یادداشتی از رایزن فرهنگی ایران در هند
کتابخوانترین مردم دنیا روزانه چند ساعت کتاب میخوانند؟
رایزن فرهنگی کشورمان در هند درباره کتابخوانی در این کشور نوشت: «طبق آمار شاخص امتیاز فرهنگ جهانی در میان ۳۰ کشور بزرگ بررسی شده، هندیها طبق فهرست، ۱۰.۴ ساعت مطالعه هفتگی داشتند.»
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به نقل از روزنامه ی قدس ،طبق آمار شاخص امتیاز فرهنگ جهانی در میان ۳۰ کشور بزرگ بررسی شده، هند کشوری است که افراد آن بیشترین علاقه را به مطالعه دارند. هندیها طبق فهرست، ۱۰.۴ ساعت مطالعه هفتگی داشتند. بهطور متوسط، این حدود یک ساعت و نیم مطالعه در روز است. پس از هند، تایلند و چین به ترتیب با ۹.۲۴ ساعت و ۸ ساعت در رتبههای دوم و سوم این فهرست قرار دارند. سه کشور بعدی - فیلیپین، مصر و جمهوری چک - به ترتیب ۷.۳۶ ساعت، ۷.۳ ساعت و ۷.۲۴ ساعت در هفته را مطالعه میکنند.
جای تعجب است که شور خواندن هیچ ارتباطی با سواد ندارد، زیرا کشورهای اروپایی مانند فنلاند، نروژ و دانمارک - که همگی نرخ سواد بالایی دارند حتی در ۱۰ نفر اول فهرست قرار نمیگیرند. تنها دو کشور اروپایی با سیستم آموزشی چشمگیر که در ۱۰ کشور برتر قرار دارند، سوئد و فرانسه به ترتیب در رتبههای هشتم و نهم قرار دارند.
هند دارای نرخ باسوادی ۷۴.۰۴ درصد (طبق سرشماری سال ۲۰۱۱) است در حالی که سایر کشورهایی که در این فهرست قرار دارند مانند تایلند، چین، فیلیپین، مصر به ترتیب دارای نرخ باسوادی ۹۳.۵ درصد، ۹۵.۱ درصد، ۹۵.۴ درصد، ۷۳.۹ درصد هستند.
برای افزایش نرخ مطالعه سرانه دولت هند اقدامات بسیاری را انجام داده است که به چند نمونه اشاره میشود:
نقش کلوپهای کتاب، کتابخانهها، کتابخانههای سیار، گوشههای نویسندگان در نمایشگاههای کتاب: باشگاههای کتاب این مزیت را دارند که یک چارچوب جمعی را تشکیل میدهند و برخی از این موارد را در اختیار خواننده قرار میدهند. کتابخانهها دیگر صرفاً یک مخزن نیستند، بلکه یک مرکز توزیع نیز هستند- باید به مردم دسترسی داشته باشند و مردم را به سمت دنیای کتاب سوق دهند.
کتابخانههای امانتدهی در هند بسیار محبوب هستند. اکنون دیجیتالی کردن کتابها توسط کتابخانههای هند آغاز شده که میلیونها کتاب را با کلیک ماوس در اختیار خوانندگان، دانشجویان و دانشپژوهان قرار میدهد.
ارتباط مستقیم بین نویسندگان و خوانندگان در هند نیز راه کار خوبی است. نمایشگاه جهانی کتاب دهلینو نمونه عملی آن است که گوشههای نویسنده را از ۲۰۱۳ شامل برنامههای خود کرد تا خوانندگان و نویسندگان را با هم روبرو کند.
کمپین کتابخوانی در سطح کشور
با توجه به اهمیت برآوردن نیازهای کتابخوانی همه دستههای خوانندگان کتاب و در راستای ترویج کتاب و کتابخوانی، صندوق ملی کتاب (NBT) تأسیش شد که به عنوان یک آژانس اصلی برای ایجاد آگاهی در مورد اهمیت کتاب و مطالعه فعال است و بهعنوان بخشی از فعالیتهای تبلیغاتی مرتباً کتابهای خود را عرضه میکند. نکته مهم این است که با در نظر گرفتن تنوع زبان و فرهنگ، طیف گستردهای از کتابها با قیمتهای مقرون به صرفه برای همه اقشار جامعه عرضه شود.
از دیگر اقداماتی که هند برای ارتقای مطالعه در این کشور انجام میدهد:
ارتقای کیفیت کتابهای منتشر شده
معرفی دورههای آموزشی تخصصی نشر از طریق دانشگاهها و کالجها
ظرفیتسازی برای ناشران کوچک و متوسط برای ارتقای مهارتها و پذیرش فناوری جدید
حمایت از انتشار کتاب برای خوانندگان کمتوان و حاشیهنشین
معرفی جایزه بهترین ناشر در دستههای مختلف به ویژه ادبیات کودک
حمایت از ناشران دولتی و خصوصی
راهاندازی مراکز خرید اختصاصی کتاب در شهرهای بزرگ برای در دسترس قرار دادن کتاب در اختیار مردم عادی.
به رسمیت شناختن صنعت نشر و تشکیل شورای توسعه صادرات کتاب و نشریات و پرداخت
یارانه به ناشران برای شرکت در نمایشگاههای بینالمللی کتاب.
ترویج عادات مطالعه
کمپین «بخوانید و به اشتراک بگذارید» که همه اقشار جامعه را در سراسر کشور درگیر میکند. شهروندان به خرید حداقل یک کتاب تشویق میشوند. یک ماه، بخوانید، آن را در میان حلقه دوستان خود به اشتراک بگذارید و کتاب به یک کتابخانه محلی اهدا شود. هر کتابخانه امکاناتی برای پذیرش این گونه کتابها از طریق صندوقهای جمعآوری در مکانهای تعیین شده مانند مجتمع اداری دولتی، مدارس، دانشگاهها، محلی مجتمع خرید و غیره برگزاری روز دسته جمعی کتابخوانی در روز و ساعت تعیین شده در سال (راهپیمایی کتاب، مشارکت افراد مشهور، سران کشورها، روسای نهادها، نویسندگان، بسیج مدرسه، کالج، دانشجویان دانشگاه، ادارات دولتی، کارمندان، عموم مردم، سازمانهای غیردولتی و غیره) اهدای کتاب به کتابخانهها را میتوان در میان مردم تشویق کرد.
کوپنهای هدیه کتاب
مدارس، کالجها و موسسات آموزشی و ادارات دولتی و شرکتهای خصوصی میتوانند به توزیع کوپنهای هدیه کتاب به عنوان جایزه بپردازند که میتوان آنها را در کتابفروشیهای منتخب با هماهنگی محلی در نظر گرفت و این کوپنها باید در کتابفروشیهای آنلاین محبوب مانندNBT، Flipkart، Amazon و غیره کتابفروشیهای آنلاین قابل قبول باشند.
گنجاندن کتابخوانی بهعنوان بخشی از برنامه درسی عمومی مدرسه - به منظور تقویت مهارتهای یادگیری و تلقین در کودکان مدرسهای، کارگاههای خواندن و نوشتن، تعامل با نویسندگان، تصویرگران و مسابقه کتابخوانی و نقد کتاب و ایجاد باشگاههای کتابخوانی در هر مدرسه، دانشکده و کتابخانههای عمومی از دیگر اقدامات است.
نمایشگاههای کتاب در سطح ایالتی
حداقل یک نمایشگاه کتاب سالانه در پایتخت ایالت برگزار میشود.
نظر خود را بنویسید.