظ است. (52)

3.3 ) نقش مسلمانان در کشورهای آفریقا

  دو سه سال پیش آمریکائى‌ها گفتند که در منطقه‌ى خاورمیانه و شمال آفریقا، هر انتخابى انجام بگیرد، به نفع مسلمان ها است، به نفع گرایش اسلامى است. راست گفتند؛ امروز در هر کدام از این کشورها انتخابات انجام بگیرد، به نفع گرایش هاى اسلامى است؛ اگرچه ظاهر قضیه نشان ندهد. کى خیال میکرد در مصر اینجور جوشش اسلامى قوى باشد؟ نمی گذاشتند نشان داده بشود. به هر حال این اتفاق بزرگى است که در این منطقه افتاده. یا این است که جریان منطقه، جریان حرکت به سمت یک بلوک اسلامى قوى روشن پرجمعیت داراى نخبگان فراوان است - که این احتمال بیشتر است - یا اینکه خداى نکرده یک تسلط استعمارى دیگر است که باز 50 سال، 60 سال، 100 سال حرکت ملت ها را عقب بیندازد، تا باز کى ملت ها بفهمند و تجربه کنند که به آن ها خیانت شده و باز بیدار بشوند. به هر حال حادثه‌ى مهمى است. ما نمی توانیم نسبت به این حادثه بى‌تفاوت بمانیم، نمی توانیم تحلیل نکنیم، نمی توانیم درست نشناسیم. باید در این زمینه‌ها هم اساتید محترم تلاش کنند. (53)

  الان شما کشورهاى آفریقایى را ملاحظه کنید؛ شمال آفریقا مسلمان و خوبند، اما ظواهر اسلامى مثل پاکستان هرگز رعایت نمى‏شود. (54)

  حضرت‌ آیت‌الله‌ خامنه‌ای‌ تحولات‌ شورانگیز در آفریقا و آسیا از سوی‌ مسلمانان‌ را ناشی‌ از احساس‌ عزت‌ مسلمانان‌ دانستند و فرمودند: 

"حوادثی‌ که‌ امروز مسلمانان‌ در آفریقا و آسیا به‌ وجود آورده‌اند موجب‌ دل‌ مشغولی‌ و دغدغه‌ خاطر آمریکائی ها و مستکبرین‌ دنیا است‌ به همین‌ دلیل‌ آن ها پیوسته‌ ایران‌ را خطرناک‌ و در تضاد با منافع‌ خود می‌نامند. آن ها دریافته‌اند که‌ مسلمانان‌ در الجزایر، مصر، فلسطین‌ اشغالی‌ و بوسنی‌ هرزگوین‌ با همان‌ احساسی‌ که‌ انقلاب‌ اسلامی‌ ایران‌ به‌ آن ها داده‌ است‌ قیام‌ کرده‌ و در مقابل‌ دشمنان‌ خود ایستاده‌اند."

  مقام‌ معظم‌ رهبری‌ سربلندی‌ و افتخار امروز مسلمانان‌ جهان‌ را از برکات‌ انقلاب‌ اسلامی‌ خواندند و فرمودند: امروز ملت های‌ مسلمان‌ در آسیا، اروپا و آفریقا به‌ نفع‌ انقلاب‌ اسلامی‌ حرف‌ می‌زنند و شعار می‌دهند و از فتوای‌ امام‌ (رض‌) تا پای‌ جان‌ حمایت‌ می‌کنند و این‌ همان‌ عمق‌ استراتژیک‌ انقلاب‌ اسلامی‌ است‌. (55)

 3.4 ) دوستی اهل بیت علیهم السلام

  همه‏ى مردم شیعه در سراسر دنیا، مردم سنى شافعى در شمال آفریقا، یا مالکى در کشورهاى آفریقائى مرکزى - که اینها محب و دوستدار اهل بیتند؛ طریقه‏هاى عرفانى اینها به اهل بیت منتهى می شود. (56)

  حال بحث ما در مورد دشمنان دانا است که سراغ این عقیده آمدند. من سندى را دیدم که مربوط به ده ها سال قبل؛ یعنى اوایل ورود استعمار به شمال آفریقا است. کشورهاى شمال آفریقا، گرایش بسیارى به اهل بیت دارند. مذهبشان هر مذهبى از مذاهب اسلامى که هست باشد؛ اما محب‏ّ اهل بیتند. (57)

3.5 ) عقیده به مهدویت

  در کشورهاى سودان و مغرب و غیره عقیده به مهدویّت خیلى پررنگ است. آن زمان که استعمار وارد مناطق مذکور شد – که ورود استعمار به آن مناطق در قرن گذشته است - یکى از مسائلى که مزاحم استعمار شد، عقیده به مهدویّت بود!

در سندى که من دیدم، بزرگان استعمار و فرماندهان استعمارى توصیه مى‏کنند که ما باید کارى کنیم که عقیده به مهدویّت، به تدریج از بین مردم زایل شود! آن روز استعمارگران فرانسوى و انگلیسى در بعضى کشورهاى آن مناطق افریقایى بودند - فرقى نمى‏کند که استعمار از کجا باشد - استعماران خارجى، قضاوتشان این بود که تا وقتى عقیده به مهدویّت در بین این مردم رایج است، ما نمى‏توانیم کشورهایشان را درست در اختیار گیریم! (58)

رهبر معظم انقلاب اسلامى از توحید، امامت، اخلاق اسلامى، صبر، توکل و قناعت به عنوان نقاط برجسته و حرکت دهنده اسلام یاد کردند و فرمودند: اعتقاد به ظهور امام زمان (عج) به جهت پرکردن دنیا از عدل، دادگسترى و نیکى و از بین بردن ظلم ها و فاصله‏هاى طبقاتى، عقیده‏اى بسیار کارگشا است و سندى در دست است که نشان مى‏دهد بزرگان استعمار، تنها راه سلطه بر شمال آفریقا را از بین بردن عقیده به مهدویت دانسته‏اند .(59) 

 این گزارش، مربوط به گروه هاى تبلیغى در شمال افریقا است. گزارشگر مى‏نویسد: «یکى از مشکلات ما در سر راه تبلیغ مسیحیّت و پیشرفت استعمار در شمال آفریقا و منطقه تونس و مغرب این است که این مردم اعتقاد دارند که مهدى موعود خواهد آمد و اسلام را سربلند خواهد کرد». (60)

 4 ) ایران و آفریقا

  مقام معظم رهبری در مورد تاثیر انقلاب اسلامی ایران و سرشت مردم ایران در آفریقا، مبارزه با ظلم، اهمیت فعالیت مسلمانان، نگاه ایران به آفریقا، محبوبیت الگوی ایران و اهمیت موفقیت های انقلاب اسلامی عنوان های کلی بر می شمارند که عبارتند از: 

4.1 ) مبارزه با ظلم

4.2 ) اهمیت فعالیت مسلمین و مردم دنیا

4.3 ) نگاه ایران به آفریقا

4.4 ) محبوبیت و الگو بودن و تاثیر ایران

4.5 ) اهمیت قانون اساسی و کارنامه موفقیت های ایران

4.1 ) مبارزه با ظلم

رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به گرایش بی سابقه ی ملت ها برای مقابله با استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا، فرمودند: امروز در آفریقا، آسیا، خاور میانه، اروپا و آمریکای لاتین، ملت ها و به ویژه مسلمانان علیه آمریکا شعار می دهند. مبدأ این تحول که در طول تاریخ بیداری ملت ها بی نظیر است از پیروزی انقلاب اسلامی ایران ناشی می شود. انقلاب بر اساس تعالیم اسلام، ضرورت مقابله با ظلم و ستم را در هر شرایطی به مسلمانان تفهیم کرد. زیرا در مبارزه ی مظلوم با ظالم و ستمگر هیچ مرزی وجود ندارد. (61)

  حضرت آیت‏الله خامنه‏اى با اشاره به استقبال پرشور ملت ها از مقامات عالی رتبه ایران از جمله در سفر اخیر رئیس جمهور به کشورهاى افریقایى افزودند: رمز استقبال به یاد ماندنى ملت ها از مسؤولان ایرانى - جذابیت آرمان هاى انقلاب اسلامى - حمایت ملت ایران از مظلومان و پایدارى این ملت در مقابل سیطره استکبار است که به یارى پروردگار، این استقامت تاریخ ساز به همت ملت و مسؤولان کشور ادامه خواهد یافت. (62)

  حضرت آیت‌الله خامنه‌اى با توجه به تابعیت آقاى کوفى عنان از غنا، به سوابق مبارزاتى چند تن از رهبران آفریقا از جمله مرحوم نکرومه، موگابه، سامورا ماشل، جولیوس نایرره و نیز نلسون ماندلا اشاره کردند و فرمودند: آفریقا در دهه‌هاى اخیر مردان بزرگى داشته است و ما از آن جهت که آفریقا در مقابل ظلم ایستاد، به این منطقه از جهان عمیقاً علاقه‌مندیم. (63)

  ما به سرنوشت ملت هاى مظلوم و مورد ستم قرار گرفته علاقه‏مندیم و همواره با ملت هاى جنوب آفریقا و با خود شماها همکارى هم کرده‏ایم. (64)

4.2 ) اهمیت فعالیت مسلمین و مردم دنیا

اگر در گوشه‌یى از جهان، جمعى از مسلمین حرکتى مى‌کنند، تصمیمى مى‌گیرند، سودى مى‌برند، یا زیانى مى‌بینند، ملت ایران و انقلاب و نظام ما نمى‌تواند موضع منفى و بى‌تفاوت بگیرد. لذا از روز اول که انقلاب ما به یک دولت و یک نظام تبدیل شد، این نظام در زبان امام و معلم و معمارش و در زبان مسؤولان و گویندگانش، همواره مسائل ملت هاى مسلمان را مطرح و به آن اعتنا کرده است. امروز اگر شما مى‌بینید که مثلاً در آفریقا ملت ها کارى کرده‌اند که حواس استکبار جهانى بکلى پریشان شده است؛ اگر مى‌بینید که سیاستگذاران استکبارى دارند فکر مى‌کنند که اگر مسائل الجزایر به فلان کشور و فلان کشور سرایت کرد، ما چه مى‌کنیم؛ اگر مى‌بینید که ملت هاى مسلمان جمهوری هاى آسیاى میانه، احساسات اسلامى خود را ابراز مى‌کنند و اسلام را مى‌خواهند - تا آن‌جا که رهبران و مسؤولان و زمامدارانشان هم چاره‌یى جز این ندارند که دم از گرایش به انگیزه‌هاى اسلامى بزنند - و همین‌طور موارد دیگر، اینها را باید به عنوان آن جرقه‌هایى که از این کانون آتش منتشر شده است، ملاحظه کنید. (65)

  دو سه سال پیش آمریکائى‌ها گفتند که در منطقه‌ى خاورمیانه و شمال آفریقا، هر انتخابى انجام بگیرد، به نفع مسلمان ها است، به نفع گرایش اسلامى است. راست گفتند؛ امروز در هر کدام از این کشورها انتخابات انجام بگیرد، به نفع گرایش هاى اسلامى است؛ اگرچه ظاهر قضیه نشان ندهد. کى خیال میکرد در مصر اینجور جوشش اسلامى قوى باشد؟ نمی گذاشتند نشان داده بشود. به هر حال این اتفاق بزرگى است که در این منطقه افتاده. یا این است که جریان منطقه، جریان حرکت به سمت یک بلوک اسلامى قوى روشن پرجمعیت داراى نخبگان فراوان است - که این احتمال بیشتر است - یا اینکه خداى نکرده یک تسلط استعمارى دیگر است که باز 50 سال، 60 سال، 100 سال حرکت ملت ها را عقب بیندازد، تا باز کى ملت ها بفهمند و تجربه کنند که به آن ها خیانت شده و باز بیدار بشوند. به هر حال حادثه‌ى مهمى است. ما نمی توانیم نسبت به این حادثه بى‌تفاوت بمانیم، نمی توانیم تحلیل نکنیم، نمی توانیم درست نشناسیم. باید در این زمینه‌ها هم اساتید محترم تلاش کنند. (66)

 رهبر معظم انقلاب اسلامى حساس بودن نسبت به سرنوشت مسلمانان جهان را سرخط دیگرى از خصوصیات امام خمینى (رض) دانستند و فرمودند: مسلمانان، عمق استراتژیک نظام اسلامى به حساب مى‏آیند و ملت هاى مسلمان در آسیا و آفریقا و در منطقه ما طرفدار نظام اسلامى هستند و این اظهار ارادتى که آنان به امام و انقلاب کرده و مى‏کنند پیش از این سابقه نداشته است و این همه ناشى از اسلام است. (67)

  4.3 ) نگاه ایران به آفریقا

حضورجنابعالی که رییس جمهور یک کشور استقلال طلب و آزادیخواه آفریقایی و پیشاهنگ ملت های مبارز منطقه در مقابله با نژاد پرستی و سیاست های امپریالیزم می باشید در جمهوری اسلامی ایران، روابط گسترده ی سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور ما با کشورهای قاره ی آفریقا، سفرهای متقابل هیأت های جمهوری اسلامی ایران از آفریقا و هیأت های آفریقایی از جمهوری اسلامی ایران و بازدید شخص این جانب از کشور شما و سایر کشورهای مترقی خط مقدم مبارزه با رژیم نژادپرست آفریقای جنوبی و بازید جنابعالی و هیأت بلند پایه ی همراه در تهران، حمایت های مستمر مادی و معنوی انقلاب اسلامی از مبارزات قهرمانانه و خستگی ناپذیر مردم نامیبیا علیه رژیم غاصب آپارتاید در صحنه های بین المللی و قطع کامل روابط با رژیم نژادپرست در نخستین روزهای پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، همگی مبین توجه و اهتمام جمهوری اسلامی ایران به قاره ی بزرگ آفریقا و جایگاه ویژه ی این منطقه ی حساس از جهان و سرنوشت مردم مظلوم وستمدیده آن، در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است. آفریقای همیشه مظلوم، سال ها تحت ستم بیگانگان، قلدران و سلطه جویان بوده است و لذا ملت بزرگ ما و مردم آفریقا، با احساس و دردی مشترک از ستم مستکبران و اهداف پلید استعمارگران، علائقی نزدیک، عمیق و صمیمی را دنبال می کنند. در نظر ما مقابله ی جدی همه دولت ها و ملت های مترقی با پدیده ی بسیار زشت جامعه بشری، نژادپرستی - یک وظیفه ی تردیدناپذیر است. وجود رژیم های نژادپرستی نظیر آفریقای جنوبی و اسرائیل - هم پیمانان استراتژیک استکبار جهانی و استعمارگران شناخته شده تاریخ معاصر - کاملا محکوم و مورد انزجار و مبارزات مردمی و مشروع ملت های این دو سرزمین غصب شده، که صاحبان واقعی این کشورهایند، مورد تایید ما است. (68)

  ما این توقع را از خودمان داریم؛ ما مى‏خواهیم در زمینه‏ى دانش و فناورى به جایى برسیم که شأن ملت ایران است. این فقط یک نگاه غرورآمیز ملى نیست، این نژادپرستى نیست؛ این حتى یک نگاه انسانى عام به همه‏ى بشریت است؛ به‏خاطر این‏که اگر ما بتوانیم در دانش، در خط مقدم قرار بگیریم، انگیزه‏هاى جهان‏گیرى و جهان‏گشایى غرب را نداریم؛ انگیزه‏هاى سودجویانه از ملت ها را نداریم؛ دانش ما که به سود ما است، به سود ملت هاى دیگر هم هست. رئیس‏جمهور ما در سفر اخیر به چند کشور آفریقایى، طرح‏ها و برنامه‏هایى را مطرح کرده بودند. ایشان به من گزارش مى‏دادند و مى‏گفتند ما مى‏توانیم بعضى از این طرح‏ها را به آسانى انجام دهیم - حتى به شکل نوتر و مدرن‏تر از آنچه اروپایى‏ها انجام مى‏دهند - اما آن ها به چند برابر قیمت دارند براى کشورهاى آفریقایى انجام مى‏دهند. این کشورها چاره‏یى هم ندارند؛ مجبورند با یک تاجر اروپایى قرارداد ببندند و او مى‏آید با قیمت چند برابر برایشان تمام مى‏کند. ما اگر باشیم، این‏طورى عمل نمى‏کنیم؛ ما با کشورها راه مى‏آییم. نه این‏که سود ملى را ندیده بگیریم، بلکه به این معنا که سود ناشى از زیاده‏روى و تعدى و تجاوز را براى خودمان حلال نمى‏دانیم. ما اگر دانشى داشته باشیم، آن را به دیگران مى‏دهیم. (69)

  حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به استقبال ایران از همکاری با کشورهای آفریقایی افزودند: ایران برخلاف استعمارگران می تواند به عنوان یک کشور دوست و برادر به توسعه کشور شما و منطبق با منافع ملی کمک کند. (70)

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در دیدار آقای "داودا جاوارا" رئیس جمهور گامبیا با ایشان، ارتباط و همکاری با ملت های مسلمان در کشورهای مظلوم و محروم آفریقا را به عنوان یکی از اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نام بردند و بر لزوم تحکیم بخشیدن به ارتباطات و پیوندهای میان کشورهای اسلامی تأکید کردند. در این دیدار که آقای هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور و چند تن از مقامات بلند پایه‌ی دو کشور نیز حضور داشتند مقام معظم رهبری به مظلومیت قاره آفریقا اشاره کردند و فرمودند: در طول سالیان متمادی استعمارگران و قدرت های بزرگ ثروت های عظیم خدادادی در قاره‌ی آفریقا را به غارت برده‌اند. مردم این قاره شایسته برخورداری از زندگی مطلوب انسانی هستند و برای این منظور ضرورت اتحاد، همکاری و نزدیکی ملت های مسلمان اهمیت بیشتری پیدا کرده است. (71)

  حضرت آیت‌الله خامنه‌اى با توجه به تابعیت آقاى کوفى عنان از غنا، به سوابق مبارزاتى چند تن از رهبران آفریقا از جمله مرحوم نکرومه، موگابه، سامورا ماشل، جولیوس نایرره و نیز نلسون ماندلا اشاره کردند و فرمودند: آفریقا در دهه‌هاى اخیر مردان بزرگى داشته است و ما از آن جهت که آفریقا در مقابل ظلم ایستاد، به این منطقه از جهان عمیقاً علاقه‌مندیم. (72)

  حضرت‌ آیت‌الله‌ خامنه‌ای‌ رهبر معظم‌ انقلاب‌ اسلامی‌ امروز در دیدار با آقای‌ "اوبا سانجو" رئیس‌ جمهور نیجریه‌، ضمن‌ ابراز خرسندی‌ از گسترش‌ روابط دو کشور، همکاری‌ با کشورهای‌ آفریقایی‌ را از اولویت های‌ جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌ دانستند.

مقام‌ معظم‌ رهبری‌ در همین‌ زمینه‌ خاطرنشان‌ کردند: اسلام‌ بر کمک‌ به‌ ملت های‌ ضعیف‌ به‌ منظور دستیابی‌ به‌ حقوق‌ خود تأکید کرده‌ است‌ و این‌ نیازمند اقدام‌ جدی‌، عالمانه‌، هوشمندانه‌ و برنامه‌ریزی‌ شده‌ است‌. (73)

  حضرت آیت الله خامنه ای ضمن تمجید از تلاش دولت گامبیا برای اجرای احکام اسلامی تصریح کردند: نگاه ما به آفریقا، نگاه برادرانه است و امیدواریم سطح روابط جمهوری اسلامی ایران و گامبیا روز به روز گسترش یابد. (74)

رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به سوابق مبارزاتی مردم اریتره و همدلی مردم ایران با آنان، خاطر نشان کردند: ایران با نگاه مثبت به کشورهای آفریقایی می‌نگرد و آمادگی دارد روابط خود را با کشورهای آفریقا، آسیا و به ویژه کشورهای منطقه و همسایگان خود بیش از پیش گسترش دهد. (75)

  حضرت آیت‏اللّه خامنه‏اى رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار آقاى "امادوتومانى‏توره" رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با تأکید بر اینکه همکارى با کشورهاى آفریقائى به ویژه کشورهاى اسلامى از اولویت‏هاى سیاست خارجى جمهورى اسلامى ایران است، افزودند: زمینه‏هاى گسترده‏اى براى گسترش همکاری هاى دو کشور موجود است که باید از این ظرفیت‏ها استفاده شود.

مقام معظم رهبرى با تأکید بر لزوم همکارى بیش از پیش کشورهاى اسلامى افزودند: امروز یک اراده سیاسى و استکبارى ضداسلام شکل گرفته که تنها راه مقابله با آن وحدت مسلمانان مى‏باشد. (76)

4.4 ) محبوبیت و الگو بودن و تاثیر ایران

  مسأله‌ى دیگر، حرکت هاى اسلامى در برخى از کشورهاى عربى و آفریقایى است. این یکى از مژده‌بخش‌ترین حوادث جهان اسلام است که ملتى با جوان هایش، با روشنفکرهایش، با مردم کوچه و بازارش، داعیه‌ى اجراى احکام اسلامى و تشکیل حکومت اسلامى داشته و در راه آن حرکت کند. از طلوع انقلاب عظیم اسلامى در ایران و تشکیل جمهورى اسلامى، این انتظار و امید براى دوستان، و این هراس و نگرانى شدید براى اردوگاه استکبار و در رأس آن امریکا وجود داشت که انقلاب اسلامى ایران، طلیعه‌ پیروزیهاى مسلمانان در سایر نقاط جهان اسلام خواهد بود. (77)

 رهبر انقلاب اسلامی خطاب به رهبران و سیاستمداران آفریقا راه ملت بزرگ ایران را یک تجربه ی عملی موفق برای نابودی و محو رژیم ظالم، زورگو و نژادپرست آفریقای جنوبی توصیف کردند و اظهار داشتند: هر جا که ملت ها دست به دست هم داده و حضور یکپارچه ی خود را به نمایش درآورند پیروز خواهند شد و این یک واقعیت اثبات شده است. همانطور که امام راحل بزرگوارمان قاطعانه فرمودند و مسئولین نظام جمهوری اسلامی نیز همین اعتقاد را دارند تا زمانی که ملت ها از خود، وحدت و مقاومت نشان بدهند دشمن قادر به شکست آن ها نخواهد بود و آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند. (78)

حوادث امروز شمال آفریقا، کشور مصر، کشور تونس، برخى کشورهاى دیگر، براى ما ملت ایران معناى دیگرى دارد، معناى خاصى دارد؛ این همان چیزى است که همیشه به عنوان حدوث بیدارى اسلامى، به مناسبت پیروزى انقلاب بزرگ اسلامى ملت ایران گفته می شد؛ امروز خودش را دارد نشان می دهد؛ لذا این دهه مهم است. (79)

  من در دوره ریاست جمهورى در اجلاس غیرمتعهدها شرکت کردم و یک نطق بسیار پرشور در آن‏جا ایراد کردم - حدود صد و یک کشور آن‏جا جمع بودند - بعد غالباً سران کشورها آمدند و - به قول ما - طیّب اللّه گفتند و تأیید کردند. در بین آن ها که غالباً کشورهاى جهان سومى و آفریقایى و آسیایى بودند، یک رئیس جمهورى آفریقایى که نسبتاً هم جوان و بسیار فعّال بود، آمد و گفت: این حرف هایى که شما زدید، همه حرف هاى ما هم هست. در سازمان وحدت آفریقا و در جاهاى دیگر، ما هم عیناً همین حرف ها را داریم. فرق ما و شما این است که شما جرأت مى‏کنید این حرف ها را بر زبان مى‏آورید، ولى ما از امریکا مى‏ترسیم! اتفاقاً بعد از چندى همان بیم و ترسى که این جوان داشت، تحقّق هم پیدا کرد. چون ضدّ استکبارى بود، علیه او کودتا کردند و او را کشتند. بعد از یکى، دو سال این اتفاق افتاد.

این نظام به عنوان یک الگو براى ملت هاى مسلمان مطرح است. البته به رو نمى‏آورند، در روزنامه‏ها نمى‏نویسند و به خصوص آدم هاى عمیق‏ترشان به‏شدّت کتمان مى‏کنند؛ اما این حقیقتى است که امروز ملت هاى مسلمان در دنیاى اسلام - در مصر، در شمال آفریقا، در خاورمیانه و در منطقه شرقى ما - تب و تابى دارند؛ جوش و خروشى دارند و چشمشان به ایران است. (80)

در مسابقه‌‌ى فوتبال چند سال قبل، تیم ایرانى بر تیم مقابلش پیروز شد. توى قهوه‌‌خانه‌‌هاى یکى از کشورهاى شمال آفریقا جوان ها نشسته بودند، گلزن ایرانى که گل میزد، اینها کف می زدند. یکى به آن ها گفت شما که کشور خودتان نیست، چه کار دارید به اینکه بازیکن ایرانى مثلاً یک گل زد توى دروازه‌‌ى طرف مقابلش، که او هم دشمن شما نیست. می گفتند پیروزى ایران، پیروزى ما است؛ حتّى در میدان فوتبال! اینها قیمت دارد. (81)

  هر کشورى، هر سرزمینى، هر منطقه‏ى جغرافیایى‏یى خصوصیاتى دارد، اما جوهر واقعى همه‏ى این حرکت هایى که امروز شما در اروپا و آسیا و کشورهاى اسلامى آفریقا و در بسیارى از نقاط جهان مى‏بینید، عبارت از این است که یک ملت، به خود اعتماد پیدا کند و جرأت و گستاخى حرف زدن را بیابد و این، همان نسخه‏ى ملت ایران است. این، آن چیزى است که ملت ایران، آن را شروع کرد و به کرسى نشاند و 11 سال همه‏ى سختی ها را تحمل کرد؛ اما این جوهر حقیقى و معنوى و الهى را از دست نداد. امروز ما بحمداللّه از همیشه آماده‏تر، بانشاطتر و قدرتمندتریم. (82)

  عزیزان من! مردم شجاع و هوشیار و آگاه قم! جوانان پیشرو قم! به شما عرض کنم، امروز زمام کار از دست قدرت هاى بزرگ خارج شده است. على‏رغم همه تلاش متمرکزى که علیه اسلام و موج اسلامى و خیزش اسلامى مى‏کنند - چه در آسیا و چه در آفریقا - این موج اسلامى و بیدارى اسلامى همین‏طور روزبه‏روز گسترش پیدا مى‏کند و آن ها دیگر نمى‏توانند کارى بکنند. این به برکت انقلاب و قیام مردانه و مؤمنانه و شجاعانه شما است. (83)

این کلمه‌ى طیبه و شجره‌ى طیبه‌ى «جمهورى اسلامى» است که محصول آن، بیدارى در دنیاى اسلام و مجد و عظمت و پیشرفت در کشور ما و میان مردم ما بود. ملت ما از این شجره‌ى طیبه، میوه‌هاى شیرینى را چید که براى یک ملت، این ثمرات شیرین، حیاتى است.

ثمرات این شجره‌ى طیبه در همه جاى دنیاى اسلام هم قابل مشاهده است؛ مسلمانان جهان بیدار شده‌اند و هویت اسلامى خودشان را بازیافته‌اند؛ آن ها از مسلمانى خودشان احساس عزت کرده‌اند. در کشورهاى اسلامى، جوانان، دانشگاهیان، روشنفکران و نخبگان، دلشان مجذوب هدف‌هاى اسلامى است و براى آن ارزش قائلند؛ براى آن تلاش مى‌کنند. در دنیاى اسلام، ملت‌هایى از برکت این شجره‌ى طیبه، هویت حقیقى و هویت ملى و اسلامى خودشان را بازیافته‌اند و با اینکه در طول سالیان متمادى در پنجه‌ى قدرت ابرقدرت‌ها بوده‌اند، احساس قدرت کرده‌اند. امروز فلسطین یک نمونه است، عراق یک نمونه است، شمال آفریقا نمونه‌هاى متعدى دارد، لبنان یک نمونه است. (84)

  این‏که شما مى‏بینید در کشورهایى از آفریقا، گروه هاى اسلامى داعیه‏ى حکومت پیدا کرده‏اند، یا مسلمانان با حکومت هاى ستمگر مبارزه مى‏کنند و شعار اللّه‏اکبر مى‏دهند، یا حتّى کسانى که از اسلام برى هستند، ولى به تظاهر به اسلام مجبور مى‏شوند، چیز جدیدى است. اینها ناشى از این صبح روشنى است که به برکت پیروزى انقلاب اسلامى و این حرکت عظیم، در تاریخ ملت هاى مسلمان به‏وجود آمده است. این، مرهون زحمات علماى بزرگ و بیش از همه آن بزرگمردى بود که رهبرى و بنیانگذارى این حرکت را با دست توانا و دل پراراده و پرایمان خود و با توکل بى‏پایان و با تقرب به خدا و اخلاص‏للّه انجام داد و حادثه‏یى در تاریخ شد. (85)

  ایشان پیروزی انقلاب اسلامی ایران و ایستادگی ملت ایران در برابر مشکلات و فشارها را نمونه ای از حرکت همراه با روئیدن و بالیدن برشمردند و افزودند: تقریباً همه تحلیل گران دنیا اذعان دارند که حرکت کنونی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا ناشی از قیام ملت ایران است. (86)

 ایشان حرکت بیداری کنونی در غرب آسیا و شمال آفریقا را امتداد حرکت عظیم ملت ایران خواندند و تأکید کردند: این حرکت بیداری قطعاً تا قلب اروپا پیش خواهد رفت و ملت‌های اروپا ضد سیاستمداران و زمامداران خود که آن ها را تسلیم محض سیاست‌های فرهنگی و اقتصادی امریکا و صیهونیست‌ها کرده‌اند، به‌پا خواهند خاست. (87)

  گاهى ماها تعجب مى‏کردیم که یک شاعر درجه‏ى یک عرب شمال آفریقا - که خودش هم یک شخصیت سیاسى است - چه‏طور آمده یک قصیده درباره‏ى امام، یا در مدح تهران گفته است. این، چه ذوق و هنر و انگیزه‏یى است که یک انسان حسابى و یک آدم داراى معرفت و علم و مکانت و وزانت را وادار مى‏کند این‏طور شعر بگوید؟ همه‏ى اینها، ناشى از خصوصیات انقلاب ما است. (88)

4.5 ) اهمیت قانون اساسی و کارنامه موفقیت های ایران

  من یک جمله‌اى را از یک مقام غربى نقل کنم. بنده دأبم نیست از قول این سیاستمدارها و معاریف غربى چیزى بگویم؛ اما این جمله‌ى جالبى است. او می گوید: دو چیز است که اگر در میان مسلمان ها دست به دست بگردد و ملت هاى مختلف مسلمان از این دو چیز آگاه شوند، دیگر همه‌ى تابوهاى غرب - یعنى اصول جزمى غرب - در هم خواهد شکست و باطل خواهد شد. این دو چیز چیست؟ این متفکر غربى می گوید: یکى قانون اساسى جمهورى اسلامى است؛ که این قانون اساسى، یک حکومت مردمى و پیشرفته‌ى امروزى و در عین حال دینى را در چشم مسلمانان جهان ممکن می سازد. این قانون اساسى نشان می دهد که می توان یک حکومتى داشت که هم متجدد باشد، امروزى باشد، پیشرفته باشد و هم کاملاً دینى باشد. قانون اساسى این را تصویر می کند. می گوید چنین چیزى ممکن است. این یک. دوم، کارنامه‌ى موفقیت هاى علمى و اقتصادى و سیاسى و نظامى جمهورى اسلامى است؛ که اگر این دست مسلمان ها برسد، مى‌بینند که آن امر ممکن اتفاق افتاده است، واقع شده است. او می گوید اگر ملت هاى مسلمان از این امکان و وقوع نسبى که هم ممکن است، هم در ایران امروز اسلامى به طور نسبى واقع شده است، مطلع شوند، این نظام‌سازى را پیش چشم داشته باشند، دیگر جلوى سلسله‌ى انقلاب ها را نمی توان گرفت.

  امروز این اتفاق افتاده است. البته این اتفاق، امروز نیفتاده است؛ سى سال است. یک مطلبى تدریجاً و آرام آرام در ذهن ملت ها جا می گیرد، رشد می کند، پخته می شود، بعد به این صورتى که امروز در شمال آفریقا و در مناطق دیگر مشاهده می کنید، بروز می کند. (89)

5 ) بایدهای آفریقا

  مقام معظم رهبری در راستای اعتلای کشورهای اسلامی و مردم مستضعف این قاره از باید هایی سخن به میان آورده است که عبارتند از: 

5.1 ) اتحاد میان مسلمانان، ایجاد پیمان اسلامی

5.2 ) همکاری کشورهای مستقل با یکدیگر

5.3 ) اهمیت رابطه مردم با مساجد

5.4 ) استفاده از ظرفیت های یکدیگر

5.5 ) اهمیت تحمل سختی ها

5.6 ) اهمیت نفوذ علما در آفریقا

5.7 ) اهمیت استفاده از استعدادها

5.8 ) اهمیت شخصیت و هویت مردم آفریقا

5.9 ) اهمیت حمایت از مردم آفریقا

5.10 ) اهمیت حفظ ریشه ها در آفریقا

5.11 ) اهمیت حفظ زبان بومی

5.12 ) اهمیت لباس ملی

5.1 ) اتحاد میان مسلمانان، ایجاد پیمان اسلامی

  من بارها گفته‏ام و هم اکنون هشدار می‏دهم که اگر شرق ستم کشیده و آفریقا به خودشان متکی نباشند، تا ابد گرفتارند. بیایید روی پای خودتان بایستید و بر غرب بتازید و آنان را از میدان به در کنید. من از گوشۀ بیمارستان به آفریقا و شرق زیر سلطه و تمام کشورهای تحت ستم اخطار می‏کنم که متحد شوید و دست امریکای جنایتکار را از سرزمینهای خود قطع کنید. (90)

  اگر میان ملت هاى مسلمان و میان فرقه‏هاى اسلامى و اقوام مسلمان با یکدیگر، محبت و حسن‏ظن و همدلى، جاى بدگمانى و بدبینى را که خواسته‏ى دشمنان است بگیرد، بخش اعظم توطئه و تدبیر بدخواهان را خنثى خواهد کرد و نقشه‏هاى شوم آنان را براى سیطره‏ى روزافزون بر امت اسلامى عقیم خواهد ساخت. (91)

  رهبر انقلاب اسلامی خطاب به رهبران و سیاستمداران آفریقا راه ملت بزرگ ایران را یک تجربه ی عملی موفق برای نابودی و محو رژیم ظالم، زورگو و نژادپرست آفریقای جنوبی توصیف کردند و اظهار داشتند: هر جا که ملت ها دست به دست هم داده و حضور یکپارچه ی خود را به نمایش درآورند پیروز خواهند شد و این یک واقعیت اثبات شده است. همانطور که امام راحل بزرگوارمان قاطعانه فرمودند و مسئولین نظام جمهوری اسلامی نیز همین اعتقاد را دارند تا زمانی که ملت ها از خود، وحدت و مقاومت نشان بدهند دشمن قادر به شکست آن ها نخواهد بود و آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند. (92)

  حضرت آیت‏اللّه خامنه‏اى رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار آقاى "امادوتومانى‏توره" رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با تأکید بر اینکه همکارى با کشورهاى آفریقائى به ویژه کشورهاى اسلامى از اولویت‏هاى سیاست خارجى جمهورى اسلامى ایران است، افزودند: زمینه‏هاى گسترده‏اى براى گسترش همکاری هاى دو کشور موجود است که باید از این ظرفیت‏ها استفاده شود.

ایشان با اشاره به تمدن و فرهنگ غنى و همچنین مواهب طبیعى کشورهاى آفریقائى خاطرنشان کردند: به رغم تلاش قدرت ها براى جلوگیرى از بهره‏مندى مردم آفریقا از این مزایا، کشورهاى آفریقائى با تحرک و نشاط علمى و عملى مى‏توانند استعدادهاى خود را به فعلیت برسانند. 

مقام معظم رهبرى با تأکید بر لزوم همکارى بیش از پیش کشورهاى اسلامى افزودند: امروز یک اراده سیاسى و استکبارى ضداسلام شکل گرفته که تنها راه مقابله با آن وحدت مسلمانان مى‏باشد. (93)

  ایشان با اشاره به تمدن و فرهنگ غنى و همچنین مواهب طبیعى کشورهاى آفریقائى خاطرنشان کردند: به رغم تلاش قدرت ها براى جلوگیرى از بهره‏مندى مردم آفریقا از این مزایا، کشورهاى آفریقائى با تحرک و نشاط علمى و عملى مى‏توانند استعدادهاى خود را به فعلیت برسانند.

  مقام معظم رهبرى با تأکید بر لزوم همکارى بیش از پیش کشورهاى اسلامى افزودند: امروز یک اراده سیاسى و استکبارى ضداسلام شکل گرفته که تنها راه مقابله با آن وحدت مسلمانان مى‏باشد. (94)

  رهبر انقلاب اسلامی تقسیم کشورها به سلطه‌گر و سلطه‌پذیر را غیر معقول و ناعادلانه دانستند و افزودند: کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین می‌توانند با گسترش همکاری های خود وضع کنونی روابط بین‌المللی را تغییر دهند. 

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تقویت خودباوری و اعتماد به نفس را نیاز امروز ملت ها و دولت ها بر شمردند و تأکید کردند: آمریکا و اسرائیل با نزدیک شدن کشورهای مستقل به یکدیگر مخالفند به همین دلیل، همواره نقشی اساسی در فجایع آفریقا و ایجاد جنگ های قومی- قبایلی و سیاسی داشته‌اند. (95)

  حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی پیش از ظهر امروز (90.04.05) در دیدار آقای "عمرالبشیر" رئیس جمهور سودان و هیأت همراه، حرکت‌های مردمی اخیر در منطقه را سرآغاز یک تحول اساسی در کشورهای اسلامی و منطقه خواندند و اظهار امیدواری کردند: در آینده نزدیک شاهد یک پیمان قوی اسلامی در شمال آفریقا باشیم. (96)

5.2 ) همکاری کشورهای مستقل با یکدیگر

رهبر انقلاب اسلامی تقسیم کشورها به سلطه‌گر و سلطه‌پذیر را غیر معقول و ناعادلانه دانستند و افزودند: کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین می‌توانند با گسترش همکاری های خود وضع کنونی روابط بین‌المللی را تغییر دهند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تقویت خودباوری و اعتماد به نفس را نیاز امروز ملت ها و دولت ها بر شمردند و تأکید کردند: آمریکا و اسرائیل با نزدیک شدن کشورهای مستقل به یکدیگر مخالفند به همین دلیل، همواره نقشی اساسی در فجایع آفریقا و ایجاد جنگ های قومی- قبایلی و سیاسی داشته‌اند. (97)

5.3 ) اهمیت رابطه مردم با مساجد

  یک مطلب لازم کوتاهى را در باب مسأله مساجد اشاره کنم - به مسائلى هم که بعداً به مناسبت ماه رمضان خواهم گفت، ارتباط پیدا مى‏کند - و آن این است که مسجد، نه فقط در زمان ما و نه فقط در کشور عزیز اسلامى ما، بلکه در نقاط مختلف عالم و در طول تاریخ، منشأ آثار بزرگ و نهضت ها و حرکت هاى اسلامى بزرگى شده است. مثلاً قیام مردم کشورهاى شمال آفریقا که مسلمان هستند - مثل الجزایر و دیگر کشورهایى که سال ها در زیر سلطه نظامى استعمار فرانسوی ها بودند - از مساجد شروع شد، که به پیروزى هم رسید و کشورها استقلال پیدا کردند. انقلاب در این کشورها هم، آن روزى رو به شکست رفت و دوباره ملّت ها استقلال خودشان را از دست دادند که رابطه خود را با مساجد و با دین و ایمان مساجد قطع کردند. (98)

 

 

 

5.4 ) استفاده از ظرفیت های یکدیگر

  حضرت‌ آیت‌‌الله‌ خامنه‌ای‌ توجه‌ رئیس‌‌جمهور کشور مالی‌ را به‌ ضرورت‌ استفاده‌ کشورهای‌ آفریقایی‌ و آسیایی‌ از امکانات‌، تجارب‌ و دانش‌ یکدیگر جلب‌ کردند و تلاش‌ ملت‌ مسلمان‌ مالی‌ را در جهت‌ بازسازی‌ کشور خود حرکتی‌ به‌ سمت‌ اهداف‌ اسلامی‌ دانستند. (99)

  مقام معظم رهبرى در دیدار رئیس جمهور گامبیا با ایشان، اهمیت استفاده از استعداد عظیم نهفته در کشورهاى مسلمان آفریقا را خاطر‌نشان کردند و آمادگى جمهورى اسلامى ایران را براى همکارى دو جانبه با کشور مسلمان گامبیا به اطلاع وى رساندند. (100)

5.5 ) اهمیت تحمل سختی ها

  براى هدایت مردم، ما باید سختی ها را تحمل کنیم‏.

البته همان‏طور که گفتند، سخت است؛ لیکن ما باید این سختی ها را تحمل بکنیم. وقتى آن کسانى‏که ایمان ما و تمسک و امید ما را ندارند، تحمل مى‏کنند، به طریق اولى‏ ما باید تحمل کنیم. شما ببینید در مناطقى از آفریقا و در دوردست ها، کشیش هایى رفتند و سال ها آن‏جا ماندند. براى چه ماندند؟ مسیحى کردن قبایل آفریقایى براى چه بود؟ کیست که نداند آن ها پیشاهنگان استعمار بودند. رفتند مردم را مسیحى کنند، تا آن عنصر استعمارى بتواند به آن‏جا بیایید و کار خودش را انجام بدهد. کشیش ها هم مى‏دانستند که براى چه دارند کار مى‏کنند - این‏طور نبود که ندانند - اما ببینید براى خاطر همین هدف، چه مصایبى را تحمل کردند؛ مصایبى که اصلاً با پول قابل جبران نیست؛ مثلاً یک نفر برود هفت سال در نقطه‏ى مجاور نقطه‏ى آدمخوارها زندگى بکند! انسان این چیزها را در کتاب ها مى‏خواند، در بعضى از گزارش ها مى‏بیند، در بعضى از فیلم ها و رمان ها هم هست و من از اینها اطلاع دارم و مى‏دانم که در این سال هاى استعمار چه شده است. (101)

5.6 ) اهمیت نفوذ علما در آفریقا

  آنچه توانست در شرق دنیاى اسلام - یعنى شبه‏قاره‏ى هند - و در غرب دنیاى اسلام - یعنى آفریقا - و در میان این دو، دست استعمار را از سر مردم کوتاه کند و فرهنگ اسلامى را حفظ نماید و در مقابل فرهنگ متجاوز و مهاجم بایستد، نفوذ علما بود. در ایران خود ما هم نهضت تنباکو و مبارزه‏ى با استعمار دولت هاى خارجى و بیدار کردن مردم و نیز نهضت مشروطیت و مقابله‏ى با استبداد رضاخانى و ادامه‏ى این مبارزه تا پیدایش نهضت مقدس عظیم اسلامى، به پیشقراولى و پیشاهنگى علما بود؛ و الّا پیش نمى‏رفت. 

این، یک سابقه و یک تاریخ است؛ کسى هم نمى‏تواند آن را انکار کند؛ مگر مغرض یا جاهلى که حرفى بزند و بخواهد حقیقتى را بپوشاند. این، در تاریخ ملت ما و دیگر ملت هاى اسلامى، مضبوط و محفوظ است. (102)

5.7 ) اهمیت استفاده از استعدادها

  ایشان با اشاره به تمدن و فرهنگ غنى و همچنین مواهب طبیعى کشورهاى آفریقائى خاطرنشان کردند: به رغم تلاش قدرت ها براى جلوگیرى از بهره‏مندى مردم آفریقا از این مزایا، کشورهاى آفریقائى با تحرک و نشاط علمى و عملى مى‏توانند استعدادهاى خود را به فعلیت برسانند. (103)

  مقام معظم رهبرى در دیدار رئیس جمهور گامبیا با ایشان، اهمیت استفاده از استعداد عظیم نهفته در کشورهاى مسلمان آفریقا را خاطر‌نشان کردند و آمادگى جمهورى اسلامى ایران را براى همکارى دو جانبه با کشور مسلمان گامبیا به اطلاع وى رساندند. (104)

5.8 ) اهمیت شخصیت و هویت مردم آفریقا

بر پایه همین گزارش، حضرت آیت‌الله خامنه‌اى همچنین در دیدار رئیس جمهور بنین و هیأت همراه با ایشان، مقاومت بسیارى از کشورهاى آفریقایى را در برابر استعمار و اتخاذ مواضع اصولى و ارزشى آن ها را در سه دهه اخیر، ستایش برانگیز خواندند و خاطر نشان کردند که با احیاى شخصیت و هویت مردم آفریقا، آینده بهترى در انتظار این منطقه مهم جهان است. (105)

5.9 ) اهمیت حمایت از مردم آفریقا

از این حرکات اسلامى که امروز در شمال آفریقا است، همچنان که همین‏طور مشاهده شده، جداً دفاع و حمایت کنید. مردم مسلمان در آفریقا باید احساس کنند که دولت هایى از آن ها حمایت مى‏کنند. (106)

5.10 ) اهمیت حفظ ریشه ها در آفریقا

  ولى امر مسلمین با توصیه به دبیرکل سازمان ملل براى حفظ ریشه‌هاى آفریقایى خود فرمودند: یکى از سیاست هاى استکبارى در دنیا بریدن ریشه‌ها است، قدرت هاى استکبارى با بدترین شکل نژادپرستى، ریشه‌هاى فرهنگى و ملى افراد را قطع مى‌کنند، بنابر این هر تلاشى براى حفظ ریشه‌هاى فرهنگى، یک مبارزه ارزشى و بر حق است. (107)

5.11 ) اهمیت حفظ زبان بومی

  امروز کشورهایى هستند که متأسفانه زبان ملى خودشان، زبان رسمى‏شان نیست. امروز زبان رسمى هند و پاکستان، زبان انگلیسى است؛ زبان دیوانى‏شان، زبان انگلیسى است؛ در حالى‏که زبان هندى و زبان اردو و چند صد زبان دیگر هم دارند. در پاکستان، زبان اردو؛ و در هندوستان، زبان هندى، زبان رایج است؛ اما آن ها به کلى مغفولٌ‏عنه است. چگونه زبان خارجى آمد جاى زبان ملى یک ملت را گرفت؟ همین‏طورى وارد مى‏شوند. انگلیسى‏ها در هند سرمایه‏گذارى کردند تا توانستند وضعیت را به این‏جا برسانند. بعضى از کشورهاى آفریقایى، زبانشان پرتغالى یا اسپانیولى است؛ به زبان رسمى خودشان اصلاً توجه نمى‏کنند؛ این خوب است؟ تسلط زبان بیگانه بر یک ملت، خوب است؟ زبان، استخوان فقرات یک ملت است؛ این را ما این‏طور تضعیف کنیم؟ چرا؟ چون آقایى سلیقه‏اش این است و این‏طور فهمیده! مدرسه و بچه‏هاى مردم که محل آزمون و خطا نیستند؛ آزمایشگاه نیستند که ما این مسأله را تجربه کنیم، بعد ببینیم تجربه غلط از آب درآمد. با بچه‏هاى مردم که نمى‏شود این‏طورى رفتار کرد. بنابر این اتاق فکر - یعنى یک مرکز اندیشمند و آگاه - لازم است. چیزهاى فراوان دیگرى هم در آموزش و پرورش وجود دارد، که باید به آنها هم توجه کرد. (108)

5.12 ) اهمیت لباس ملی

  بنده زمان ریاست‏جمهورى در شوراى عالى انقلاب فرهنگى قضیه‏ى طرح لباس ملى را مطرح کردم و گفتم بیایید یک لباس ملى درست کنیم؛ بالاخره لباس ملى ما که این کت و شلوار نیست. البته من با کت و شلوار مخالف نیستم؛ خود من هم گاهى اوقات در ارتفاعات یا جاهاى دیگر ممکن است کاپشن هم بپوشم؛ ایرادى هم ندارد؛ اما بالاخره این لباس ملى ما نیست. عرب ها لباس ملى خودشان را دارند، هندى‏ها لباس ملى خودشان را دارند، اندونزى‏یایى‏ها لباس ملى خودشان را دارند، کشورهاى گوناگون شرقى لباس هاى ملى خودشان را دارند، آفریقایى‏ها لباس هاى ملى خودشان را دارند و در مجامع جهانى هر کس لباس ملى خود را دارد؛ افتخار هم مى‏کنند. (109)

 6 ) نقاط ضعف آفریقا

  مقام معظم رهبری نقاط ضعف آفریقا را در سه مولفه تفکر تمسک به غرب، ترس از استکبار و نبود رهبر می داند. 

6.1 ) تفکر تمسک به غرب

و اما مطلبى که امروز مى‏خواهم با استفاده از فرصت آن را عرض کنم، این است که در کشور ما و نیز بسیارى از کشورهاى به اصطلاح جهان سوم، جهت اداره امور مملکتى دو نظر وجود دارد: یک نظر این است که مردم یک کشور و روشنفکران و تصمیم‏گیران آن، اظهار نظر مى‏کنند که براى ساختن کشورشان و به دست آوردن آینده، باید به قدرت حاکم جهانى متّکى باشند. این قدرت حاکم جهانى در هر زمان و هر که هست - چه قدرت برتر علمى باشد و چه قدرت برتر سیاسى و فرهنگى دنیا - برایشان فرقى نمى‏کند. مى‏گویند: «ما باید دنباله‏رو قدرت هایى باشیم که امروز سکّوهاى اوّل دنیا را در مسابقات علمى، سیاسى و تسلیحاتى به خود اختصاص داده‏اند». استدلالشان این است که چون آن ها قوى‏اند، ما باید زیر بالشان برویم!

این دیدگاه و طرز فکر، در کشورهاى عقب‏افتاده دنیا حاکم است. کسانى که در مسائل سیاسى و جغرافیایى مطالعه کرده‏اند، مى‏دانند که چنین طرز فکرى در کشورهاى امریکاى لاتین، کشورهاى آفریقایى و در بعضى از کشورهاى آسیایى وجود داشته است و عدّه‏اى از روشنفکران و سیاستمداران، از آن تبعیت مى‏کرده‏اند. (110)

6.2 ) ترس از استکبار

 من در دوره ریاست جمهورى در اجلاس غیرمتعهدها شرکت کردم و یک نطق بسیار پرشور در آن‏جا ایراد کردم - حدود صد و یک کشور آن‏جا جمع بودند - بعد غالباً سران کشورها آمدند و - به قول ما - طیّب اللّه گفتند و تأیید کردند. در بین آن ها که غالباً کشورهاى جهان سومى و آفریقایى و آسیایى بودند، یک رئیس جمهورى آفریقایى که نسبتاً هم جوان و بسیار فعّال بود، آمد و گفت: این حرف هایى که شما زدید، همه حرف هاى ما هم هست. در سازمان وحدت آفریقا و در جاهاى دیگر، ما هم عیناً همین حرف ها را داریم. فرق ما و شما این است که شما جرأت مى‏کنید این حرف ها را بر زبان مى‏آورید، ولى ما از امریکا مى‏ترسیم! اتفاقاً بعد از چندى همان بیم و ترسى که این جوان داشت، تحقّق هم پیدا کرد. چون ضدّ استکبارى بود، علیه او کودتا کردند و او را کشتند. بعد از یکى، دو سال این اتفاق افتاد. (111)

6.3 ) نبود رهبر

حقیقتاً بسیارى از سیاستمداران، از این‏که ملت ها بتوانند بدون اتکاى به سلاح، فقط با حضور خودشان، با جسم خودشان، با فریاد خودشان و با اظهار وجود خودشان، یک واقعیت سیاسى را دگرگون کنند و یک حادثه‏ى سیاسى به‏وجود بیاورند، مأیوس بودند. چند سال قبل از این - شاید پنج یا شش سال پیش -در سفرى که من به آفریقا- کشورهاى خط مقدم مبارزه‏ى با نژادپرستى در آفریقاى جنوبى - داشتم، با چند نفر از سران و سیاستمداران و چهره‏هاى معروف سیاسى و مردمى آن منطقه، گفتگو کردم. با یکى از برجسته‏ترین سیاستمداران آفریقا و چهره‏هاى مردمى، این مطلب را در میان گذاشتم و گفتم راه علاج این منطقه و نابودى این رژیم ظالم زورگوى آفریقاى جنوبى - که وضعش در آن روز، از امروز خیلى سخت‏تر بود؛ به خاطر آن شخصى که آن روز در آن کشور بر سر کار بود - این است که اکثریت مردم، همان تجربه‏یى را که ملت ایران عمل کردند، اعمال کنند.

اکثریت قاطع مردم آن‏جا، بومیان سیاه‏پوستند. حکام معتقد به نژادپرستى و حاکمیت سفیدپوستان، یک اقلیت کوچکند. حتّى سفیدپوستانى در آن‏جا هستند که با سیاه‏پوستان همفکر و هم عقیده‏اند؛ اما آن حکومت جائر، همچنان مى‏تاخت و مى‏راند که هنوز هم تقریباً همان‏طور است. من گفتم این مردم، براى این مبارزه‏ى اساسى، سلاح نمى‏خواهند؛ فقط حضور آن ها در خیابان ها لازم است که بیرون بیایند. ملت - به معناى ملت - نشان بدهد که با آن نظام ظالم تبعیضگر ضد همه‏ى حقایق بشرى و حقوق بین‏المللى مخالف است. گفتم در ایران، این حادثه اتفاق افتاد و فقط ملت به خیابان ها آمدند. البته مردم مقاومت کردند، کشته شدند، عزیزانشان را از دست دادند، جانشان را فدا کردند؛ اما خسته نشدند. این، خصوصیت حضور عظیم مردمى است که هر مقصودى با آن برآورده مى‏شود. البته دیر و زود دارد، هدف ها فرق مى‏کند، بعضى زودتر و بعضى دیرتر قابل تحقق است، بعضى با مشکلات بیشتر همراه است؛ بسته به این است که این ملت، خسته نشوند.

آن سیاستمدار انقلابى مردمى بزرگ - که کسانى که آن چهره را مى‏شناسند، همه او را قبول دارند و مرد مجربى هم هست - تصدیق کرد و گفت: درست است، این تجربه کاملاً عملى است؛ منتها ما در این‏جا، آن عامل برانگیزاننده و متحدکننده‏ى ملت شما - یعنى اعتقاد عمیق دینى و آن رهبرى عظیم - را کم داریم؛ راست هم مى‏گفت. (112)

 سخنان حضرت امام خمینی رحمة الله علیه در توصیه به ملت آفریقا

  [باید] شرق و آفریقای عزیز ـ این قاره‏ای که با نهضت اسلامی ملی و قیام خونین مردم دلاور الجزایر از خواب گران بیرون آمد ـ و کشوری بعد از کشور دیگر [را] از چنگال امریکا و کشورهای استعمارگر دیگر نجات داد، باید روی پای خودشان بایستند و شدیداً با فرهنگ صادراتی مبارزه کنند. کشورهای آفریقا و آسیا و سایر کشورهای دربند در قاره‏های دیگر باید بدانند که آنچه از غرب و شرق توطئه‏گر و استعماری و از امریکای متجاوز بر کشورهای ستم‏کشیده صادر می‏شود تباهی و فساد آن قابل مقایسه با اصلاح آن نیست. تمام کشورهای اسلامی چون ایران بنا به وظیفۀ اسلامی خویش باید از کشورهای در حال رشد و مبارزه با استعمار مادی و معنوی پشتیبانی کنند. کشورهای اسلامی باید در مقابل اسرائیل اشغالگر ـ که اکثر گرفتاریهای کشورهای اسلامی به دست آن است ـ موضع خصمانه داشته باشند و با تمام نیرو از آرمان فلسطین و لبنان عزیز دفاع کنند. کشورهای اسلامی باید از سازمانهای آزادیبخش سراسر جهان دفاع کنند. ما توطئۀ مصر و امریکا و اسرائیل را برای در هم کوبیدن نهضت بزرگ مردم مبارز فلسطین شدیداً محکوم می‏کنیم. سران و نمایندگان کشورهایی که در الجزایر عزیز جمع شده‏اید! بیایید متحد شویم و دست جنایتکاران چپ و راست را ـ که در رأس آن امریکاست ـ قطع نموده، و اسرائیل را از ریشه برکنیم و حق مردم فلسطین را به خودشان بسپاریم. از خداوند متعال بیداری مسلمین و اتحاد کلمۀ آنان و عظمت کشورهای اسلامی را خواستارم. والسلام علیکم و علی عباداللّه‏ الصالحین. (113)

  

منابع و ماخذ :

دیدار رئیس جمهور بروندی با رهبر انقلاب (92.01.21)

بیانات مقام معظم رهبرى در اجتماع بزرگ مردم اراک‏ (79.08.24)

بیانات مقام معظم رهبری در دیدار دانشجویان و اساتید دانشگاه‏هاى استان کرمان (84.02.19)

بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار ارتشیان، به مناسبت «روز ارتش» 73.01.24)

دیدار رئیس‌‌جمهور مالی‌ با رهبر انقلاب (73.02.10)

دیدار رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامى (84.04.08)

دیدار آقای‌ اوبا سانجو رئیس‌ جمهور نیجریه‌ با معظمله (79.10.22)

دیدار آقای‌ اوبا سانجو رئیس‌ جمهور نیجریه‌ با معظمله (79.10.22)

دیدار رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامى (84.04.08)

دیدار آقای‌ اوبا سانجو رئیس‌ جمهور نیجریه‌ با معظمله (79.10.22)

بیانات در بیستمین سالگرد رحلت امام خمینی (ره) (88.03.14)

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار جوانان استان اصفهان‏ (80.08.12)

بیانات در دیدار جمعی از دانشجویان (90.05.19)

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار جوانان استان اصفهان‏ (80.08.12)

دیدار رئیس‌‌جمهور مالی‌ با رهبر انقلاب (73.02.10)

خطبه‏ هاى مقام معظم رهبرى در نماز جمعه تهران‏ (77.10.04)

پیام به حجاج بیت‌اللّه‌الحرام‌ (70.03.26)

پیام مقام معظم رهبری به کنگره عظیم حج (83.10.29)

پیام رهبر معظم انقلاب به کنگره عظیم حج (88.09.05)

سخنرانى در دیدار با شرکت‏کنندگان در اولین کنفرانس اسلامى فلسطین‏ (69.09.13)

بیانات مقام معظم رهبرى در مراسم سالگرد ارتحال حضرت‏امام(ره) (71.03.14)

پیام در پی برگزاری کنفرانس صلح خاورمیانه (70.07.25)

پیام رهبر معظم انقلاب به کنگره عظیم حج (88.09.05)

سخنرانى در اجتماع بزرگ مردم قم، در سالروز میلاد حضرت مهدى (عج) (70.11.30)

دیدار رئیس جمهور گامبیا با رهبر انقلاب (71.05.14)

بیانات مقام معظم رهبری در دیدار مسؤولان و کارگزاران نظام جمهورى اسلامى‏ (80.12.27)

بیانات در دیدار با فرماندهان و جمعى از پاسداران کمیته‏هاى انقلاب اسلامى‏ (69.10.10)

دیدار رئیس‌‌جمهور مالی‌ با رهبر انقلاب (73.02.10)

دیدار مسئولان و جمعی از پاسداران کمیته‌های انقلاب اسلامی با رهبر انقلاب (69.10.10)

پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت حلول سال 1382 (82.01.01)

بیانات در جمع دانشجویان و اساتید دانشگاه صنعتى امیرکبیر (79.12.09)

بیانات مقام معظم رهبری در دیدار دانشجویان و اساتید دانشگاه‏هاى استان کرمان (84.02.19)

دیدار رئیس جمهوری اریتره با رهبر معظم انقلاب (87.02.31)

بیانات مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از مهندسان و محققان فنی و صنعتی کشور (83.12.05)

در دیدار با روحانیون دفتر نمایندگى ولىّ‏فقیه در امور اهل سنت سیستان و بلوچستان‏ (70.08.27)

بیانات مقام معظم رهبری در جمع اقشار مختلف مردم در روز نیمه شعبان (74.10.17)

دیدار رئیس جمهوری اریتره با رهبر معظم انقلاب (87.02.31)

دیدار رئیس‌‌جمهور مالی‌ با رهبر انقلاب (73.02.10)

سخنرانى در اجتماع بزرگ مردم قم، در سالروز میلاد حضرت مهدى (عج) (70.11.30)

بیانات در دیدار جمعی از شاعران و ذاکرین اهل بیت(ع) (90.03.03)

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در اجتماع بزرگ زایران حرم امام خمینى(ره) (81.03.14)

بیانات مقام معظم رهبرى در مراسم سالگرد ارتحال حضرت‏امام(ره) (71.03.14)

مراسم بیست و دومین سالگرد رحلت امام خمینی(ره) (90.03.14)

دیدار جمع زیادی از کارکنان و فرماندهان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (88.11.19)

دیدار مسؤولان و کارگزاران نظام با رهبر معظم انقلاب اسلامی (84.08.08)

بیانات در دیدار جمعی از شاعران و ذاکرین اهل بیت(ع) (90.03.03)

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در اجتماع بزرگ زایران حرم امام خمینى(ره) (81.03.14)

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار اعضاى مجلس خبرگان رهبرى‏ (79.11.27)

بیانات در دیدار جمعی از دانشجویان (90.05.19)

دیدار اقشار مختلف مردم با رهبر انقلاب در حسینیه جدیدالتأسیس امام خمینی(ره) (68.09.01)

بیانات در دانشگاه افسرى امام حسین(ع) (90.03.10)

سخنرانى در دیدار با جمعى از روحانیون، ائمه‏ى جماعات و وعاظ نقاط مختلف کشور، در آستانه‏ى ماه مبارک رمضان‏ (69.12.22)

بیانات در دیدار جمعی از اساتید دانشگاه‌ها (90.06.02)

بیانات در دیدار با گروهى از شیعیان پاکستان‏ (70.10.16)

اقامه نماز جمعه تهران به امامت رهبر معظم انقلاب اسلامی (73.11.14)

بیانات در جمع مردم استان کردستان‏ در میدان آزادى سنندج‏ (88.02.22)

بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار اقشار مختلف مردم به مناسبت نیمه شعبان (76.09.25)

بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار اقشار مختلف مردم به مناسبت نیمه شعبان (عج) (76.09.25)

دیدار قشرهاى مختلف مردم به مناسبت میلاد مبارک حضرت ولى عصر (عج) (76.09.25)

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در جمع اقشار مختلف مردم در روز نیمه شعبان (74.10.17)

دیدار فرماندهان و مسئولان سپاه پاسداران با رهبر انقلاب (69.06.29)

دیدار جامعه اسلامى دانشجویان با رهبر معظم انقلاب اسلامی (83.11.15)

دیدار آقاى کوفى عنان دبیرکل سازمان ملل متحد (76.09.18)

بیانات در دیدار با رئیس جمهور نامیبیا (70.12.12)

سخنرانى در جمع طلاب و فضلاى حوزه علمیم قم‌ (70.12.01)

بیانات در دیدار جمعی از اساتید دانشگاه‌ها (90.06.02)

اقامه نماز جمعه به امامت مقام معظم رهبری در کنار مرقد امام خمینی (رض) (78.03.14)

بیانات آیت‌الله خامنه‌ای در ضیافت شام به افتخار رئیس جمهور تانزانیا (68.03.11)

بیانات مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از مهندسان و محققان فنی و صنعتی کشور (83.12.05)

دیدار رئیس جمهور گینه بیسائو با رهبر معظم انقلاب (89.05.18)

دیدار رئیس جمهور گامبیا با رهبر انقلاب (71.05.14)

دیدار آقاى کوفى عنان دبیرکل سازمان ملل متحد (76.09.18)

دیدار آقای‌ اوبا سانجو رئیس‌ جمهور نیجریه‌ با معظمله (79.10.22)

دیدار رئیس جمهور گامبیا و هیأت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامی (85.09.13)

دیدار رئیس جمهوری اریتره با رهبر معظم انقلاب (87.02.31)

دیدار رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامى (84.04.08)

پیام به حجاج بیت‌اللّه‌الحرام‌ (70.03.26)

دیدار مسؤولان نظام با رهبر انقلاب به مناسبت عید فطر (69.02.07)

خطبه‌های نماز جمعه تهران (89.11.15)

بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار گروه کثیرى از جوانان استان اردبیل‏ (79.05.05)

خطبه‌های نماز جمعه‌ی‌ تهران (88.06.20)

بیانات در مراسم اعطاى نشان فتح به تعدادى از فرماندهان عملیات فتح‏المبین و بیت‏المقدس، به مناسبت آزادى خرمشهر (69.03.03)

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار جمع کثیرى از مردم قم‏ (79.10.19)

بیانات در مراسم هفدهمین سالگرد ارتحال حضرت امام خمینى(ره) (85.03.14)

سخنرانى در دیدار با جمعى از روحانیون، ائمه‏ى جماعات و وعاظ نقاط مختلف کشور، در آستانه‏ى ماه مبارک رمضان‏ (69.12.22)

دیدار فرماندهان ارشد نظامی جمهوری اسلامی ایران با فرمانده کل قوا (90.01.14)

دیدار هزاران نفر از معلمان سراسر کشور با رهبر انقلاب (90.02.14)

سخنرانى در دیدار با ائمه‏ى جمعه‏ى سراسر کشور (69.03.07)

خطبه‌های نماز جمعه تهران (89.11.15)

(تشریح عظمت انقلاب ـ استمرار مبارزه علیه مستکبرین تا قطع وابستگیها، 1358.11.22، صحیفه امام جلد 12)

پیام رهبر معظم انقلاب به کنگره عظیم حج (88.09.05)

دیدار مسؤولان نظام با رهبر انقلاب به مناسبت عید فطر (69.02.07)

دیدار رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامى (84.04.08)

دیدار رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامى (84.04.08)

دیدار رئیس جمهوری اریتره با رهبر معظم انقلاب (87.02.31)

دیدار رئیس‌جمهوری سودان با رهبر انقلاب (90.04.05)

دیدار رئیس جمهوری اریتره با رهبر معظم انقلاب (87.02.31)

بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار علما، طلاّب و اقشار مختلف مردم شهر مقدس قم به‏مناسبت سالروز 19 دى ماه‏ (57.10.19)

دیدار رئیس‌‌جمهور مالی‌ با رهبر انقلاب (73.02.10)

دیدار رؤسای جمهوری گامبیا، مالدیو، بنین، مغرب (76.09.20)

بیانات در دیدار با روحانیون دفتر نمایندگى ولىّ‏فقیه در امور اهل سنت سیستان و بلوچستان‏ (70.08.27)

سخنرانى در دیدار با جمعى از روحانیون، ائمه‏ى جماعات و وعاظ نقاط مختلف کشور، در آستانه‏ى ماه مبارک رمضان‏ (69.12.22)

دیدار رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامى (84.04.08)

دیدار رؤسای جمهوری گامبیا، مالدیو، بنین، مغرب (76.09.20)

دیدار رؤسای جمهوری گامبیا، مالدیو، بنین، مغرب (76.09.20)

بیانات در دیدار با عبدالسلام جلّود، عضو شوراى فرماندهى انقلاب لیبى و هیأت همراه وى‏ (70.11.07)

دیدار آقاى کوفى عنان دبیرکل سازمان ملل متحد (76.09.18)

گزیده‌ای از بیانات مقام معظم رهبری در دیدار فرهنگیان و معلمان استان کرمان‏ (84.08.12)

بیانات مقام معظم رهبری در دیدار جوانان، اساتید، معلمان و دانشجویان استان همدان‏ (83.04.17)

بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار کارگران و معلمان، در «روز کارگر» و «هفته معلم» (73.02.13)

بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار گروه کثیرى از جوانان استان اردبیل‏ (79.05.05)

سخنرانى در دیدار با مسؤولان و کارگزاران نظام ، به مناسبت عید سعید فطر (69.02.07)

(قطع وابستگی فکری به غرب و بازگشت به فرهنگ اسلامی، 1358.08.08، صحیفه امام جلد 10)

 

 

گزیده هایی از بیانات مقام معظم رهبری 

پیرامون آفریقا از سال 1358 تاکنون

محمدرضا خطیبی والا



















فهرست :

مقدمه

1 - ویژگی های آفریقا و مردم آن

1.1 ) ثروت غنی و امکانات طبیعی:

1.2 )  استعداد انسانی

1.3 )  تمدن و فرهنگ غنی، فرهنگ شمال آفریقا، ملت های اصیل

1.4 ) خاطره استعمار، مقابله با نظام سلطه، تنفر از امریکا

1.5 ) ملت مظلوم

2. نقش غرب در آفریقا

2.1 ) مقابله با اسلام

2.2 ) تثبیت رژیم صهیونیستی در منطقه

2.3 ) استعمار کهن و نوین

2.3.1 ) چپاول ثروت های آفریقا

2.3.2 ) ایجاد تفرقه میان مردم آفریقا

2.3.3 ) جذب استعدادهای انسانی

2.3.4 ) نظارت بر انتخابات

2.3.5 ) کمک مالی

2.3.6 ) دفاع از دموکراسی

2.3.7 ) انحراف انقلاب ها

3 ) اسلام در آفریقا

3.1 ) نفوذ قرآن و اسلام در آفریقا

3.2 ) نفوذ علما در آفریقا

3.3 ) نقش مسلمانان در کشورهای آفریقا

3.4 ) دوستی اهل بیت علیهم السلام

3.5 ) عقیده به مهدویت

4 ) ایران و آفریقا

4.1 ) مبارزه با ظلم

4.2 ) اهمیت فعالیت مسلمین و مردم دنیا

4.3 ) نگاه ایران به آفریقا

4.4 ) محبوبیت و الگو بودن و تاثیر ایران

4.5 ) اهمیت قانون اساسی و کارنامه موفقیت های ایران

5 ) بایدهای آفریقا

5.1 )اتحاد میان مسلمانان، ایجاد پیمان اسلامی

5.2 ) همکاری کشورهای مستقل با یکدیگر

5.3 ) اهمیت رابطه مردم با مساجد

5.4 ) استفاده از ظرفیت های یکدیگر

5.5 ) اهمیت تحمل سختی ها

 5.6 ) اهمیت نفوذ علما در آفریقا

5.7 ) اهمیت استفاده از استعدادها

5.8 ) اهمیت شخصیت و هویت مردم آفریقا

5.9 ) اهمیت حمایت از مردم آفریقا

5.10 ) اهمیت حفظ ریشه ها در آفریقا

5.11 ) اهمیت حفظ زبان بومی

5.12 ) اهمیت لباس ملی

6 ) نقاط ضعف آفریقا

6.1 ) تفکر تمسک به غرب

6.2 ) ترس از استکبار

6.3 ) نبود رهبر

سخنان حضرت امام خمینی رحمة الله علیه در توصیه به ملت آفریقا

منابع و ماخذ :




















مقدمه

  پیروزی انقلاب اسلامی ، نقش اساسی در میان مسلمانان جهان ایفا کرد . دیدگاه فرا ملّیتی انقلاب اسلامی باعث گردید ، مسلمانان بار دیگر در جستجوی بازیافت « هویت اسلامی » خود برآیند . جمهوری کنیا در شرق قاره آفریقا ، از اوایل دهه هفتاد قرن اول هجری قمری و در زمان خلافت عبدالملک بن مروان خلیفه اموی، اولین مهـاجرت سـازمان یافتـه مسـلمانان بـه شرق آفریقا صورت گرفت و به‌ تدریج به سایر مناطق آفریقا راه یافت. امروز ۸۰% مردم شهرهای ساحلی کنیا مسلمان هستند و بیش از 10.9 درصد کل جمعیت کنیا را مسلمانان تشکیل می‌دهند.
پیشینه تاریخی شیعیان در کنیا به مهاجرت حسن بن علی از شیراز در قرن سوم هجری قمری بازمی‌گردد او و فرزندانش که برای تجارت به آفریقا رفته بودند، در مومباسا اقامت گزیدند. اگرچه امروزه نسل شیرازی‌تبار زیادی وجود ندارد اما عنوان شیرازی در فرهنگ مردم شناخته شده و محترم است. در مومباسا روستایی وجود دارد که نامش شیراز است و در آن مسجد و بقایایی از آن زمان به جامانده است. طبق برخی آمارها شمار شیعیان کنیا حدود نیم میلیون نفر است.

  پس از انقلاب اسلامی ایران مرتضی مرتضی روحانی شیعه فعالیت های قابل توجهی در این کشور داشته است. شیعیان کنیا نزدیک فراتر از ۲۰ مسجد و نمازخانه دارند. لذا، انگیزه ای شد تا نسبت به جمع آوری سخنان مقام معظم رهبری(حفظه الله) پیرامون آفریقا در شش بخش مجزا تقدیم پژوهشگران و علاقه مندان محترم به حوزه آفریقا گردد :

  1. ویژگی های آفریقا و مردم آن 

  2. نقش غرب در آفریقا

  3.  اسلام در آفریقا

  4. ایران و آفریقا

  5. بایدهای آفریقا 

  6. نقاط ضعف آفریقا 

انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) از آن جمله انقلاب‌هایی است که به نسبت جهان شمولی دین اسلام دیدگاه فرا ملّیتی دار د. به کشور ، ملت ، قوم و مکان خاص محدود نمی‌گردد . انقلاب اسلامی با معرفی چهره واقعی اسلام ناب محمدی(ص) ، اسلام را به عنوان دین جامع و متناسب با شرایط روز به جهانیان ، ارائه کرد. روحیه‌ی تلاش و جهاد در راه خدا را در میان امت اسلامی باز گرداند. اعتماد به نفس قوی و نیرومندی در میان کشورهای اسلامی ایجاد کرد. با این که حکومت‌های مستبد و مورد حمایت قدرت‌های شیطانی، راه مقابله با انقلاب اسلامی و سرکوب نهضت‌های‌اسلامی را در پیش گرفتند.

امروز آثار تأسیس جمهوری ناب اسلامی در ایران را در سراسر کشورهای منطقه شاهد هستیم وجوانان مسلمان با الگو پذیری از ایران درصدد اسلامی نمودن نظام‌های سیاسی خود هستند. 

« این جوانانى که در آفریقا ، به نام اسلام شعار مى‏دهند و به اسم جمهورى اسلامى به هیجان مى‏آیند ».

به فرموده مقام معظم رهبری: 

« امروز بیدارى اسلامى در کشورهاى گوناگون و بیدارى روح معنویّت در سرتاسر جهان، مرهون انقلاب اسلامى است.» 

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار رئیس جمهور بروندی با اشاره به نگاه مثبت جمهوری اسلامی ایران به کشورهای افریقایی تأکید کردند :

« ایران از پیشرفت و توسعه کشورهای افریقایی و اتحاد آنها استقبال می کند.»

ایشان با اشاره به اقدامات خصمانه برخی کشورهای اروپایی و همچنین امریکا در استعمار کشورهای افریقایی و ایجاد توطئه و فتنه در این کشورها، خاطرنشان کردند: 

« امیدواریم آینده افریقا و از جمله بروندی بسیار بهتر و همراه با پیشرفتهای روزافزون باشد. »

همچنین رهبر انقلاب اسلامی با استقبال از توسعه روابط ایران با کشورهای آفریقایی تأکید کردند:

« اتحادیه افریقا می تواند یک مرکز اقتدار برای همه کشورهای افریقایی باشد و جمهوری اسلامی ایران از همگرایی بیشتر در این اتحادیه حمایت می کند. » (1)

مسلمانان قاره آفریقا، از ابتدا، مشتاقانه درصدد شناخت اصول و مبانی انقلاب اسلامی برآمدند و موج بیداری اسلامی در آفریقا جان تازه گرفت. طی سه دهه بعد از پیروزی انقلاب با جریان‌های اصول گرایی اسلامی، مخصوصا در شمال آفریقا، توسط حاکمان مستبد و جیره خوار غرب، به شدت سرکوب گردید، اما در زمستان1389ش، چنان موج کوبنده‌ی اسلامی از شمال آفریقا برخواست که هیچ قدرت مادی گرایی یارای مقابله با آن را در خود ندید و بیداری اسلامی، حاکم‌های دیکتاتور مورد حمایت غرب را یکی بعد از دیگری از میان برداشت. چه زیباست که این اصول در گزیده هایی از بیانات مقام معظم رهبری آورده شده و در خاتمه سخنان حضرت امام خمینی رحمة الله علیه در توصیه به ملت آفریقا پایان بخش جمع بندی مطالب پیرامون مردم آفریقا خواهد بود .

 1 - ویژگی های آفریقا و مردم آن

 مقام معظم رهبری ویژگی های منحصربه فرد قاره آفریقا را در پنج عنوان کلی بر می شمارند که عبارتند از: 

 1.1 ) ثروت غنی و امکانات طبیعی

1.2 ) استعداد انسانی

1.3 ) تمدن و فرهنگ غنی، فرهنگ شمال آفریقا، ملت های اصیل

1.4 ) خاطره استعمار، مقابله با نظام سلطه، تنفر از امریکا

1.5 ) ملت مظلوم

 1.1 ) ثروت غنی و امکانات طبیعی:

  کشورهاى آفریقایى بر روى دریاهایى از منابع طبیعى بسیار لازم براى مردمانشان زندگى مى‏کنند. در آن‏جا الماس هست، مواد معدنى بسیارى هست که بشر به آن احتیاج یا اشتیاق دارد.(2) 

  آفریقا قاره‏اى است که هم استعداد انسانى در آن‏جا هست، هم استعداد عجیب طبیعى.(3) 

عمده ثروت هاى دنیا هم، نه در اروپا که در آسیا و افریقا نهفته بود(4)

 رهبر معظم‌ انقلاب‌‌اسلامی‌ همچنین‌ با اشاره‌ به‌ مظلومیت‌ کشورهای‌ آفریقایی‌ در برابر مداخلات‌ بیگانگان‌ فرمودند: ملت‌ مسلمان‌ کشور مالی‌ همانند بسیاری‌ از ملل‌ همجوار خود در آفریقا به‌ رغم‌ داشتن‌ امکانات‌ طبیعی‌ فراوان‌ مظلوم‌ واقع‌ شده‌ است.(5)

  کشورهاى آفریقائى به رغم تلاش قدرت ها براى جلوگیرى از بهره‏مندى مردم آفریقا از تمدن، فرهنگ غنى و مواهب طبیعى این مزایا، با تحرک و نشاط علمى و عملى مى‏توانند استعدادهاى خود را به فعلیت برسانند.(6) 

   1.2 )  استعداد انسانی

  ملت های‌ آفریقایی‌ ملت های‌ اصیلی‌ هستند و آفریقا مرکز استعدادهای‌ طبیعی‌ و انسانی‌ فراوان‌ است‌ به گونه‌ای‌ که‌ شخصیت های‌ برجسته ای‌ در طول‌ ده ها سال‌ گذشته‌ آفریقا ظهور پیدا کرده‌اند. (7)

  ملت های‌ آفریقایی‌ ملت های‌ اصیلی‌ هستند و آفریقا مرکز استعدادهای‌ طبیعی‌ و انسانی‌ فراوان‌ است.‌(8) 

 

 1.3 )  تمدن و فرهنگ غنی، فرهنگ شمال آفریقا، ملت های اصیل

  ایشان با اشاره به تمدن و فرهنگ غنى و همچنین مواهب طبیعى کشورهاى آفریقائى خاطرنشان کردند: به رغم تلاش قدرت ها براى جلوگیرى از بهره‏مندى مردم آفریقا از این مزایا، کشورهاى آفریقائى با تحرک و نشاط علمى و عملى مى‏توانند استعدادهاى خود را به فعلیت برسانند.(9)

ملت های‌ آفریقایی‌ ملت های‌ اصیلی‌ هستند.(10) 

 1.4 ) خاطره استعمار، مقابله با نظام سلطه، تنفر از امریکا

 ملت هاى منطقه‏ى خاورمیانه، منطقه‏ى اسلامى و شمال آفریقا از ته دل از آمریکا متنفرند؛ چون در طول سال هاى متمادى از آمریکا در این منطقه خشونت دیدند، دخالت نظامى دیدند، حق‏کشى دیدند، تبعیض دیدند، مداخله‏هاى زورمدارانه دیدند، از دست رفتن حقوق خودشان را به وسیله‏ى دولت هاى زورگوى آمریکائى در طول سال هاى گذشته مشاهده کردند، لذا متنفرند.(11) 

  و اما در ابعاد اسلامى؛ یک ملیّت معمولاً در داخل مرزهاى خود زندانى است و بیرون مرز، هیچ‏گونه ارزش و جاذبه و احترامى ندارد؛ اما نظام اسلامى در سرتاسر دنیاى اسلام و هرجا که مسلمانى وجود داشت، هویّت اسلامى و احساس شخصیت را هم در افراد و هم در ملت ها زنده کرد. اقلیت هاى مسلمان که در دنیا متفرّق بودند، احساس شخصیّت کردند. ملت هاى مسلمان، به خصوص در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا -یعنى در واقع اجزاى امپراتورى متلاشى شده قدیمى عثمانى که سال هاى سال رنج استعمار را تحمّل کرده بودند - احساس کردند مجدّداً نسیمى وزیده است. البته ما امپراتورى عثمانى را اصلاً تأیید نمى‏کنیم؛ یک حکومت سلطنتى بود مثل بقیه حکومت هاى سلطنتى، با همان مشکلات و گرفتاری ها؛ اما اروپایی ها - فاتحان جنگ بین‏الملل اوّل - وقتى این حکومت بزرگ را که از منطقه بالکان تا تمام آسیاى صغیر و خاورمیانه و شمال آفریقا گسترش داشت - از بوسنى و هرزگوین تا مصر و ترکیه کنونى و عراق و سوریه و فلسطین - متلاشى نمودند، به این اکتفا نکردند که حکومت را زایل کنند؛ از ملت ها انتقام کشیدند و آن ها را تحقیر کردند! قطعه قطعه بخش هاى این حکومت به دست یکى از دولت هاى اروپایى افتاد و همان داستان غمبار استعمار تکرار شد؛  داستانى که هرگز از یاد این ملت ها نخواهد رفت و از تاریخ آن ها زایل نخواهد شد. در یک کشور، بیگانه‏اى بیاید حکومت کند و تمام امکانات آن کشور در خدمت شخص بیگانه و دستگاه بیگانه و نظام بیگانه باشد و مردم آن کشور مجبور باشند از بیگانه‏اى که بر آن ها حکومت مى‏کند، اطاعت کنند و جرأت نکنند اندکى برخلاف مصالح او حرف بزنند یا حرکت کنند. واقعیت استعمار این بود.(12) 

  خوب، اینها انقلاب ها است. حالا یک شبه‌انقلاب هائى هم در منطقه‌ى خاورمیانه و عمدتاً شمال آفریقا و آمریکاى لاتین داریم که در واقع انقلاب نبود؛ غالباً کودتا بود. در اواخر دهه‌ى 50 و اوائل دهه‌ى 60 در کشورهاى شمال آفریقا - یعنى مصر و لیبى و سودان و تونس - یک حرکت هاى انقلابى با گرایش چپ اتفاق افتاد. همه‌ى این کشورها، کشورهاى انقلابى بودند؛ اما جز استثناهاى معدودى، همان کسانى که خودشان عوامل انقلاب بودند، از انقلاب منحرف شدند. انقلاب ها، انقلاب هاى چپ بود، ضد آمریکائى بود، ضد انگلیسى یا ضد فرانسوى بود؛ مردم را اینجورى توى میدان آورده بودند؛ اما همان کسانى که خودشان در رأس این انقلاب ها قرار داشتند، عملاً منحرف شدند و به سمت همان نیروهاى استعمارگر غلتیدند! یکى‌اش همین «بورقیبه‌«ى تونس بود. خوب، بورقیبه رهبر انقلاب تونس بود؛ اصلاً انقلاب تونس را او به وجود آورده بود؛ اما خودش تبدیل شد به یک عنصر دست‌نشانده‌ى غرب و فرانسه؛ رفت در آن جهت، که بعد هم «بن‌على» بود که دنبال او آمد. یا در مصر، «انورسادات» جزو یاران «جمال عبدالناصر» بود؛ جزو کسانى بود که کودتا یا به قول خودشان انقلاب افسران آزاد را به وجود آورده بودند؛ اصلاً حرکت افسران آزاد در زمان جمال عبدالناصر، با شعار «نجات فلسطین» بود؛ اما کارشان به آنجا رسید که با غاصب فلسطین آشتى کردند، علیه مردم فلسطین توطئه کردند، و در این اواخر کار به جائى رسید که حتّى با صهیونیست ها همکارى کردند براى محاصره‌ى فلسطین، براى محاصره‌ى غزه، براى نابودى مردم فلسطین! یعنى صد و هشتاد درجه جهت آن حرکت اولیه عوض شد.

یا در سودان. به نظرم شماها یادتان نیست از «نمیرى». ما از روى کار آمدن نمیرى هم یادمان هست. نمیرى یک افسر انقلابى بود که در واقع سودان را از دست غرب نجات داد؛ اما همین نمیرى به تدریج رفت به سمت غرب، تبدیل شد به یک عامل غرب؛ که این انقلابیون بعدى که امروز در سودان سر کار هستند، علیه او قیام کردند و کشور را از دست او بیرون آوردند. جعفر نمیرى از یک عنصر ضدغربى که علیه حکومت غربى کودتا می کند، به تدریج تبدیل می شود به یک عنصر غربى مستخدم غرب و کارگزار غرب و مزدور غرب! بقیه هم همین جورند.

من یادم هست که در سال هاى دهه‌ى 40 شمسى در مشهد، ما رادیوى «صوت‌العرب» مصر را - که زمان عبدالناصر بود – می گرفتیم و می شنیدیم. جمال عبدالناصر به لیبى رفته بود و به اتفاق همین «قذافى» - که آن وقت یک جوان بیست و هشت نه ساله‌اى بود که کودتا کرده بود - و همان جعفر نمیرى، هر سه در رادیوى صوت‌العرب مصر سخنرانى می کردند. آن ها با همدیگر اجتماع داشتند و حرف هاى انقلابى و تند می زدند. همین قذافى شعارهائى می داد که ما آن وقت به هیجان مى‌آمدیم. ماها غالباً در عین مبارزه بودیم. گرفتن این رادیو هم خلاف قانون بود. ما با بعضى از رفقا - که یکى‌مان رادیو داشت - شب می رفتیم در یک خانه‌اى مى‌نشستیم و رادیوى صوت‌العرب را گوش می کردیم.

      حرکت ها اینجورى بوده. یعنى انقلاب ها بر اثر عوامل گوناگون، یا از همان اول منحرف شدند، یا بعد از اندکى منحرف شدند. گاهى این انحراف، ده‌ها سال هم طول کشیده. در کشورى مثل فرانسه، این انحراف هفتاد و چند سال به طول انجامید، تا اینکه توانست به تدریج پاره‌اى از اهداف را - آن هم نه همه‌ى اهداف را - تحقق ببخشد.(13) 

  و اما در ابعاد اسلامى. یک ملیّت معمولاً در داخل مرزهاى خود زندانى است و بیرون مرز، هیچ‏گونه ارزش و جاذبه و احترامى ندارد؛ اما نظام اسلامى در سرتاسر دنیاى اسلام و هرجا که مسلمانى وجود داشت، هویّت اسلامى و احساس شخصیت را هم در افراد و هم در ملت ها زنده کرد. اقلیت هاى مسلمان که در دنیا متفرّق بودند، احساس شخصیّت کردند. ملت هاى مسلمان، به خصوص در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا -یعنى در واقع اجزاى امپراتورى متلاشى شده قدیمى عثمانى که سال هاى سال رنج استعمار را تحمّل کرده بودند - احساس کردند مجدّداً نسیمى وزیده است. البته ما امپراتورى عثمانى را اصلاً تأیید نمى‏کنیم؛ یک حکومت سلطنتى بود مثل بقیه حکومت هاى سلطنتى، با همان مشکلات و گرفتاری ها؛ اما اروپایی ها - فاتحان جنگ بین‏الملل اوّل - وقتى این حکومت بزرگ را که از منطقه بالکان تا تمام آسیاى صغیر و خاورمیانه و شمال آفریقا گسترش داشت - از بوسنى و هرزگوین تا مصر و ترکیه کنونى و عراق و سوریه و فلسطین - متلاشى نمودند، به این اکتفا نکردند که حکومت را زایل کنند؛ از ملت ها انتقام کشیدند و آن ها را تحقیر کردند! قطعه قطعه بخش هاى این حکومت به دست یکى از دولت هاى اروپایى افتاد و همان داستان غمبار استعمار تکرار شد؛ داستانى که هرگز از یاد این ملت ها نخواهد رفت و از تاریخ آن ها زایل نخواهد شد. در یک کشور، بیگانه‏اى بیاید حکومت کند و تمام امکانات آن کشور در خدمت شخص بیگانه و دستگاه بیگانه و نظام بیگانه باشد و مردم آن کشور مجبور باشند از بیگانه‏اى که بر آن ها حکومت مى‏کند، اطاعت کنند و جرأت نکنند اندکى برخلاف مصالح او حرف بزنند یا حرکت کنند. واقعیت استعمار این بود.(14) 

 1.5 ) ملت مظلوم

رهبر معظم‌ انقلاب‌‌اسلامی‌ همچنین‌ با اشاره‌ به‌ مظلومیت‌ کشورهای‌ آفریقایی‌ در برابر مداخلات‌ بیگانگان‌ فرمودند: ملت‌ مسلمان‌ کشور مالی‌ همانند بسیاری‌ از ملل‌ همجوار خود در آفریقا به‌ رغم‌ داشتن‌ امکانات‌ طبیعی‌ فراوان‌ مظلوم‌ واقع‌ شده‌ است‌ و این‌ مطلب‌ که‌ ملت‌ و دولت‌ مالی‌ اکنون‌ در صدد بازسازی‌ کشور خود و خارج‌ شدن‌ از زیر بار مشکلات‌ تحمیل‌ شده‌ بر آمده‌اند برای‌ ما یک‌ پدیده‌ خوشایند محسوب‌ می‌شود(15) 

  پروردگارا! بر مستضعفان و مظلومان و محرومان و ملت هاى مظلوم - ملت مظلوم افغانستان، ملت مظلوم عراق، ملت هاى مظلوم شمال آفریقا و نقاط دیگر دنیا - رحمت و عون و لطف خودت را نازل کن؛ گرفتاری هایى را که بر آن ها تحمیل شده است، از آن ها برطرف فرما.(16) 

 2. نقش غرب در آفریقا

  مقام معظم رهبری نقش غرب در آفریقا در مقابله با اسلام ، تثبیت رژیم صهیونیست و استعمار کهن و نوین را مورد بررسی و انتقاد قرار داده اند:

2.1 ) مقابله با اسلام (گروه های تبشیری)

2.2 ) تثبیت رژیم صهیونیستی در منطقه

2.3 ) استعمار کهن و نوین

2.3.1 ) چپاول ثروت های آفریقا و ظلم به ملت آفریقا

2.3.2 ) ایجاد تفرقه میان مردم آفریقا

2.3.3 ) جذب استعدادهای انسانی

2.3.4 ) نظارت بر انتخابات

2.3.5 ) کمک مالی

2.3.6 ) دفاع از دموکراسی

2.3.7 ) انحراف انقلاب ها

2.1 ) مقابله با اسلام

گذشته‌ى امت اسلامى چیزى است که استعمار از هنگام ورود به آسیا و آفریقا، همت بر مخدوش ساختن و به فراموشى سپردن آن داشته است.(17) 

  اکنون براى همه‏ى خاورمیانه و شمال آفریقا و همه‏ى دنیاى اسلام، توطئه و نقشه در سر می پرورانند و نهضت بیدارى را که امروز جان تازه‏اى در پیکر امت اسلامى دمیده است، هدف کینه و انتقام خویش ساخته‏اند. (18)

  منطقه‏ى خاورمیانه و شمال آفریقا در دورانى طولانى و بیش از یک قرن، به دست دولت هاى غربى انگلیس و فرانسه و دیگران و سپس به دست امریکا استثمار و اشغال و تحقیر شدند؛ منابع طبیعى آنان غارت و روحیه‏ى آزادگى در آنان سرکوب شد و ملت هاى آنان گروگان طمع‏ورزى بیگانگان متجاوز شدند، و پس از آن که بیدارى اسلامى و نهضت هاى مقاومت ملت ها، ادامه‏ى آن وضع را براى ستمگران بین‏المللى ناممکن ساخت و مسأله‏ى شهادت و عروج الى‏اللّه و فى‏سبیل‏اللّه همچون عاملى بى‏بدیل در صحنه‏ى جهاد اسلامى بار دیگر ظاهر شد، متجاوزان منفعل به شیوه‏هاى مزوّرانه روى آوردند و استعمار جدید را جایگزین روش گذشته کردند. 

ولى امروز دیو چند چهره‏ى استعمار، همه‏ى توانائی هاى خود را براى به زانو در آوردن اسلام به عرصه آورده است؛ از نیروى نظامى و مشت آهنین و اشغال صریح تا زنجیره‏ى اهریمنى تبلیغات و به کارگیرى هزاران سامانه‏ى دروغ پراکنى و شایعه‏سازى، و از سازماندهى دستجات ترور و آدمکشى بیرحمانه تا گسترش دادن ابزارهاى فساد اخلاقى و تکثیر و ترویج مواد مخدّر و تخریب عزم و روحیه و اخلاق جوانان، و از تهاجم همه جانبه‏ى سیاسى به مراکز مقاومت تا برانگیختن نخوت هاى قومى و تعصب هاى فرقه‏ئى و ایجاد دشمنى میان برادران. (19)

  در آفریقا مشاهده مى‏کنید که این حرکات تبشیرى را فقط براى مقابله‏ى با اسلام ناب به راه انداخته‏اند. (20)

  در آفریقا نهضت هاى اسلامى به شدّت مورد نفرت استکبار جهانى است. هرجا بیدارى اسلامى احساس مى‏شود، اینها نسبت به آن حسّاسند. (21)

2.2 ) تثبیت رژیم صهیونیستی در منطقه

  امریکا در صدد است‌ با تثبیت‌ رژیم‌ اشغالگر، همه‌ی‌ سررشته‌های ‌زندگی‌ در این‌ منطقه‌ی‌ حساس‌ را به‌ دست‌ گیرد و خود را از نگرانی‌ خیزش ‌اسلامی‌ در خاورمیانه‌ و آفریقا نجات‌ دهد. (22)

2.3 ) استعمار کهن و نوین

 2.3.1 ) چپاول ثروت های آفریقا

منطقه‏ى خاورمیانه و شمال آفریقا در دورانى طولانى و بیش از یک قرن، به دست دولت هاى غربى انگلیس و فرانسه و دیگران و سپس به دست امریکا استثمار و اشغال و تحقیر شدند؛ منابع طبیعى آنان غارت و روحیه‏ى آزادگى در آنان سرکوب شد و ملت هاى آنان گروگان طمع‏ورزى بیگانگان متجاوز شدند. (23)

  امروز ملت هایى هستند که بر روى ثروت خدادادى، گرسنه بسر مى‏آورند. امروز ملت هایى هستند که از آب و خاک و منابع طبیعى خودشان نمى‏توانند استفاده بکنند؛ دیگران مى‏آیند استفاده مى‏کنند. کمپانی هاى بیگانه در داخل سرزمین هاى آن ها، از سرمایه‏ى آن ها به آلاف و الوف دست پیدا مى‏کنند؛ اما ملت ها گرسنه‏اند. در آفریقا کشورهایى با استعدادهاى طبیعى هستند که این وضعیت را دارند. (24)

  در طول سالیان متمادی استعمارگران و قدرت های بزرگ ثروت های عظیم خدادادی در قاره‌ی آفریقا را به غارت برده‌اند. (25)

  امریکایی ها اصولى را به عنوان اصول امریکایى معرفى مى‏کنند و مى‏گویند این اصول، جهان‏شمول است. این اصول، آزادى انسان، آزادى فکر، کرامت انسان، حقوق بشر و از این قبیل چیزها است. اینها اصول امریکاییند؟! مشخّصه جامعه امریکایى امروز اینها است؟! مشخّصه حکومت امروز امریکا اینهایى است که شما ذکر کردید؟! آیا این حکومت نبود که بومیان اصلى سرزمین امریکا را قتل عام کرد؟ سرخپوستان امریکا را نابود کرد؟ آیا این حکومت و عوامل مؤثّر در این حکومت نبودند که میلیون ها آفریقایى را از داخل خانه‏هایشان به بردگى گرفتند و دختر و پسر جوان آن ها را براى بردگى ربودند و سال هاى متمادى با سخت‏ترین فاجعه‏ها با اینها رفتار کردند؟ (26)

  در آفریقا، متحدان و پرورده‏هاى دستتان، این‏قدر به مردم ظلم کردند؛ (27)

  رهبر معظم‌ انقلاب‌‌اسلامی‌ همچنین‌ با اشاره‌ به‌ مظلومیت‌ کشورهای‌ آفریقایی‌ در برابر مداخلات‌ بیگانگان‌ فرمودند: ملت‌ مسلمان‌ مالی‌ همانند بسیاری‌ از ملل‌ همجوار خود در آفریقا به‌ رغم‌ داشتن‌ امکانات‌ طبیعی‌ فراوان‌ مظلوم‌ واقع‌ شده‌ است‌ و این‌ مطلب‌ که‌ ملت‌ و دولت‌ مالی‌ اکنون‌ در صدد بازسازی‌ کشور خود و خارج‌ شدن‌ از زیر بار مشکلات‌ تحمیل‌ شده‌ بر آمده‌اند برای‌ ما یک‌ پدیده‌ خوشایند محسوب‌ می‌شود .(28) 

  سردمداران سیاست آمریکا که در شرق آسیا فاجعه ببار آورده، در آمریکای لاتین آن همه پلیدی و نامردمی انجام داده، در آفریقا دست پروده هایشان ظلم عظیمی را علیه مردم اعمال داشته. (29)

  در پنجاه سال گذشته، این اوّلین بارى نیست که امریکا جنگى را آغاز یا ملتى را دچار دردسر بزرگ خونریزى و جنگ مى‌کند. اوّلین بار نیست که امریکایی ها مى‌خواهند به زور کشورى را اشغال کنند. ما قبلاً قضایاى دیگرى را در شرق آسیا، آفریقا و امریکاى لاتین از دولت ایالت متّحده‌ى امریکا مشاهده کرده‌ایم و جالب است که در همه‌ى این موارد اگرچه در کوتاه‌مدّت پیروزی هایى نصیب امریکا شده است، در درازمدّت از دست ملت ها تودهنى سختى خورده است. حکومتى که امریکا در ویتنام - ویتنام جنوبى آن روز - از آن دفاع مى‌کرد اکنون کجا است؟ «پینوشه» را که در شیلى بر روى کار آورد کجا است؟ گروه هاى غیرقانونى که با پول امریکا یا با پول نفت عمّال امریکا در افغانستان و مناطق دیگر آمده بودند، در چه وضعى‌اند و کجا هستند؟ امریکا در همه‌ى این موارد، به‌ویژه وقتى با فاجعه‌آفرینى در آفریقا حاضر شد، بالاخره ناچار گردید با خزى و ذلّت و سرافکندگى آن کشورها را ترک کند. در هیچ‌یک از این قضایا امریکا موفّق نبوده است؛ در این قضیه هم همین‌طور خواهد شد. (30)

در قرن نوزدهم، انگلیسی ها جنگ ها و لشکرکشی هاى استعمارى را شروع کردند. آن ها به آفریقا و آسیا و هند و جاهاى دیگر مى‌رفتند و کشورها را تصرف مى‌کردند و انسان ها را به بردگى مى‌گرفتند. امروز ده ها میلیون سیاهپوست امریکایى که در آن شرایط زندگى مى‌کنند، از اولاد همان بردگانى هستند که همین آقاهاى متمدّن قرن نوزدهم، آن ها را از آفریقا و از میان خانواده‌ها و از آغوش پدران و مادرانشان بیرون کشیدند و براى کارگرى و مزدورى و نوکرى به آن‌جا بردند. این کارها جنایت هاى آشکار بود. (31)

  اگر شما به آفریقا مسافرت کنید، یک نمونه‏ى بارز پدیده‏ى استعمار را در آن‏جا مى‏بینید. آفریقا قاره‏اى است که هم استعداد انسانى در آن‏جا هست، هم استعداد عجیب طبیعى. اروپایى‏ها به آن‏جا رفتند و با کشتار و قتل و غارت، از بى‏خبرى مردم استفاده کردند و حتّى مجسمه‏هاى خودشان را به عنوان آزادکننده‏ى این کشورها در آن‏جاها نصب کردند. (32)

  آمریکا و اسرائیل با نزدیک شدن کشورهای مستقل به یکدیگر مخالفند به همین دلیل، همواره نقشی اساسی در فجایع آفریقا و ایجاد جنگ های قومی- قبایلی و سیاسی داشته‌اند. (33)

  رئیس‏جمهور ما در سفر اخیر به چند کشور آفریقایى، طرح‏ها و برنامه‏هایى را مطرح کرده بودند. ایشان به من گزارش مى‏دادند و مى‏گفتند ما مى‏توانیم بعضى از این طرح‏ها را به آسانى انجام دهیم - حتى به شکل نوتر و مدرن‏تر از آنچه اروپایى‏ها انجام مى‏دهند - اما آن ها به چند برابر قیمت دارند براى کشورهاى آفریقایى انجام مى‏دهند. این کشورها چاره‏یى هم ندارند؛ مجبورند با یک تاجر اروپایى قرارداد ببندند و او مى‏آید با قیمت چند برابر برایشان تمام مى‏کند. ما اگر باشیم، این‏طورى عمل نمى‏کنیم؛ ما با کشورها راه مى‏آییم. نه این‏که سود ملى را ندیده بگیریم، بلکه به این معنا که سود ناشى از زیاده‏روى و تعدى و تجاوز را براى خودمان حلال نمى‏دانیم. ما اگر دانشى داشته باشیم، آن را به دیگران مى‏دهیم. (34)

  شما ببینید در مناطقى از آفریقا و در دوردست ها، کشیش هایى رفتند و سال ها آن‏جا ماندند. براى چه ماندند؟ مسیحى کردن قبایل آفریقایى براى چه بود؟ کیست که نداند آن ها پیشاهنگان استعمار بودند. رفتند مردم را مسیحى کنند، تا آن عنصر استعمارى بتواند به آن‏جا بیایید و کار خودش را انجام بدهد. کشیش ها هم مى‏دانستند که براى چه دارند کار مى‏کنند - این‏طور نبود که ندانند. (35)

  در گزارش بسیار مهمّى که مربوط به سال ها قبل است و جدید نیست، تلاش گروه هاى تبلیغى مسیحیّت که از اروپا به سمت شمال افریقا اعزام مى‏شدند تا جاده استعمار را در آن جا صاف کنند، نشان داده شده بود. 

یکى از غصّه‏هاى دینداران دنیا این است که قدرتمندان مسلّط بر کشورهاى مسیحى، تبلیغ على‏الظّاهر دین مسیح در سطح دنیا را وسیله‏اى براى پیش بردن ماشین استعمار قرار دادند و این ها جاده صاف کن استعمار شدند. گروه هاى تبلیغى و به اصطلاح تبشیرى را به عنوان تبلیغ مسیحیّت - که ظاهرش تبلیغ مسیحیّت بود؛ اما باطن قضیه این بود که راه را باز کنند تا استعمارگران اروپایى از کشورهاى مختلف اروپاى آن روز، وارد کشورهاى اسلامى شوند و قدرت سیاسى را قبضه کنند - به اطراف دنیا فرستادند و متأسفانه در بسیارى از جاها هم موفّق شدند. (36)

   2.3.2 ) ایجاد تفرقه میان مردم آفریقا

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تقویت خودباوری و اعتماد به نفس را نیاز امروز ملت ها و دولت ها بر شمردند و تأکید کردند: آمریکا و اسرائیل با نزدیک شدن کشورهای مستقل به یکدیگر مخالفند به همین دلیل، همواره نقشی اساسی در فجایع آفریقا و ایجاد جنگ های قومی- قبایلی و سیاسی داشته‌اند. (37)

  مقام‌ معظم‌ رهبری‌ بخش‌ اعظم‌ مشکلات‌ و عقب‌ماندگی‌ها در کشورهای‌ آسیایی‌ و آفریقایی‌ و نیز اختلافات‌ و جنگ‌های‌ منطقه‌ای‌ را ثمره‌ مداخلات‌ قدرت‌های‌ بزرگ‌ و استعمار‌گر دانستند. (38)

  2.3.3 ) جذب استعدادهای انسانی

امروز متأسفانه بسیارى از ملت ها نمى‏توانند از استعدادهاى خودشان استفاده کنند؛ تحصیل‏کرده‏هاى معدودى هم که پیدا مى‏کنند، پول قدرت هاى بزرگ آن ها را به سمت خود جذب مى‏کند! جوانى در کشورى درس خوانده و به مقامات علمى رسیده است؛ اما وقتى که هنگام استفاده‏ى از دانش او است، دست دشمن مى‏آید او را برمى‏دارد و مى‏برد و از ملت خودش دور مى‏کند؛ این یعنى فرار مغزها؛ یا در حقیقت ربودن مغزها؛ این هم از دردهاى ملت ها است. (39)

در دهه‌ى 60 میلادى تقریباً در همین کشورهاى شمال آفریقا انقلاب شد - در مصر، در سودان، در تونس، در الجزائر - لیکن دیرى نپائید؛ یا آدم هائى که در رأس کار بودند و سررشته‌دار انقلاب بودند، یک جور زیر پاشان جارو شد، رفتند، جاى خودشان را به دست‌نشاندگان دادند، یا خود آن ها دست‌نشانده شدند. (40)

  نهضت هاى عدالتخواهانه ملت هاى آفریقا و آسیا در طول ده ها سال به وسیله کمونیست ها و سیاست مسلّط شوروى سابق مصادره شد و به دیکتاتوری هاى گوناگونى که در جهت مصالح شوروى کار مى‏کردند، منتهى گردید. این رسم جارى دنیا با نهضت هاى عدالت‏طلبانه ملت هاى جهان بوده است. (41)

  2.3.4 ) نظارت بر انتخابات

در آفریقا نهضت هاى اسلامى به شدّت مورد نفرت استکبار جهانى است. هرجا بیدارى اسلامى احساس مى‏شود، اینها نسبت به آن حسّاسند. زمزمه مى‏کنند که در انتخابات ملت ها باید شرکت کنند! بروند در کشورها و آن‏جا که انتخابات به راه مى‏افتد، بر انتخابات نظارت کنند! اسم این کار را «نظارت بر انتخابات براى تضمین آزادى انتخابات» مى‏گذارند؛ اما در معنا، این فکر براى این است که مبادا در نقطه‏اى از عالم، مسلمانان از راه روش هاى انتخابات و پارلمانى، بتوانند به حکومت برسند. همان طور که در الجزایر این کار شد و متأسفانه سرکوب گردید. (42)

 2.3.5 ) کمک مالی

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، ملت‌های منطقه و شمال آفریقا را به هوشیاری در مقابل تحرکات غرب فراخواندند و افزودند: کمک‌های به ظاهر دوستانه آمریکا از راه‌های تسلط بر ملت ها است و مردم منطقه به خصوص ملت مصر با آن میراث غنی اسلامی - فرهنگی باید مراقب باشند که دشمنی که از در بیرون رفته است از پنجره بازنگردد. (43)

 2.3.6 ) دفاع از دموکراسی

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر اینکه ابراز نفرت مردم دنیا از سران استکبار نشانگر این است که افکار عمومی دنیا شعارهایی همچون حقوق بشر و دموکراسی را از آنان باور نمی کند، خاطرنشان کردند: کسانی دم از حقوق بشر می زنند که ابتدایی ترین حقوق انسان ها را در زندان ها و در سراسر دنیا و حتی در مورد ملت خود لگدمال، و شکنجه را رسماً قانونی می کنند. آیا این مایه سرافکندگی برای یک کشور نیست؟

ایشان افزودند: این مدعیان دموکراسی با مستبدترین و ارتجاعی ترین حکومت ها در دنیا و از جمله در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا عقد اخوت می بندند و بعد هم دم از دموکراسی می زنند. (44)

  هدف اصلی امریکا در منطقه روی کار آوردن دولت های به ظاهر مردمی و دموکراتیک اما کاملا دست نشانده است و به همین علت حتی به حکومت های مطیع فعلی نیز راضی نیست زیرا این حکومت ها به علت نداشتن ظاهر دموکراتیک برای امریکا موجب دردسر هستند و این واقعیت را مصر، سعودی، اردن و همه کشورهای منطقه باید مورد توجه قرار دهندکه امریکا فقط با لبنان و سوریه مشکل ندارد. (45)

  2.3.7 )  انحراف انقلاب ها

در دهه‌ى 60 میلادى تقریباً در همین کشورهاى شمال آفریقا انقلاب شد - در مصر، در سودان، در تونس، در الجزائر - لیکن دیرى نپائید؛ یا آدم هائى که در رأس کار بودند و سررشته‌دار انقلاب بودند، یک جور زیر پاشان جارو شد، رفتند، جاى خودشان را به دست‌نشاندگان دادند، یا خود آن ها دست‌نشانده شدند. (46)

  نهضت هاى عدالت خواهانه ملت هاى آفریقا و آسیا در طول ده ها سال به وسیله کمونیست ها و سیاست مسلّط شوروى سابق مصادره شد و به دیکتاتوری هاى گوناگونى که در جهت مصالح شوروى کار مى‏کردند، منتهى گردید. این رسم جارى دنیا با نهضت هاى عدالت‏طلبانه ملت هاى جهان بوده است. (47)

  بسیارى از این نهضت هاى آزادیبخش و مبارزات ضدّ استعمارى، به وسیله علما و اهل دین به وجود آمد؛ لیکن اهل دین بعد از آن‏که یک مقدار جلو رفتند، اندکى قبل از پیروزى یا پس از آن، کنار کشیدند.

علل کنار رفتن آن ها چه بود؟ انواع و اقسام عوامل وجود داشت. گاهى ساده‏اندیشى بود؛ گاهى از میدان خارج شدن به‏زور بود؛ گاهى از میدان خارج شدن با تبلیغات دشمن بود - که اینها را تمسخر مى‏کردند و مورد تهاجم قرار مى‏دادند - گاهى با سرگرم کردن اینها به مسائل گوناگون بود؛ که ما نمونه‏اش را در الجزایر و بعضى از کشورهاى شمال آفریقا دیدیم، که حتّى حکومت دینى هم در آن‏جا تشکیل شد - مثل کشور تونس – اما بعد از اندک مدتى به‏خاطر اشتباهاتى که مى‏شد، آن حکومت هاى دینى از هم پاشید و یک عدّه از افرادى که خودشان عامل استعمار در همان کشورها بودند، بر سر کار آمدند. (48)

  در اواخر دهه‌ى 50 و اوائل دهه‌ى 60 در کشورهاى شمال آفریقا - یعنى مصر و لیبى و سودان و تونس - یک حرکت هاى انقلابى با گرایش چپ اتفاق افتاد. همه‌ى این کشورها، کشورهاى انقلابى بودند؛ اما جز استثناهاى معدودى، همان کسانى که خودشان عوامل انقلاب بودند، از انقلاب منحرف شدند. انقلاب ها، انقلاب هاى چپ بود، ضد آمریکائى بود، ضد انگلیسى یا ضد فرانسوى بود؛ مردم را اینجورى توى میدان آورده بودند؛ اما همان کسانى که خودشان در رأس این انقلاب ها قرار داشتند، عملاً منحرف شدند و به سمت همان نیروهاى استعمارگر غلتیدند! (49)

3 ) اسلام در آفریقا

  مقام معظم رهبری جایگاه اسلام در قاره آفریقا را در محورهای نفوذ قرآن، اسلام، علما در آفریقا و نقش مسلمانان و همچنین عقیده مهدویت و حب اهل بیت در نزد مردم آفریقا را در چند عنوان کلی بر می شمارند که عبارتند از: 

3.1 ) نفوذ قرآن و اسلام در آفریقا

در جوامعی مانند کشورهای آفریقائی و آسیائی که مردم از ظلم و ستم قدرت های شیطانی و نظام های طاغوتی به جان آمده و فکر و راه جدیدی را جستجو می کنند. اسلام حقیقی، قرآنی و سازش ناپذیر که پیروان خود را به وضع جدیدی از زندگی فرا می خواند در حال نفوذ و گسترش است. (50)

  امروز آمریکا در منطقه‌ى غربى آسیا - یعنى همین منطقه‌ى شمال آفریقا و منطقه‌اى که اسم آن را «خاورمیانه» گذاشتند - منزوى است. امروز اسلام در این منطقه زنده است. امروز جوانان با شعار اسلامى وارد میدان می شوند. یک روزى در 30 سال پیش، 40 سال پیش، در همین کشورهاى شمال آفریقا، اگر کسى می خواست از انگیزه‌هاى ملى و انقلابى حرفى بزند، به شعارهاى چپ متوسل می شد؛ 

امروز این حرف ها دورافتاده است، این حرف ها به زباله‌دان تحویل داده شده است. امروز در این منطقه، حرف رائج، سکه‌ى رائج، سخن قاطع، اسلام است و قرآن. این، کم دستاوردى است؟ این همان چیزى است که وقتى انقلاب اسلامى پیروز شد، جمهورى اسلامى به نام اسلام و قرآن در این منطقه پرچم برافراشت، آن ها به خودشان لرزیدند. گفتند ممکن است چنین چیزى پیش بیاید، لذا تلاش کردند که نگذارند؛ اما على‌رغم آن ها، امروز پیش آمده. جوان امروز ما دارد این را در مقابل خودش مى‌بیند. (51)

3.2 ) نفوذ علما در آفریقا

  آنچه توانست در شرق دنیاى اسلام - یعنى شبه‏قاره‏ى هند - و در غرب دنیاى اسلام - یعنى آفریقا - و در میان این دو، دست استعمار را از سر مردم کوتاه کند و فرهنگ اسلامى را حفظ نماید و در مقابل فرهنگ متجاوز و مهاجم بایستد، نفوذ علما بود. در ایران خود ما هم نهضت تنباکو و مبارزه‏ى با استعمار دولت هاى خارجى و بیدار کردن مردم و نیز نهضت مشروطیت و مقابله‏ى با استبداد رضاخانى و ادامه‏ى این مبارزه تا پیدایش نهضت مقدس عظیم اسلامى، به پیشقراولى و پیشاهنگى علما بود؛ و الّا پیش نمى‏رفت. این، یک سابقه و یک تاریخ است؛ کسى هم نمى‏تواند آن را انکار کند؛ مگر مغرض یا جاهلى که حرفى بزند و بخواهد حقیقتى را بپوشاند. این، در تاریخ ملت ما و دیگر ملت هاى اسلامى، مضبوط و محفوظ است. (52)

3.3 ) نقش مسلمانان در کشورهای آفریقا

  دو سه سال پیش آمریکائى‌ها گفتند که در منطقه‌ى خاورمیانه و شمال آفریقا، هر انتخابى انجام بگیرد، به نفع مسلمان ها است، به نفع گرایش اسلامى است. راست گفتند؛ امروز در هر کدام از این کشورها انتخابات انجام بگیرد، به نفع گرایش هاى اسلامى است؛ اگرچه ظاهر قضیه نشان ندهد. کى خیال میکرد در مصر اینجور جوشش اسلامى قوى باشد؟ نمی گذاشتند نشان داده بشود. به هر حال این اتفاق بزرگى است که در این منطقه افتاده. یا این است که جریان منطقه، جریان حرکت به سمت یک بلوک اسلامى قوى روشن پرجمعیت داراى نخبگان فراوان است - که این احتمال بیشتر است - یا اینکه خداى نکرده یک تسلط استعمارى دیگر است که باز 50 سال، 60 سال، 100 سال حرکت ملت ها را عقب بیندازد، تا باز کى ملت ها بفهمند و تجربه کنند که به آن ها خیانت شده و باز بیدار بشوند. به هر حال حادثه‌ى مهمى است. ما نمی توانیم نسبت به این حادثه بى‌تفاوت بمانیم، نمی توانیم تحلیل نکنیم، نمی توانیم درست نشناسیم. باید در این زمینه‌ها هم اساتید محترم تلاش کنند. (53)

  الان شما کشورهاى آفریقایى را ملاحظه کنید؛ شمال آفریقا مسلمان و خوبند، اما ظواهر اسلامى مثل پاکستان هرگز رعایت نمى‏شود. (54)

  حضرت‌ آیت‌الله‌ خامنه‌ای‌ تحولات‌ شورانگیز در آفریقا و آسیا از سوی‌ مسلمانان‌ را ناشی‌ از احساس‌ عزت‌ مسلمانان‌ دانستند و فرمودند: 

"حوادثی‌ که‌ امروز مسلمانان‌ در آفریقا و آسیا به‌ وجود آورده‌اند موجب‌ دل‌ مشغولی‌ و دغدغه‌ خاطر آمریکائی ها و مستکبرین‌ دنیا است‌ به همین‌ دلیل‌ آن ها پیوسته‌ ایران‌ را خطرناک‌ و در تضاد با منافع‌ خود می‌نامند. آن ها دریافته‌اند که‌ مسلمانان‌ در الجزایر، مصر، فلسطین‌ اشغالی‌ و بوسنی‌ هرزگوین‌ با همان‌ احساسی‌ که‌ انقلاب‌ اسلامی‌ ایران‌ به‌ آن ها داده‌ است‌ قیام‌ کرده‌ و در مقابل‌ دشمنان‌ خود ایستاده‌اند."

  مقام‌ معظم‌ رهبری‌ سربلندی‌ و افتخار امروز مسلمانان‌ جهان‌ را از برکات‌ انقلاب‌ اسلامی‌ خواندند و فرمودند: امروز ملت های‌ مسلمان‌ در آسیا، اروپا و آفریقا به‌ نفع‌ انقلاب‌ اسلامی‌ حرف‌ می‌زنند و شعار می‌دهند و از فتوای‌ امام‌ (رض‌) تا پای‌ جان‌ حمایت‌ می‌کنند و این‌ همان‌ عمق‌ استراتژیک‌ انقلاب‌ اسلامی‌ است‌. (55)

 3.4 ) دوستی اهل بیت علیهم السلام

  همه‏ى مردم شیعه در سراسر دنیا، مردم سنى شافعى در شمال آفریقا، یا مالکى در کشورهاى آفریقائى مرکزى - که اینها محب و دوستدار اهل بیتند؛ طریقه‏هاى عرفانى اینها به اهل بیت منتهى می شود. (56)

  حال بحث ما در مورد دشمنان دانا است که سراغ این عقیده آمدند. من سندى را دیدم که مربوط به ده ها سال قبل؛ یعنى اوایل ورود استعمار به شمال آفریقا است. کشورهاى شمال آفریقا، گرایش بسیارى به اهل بیت دارند. مذهبشان هر مذهبى از مذاهب اسلامى که هست باشد؛ اما محب‏ّ اهل بیتند.  (57)

3.5 ) عقیده به مهدویت

  در کشورهاى سودان و مغرب و غیره عقیده به مهدویّت خیلى پررنگ است. آن زمان که استعمار وارد مناطق مذکور شد – که ورود استعمار به آن مناطق در قرن گذشته است - یکى از مسائلى که مزاحم استعمار شد، عقیده به مهدویّت بود!

در سندى که من دیدم، بزرگان استعمار و فرماندهان استعمارى توصیه مى‏کنند که ما باید کارى کنیم که عقیده به مهدویّت، به تدریج از بین مردم زایل شود! آن روز استعمارگران فرانسوى و انگلیسى در بعضى کشورهاى آن مناطق افریقایى بودند - فرقى نمى‏کند که استعمار از کجا باشد - استعماران خارجى، قضاوتشان این بود که تا وقتى عقیده به مهدویّت در بین این مردم رایج است، ما نمى‏توانیم کشورهایشان را درست در اختیار گیریم! (58)

رهبر معظم انقلاب اسلامى از توحید، امامت، اخلاق اسلامى، صبر، توکل و قناعت به عنوان نقاط برجسته و حرکت دهنده اسلام یاد کردند و فرمودند: اعتقاد به ظهور امام زمان (عج) به جهت پرکردن دنیا از عدل، دادگسترى و نیکى و از بین بردن ظلم ها و فاصله‏هاى طبقاتى، عقیده‏اى بسیار کارگشا است و سندى در دست است که نشان مى‏دهد بزرگان استعمار، تنها راه سلطه بر شمال آفریقا را از بین بردن عقیده به مهدویت دانسته‏اند .(59) 

این گزارش، مربوط به گروه هاى تبلیغى در شمال افریقا است. گزارشگر مى‏نویسد: «یکى از مشکلات ما در سر راه تبلیغ مسیحیّت و پیشرفت استعمار در شمال آفریقا و منطقه تونس و مغرب این است که این مردم اعتقاد دارند که مهدى موعود خواهد آمد و اسلام را سربلند خواهد کرد». (60)

 4 ) ایران و آفریقا

  مقام معظم رهبری در مورد تاثیر انقلاب اسلامی ایران و سرشت مردم ایران در آفریقا، مبارزه با ظلم، اهمیت فعالیت مسلمانان، نگاه ایران به آفریقا، محبوبیت الگوی ایران و اهمیت موفقیت های انقلاب اسلامی عنوان های کلی بر می شمارند که عبارتند از: 

4.1 ) مبارزه با ظلم

4.2 ) اهمیت فعالیت مسلمین و مردم دنیا

4.3 ) نگاه ایران به آفریقا

4.4 ) محبوبیت و الگو بودن و تاثیر ایران

4.5 ) اهمیت قانون اساسی و کارنامه موفقیت های ایران

4.1 ) مبارزه با ظلم

رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به گرایش بی سابقه ی ملت ها برای مقابله با استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا، فرمودند: امروز در آفریقا، آسیا، خاور میانه، اروپا و آمریکای لاتین، ملت ها و به ویژه مسلمانان علیه آمریکا شعار می دهند. مبدأ این تحول که در طول تاریخ بیداری ملت ها بی نظیر است از پیروزی انقلاب اسلامی ایران ناشی می شود. انقلاب بر اساس تعالیم اسلام، ضرورت مقابله با ظلم و ستم را در هر شرایطی به مسلمانان تفهیم کرد. زیرا در مبارزه ی مظلوم با ظالم و ستمگر هیچ مرزی وجود ندارد. (61)

  حضرت آیت‏الله خامنه‏اى با اشاره به استقبال پرشور ملت ها از مقامات عالی رتبه ایران از جمله در سفر اخیر رئیس جمهور به کشورهاى افریقایى افزودند: رمز استقبال به یاد ماندنى ملت ها از مسؤولان ایرانى - جذابیت آرمان هاى انقلاب اسلامى - حمایت ملت ایران از مظلومان و پایدارى این ملت در مقابل سیطره استکبار است که به یارى پروردگار، این استقامت تاریخ ساز به همت ملت و مسؤولان کشور ادامه خواهد یافت. (62)

  حضرت آیت‌الله خامنه‌اى با توجه به تابعیت آقاى کوفى عنان از غنا، به سوابق مبارزاتى چند تن از رهبران آفریقا از جمله مرحوم نکرومه، موگابه، سامورا ماشل، جولیوس نایرره و نیز نلسون ماندلا اشاره کردند و فرمودند: آفریقا در دهه‌هاى اخیر مردان بزرگى داشته است و ما از آن جهت که آفریقا در مقابل ظلم ایستاد، به این منطقه از جهان عمیقاً علاقه‌مندیم. (63)

  ما به سرنوشت ملت هاى مظلوم و مورد ستم قرار گرفته علاقه‏مندیم و همواره با ملت هاى جنوب آفریقا و با خود شماها همکارى هم کرده‏ایم. (64)

4.2 ) اهمیت فعالیت مسلمین و مردم دنیا

اگر در گوشه‌یى از جهان، جمعى از مسلمین حرکتى مى‌کنند، تصمیمى مى‌گیرند، سودى مى‌برند، یا زیانى مى‌بینند، ملت ایران و انقلاب و نظام ما نمى‌تواند موضع منفى و بى‌تفاوت بگیرد. لذا از روز اول که انقلاب ما به یک دولت و یک نظام تبدیل شد، این نظام در زبان امام و معلم و معمارش و در زبان مسؤولان و گویندگانش، همواره مسائل ملت هاى مسلمان را مطرح و به آن اعتنا کرده است. امروز اگر شما مى‌بینید که مثلاً در آفریقا ملت ها کارى کرده‌اند که حواس استکبار جهانى بکلى پریشان شده است؛ اگر مى‌بینید که سیاستگذاران استکبارى دارند فکر مى‌کنند که اگر مسائل الجزایر به فلان کشور و فلان کشور سرایت کرد، ما چه مى‌کنیم؛ اگر مى‌بینید که ملت هاى مسلمان جمهوری هاى آسیاى میانه، احساسات اسلامى خود را ابراز مى‌کنند و اسلام را مى‌خواهند - تا آن‌جا که رهبران و مسؤولان و زمامدارانشان هم چاره‌یى جز این ندارند که دم از گرایش به انگیزه‌هاى اسلامى بزنند - و همین‌طور موارد دیگر، اینها را باید به عنوان آن جرقه‌هایى که از این کانون آتش منتشر شده است، ملاحظه کنید. (65)

  دو سه سال پیش آمریکائى‌ها گفتند که در منطقه‌ى خاورمیانه و شمال آفریقا، هر انتخابى انجام بگیرد، به نفع مسلمان ها است، به نفع گرایش اسلامى است. راست گفتند؛ امروز در هر کدام از این کشورها انتخابات انجام بگیرد، به نفع گرایش هاى اسلامى است؛ اگرچه ظاهر قضیه نشان ندهد. کى خیال میکرد در مصر اینجور جوشش اسلامى قوى باشد؟ نمی گذاشتند نشان داده بشود. به هر حال این اتفاق بزرگى است که در این منطقه افتاده. یا این است که جریان منطقه، جریان حرکت به سمت یک بلوک اسلامى قوى روشن پرجمعیت داراى نخبگان فراوان است - که این احتمال بیشتر است - یا اینکه خداى نکرده یک تسلط استعمارى دیگر است که باز 50 سال، 60 سال، 100 سال حرکت ملت ها را عقب بیندازد، تا باز کى ملت ها بفهمند و تجربه کنند که به آن ها خیانت شده و باز بیدار بشوند. به هر حال حادثه‌ى مهمى است. ما نمی توانیم نسبت به این حادثه بى‌تفاوت بمانیم، نمی توانیم تحلیل نکنیم، نمی توانیم درست نشناسیم. باید در این زمینه‌ها هم اساتید محترم تلاش کنند. (66)

رهبر معظم انقلاب اسلامى حساس بودن نسبت به سرنوشت مسلمانان جهان را سرخط دیگرى از خصوصیات امام خمینى (رض) دانستند و فرمودند: مسلمانان، عمق استراتژیک نظام اسلامى به حساب مى‏آیند و ملت هاى مسلمان در آسیا و آفریقا و در منطقه ما طرفدار نظام اسلامى هستند و این اظهار ارادتى که آنان به امام و انقلاب کرده و مى‏کنند پیش از این سابقه نداشته است و این همه ناشى از اسلام است. (67)

  4.3 ) نگاه ایران به آفریقا

حضورجنابعالی که رییس جمهور یک کشور استقلال طلب و آزادیخواه آفریقایی و پیشاهنگ ملت های مبارز منطقه در مقابله با نژاد پرستی و سیاست های امپریالیزم می باشید در جمهوری اسلامی ایران، روابط گسترده ی سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور ما با کشورهای قاره ی آفریقا، سفرهای متقابل هیأت های جمهوری اسلامی ایران از آفریقا و هیأت های آفریقایی از جمهوری اسلامی ایران و بازدید شخص این جانب از کشور شما و سایر کشورهای مترقی خط مقدم مبارزه با رژیم نژادپرست آفریقای جنوبی و بازید جنابعالی و هیأت بلند پایه ی همراه در تهران، حمایت های مستمر مادی و معنوی انقلاب اسلامی از مبارزات قهرمانانه و خستگی ناپذیر مردم نامیبیا علیه رژیم غاصب آپارتاید در صحنه های بین المللی و قطع کامل روابط با رژیم نژادپرست در نخستین روزهای پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، همگی مبین توجه و اهتمام جمهوری اسلامی ایران به قاره ی بزرگ آفریقا و جایگاه ویژه ی این منطقه ی حساس از جهان و سرنوشت مردم مظلوم وستمدیده آن، در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است. آفریقای همیشه مظلوم، سال ها تحت ستم بیگانگان، قلدران و سلطه جویان بوده است و لذا ملت بزرگ ما و مردم آفریقا، با احساس و دردی مشترک از ستم مستکبران و اهداف پلید استعمارگران، علائقی نزدیک، عمیق و صمیمی را دنبال می کنند. در نظر ما مقابله ی جدی همه دولت ها و ملت های مترقی با پدیده ی بسیار زشت جامعه بشری، نژادپرستی - یک وظیفه ی تردیدناپذیر است. وجود رژیم های نژادپرستی نظیر آفریقای جنوبی و اسرائیل - هم پیمانان استراتژیک استکبار جهانی و استعمارگران شناخته شده تاریخ معاصر - کاملا محکوم و مورد انزجار و مبارزات مردمی و مشروع ملت های این دو سرزمین غصب شده، که صاحبان واقعی این کشورهایند، مورد تایید ما است. (68)

  ما این توقع را از خودمان داریم؛ ما مى‏خواهیم در زمینه‏ى دانش و فناورى به جایى برسیم که شأن ملت ایران است. این فقط یک نگاه غرورآمیز ملى نیست، این نژادپرستى نیست؛ این حتى یک نگاه انسانى عام به همه‏ى بشریت است؛ به‏خاطر این‏که اگر ما بتوانیم در دانش، در خط مقدم قرار بگیریم، انگیزه‏هاى جهان‏گیرى و جهان‏گشایى غرب را نداریم؛ انگیزه‏هاى سودجویانه از ملت ها را نداریم؛ دانش ما که به سود ما است، به سود ملت هاى دیگر هم هست. رئیس‏جمهور ما در سفر اخیر به چند کشور آفریقایى، طرح‏ها و برنامه‏هایى را مطرح کرده بودند. ایشان به من گزارش مى‏دادند و مى‏گفتند ما مى‏توانیم بعضى از این طرح‏ها را به آسانى انجام دهیم - حتى به شکل نوتر و مدرن‏تر از آنچه اروپایى‏ها انجام مى‏دهند - اما آن ها به چند برابر قیمت دارند براى کشورهاى آفریقایى انجام مى‏دهند. این کشورها چاره‏یى هم ندارند؛ مجبورند با یک تاجر اروپایى قرارداد ببندند و او مى‏آید با قیمت چند برابر برایشان تمام مى‏کند. ما اگر باشیم، این‏طورى عمل نمى‏کنیم؛ ما با کشورها راه مى‏آییم. نه این‏که سود ملى را ندیده بگیریم، بلکه به این معنا که سود ناشى از زیاده‏روى و تعدى و تجاوز را براى خودمان حلال نمى‏دانیم. ما اگر دانشى داشته باشیم، آن را به دیگران مى‏دهیم. (69)

  حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به استقبال ایران از همکاری با کشورهای آفریقایی افزودند: ایران برخلاف استعمارگران می تواند به عنوان یک کشور دوست و برادر به توسعه کشور شما و منطبق با منافع ملی کمک کند. (70)

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در دیدار آقای "داودا جاوارا" رئیس جمهور گامبیا با ایشان، ارتباط و همکاری با ملت های مسلمان در کشورهای مظلوم و محروم آفریقا را به عنوان یکی از اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نام بردند و بر لزوم تحکیم بخشیدن به ارتباطات و پیوندهای میان کشورهای اسلامی تأکید کردند. در این دیدار که آقای هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور و چند تن از مقامات بلند پایه‌ی دو کشور نیز حضور داشتند مقام معظم رهبری به مظلومیت قاره آفریقا اشاره کردند و فرمودند: در طول سالیان متمادی استعمارگران و قدرت های بزرگ ثروت های عظیم خدادادی در قاره‌ی آفریقا را به غارت برده‌اند. مردم این قاره شایسته برخورداری از زندگی مطلوب انسانی هستند و برای این منظور ضرورت اتحاد، همکاری و نزدیکی ملت های مسلمان اهمیت بیشتری پیدا کرده است. (71)

  حضرت آیت‌الله خامنه‌اى با توجه به تابعیت آقاى کوفى عنان از غنا، به سوابق مبارزاتى چند تن از رهبران آفریقا از جمله مرحوم نکرومه، موگابه، سامورا ماشل، جولیوس نایرره و نیز نلسون ماندلا اشاره کردند و فرمودند: آفریقا در دهه‌هاى اخیر مردان بزرگى داشته است و ما از آن جهت که آفریقا در مقابل ظلم ایستاد، به این منطقه از جهان عمیقاً علاقه‌مندیم. (72)

  حضرت‌ آیت‌الله‌ خامنه‌ای‌ رهبر معظم‌ انقلاب‌ اسلامی‌ امروز در دیدار با آقای‌ "اوبا سانجو" رئیس‌ جمهور نیجریه‌، ضمن‌ ابراز خرسندی‌ از گسترش‌ روابط دو کشور، همکاری‌ با کشورهای‌ آفریقایی‌ را از اولویت های‌ جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌ دانستند.

مقام‌ معظم‌ رهبری‌ در همین‌ زمینه‌ خاطرنشان‌ کردند: اسلام‌ بر کمک‌ به‌ ملت های‌ ضعیف‌ به‌ منظور دستیابی‌ به‌ حقوق‌ خود تأکید کرده‌ است‌ و این‌ نیازمند اقدام‌ جدی‌، عالمانه‌، هوشمندانه‌ و برنامه‌ریزی‌ شده‌ است‌. (73)

  حضرت آیت الله خامنه ای ضمن تمجید از تلاش دولت گامبیا برای اجرای احکام اسلامی تصریح کردند: نگاه ما به آفریقا، نگاه برادرانه است و امیدواریم سطح روابط جمهوری اسلامی ایران و گامبیا روز به روز گسترش یابد. (74)

رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به سوابق مبارزاتی مردم اریتره و همدلی مردم ایران با آنان، خاطر نشان کردند: ایران با نگاه مثبت به کشورهای آفریقایی می‌نگرد و آمادگی دارد روابط خود را با کشورهای آفریقا، آسیا و به ویژه کشورهای منطقه و همسایگان خود بیش از پیش گسترش دهد. (75)

  حضرت آیت‏اللّه خامنه‏اى رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار آقاى "امادوتومانى‏توره" رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با تأکید بر اینکه همکارى با کشورهاى آفریقائى به ویژه کشورهاى اسلامى از اولویت‏هاى سیاست خارجى جمهورى اسلامى ایران است، افزودند: زمینه‏هاى گسترده‏اى براى گسترش همکاری هاى دو کشور موجود است که باید از این ظرفیت‏ها استفاده شود.

مقام معظم رهبرى با تأکید بر لزوم همکارى بیش از پیش کشورهاى اسلامى افزودند: امروز یک اراده سیاسى و استکبارى ضداسلام شکل گرفته که تنها راه مقابله با آن وحدت مسلمانان مى‏باشد. (76)

4.4 ) محبوبیت و الگو بودن و تاثیر ایران

  مسأله‌ى دیگر، حرکت هاى اسلامى در برخى از کشورهاى عربى و آفریقایى است. این یکى از مژده‌بخش‌ترین حوادث جهان اسلام است که ملتى با جوان هایش، با روشنفکرهایش، با مردم کوچه و بازارش، داعیه‌ى اجراى احکام اسلامى و تشکیل حکومت اسلامى داشته و در راه آن حرکت کند. از طلوع انقلاب عظیم اسلامى در ایران و تشکیل جمهورى اسلامى، این انتظار و امید براى دوستان، و این هراس و نگرانى شدید براى اردوگاه استکبار و در رأس آن امریکا وجود داشت که انقلاب اسلامى ایران، طلیعه‌ پیروزیهاى مسلمانان در سایر نقاط جهان اسلام خواهد بود. (77)

 رهبر انقلاب اسلامی خطاب به رهبران و سیاستمداران آفریقا راه ملت بزرگ ایران را یک تجربه ی عملی موفق برای نابودی و محو رژیم ظالم، زورگو و نژادپرست آفریقای جنوبی توصیف کردند و اظهار داشتند: هر جا که ملت ها دست به دست هم داده و حضور یکپارچه ی خود را به نمایش درآورند پیروز خواهند شد و این یک واقعیت اثبات شده است. همانطور که امام راحل بزرگوارمان قاطعانه فرمودند و مسئولین نظام جمهوری اسلامی نیز همین اعتقاد را دارند تا زمانی که ملت ها از خود، وحدت و مقاومت نشان بدهند دشمن قادر به شکست آن ها نخواهد بود و آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند. (78)

حوادث امروز شمال آفریقا، کشور مصر، کشور تونس، برخى کشورهاى دیگر، براى ما ملت ایران معناى دیگرى دارد، معناى خاصى دارد؛ این همان چیزى است که همیشه به عنوان حدوث بیدارى اسلامى، به مناسبت پیروزى انقلاب بزرگ اسلامى ملت ایران گفته می شد؛ امروز خودش را دارد نشان می دهد؛ لذا این دهه مهم است. (79)

  من در دوره ریاست جمهورى در اجلاس غیرمتعهدها شرکت کردم و یک نطق بسیار پرشور در آن‏جا ایراد کردم - حدود صد و یک کشور آن‏جا جمع بودند - بعد غالباً سران کشورها آمدند و - به قول ما - طیّب اللّه گفتند و تأیید کردند. در بین آن ها که غالباً کشورهاى جهان سومى و آفریقایى و آسیایى بودند، یک رئیس جمهورى آفریقایى که نسبتاً هم جوان و بسیار فعّال بود، آمد و گفت: این حرف هایى که شما زدید، همه حرف هاى ما هم هست. در سازمان وحدت آفریقا و در جاهاى دیگر، ما هم عیناً همین حرف ها را داریم. فرق ما و شما این است که شما جرأت مى‏کنید این حرف ها را بر زبان مى‏آورید، ولى ما از امریکا مى‏ترسیم! اتفاقاً بعد از چندى همان بیم و ترسى که این جوان داشت، تحقّق هم پیدا کرد. چون ضدّ استکبارى بود، علیه او کودتا کردند و او را کشتند. بعد از یکى، دو سال این اتفاق افتاد.

این نظام به عنوان یک الگو براى ملت هاى مسلمان مطرح است. البته به رو نمى‏آورند، در روزنامه‏ها نمى‏نویسند و به خصوص آدم هاى عمیق‏ترشان به‏شدّت کتمان مى‏کنند؛ اما این حقیقتى است که امروز ملت هاى مسلمان در دنیاى اسلام - در مصر، در شمال آفریقا، در خاورمیانه و در منطقه شرقى ما - تب و تابى دارند؛ جوش و خروشى دارند و چشمشان به ایران است. (80)

در مسابقه‌‌‌‌‌ى فوتبال چند سال قبل، تیم ایرانى بر تیم مقابلش پیروز شد. توى قهوه‌‌‌‌‌خانه‌‌‌‌‌هاى یکى از کشورهاى شمال آفریقا جوان ها نشسته بودند، گلزن ایرانى که گل میزد، اینها کف می زدند. یکى به آن ها گفت شما که کشور خودتان نیست، چه کار دارید به اینکه بازیکن ایرانى مثلاً یک گل زد توى دروازه‌‌‌‌‌ى طرف مقابلش، که او هم دشمن شما نیست. می گفتند پیروزى ایران، پیروزى ما است؛ حتّى در میدان فوتبال! اینها قیمت دارد. (81)

  هر کشورى، هر سرزمینى، هر منطقه‏ى جغرافیایى‏یى خصوصیاتى دارد، اما جوهر واقعى همه‏ى این حرکت هایى که امروز شما در اروپا و آسیا و کشورهاى اسلامى آفریقا و در بسیارى از نقاط جهان مى‏بینید، عبارت از این است که یک ملت، به خود اعتماد پیدا کند و جرأت و گستاخى حرف زدن را بیابد و این، همان نسخه‏ى ملت ایران است. این، آن چیزى است که ملت ایران، آن را شروع کرد و به کرسى نشاند و 11 سال همه‏ى سختی ها را تحمل کرد؛ اما این جوهر حقیقى و معنوى و الهى را از دست نداد. امروز ما بحمداللّه از همیشه آماده‏تر، بانشاطتر و قدرتمندتریم. (82)

  عزیزان من! مردم شجاع و هوشیار و آگاه قم! جوانان پیشرو قم! به شما عرض کنم، امروز زمام کار از دست قدرت هاى بزرگ خارج شده است. على‏رغم همه تلاش متمرکزى که علیه اسلام و موج اسلامى و خیزش اسلامى مى‏کنند - چه در آسیا و چه در آفریقا - این موج اسلامى و بیدارى اسلامى همین‏طور روزبه‏روز گسترش پیدا مى‏کند و آن ها دیگر نمى‏توانند کارى بکنند. این به برکت انقلاب و قیام مردانه و مؤمنانه و شجاعانه شما است. (83)

این کلمه‌ى طیبه و شجره‌ى طیبه‌ى «جمهورى اسلامى» است که محصول آن، بیدارى در دنیاى اسلام و مجد و عظمت و پیشرفت در کشور ما و میان مردم ما بود. ملت ما از این شجره‌ى طیبه، میوه‌هاى شیرینى را چید که براى یک ملت، این ثمرات شیرین، حیاتى است.

ثمرات این شجره‌ى طیبه در همه جاى دنیاى اسلام هم قابل مشاهده است؛ مسلمانان جهان بیدار شده‌اند و هویت اسلامى خودشان را بازیافته‌اند؛ آن ها از مسلمانى خودشان احساس عزت کرده‌اند. در کشورهاى اسلامى، جوانان، دانشگاهیان، روشنفکران و نخبگان، دلشان مجذوب هدف‌هاى اسلامى است و براى آن ارزش قائلند؛ براى آن تلاش مى‌کنند. در دنیاى اسلام، ملت‌هایى از برکت این شجره‌ى طیبه، هویت حقیقى و هویت ملى و اسلامى خودشان را بازیافته‌اند و با اینکه در طول سالیان متمادى در پنجه‌ى قدرت ابرقدرت‌ها بوده‌اند، احساس قدرت کرده‌اند. امروز فلسطین یک نمونه است، عراق یک نمونه است، شمال آفریقا نمونه‌هاى متعدى دارد، لبنان یک نمونه است. (84)

  این‏که شما مى‏بینید در کشورهایى از آفریقا، گروه هاى اسلامى داعیه‏ى حکومت پیدا کرده‏اند، یا مسلمانان با حکومت هاى ستمگر مبارزه مى‏کنند و شعار اللّه‏اکبر مى‏دهند، یا حتّى کسانى که از اسلام برى هستند، ولى به تظاهر به اسلام مجبور مى‏شوند، چیز جدیدى است. اینها ناشى از این صبح روشنى است که به برکت پیروزى انقلاب اسلامى و این حرکت عظیم، در تاریخ ملت هاى مسلمان به‏وجود آمده است. این، مرهون زحمات علماى بزرگ و بیش از همه آن بزرگمردى بود که رهبرى و بنیانگذارى این حرکت را با دست توانا و دل پراراده و پرایمان خود و با توکل بى‏پایان و با تقرب به خدا و اخلاص‏للّه انجام داد و حادثه‏یى در تاریخ شد. (85)

  ایشان پیروزی انقلاب اسلامی ایران و ایستادگی ملت ایران در برابر مشکلات و فشارها را نمونه ای از حرکت همراه با روئیدن و بالیدن برشمردند و افزودند: تقریباً همه تحلیل گران دنیا اذعان دارند که حرکت کنونی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا ناشی از قیام ملت ایران است. (86)

ایشان حرکت بیداری کنونی در غرب آسیا و شمال آفریقا را امتداد حرکت عظیم ملت ایران خواندند و تأکید کردند: این حرکت بیداری قطعاً تا قلب اروپا پیش خواهد رفت و ملت‌های اروپا ضد سیاستمداران و زمامداران خود که آن ها را تسلیم محض سیاست‌های فرهنگی و اقتصادی امریکا و صیهونیست‌ها کرده‌اند، به‌پا خواهند خاست. (87)

  گاهى ماها تعجب مى‏کردیم که یک شاعر درجه‏ى یک عرب شمال آفریقا - که خودش هم یک شخصیت سیاسى است - چه‏طور آمده یک قصیده درباره‏ى امام، یا در مدح تهران گفته است. این، چه ذوق و هنر و انگیزه‏یى است که یک انسان حسابى و یک آدم داراى معرفت و علم و مکانت و وزانت را وادار مى‏کند این‏طور شعر بگوید؟ همه‏ى اینها، ناشى از خصوصیات انقلاب ما است. (88)

4.5 ) اهمیت قانون اساسی و کارنامه موفقیت های ایران

  من یک جمله‌اى را از یک مقام غربى نقل کنم. بنده دأبم نیست از قول این سیاستمدارها و معاریف غربى چیزى بگویم؛ اما این جمله‌ى جالبى است. او می گوید: دو چیز است که اگر در میان مسلمان ها دست به دست بگردد و ملت هاى مختلف مسلمان از این دو چیز آگاه شوند، دیگر همه‌ى تابوهاى غرب - یعنى اصول جزمى غرب - در هم خواهد شکست و باطل خواهد شد. این دو چیز چیست؟ این متفکر غربى می گوید: یکى قانون اساسى جمهورى اسلامى است؛ که این قانون اساسى، یک حکومت مردمى و پیشرفته‌ى امروزى و در عین حال دینى را در چشم مسلمانان جهان ممکن می سازد. این قانون اساسى نشان می دهد که می توان یک حکومتى داشت که هم متجدد باشد، امروزى باشد، پیشرفته باشد و هم کاملاً دینى باشد. قانون اساسى این را تصویر می کند. می گوید چنین چیزى ممکن است. این یک. دوم، کارنامه‌ى موفقیت هاى علمى و اقتصادى و سیاسى و نظامى جمهورى اسلامى است؛ که اگر این دست مسلمان ها برسد، مى‌بینند که آن امر ممکن اتفاق افتاده است، واقع شده است. او می گوید اگر ملت هاى مسلمان از این امکان و وقوع نسبى که هم ممکن است، هم در ایران امروز اسلامى به طور نسبى واقع شده است، مطلع شوند، این نظام‌سازى را پیش چشم داشته باشند، دیگر جلوى سلسله‌ى انقلاب ها را نمی توان گرفت.

  امروز این اتفاق افتاده است. البته این اتفاق، امروز نیفتاده است؛ سى سال است. یک مطلبى تدریجاً و آرام آرام در ذهن ملت ها جا می گیرد، رشد می کند، پخته می شود، بعد به این صورتى که امروز در شمال آفریقا و در مناطق دیگر مشاهده می کنید، بروز می کند. (89)

5 ) بایدهای آفریقا

  مقام معظم رهبری در راستای اعتلای کشورهای اسلامی و مردم مستضعف این قاره از باید هایی سخن به میان آورده است که عبارتند از: 

5.1 ) اتحاد میان مسلمانان، ایجاد پیمان اسلامی

5.2 ) همکاری کشورهای مستقل با یکدیگر

5.3 ) اهمیت رابطه مردم با مساجد

5.4 ) استفاده از ظرفیت های یکدیگر

5.5 ) اهمیت تحمل سختی ها

5.6 ) اهمیت نفوذ علما در آفریقا

5.7 ) اهمیت استفاده از استعدادها

5.8 ) اهمیت شخصیت و هویت مردم آفریقا

5.9 ) اهمیت حمایت از مردم آفریقا

5.10 ) اهمیت حفظ ریشه ها در آفریقا

5.11 ) اهمیت حفظ زبان بومی

5.12 ) اهمیت لباس ملی

5.1 ) اتحاد میان مسلمانان، ایجاد پیمان اسلامی

  من بارها گفته‏ام و هم اکنون هشدار می‏دهم که اگر شرق ستم کشیده و آفریقا  به خودشان متکی نباشند، تا ابد گرفتارند. بیایید روی پای خودتان بایستید و بر غرب بتازید و آنان را از میدان به در کنید. من از گوشۀ بیمارستان  به آفریقا و شرق زیر سلطه و تمام کشورهای تحت ستم اخطار می‏کنم که متحد شوید و دست امریکای جنایتکار را از سرزمینهای خود قطع کنید. (90)

  اگر میان ملت هاى مسلمان و میان فرقه‏هاى اسلامى و اقوام مسلمان با یکدیگر، محبت و حسن‏ظن و همدلى، جاى بدگمانى و بدبینى را که خواسته‏ى دشمنان است بگیرد، بخش اعظم توطئه و تدبیر بدخواهان را خنثى خواهد کرد و نقشه‏هاى شوم آنان را براى سیطره‏ى روزافزون بر امت اسلامى عقیم خواهد ساخت. (91)

  رهبر انقلاب اسلامی خطاب به رهبران و سیاستمداران آفریقا راه ملت بزرگ ایران را یک تجربه ی عملی موفق برای نابودی و محو رژیم ظالم، زورگو و نژادپرست آفریقای جنوبی توصیف کردند و اظهار داشتند: هر جا که ملت ها دست به دست هم داده و حضور یکپارچه ی خود را به نمایش درآورند پیروز خواهند شد و این یک واقعیت اثبات شده است. همانطور که امام راحل بزرگوارمان قاطعانه فرمودند و مسئولین نظام جمهوری اسلامی نیز همین اعتقاد را دارند تا زمانی که ملت ها از خود، وحدت و مقاومت نشان بدهند دشمن قادر به شکست آن ها نخواهد بود و آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند. (92)

  حضرت آیت‏اللّه خامنه‏اى رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار آقاى "امادوتومانى‏توره" رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با تأکید بر اینکه همکارى با کشورهاى آفریقائى به ویژه کشورهاى اسلامى از اولویت‏هاى سیاست خارجى جمهورى اسلامى ایران است، افزودند: زمینه‏هاى گسترده‏اى براى گسترش همکاری هاى دو کشور موجود است که باید از این ظرفیت‏ها استفاده شود.

ایشان با اشاره به تمدن و فرهنگ غنى و همچنین مواهب طبیعى کشورهاى آفریقائى خاطرنشان کردند: به رغم تلاش قدرت ها براى جلوگیرى از بهره‏مندى مردم آفریقا از این مزایا، کشورهاى آفریقائى با تحرک و نشاط علمى و عملى مى‏توانند استعدادهاى خود را به فعلیت برسانند. 

مقام معظم رهبرى با تأکید بر لزوم همکارى بیش از پیش کشورهاى اسلامى افزودند: امروز یک اراده سیاسى و استکبارى ضداسلام شکل گرفته که تنها راه مقابله با آن وحدت مسلمانان مى‏باشد. (93)

  ایشان با اشاره به تمدن و فرهنگ غنى و همچنین مواهب طبیعى کشورهاى آفریقائى خاطرنشان کردند: به رغم تلاش قدرت ها براى جلوگیرى از بهره‏مندى مردم آفریقا از این مزایا، کشورهاى آفریقائى با تحرک و نشاط علمى و عملى مى‏توانند استعدادهاى خود را به فعلیت برسانند.

  مقام معظم رهبرى با تأکید بر لزوم همکارى بیش از پیش کشورهاى اسلامى افزودند: امروز یک اراده سیاسى و استکبارى ضداسلام شکل گرفته که تنها راه مقابله با آن وحدت مسلمانان مى‏باشد. (94)

  رهبر انقلاب اسلامی تقسیم کشورها به سلطه‌گر و سلطه‌پذیر را غیر معقول و ناعادلانه دانستند و افزودند: کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین می‌توانند با گسترش همکاری های خود وضع کنونی روابط بین‌المللی را تغییر دهند. 

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تقویت خودباوری و اعتماد به نفس را نیاز امروز ملت ها و دولت ها بر شمردند و تأکید کردند: آمریکا و اسرائیل با نزدیک شدن کشورهای مستقل به یکدیگر مخالفند به همین دلیل، همواره نقشی اساسی در فجایع آفریقا و ایجاد جنگ های قومی- قبایلی و سیاسی داشته‌اند. (95)

  حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی پیش از ظهر امروز (90.04.05) در دیدار آقای "عمرالبشیر" رئیس جمهور سودان و هیأت همراه، حرکت‌های مردمی اخیر در منطقه را سرآغاز یک تحول اساسی در کشورهای اسلامی و منطقه خواندند و اظهار امیدواری کردند: در آینده نزدیک شاهد یک پیمان قوی اسلامی در شمال آفریقا باشیم. (96)

5.2 ) همکاری کشورهای مستقل با یکدیگر

رهبر انقلاب اسلامی تقسیم کشورها به سلطه‌گر و سلطه‌پذیر را غیر معقول و ناعادلانه دانستند و افزودند: کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین می‌توانند با گسترش همکاری های خود وضع کنونی روابط بین‌المللی را تغییر دهند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تقویت خودباوری و اعتماد به نفس را نیاز امروز ملت ها و دولت ها بر شمردند و تأکید کردند: آمریکا و اسرائیل با نزدیک شدن کشورهای مستقل به یکدیگر مخالفند به همین دلیل، همواره نقشی اساسی در فجایع آفریقا و ایجاد جنگ های قومی- قبایلی و سیاسی داشته‌اند. (97)

5.3 ) اهمیت رابطه مردم با مساجد

  یک مطلب لازم کوتاهى را در باب مسأله مساجد اشاره کنم - به مسائلى هم که بعداً به مناسبت ماه رمضان خواهم گفت، ارتباط پیدا مى‏کند - و آن این است که مسجد، نه فقط در زمان ما و نه فقط در کشور عزیز اسلامى ما، بلکه در نقاط مختلف عالم و در طول تاریخ، منشأ آثار بزرگ و نهضت ها و حرکت هاى اسلامى بزرگى شده است. مثلاً قیام مردم کشورهاى شمال آفریقا که مسلمان هستند - مثل الجزایر و دیگر کشورهایى که سال ها در زیر سلطه نظامى استعمار فرانسوی ها بودند - از مساجد شروع شد، که به پیروزى هم رسید و کشورها استقلال پیدا کردند. انقلاب در این کشورها هم، آن روزى رو به شکست رفت و دوباره ملّت ها استقلال خودشان را از دست دادند که رابطه خود را با مساجد و با دین و ایمان مساجد قطع کردند. (98)




5.4 ) استفاده از ظرفیت های یکدیگر

  حضرت‌ آیت‌‌الله‌ خامنه‌ای‌ توجه‌ رئیس‌‌جمهور کشور مالی‌ را به‌ ضرورت‌ استفاده‌ کشورهای‌ آفریقایی‌ و آسیایی‌ از امکانات‌، تجارب‌ و دانش‌ یکدیگر جلب‌ کردند و تلاش‌ ملت‌ مسلمان‌ مالی‌ را در جهت‌ بازسازی‌ کشور خود حرکتی‌ به‌ سمت‌ اهداف‌ اسلامی‌ دانستند. (99)

  مقام معظم رهبرى در دیدار رئیس جمهور گامبیا با ایشان، اهمیت استفاده از استعداد عظیم نهفته در کشورهاى مسلمان آفریقا را خاطر‌نشان کردند و آمادگى جمهورى اسلامى ایران را براى همکارى دو جانبه با کشور مسلمان گامبیا به اطلاع وى رساندند. (100)

5.5 ) اهمیت تحمل سختی ها

  براى هدایت مردم، ما باید سختی ها را تحمل کنیم‏.

البته همان‏طور که گفتند، سخت است؛ لیکن ما باید این سختی ها را تحمل بکنیم. وقتى آن کسانى‏که ایمان ما و تمسک و امید ما را ندارند، تحمل مى‏کنند، به طریق اولى‏ ما باید تحمل کنیم. شما ببینید در مناطقى از آفریقا و در دوردست ها، کشیش هایى رفتند و سال ها آن‏جا ماندند. براى چه ماندند؟ مسیحى کردن قبایل آفریقایى براى چه بود؟ کیست که نداند آن ها پیشاهنگان استعمار بودند. رفتند مردم را مسیحى کنند، تا آن عنصر استعمارى بتواند به آن‏جا بیایید و کار خودش را انجام بدهد. کشیش ها هم مى‏دانستند که براى چه دارند کار مى‏کنند - این‏طور نبود که ندانند - اما ببینید براى خاطر همین هدف، چه مصایبى را تحمل کردند؛ مصایبى که اصلاً با پول قابل جبران نیست؛ مثلاً یک نفر برود هفت سال در نقطه‏ى مجاور نقطه‏ى آدمخوارها زندگى بکند! انسان این چیزها را در کتاب ها مى‏خواند، در بعضى از گزارش ها مى‏بیند، در بعضى از فیلم ها و رمان ها هم هست و من از اینها اطلاع دارم و مى‏دانم که در این سال هاى استعمار چه شده است. (101)

5.6 ) اهمیت نفوذ علما در آفریقا

  آنچه توانست در شرق دنیاى اسلام - یعنى شبه‏قاره‏ى هند - و در غرب دنیاى اسلام - یعنى آفریقا - و در میان این دو، دست استعمار را از سر مردم کوتاه کند و فرهنگ اسلامى را حفظ نماید و در مقابل فرهنگ متجاوز و مهاجم بایستد، نفوذ علما بود. در ایران خود ما هم نهضت تنباکو و مبارزه‏ى با استعمار دولت هاى خارجى و بیدار کردن مردم و نیز نهضت مشروطیت و مقابله‏ى با استبداد رضاخانى و ادامه‏ى این مبارزه تا پیدایش نهضت مقدس عظیم اسلامى، به پیشقراولى و پیشاهنگى علما بود؛ و الّا پیش نمى‏رفت. 

این، یک سابقه و یک تاریخ است؛ کسى هم نمى‏تواند آن را انکار کند؛ مگر مغرض یا جاهلى که حرفى بزند و بخواهد حقیقتى را بپوشاند. این، در تاریخ ملت ما و دیگر ملت هاى اسلامى، مضبوط و محفوظ است. (102)

5.7 ) اهمیت استفاده از استعدادها

  ایشان با اشاره به تمدن و فرهنگ غنى و همچنین مواهب طبیعى کشورهاى آفریقائى خاطرنشان کردند: به رغم تلاش قدرت ها براى جلوگیرى از بهره‏مندى مردم آفریقا از این مزایا، کشورهاى آفریقائى با تحرک و نشاط علمى و عملى مى‏توانند استعدادهاى خود را به فعلیت برسانند. (103)

  مقام معظم رهبرى در دیدار رئیس جمهور گامبیا با ایشان، اهمیت استفاده از استعداد عظیم نهفته در کشورهاى مسلمان آفریقا را خاطر‌نشان کردند و آمادگى جمهورى اسلامى ایران را براى همکارى دو جانبه با کشور مسلمان گامبیا به اطلاع وى رساندند. (104)

5.8 ) اهمیت شخصیت و هویت مردم آفریقا

بر پایه همین گزارش، حضرت آیت‌الله خامنه‌اى همچنین در دیدار رئیس جمهور بنین و هیأت همراه با ایشان، مقاومت بسیارى از کشورهاى آفریقایى را در برابر استعمار و اتخاذ مواضع اصولى و ارزشى آن ها را در سه دهه اخیر، ستایش برانگیز خواندند و خاطر نشان کردند که با احیاى شخصیت و هویت مردم آفریقا، آینده بهترى در انتظار این منطقه مهم جهان است. (105)

5.9 ) اهمیت حمایت از مردم آفریقا

از این حرکات اسلامى که امروز در شمال آفریقا است، همچنان که همین‏طور مشاهده شده، جداً دفاع و حمایت کنید. مردم مسلمان در آفریقا باید احساس کنند که دولت هایى از آن ها حمایت مى‏کنند. (106)

5.10 ) اهمیت حفظ ریشه ها در آفریقا

  ولى امر مسلمین با توصیه به دبیرکل سازمان ملل براى حفظ ریشه‌هاى آفریقایى خود فرمودند: یکى از سیاست هاى استکبارى در دنیا بریدن ریشه‌ها است، قدرت هاى استکبارى با بدترین شکل نژادپرستى، ریشه‌هاى فرهنگى و ملى افراد را قطع مى‌کنند، بنابر این هر تلاشى براى حفظ ریشه‌هاى فرهنگى، یک مبارزه ارزشى و بر حق است. (107)

5.11 ) اهمیت حفظ زبان بومی

  امروز کشورهایى هستند که متأسفانه زبان ملى خودشان، زبان رسمى‏شان نیست. امروز زبان رسمى هند و پاکستان، زبان انگلیسى است؛ زبان دیوانى‏شان، زبان انگلیسى است؛ در حالى‏که زبان هندى و زبان اردو و چند صد زبان دیگر هم دارند. در پاکستان، زبان اردو؛ و در هندوستان، زبان هندى، زبان رایج است؛ اما آن ها به کلى مغفولٌ‏عنه است. چگونه زبان خارجى آمد جاى زبان ملى یک ملت را گرفت؟ همین‏طورى وارد مى‏شوند. انگلیسى‏ها در هند سرمایه‏گذارى کردند تا توانستند وضعیت را به این‏جا برسانند. بعضى از کشورهاى آفریقایى، زبانشان پرتغالى یا اسپانیولى است؛ به زبان رسمى خودشان اصلاً توجه نمى‏کنند؛ این خوب است؟ تسلط زبان بیگانه بر یک ملت، خوب است؟ زبان، استخوان فقرات یک ملت است؛ این را ما این‏طور تضعیف کنیم؟ چرا؟ چون آقایى سلیقه‏اش این است و این‏طور فهمیده! مدرسه و بچه‏هاى مردم که محل آزمون و خطا نیستند؛ آزمایشگاه نیستند که ما این مسأله را تجربه کنیم، بعد ببینیم تجربه غلط از آب درآمد. با بچه‏هاى مردم که نمى‏شود این‏طورى رفتار کرد. بنابر این اتاق فکر - یعنى یک مرکز اندیشمند و آگاه - لازم است. چیزهاى فراوان دیگرى هم در آموزش و پرورش وجود دارد، که باید به آنها هم توجه کرد. (108)

5.12 ) اهمیت لباس ملی

  بنده زمان ریاست‏جمهورى در شوراى عالى انقلاب فرهنگى قضیه‏ى طرح لباس ملى را مطرح کردم و گفتم بیایید یک لباس ملى درست کنیم؛ بالاخره لباس ملى ما که این کت و شلوار نیست. البته من با کت و شلوار مخالف نیستم؛ خود من هم گاهى اوقات در ارتفاعات یا جاهاى دیگر ممکن است کاپشن هم بپوشم؛ ایرادى هم ندارد؛ اما بالاخره این لباس ملى ما نیست. عرب ها لباس ملى خودشان را دارند، هندى‏ها لباس ملى خودشان را دارند، اندونزى‏یایى‏ها لباس ملى خودشان را دارند، کشورهاى گوناگون شرقى لباس هاى ملى خودشان را دارند، آفریقایى‏ها لباس هاى ملى خودشان را دارند و در مجامع جهانى هر کس لباس ملى خود را دارد؛ افتخار هم مى‏کنند. (109)

 6 ) نقاط ضعف آفریقا

  مقام معظم رهبری نقاط ضعف آفریقا را در سه مولفه تفکر تمسک به غرب، ترس از استکبار و نبود رهبر می داند. 

6.1 ) تفکر تمسک به غرب

و اما مطلبى که امروز مى‏خواهم با استفاده از فرصت آن را عرض کنم، این است که در کشور ما و نیز بسیارى از کشورهاى به اصطلاح جهان سوم، جهت اداره امور مملکتى دو نظر وجود دارد: یک نظر این است که مردم یک کشور و روشنفکران و تصمیم‏گیران آن، اظهار نظر مى‏کنند که براى ساختن کشورشان و به دست آوردن آینده، باید به قدرت حاکم جهانى متّکى باشند. این قدرت حاکم جهانى در هر زمان و هر که هست - چه قدرت برتر علمى باشد و چه قدرت برتر سیاسى و فرهنگى دنیا - برایشان فرقى نمى‏کند. مى‏گویند: «ما باید دنباله‏رو قدرت هایى باشیم که امروز سکّوهاى اوّل دنیا را در مسابقات علمى، سیاسى و تسلیحاتى به خود اختصاص داده‏اند». استدلالشان این است که چون آن ها قوى‏اند، ما باید زیر بالشان برویم!

این دیدگاه و طرز فکر، در کشورهاى عقب‏افتاده دنیا حاکم است. کسانى که در مسائل سیاسى و جغرافیایى مطالعه کرده‏اند، مى‏دانند که چنین طرز فکرى در کشورهاى امریکاى لاتین، کشورهاى آفریقایى و در بعضى از کشورهاى آسیایى وجود داشته است و عدّه‏اى از روشنفکران و سیاستمداران، از آن تبعیت مى‏کرده‏اند. (110)

6.2 ) ترس از استکبار

 من در دوره ریاست جمهورى در اجلاس غیرمتعهدها شرکت کردم و یک نطق بسیار پرشور در آن‏جا ایراد کردم - حدود صد و یک کشور آن‏جا جمع بودند - بعد غالباً سران کشورها آمدند و - به قول ما - طیّب اللّه گفتند و تأیید کردند. در بین آن ها که غالباً کشورهاى جهان سومى و آفریقایى و آسیایى بودند، یک رئیس جمهورى آفریقایى که نسبتاً هم جوان و بسیار فعّال بود، آمد و گفت: این حرف هایى که شما زدید، همه حرف هاى ما هم هست. در سازمان وحدت آفریقا و در جاهاى دیگر، ما هم عیناً همین حرف ها را داریم. فرق ما و شما این است که شما جرأت مى‏کنید این حرف ها را بر زبان مى‏آورید، ولى ما از امریکا مى‏ترسیم! اتفاقاً بعد از چندى همان بیم و ترسى که این جوان داشت، تحقّق هم پیدا کرد. چون ضدّ استکبارى بود، علیه او کودتا کردند و او را کشتند. بعد از یکى، دو سال این اتفاق افتاد. (111)

6.3 ) نبود رهبر

حقیقتاً بسیارى از سیاستمداران، از این‏که ملت ها بتوانند بدون اتکاى به سلاح، فقط با حضور خودشان، با جسم خودشان، با فریاد خودشان و با اظهار وجود خودشان، یک واقعیت سیاسى را دگرگون کنند و یک حادثه‏ى سیاسى به‏وجود بیاورند، مأیوس بودند. چند سال قبل از این - شاید پنج یا شش سال پیش -در سفرى که من به آفریقا- کشورهاى خط مقدم مبارزه‏ى با نژادپرستى در آفریقاى جنوبى - داشتم، با چند نفر از سران و سیاستمداران و چهره‏هاى معروف سیاسى و مردمى آن منطقه، گفتگو کردم. با یکى از برجسته‏ترین سیاستمداران آفریقا و چهره‏هاى مردمى، این مطلب را در میان گذاشتم و گفتم راه علاج این منطقه و نابودى این رژیم ظالم زورگوى آفریقاى جنوبى - که وضعش در آن روز، از امروز خیلى سخت‏تر بود؛ به خاطر آن شخصى که آن روز در آن کشور بر سر کار بود - این است که اکثریت مردم، همان تجربه‏یى را که ملت ایران عمل کردند، اعمال کنند.

اکثریت قاطع مردم آن‏جا، بومیان سیاه‏پوستند. حکام معتقد به نژادپرستى و حاکمیت سفیدپوستان، یک اقلیت کوچکند. حتّى سفیدپوستانى در آن‏جا هستند که با سیاه‏پوستان همفکر و هم عقیده‏اند؛ اما آن حکومت جائر، همچنان مى‏تاخت و مى‏راند که هنوز هم تقریباً همان‏طور است. من گفتم این مردم، براى این مبارزه‏ى اساسى، سلاح نمى‏خواهند؛ فقط حضور آن ها در خیابان ها لازم است که بیرون بیایند. ملت - به معناى ملت - نشان بدهد که با آن نظام ظالم تبعیضگر ضد همه‏ى حقایق بشرى و حقوق بین‏المللى مخالف است. گفتم در ایران، این حادثه اتفاق افتاد و فقط ملت به خیابان ها آمدند. البته مردم مقاومت کردند، کشته شدند، عزیزانشان را از دست دادند، جانشان را فدا کردند؛ اما خسته نشدند. این، خصوصیت حضور عظیم مردمى است که هر مقصودى با آن برآورده مى‏شود. البته دیر و زود دارد، هدف ها فرق مى‏کند، بعضى زودتر و بعضى دیرتر قابل تحقق است، بعضى با مشکلات بیشتر همراه است؛ بسته به این است که این ملت، خسته نشوند.

آن سیاستمدار انقلابى مردمى بزرگ - که کسانى که آن چهره را مى‏شناسند، همه او را قبول دارند و مرد مجربى هم هست - تصدیق کرد و گفت: درست است، این تجربه کاملاً عملى است؛ منتها ما در این‏جا، آن عامل برانگیزاننده و متحدکننده‏ى ملت شما - یعنى اعتقاد عمیق دینى و آن رهبرى عظیم - را کم داریم؛ راست هم مى‏گفت. (112)

 سخنان حضرت امام خمینی رحمة الله علیه در توصیه به ملت آفریقا

  [باید] شرق و آفریقای عزیز ـ این قاره‏ای که با نهضت اسلامی ملی و قیام خونین مردم دلاور الجزایر از خواب گران بیرون آمد ـ و کشوری بعد از کشور دیگر [را] از چنگال امریکا و کشورهای استعمارگر دیگر نجات داد، باید روی پای خودشان بایستند و شدیداً با فرهنگ صادراتی مبارزه کنند. کشورهای آفریقا و آسیا و سایر کشورهای دربند در قاره‏های دیگر باید بدانند که آنچه از غرب و شرق توطئه‏گر و استعماری و از امریکای متجاوز بر کشورهای ستم‏کشیده صادر می‏شود تباهی و فساد آن قابل مقایسه با اصلاح آن نیست. تمام کشورهای اسلامی چون ایران بنا به وظیفۀ اسلامی خویش باید از کشورهای در حال رشد و مبارزه با استعمار مادی و معنوی پشتیبانی کنند. کشورهای اسلامی باید در مقابل اسرائیل اشغالگر ـ که اکثر گرفتاریهای کشورهای اسلامی به دست آن است ـ موضع خصمانه داشته باشند و با تمام نیرو از آرمان فلسطین و لبنان عزیز دفاع کنند. کشورهای اسلامی باید از سازمانهای آزادیبخش سراسر جهان دفاع کنند. ما توطئۀ مصر و امریکا و اسرائیل را برای در هم کوبیدن نهضت بزرگ مردم مبارز فلسطین شدیداً محکوم می‏کنیم. سران و نمایندگان کشورهایی که در الجزایر عزیز جمع شده‏اید! بیایید متحد شویم و دست جنایتکاران چپ و راست را ـ که در رأس آن امریکاست ـ قطع نموده، و اسرائیل را از ریشه برکنیم و حق مردم فلسطین را به خودشان بسپاریم. از خداوند متعال بیداری مسلمین و اتحاد کلمۀ آنان و عظمت کشورهای اسلامی را خواستارم. والسلام علیکم و علی عباداللّه‏ الصالحین. (113)

  

منابع و ماخذ :

  1. دیدار رئیس جمهور بروندی با رهبر انقلاب (92.01.21)

  2. بیانات مقام معظم رهبرى در اجتماع بزرگ مردم اراک‏ (79.08.24)

  3. بیانات مقام معظم رهبری در دیدار دانشجویان و اساتید دانشگاه‏هاى استان کرمان (84.02.19)

  4. بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار ارتشیان، به مناسبت «روز ارتش» 73.01.24)

  5. دیدار رئیس‌‌جمهور مالی‌ با رهبر انقلاب (73.02.10)

  6. دیدار رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامى (84.04.08)

  7. دیدار آقای‌ اوبا سانجو رئیس‌ جمهور نیجریه‌ با معظم‌‌‌له (79.10.22)

  8. دیدار آقای‌ اوبا سانجو رئیس‌ جمهور نیجریه‌ با معظم‌‌‌له (79.10.22)

  9. دیدار رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامى (84.04.08)

  10. دیدار آقای‌ اوبا سانجو رئیس‌ جمهور نیجریه‌ با معظم‌‌‌له (79.10.22)

  11. بیانات در بیستمین سالگرد رحلت امام خمینی (ره) (88.03.14)

  12. بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار جوانان استان اصفهان‏ (80.08.12)

  13. بیانات در دیدار جمعی از دانشجویان (90.05.19)

  14. بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار جوانان استان اصفهان‏ (80.08.12)

  15. دیدار رئیس‌‌جمهور مالی‌ با رهبر انقلاب (73.02.10)

  16. خطبه‏ هاى مقام معظم رهبرى در نماز جمعه تهران‏ (77.10.04)

  17. پیام به حجاج بیت‌اللّه‌الحرام‌ (70.03.26)

  18. پیام مقام معظم رهبری به کنگره عظیم حج (83.10.29)

  19. پیام رهبر معظم انقلاب به کنگره عظیم حج (88.09.05)

  20. سخنرانى در دیدار با شرکت‏کنندگان در اولین کنفرانس اسلامى فلسطین‏ (69.09.13)

  21. بیانات مقام معظم رهبرى در مراسم سالگرد ارتحال حضرت‏امام(ره) (71.03.14)

  22. پیام در پی برگزاری کنفرانس صلح خاورمیانه (70.07.25)

  23. پیام رهبر معظم انقلاب به کنگره عظیم حج (88.09.05)

  24. سخنرانى در اجتماع بزرگ مردم قم، در سالروز میلاد حضرت مهدى (عج) (70.11.30)

  25. دیدار رئیس جمهور گامبیا با رهبر انقلاب (71.05.14)

  26. بیانات مقام معظم رهبری در دیدار مسؤولان و کارگزاران نظام جمهورى اسلامى‏ (80.12.27)

  27. بیانات در دیدار با فرماندهان و جمعى از پاسداران کمیته‏هاى انقلاب اسلامى‏ (69.10.10)

  28. دیدار رئیس‌‌جمهور مالی‌ با رهبر انقلاب (73.02.10)

  29. دیدار مسئولان و جمعی از پاسداران کمیته‌های انقلاب اسلامی با رهبر انقلاب (69.10.10)

  30. پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت حلول سال 1382 (82.01.01)

  31. بیانات در جمع دانشجویان و اساتید دانشگاه صنعتى امیرکبیر (79.12.09)

  32. بیانات مقام معظم رهبری در دیدار دانشجویان و اساتید دانشگاه‏هاى استان کرمان (84.02.19)

  33. دیدار رئیس جمهوری اریتره با رهبر معظم انقلاب (87.02.31)

  34. بیانات مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از مهندسان و محققان فنی و صنعتی کشور (83.12.05)

  35. در دیدار با روحانیون دفتر نمایندگى ولىّ‏فقیه در امور اهل سنت سیستان و بلوچستان‏ (70.08.27)

  36. بیانات مقام معظم رهبری در جمع اقشار مختلف مردم در روز نیمه شعبان (74.10.17)

  37. دیدار رئیس جمهوری اریتره با رهبر معظم انقلاب (87.02.31)

  38. دیدار رئیس‌‌جمهور مالی‌ با رهبر انقلاب (73.02.10)

  39. سخنرانى در اجتماع بزرگ مردم قم، در سالروز میلاد حضرت مهدى (عج) (70.11.30)

  40. بیانات در دیدار جمعی از شاعران و ذاکرین اهل بیت(ع) (90.03.03)

  41. بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در اجتماع بزرگ زایران حرم امام خمینى(ره) (81.03.14)

  42. بیانات مقام معظم رهبرى در مراسم سالگرد ارتحال حضرت‏امام(ره) (71.03.14)

  43. مراسم بیست و دومین سالگرد رحلت امام خمینی(ره) (90.03.14)

  44. دیدار جمع زیادی از کارکنان و فرماندهان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (88.11.19)

  45. دیدار مسؤولان و کارگزاران نظام با رهبر معظم انقلاب اسلامی (84.08.08)

  46. بیانات در دیدار جمعی از شاعران و ذاکرین اهل بیت(ع) (90.03.03)

  47. بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در اجتماع بزرگ زایران حرم امام خمینى(ره) (81.03.14)

  48. بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار اعضاى مجلس خبرگان رهبرى‏ (79.11.27)

  49. بیانات در دیدار جمعی از دانشجویان (90.05.19)

  50. دیدار اقشار مختلف مردم با رهبر انقلاب در حسینیه جدیدالتأسیس امام خمینی(ره) (68.09.01)

  51. بیانات در دانشگاه افسرى امام حسین(ع) (90.03.10)

  52. سخنرانى در دیدار با جمعى از روحانیون، ائمه‏ى جماعات و وعاظ نقاط مختلف کشور، در آستانه‏ى ماه مبارک رمضان‏ (69.12.22)

  53. بیانات در دیدار جمعی از اساتید دانشگاه‌ها (90.06.02)

  54. بیانات در دیدار با گروهى از شیعیان پاکستان‏ (70.10.16)

  55. اقامه نماز جمعه تهران به امامت رهبر معظم انقلاب اسلامی (73.11.14)

  56. بیانات در جمع مردم استان کردستان‏ در میدان آزادى سنندج‏ (88.02.22)

  57. بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار اقشار مختلف مردم به مناسبت نیمه شعبان (76.09.25)

  58. بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار اقشار مختلف مردم به مناسبت نیمه شعبان (عج) (76.09.25)

  59. دیدار قشرهاى مختلف مردم به مناسبت میلاد مبارک حضرت ولى عصر (عج) (76.09.25)

  60. بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در جمع اقشار مختلف مردم در روز نیمه شعبان (74.10.17)

  61. دیدار فرماندهان و مسئولان سپاه پاسداران با رهبر انقلاب (69.06.29)

  62. دیدار جامعه اسلامى دانشجویان با رهبر معظم انقلاب اسلامی (83.11.15)

  63. دیدار آقاى کوفى عنان دبیرکل سازمان ملل متحد (76.09.18)

  64. بیانات در دیدار با رئیس جمهور نامیبیا (70.12.12)

  65. سخنرانى در جمع طلاب و فضلاى حوزه علمیم قم‌ (70.12.01)

  66. بیانات در دیدار جمعی از اساتید دانشگاه‌ها (90.06.02)

  67. اقامه نماز جمعه به امامت مقام معظم رهبری در کنار مرقد امام خمینی (رض) (78.03.14)

  68. بیانات آیت‌الله خامنه‌ای در ضیافت شام به افتخار رئیس جمهور تانزانیا (68.03.11)

  69. بیانات مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از مهندسان و محققان فنی و صنعتی کشور (83.12.05)

  70. دیدار رئیس جمهور گینه بیسائو با رهبر معظم انقلاب (89.05.18)

  71. دیدار رئیس جمهور گامبیا با رهبر انقلاب (71.05.14)

  72. دیدار آقاى کوفى عنان دبیرکل سازمان ملل متحد (76.09.18)

  73. دیدار آقای‌ اوبا سانجو رئیس‌ جمهور نیجریه‌ با معظم‌‌‌له (79.10.22)

  74. دیدار رئیس جمهور گامبیا و هیأت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامی (85.09.13)

  75. دیدار رئیس جمهوری اریتره با رهبر معظم انقلاب (87.02.31)

  76. دیدار رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامى (84.04.08)

  77. پیام به حجاج بیت‌اللّه‌الحرام‌ (70.03.26)

  78. دیدار مسؤولان نظام با رهبر انقلاب به مناسبت عید فطر (69.02.07)

  79. خطبه‌های نماز جمعه تهران (89.11.15)

  80. بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار گروه کثیرى از جوانان استان اردبیل‏ (79.05.05)

  81. خطبه‌های نماز جمعه‌ی‌ تهران (88.06.20)

  82. بیانات در مراسم اعطاى نشان فتح به تعدادى از فرماندهان عملیات فتح‏المبین و بیت‏المقدس، به مناسبت آزادى خرمشهر (69.03.03)

  83. بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار جمع کثیرى از مردم قم‏ (79.10.19)

  84. بیانات در مراسم هفدهمین سالگرد ارتحال حضرت امام خمینى(ره) (85.03.14)

  85. سخنرانى در دیدار با جمعى از روحانیون، ائمه‏ى جماعات و وعاظ نقاط مختلف کشور، در آستانه‏ى ماه مبارک رمضان‏ (69.12.22)

  86. دیدار فرماندهان ارشد نظامی جمهوری اسلامی ایران با فرمانده کل قوا (90.01.14)

  87. دیدار هزاران نفر از معلمان سراسر کشور با رهبر انقلاب (90.02.14)

  88. سخنرانى در دیدار با ائمه‏ى جمعه‏ى سراسر کشور (69.03.07)

  89. خطبه‌های نماز جمعه تهران (89.11.15)

  90. (تشریح عظمت انقلاب ـ استمرار مبارزه علیه مستکبرین تا قطع وابستگیها، 1358.11.22، صحیفه امام جلد 12)

  91. پیام رهبر معظم انقلاب به کنگره عظیم حج (88.09.05)

  92. دیدار مسؤولان نظام با رهبر انقلاب به مناسبت عید فطر (69.02.07)

  93. دیدار رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامى (84.04.08)

  94. دیدار رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامى (84.04.08)

  95. دیدار رئیس جمهوری اریتره با رهبر معظم انقلاب (87.02.31)

  96. دیدار رئیس‌جمهوری سودان با رهبر انقلاب (90.04.05)

  97. دیدار رئیس جمهوری اریتره با رهبر معظم انقلاب (87.02.31)

  98. بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار علما، طلاّب و اقشار مختلف مردم شهر مقدس قم به‏مناسبت سالروز 19 دى ماه‏ (57.10.19)

  99. دیدار رئیس‌‌جمهور مالی‌ با رهبر انقلاب (73.02.10)

  100. دیدار رؤسای جمهوری گامبیا، مالدیو، بنین، مغرب (76.09.20)

  101. بیانات در دیدار با روحانیون دفتر نمایندگى ولىّ‏فقیه در امور اهل سنت سیستان و بلوچستان‏ (70.08.27)

  102. سخنرانى در دیدار با جمعى از روحانیون، ائمه‏ى جماعات و وعاظ نقاط مختلف کشور، در آستانه‏ى ماه مبارک رمضان‏ (69.12.22)

  103. دیدار رئیس جمهور مالى و هیأت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامى (84.04.08)

  104. دیدار رؤسای جمهوری گامبیا، مالدیو، بنین، مغرب (76.09.20)

  105. دیدار رؤسای جمهوری گامبیا، مالدیو، بنین، مغرب (76.09.20)

  106. بیانات در دیدار با عبدالسلام جلّود، عضو شوراى فرماندهى انقلاب لیبى و هیأت همراه وى‏ (70.11.07)

  107. دیدار آقاى کوفى عنان دبیرکل سازمان ملل متحد (76.09.18)

  108. گزیده‌ای از بیانات مقام معظم رهبری در دیدار فرهنگیان و معلمان استان کرمان‏ (84.08.12)

  109. بیانات مقام معظم رهبری در دیدار جوانان، اساتید، معلمان و دانشجویان استان همدان‏ (83.04.17)

  110. بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار کارگران و معلمان، در «روز کارگر» و «هفته معلم» (73.02.13)

  111. بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار گروه کثیرى از جوانان استان اردبیل‏ (79.05.05)

  112. سخنرانى در دیدار با مسؤولان و کارگزاران نظام ، به مناسبت عید سعید فطر (69.02.07)

  113. (قطع وابستگی فکری به غرب و بازگشت به فرهنگ اسلامی، 1358.08.08، صحیفه امام جلد 10)









 

 

 

 

 

. .

. .

فایل ها

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved