حجتالاسلام والمسلمین ایمانیپور نوشت:
میراث گرانبهای آیتالله تسخیری/ باور عمیق به مفهوم «امت واحده اسلامی» و شکلدهی به «تمدن نوین اسلامی»
تأکید آیتالله تسخیری بر عینیت بخشی به الگووارههای مفهومی ـ عملیاتی مانند «بانک توسعه اسلامی» و «مجمع الفقه اسلامی» نشان دهنده باور عمیق ایشان به مفهوم «امت واحده اسلامی» و شکلدهی به «تمدن نوین اسلامی» بود.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، حجتالاسلام والمسلمین محمدمهدی ایمانیپور، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی همزمان با دومین سالگرد رحلت آیت الله تسخیری در 28 مردادماه سال 1399 در یادداشتی اختصاصی برای خبرگزاری تسنیم نوشت: دومین سالگرد درگذشت اندوهبار مرحوم آیت الله تسخیری( رحمة الله علیه) در حالی فرا میرسد که میراث گرانبهای آن مجاهد نستوه بیش از هر زمان دیگری نیاز به صیانت و تکریم دارد. حضرت آیت الله تسخیری شخصیتی ذوابعاد بود ولی آنچه ایشان را از دیگر شخصیتهای برجسته جهان اسلام متمایز میساخت، مجاهدتهای زائد الوصف ایشان در شکلدهی به امت اسلامی از مسیر تقریب مذاهب بود. امری که در گام دوم انقلاب بیش از گذشته به آن نیازمندیم. سخن گفتن در رثای آیت الله تسخیری، نه صرفا به علت آشنایی و افتخار همکاری طولانی مدت با ایشان، بلکه منبعث از شخصیت والا و هدفگذاریهای ارزشمندی است که ایشان را در پیمودن مسیر اعتلای مکتب اهل بیت (ع) از طریق گفتوگوهای فرهنگی با سایر کشورها بویژه جهان اسلام، ثابت قدم و استوار ساخته بود.
تأسیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سال 1374 در حالی صورت گرفت که این امر، دو سال متوقف بر یافتن شخصیت جامع الاطرافی بود که از عهده ی برداشتن این بار عظیم برآید. مرحوم آیت الله تسخیری، ظرفیت بی بدلیلی در امور فرهنگی بینالمللی داشت تا جایی که گفته میشد وی به تنهایی قابلیت و ظرفیت یک سازمان بینالمللی را دارد. شناخت حوزه بینالملل و ظرایف کار در این حوزه از یک سو و آشنایی با شخصیتها ، مراکز و ظرفیتهای فرهنگی کشورهای هدف از سوی دیگر ایشان را برای تحقق رسالت فرهنگی انقلاب در خارج از مرزهای ج.ا.ا ممتاز میساخت. وی با هدف هدایت ظرفیتهای بالقوه و بالفعل فرهنگی کشور (با در نظر گرفتن جامعه هدف برون مرزی) در مجرا و چارچوبی مقبول و مؤثر زیر بار تأسیس سازمانی رفت که میبایست قرارگاه مشترک فرهنگی کشور در خارج کشور گردد. تا قبل از آن، بسیاری از ایدهها، طرحها، دغدغهها و مؤلفهها با وجود اصالتی که برای آنها متصور بودیم، در یک منظومه و چارچوب به گردش در نمیآمدند. ایشان نگاه منظومهوار به عرصه فرهنگ و برهمکنش عملیاتی اجزای این منظومه بر یکدیگر و در نهایت، همافزایی نهادهای فرهنگی معطوف به اهداف مشترک و واحد را به مثابه پیششرط موفقیت در کار فرهنگی قلمداد میکردند.
در حالیکه دشمنان قسم خوردهی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، تلاش میکردند در افکار عمومی، نقش سازنده و تقریبی ج.ا.ایران در جهان اسلام را به نقش مخرب و تفرقهانگیز مبدل سازند، مرحوم آیت الله تسخیری که پیش از عهدهدار شدن ریاست سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی دام ظله الشریف، به دبیرکلی مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام منصوب شدند، پس از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان دبیرکل مجمع جهانی تقریب منصوب گردید. این امر به تنهایی، بهترین گواه بر نگاه تقریبی جمهوری اسلامی ایران بود.
تأکید آیت الله تسخیری بر عینیت بخشی به الگووارههای مفهومی ـ عملیاتی مانند "بانک توسعه اسلامی" و " مجمع الفقه اسلامی" نشان دهنده باور عمیق ایشان به مفهوم "امت واحده اسلامی" و شکلدهی به "تمدن نوین اسلامی" بود. این باور عمیق، سبب شد تا ایشان در هیچ یک از مقاطع حضور تأثیرگذار و غیر قابل انکار خویش در تعاملات فرهنگی کشور با سایر کشورها، از اهداف ترسیم شده نظام در این حوزه ( که خود نیز در تعریف و نظام مندسازی آنها نقش داشتند) غافل نگردد.
وی در کسوت مشاورت مقام معظم رهبری (دام عزه) در امور جهان اسلام نیز لحظهای از اهداف و رسالات جهانی انقلاب فروگذار نبود . عملکرد تحسین برانگیز ایشان در پیام معظم له به مناسبت درگذشت آن مرحوم، چنین منعکس شد که: " کارنامهی این سرو نستوه و خستگیناپذیر در انواع خدمات برجسته در مجامع جهانی اسلامی حقاً درخشان است. عزم راسخ و دل پرانگیزهی ایشان حتی بر ناتوانیهای جسمانی در چند سال اخیر فائق میآمد و حضور مؤثر و برکت وی را در هر نقطهی لازم و مفید استمرار میبخشید."
امروز، یاران و همراهان ایشان در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی خود را به مراتب بیشتر از هر زمان دیگری به نمادها، الگوها و اهداف ترسیم شده از سوی مرحوم آیت الله تسخیری پایبند میدانند. یکی از اصلیترین دغدغههای مرحوم آیت الله تسخیری، تبدیل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به قرارگاه دیپلماسی فرهنگی کشور بود.
امروز، ارتقای دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و افزایش ضریب تأثیر این منظومه ارزشمند در برابر تحرکات دشمنان چه در عرصه آفندی و چه پدافندی حکم یک هدف مقدس را برای نیروهای خط مقدم جهاد فرهنگی کشور در آن سوی مرزها ایفا میکند. بر مبنای همان نگاه والای آیتالله تسخیری، بر این باور هستیم که موفقیت در عرصه جهاد تبیین مرهون نگاه عملیاتی و منظومهوار به حوزه دیپلماسی تقریب اسلامی و تبلور این نگاه در سایر مأموریتهاست. ضمن گرامیداشت مجدد یاد و خاطره مرحوم آیت الله تسخیری، به تأسی از اندیشههای امام راحل( ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی، به عهد تمام نشدنی خود در حفظ و ارتقای نام، شأن و اعتبار کشور اسلامی و عزیزمان در آن سوی مرزها پایبند خواهیم ماند. انشاءالله
انتهای پیام/ص
نظر خود را بنویسید.