صدور حکم دادگاه کیفری بینالمللی مقامات اسراییل؛ اتفاقی زودهنگام
حکمهای جلبی که از سوی دیوان لاهه علیه سران صهیونیست صادر خواهد شد به عنوان توبیخ اخلاقی برای این رژیم به خاطر جنایتهایش در غزه در نظر گرفته میشود.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به نقل از خبرگزاری مهر ،علی معروفی آرانی کارشناس حوزه صهیونیست و یهودیت پس از مقالات و یادداشتهایی که طی ماههای گذشته درباره اسراییل نوشته، بهتازگی مطالب دیگری را با عنوان «درپی اضطراب حکم جلب سران رژیم صهیونیستی؛ نتانیاهو فیل دستپاچه در مغازه چینی فروشی» نوشته که برای انتشار در اختیار خبرگزاری مهر قرار گرفته است.
مشروح متن اینیادداشت در ادامه میآید؛
دیوان کیفری بینالمللی لاهه برای رسیدگی به جرایم نسلکشی، جنایات علیه بشریت، جنایات جنگی و جنایت تجاوز با استناد به «منشور رم» مصوبه سال ۱۹۹۸ میلادی، برپا شد.رژیم صهیونیستی و آمریکا هرچند «اساسنامه رم» را امضا کردند، اما با خودداری از نهایی کردن آن، عضو دیوان نیستند.
در نتیجه شکایت آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی در بهمن ماه سال گذشته، دیوان بینالمللی کیفری مقرر کرد «رژیم صهیونیستی هر ماهه گزارشی از اقدامات خود را به این نهاد بینالمللی ارائه دهد». اما رژیم صهیونیستی نهتنها از انجام این امر سر باز زد، بلکه ماشین جنگی نتانیاهو همچنان رو به جلو در حال پیشروی است و درحال حاضر رفح، نقطه کانونی دیگری است که حکایت از جنایات وحشیانه این رژیم دارد.
از چند روز پیش در رسانهها گزارشهایی منتشر شده مبنی براین که صدور حکم محکومیت برای نتانیاهو و دیگر مقامات رژیم صهیونیستی قریبالوقوع است. نتانیاهو درباره احتمال صدور حکم جلب تحت فشارهای غیرعادی قرار دارد. این مسأله به منزله وخامت بزرگی در جایگاه بینالمللی رژیم صهیونیستی است. نتانیاهو تلاشهایی را برای ممانعت از صدور حکم جلب با تمرکز ویژه بر دولت جو بایدن آغازکرده است که بسیار بعید به نظر میرسد که مقامات رژیم صهیونیستی از حکم احتمالی دادگاه لاهه شگفت زده شده باشند.
اعضای کنگره امریکا از دو حزب جمهوریخواه و دموکرات به دادگاه لاهه درخصوص صدور حکمهای بازداشت در حق مقامات صهیونیستی هشدار داده و آن را تهدید کردند که چنین اقدامی با پاسخ امریکا مواجه خواهد شد. امریکا مخالفت خود را با تحقیقات این دادگاه درباره اقدامات رژیم صهیونیستی در نوار غزه ابراز کرد و «کارین ژان پییر»، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد: «موضعگیری واشنگتن در مورد تحقیقات دادگاه لاهه کاملاً روشن است و ما آن را تأیید نمیکنیم و باور نداریم که این تحقیقات در دایره اختیارات آن باشد.»
رسانههای اسرائیلی گزارش دادهاند که نتانیاهو از احتمال صدور حکم بازداشت «ترسیده و بهطور غیرمعمولی مضطرب» است و در نتیجه او مانند «فیل دستپاچه در مغازه چینیفروشی» عمل میکند، مدام تلفنها را چک میکند و به دنبال آن است که به هر وسیله ای که لازم باشد بر دیوان کیفری بینالمللی فشار بیاورد.
رژیم صهیونیستی که با اتهام جنایت جنگی در غزه مواجه است سعی در فرار از این حکم دارد و البته تلاشها به صورت برنامهریزی شده برای عملیاتی شدن حکم دیوان کیفری بینالمللی و بازداشت سران این رژیم در صدر آنها بنیامین نتانیاهو، ادامه دارد.
مقامات رژیم صهیونیستی به طور فزایندهای نگران احتمال صدور چنین احکامی توسط دیوان لاهه به دلیل نقض قوانین بین المللی در غزه بوده اند. دفتر نتانیاهو یک «جلسه اضطراری» در مورد این موضوع برگزار کرده است. این گزارش خاطرنشان کرد که بالاترین نخبگان سیاسی و حقوقی اسرائیل در این بحث حضور داشتند و سناریوهای محتمل در مواجهه با اقدام احتمالی دیوان کیفری بینالمللی را در نظر گرفتند. تزاچی هانگبی، مشاور امنیت ملی اسرائیل، ریاست این نشست را بر عهده داشت. از جمله اقدامات احتمالی اسرائیل در این جلسه میتوان به راه اندازی کمپین فشار دیپلماتیک و فعال کردن ابزارهای بین المللی رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از صدور حکم بازداشت توسط دادگاه کیفری بین المللی اشاره کرده است.
حال تلآویو به سیم آخر زده و هشدار داده در صورت صادر شدن چنین حکمی، تشکیلات خودگردان را مسئول آن خواهد دانست و با «اقدامات قوی» که میتواند فروپاشی تشکیلات فلسطینی را در پی داشته باشد، تلافی خواهد کرد.
درحالی دیوان بینالمللی دادگستری خود را برای صدور رأی علیه نتانیاهو آماده میکند که این دیوان ۲۶ ژانویه گذشته از رژیم صهیونیستی خواست، اقداماتی را برای جلوگیری از نسلکشی در غزه و توقف تحریک مستقیم به ارتکاب چنین جنایتی در پیش بگیرد. همچنین این دادگاه از تلآویو خواسته بود که پس از یک ماه از زمان برگزاری جلسه، گزارشی از عملکرد خود در این خصوص به دادگاه ارائه کرده و تمام اقدامات فوری لازم برای حمایت از فلسطینیها در غزه را در پیش بگیرد اما رژیم صهیونیستی به هیچیک از این توصیهها پایبند نبود و اکنون برای هفتمین ماه پیاپی به حملات خود علیه نوار غزه ادامه میدهد. البته به گفته مسئولان صهیونیستی و مسئولان دیگری در جهان، احتمالاً رهبران صهیونیست به خاطر ممانعت از ورود کمکهای بشردوستانه به غزه و پاسخ بیرحمانه به حملات هفتم اکتبر حماس محاکمه شوند.
جامعه بینالمللی از جمله سازمان ملل و مجمع عمومی، بارها از رژیم صهیونیستی خواستهاند که این جنایتها را متوقف کند؛ اینکه در غزه جنایت جنگی اتفاق افتاده، هیچ شکی وجود ندارد، اما اینکه تا چه حد بتوانند این پرونده را در دادگاه بین المللی لاهه پیش ببرند و نتانیاهو را بهعنوان جنایتکار جنگی معرفی کنند به چند عامل بستگی دارد.
یکی از این عوامل، نفوذ و قدرتی است که کشورهای غربی عضو شورای امنیت دارند و عمدتا حامی جدی رژیم صهیونیستی هستند و مانع از این میشوند که قطعنامه یا اقدامی علیه این رژیم صورت گیرد؛ در این رابطه اولین گام این است که جامعه بینالمللی با یکدیگر هماهنگ شوند تا غربیها مانع از اقدامها آنها نشوند و با اعمال نفوذی که در نهادهای بینالمللی دارند، پرونده را منحرف نکنند.
دومین عامل ،کشورهای غربی شریک آن چیزی هستند که در غزه رخ میدهد؛ پس از ۷ اکتبر تمامی رهبران کشوران غربی مثل آلمان، فرانسه، انگلیس و آمریکا از این جنایتهای حمایت کردند؛ یعنی آنچه امروز بهعنوان جنایت جنگی در غزه رخ میدهد، حاصل مشارکت نتانیاهو با کشورهای غربی است؛ اگر قرار باشد روزی نتانیاهو محاکمه شود، قطعا باید رهبران کشورهایی که او را به این سمت هدایت و حمایت کردند، هم محاکمه کنند.
«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی از هیئت قانونگذاران امریکایی خواست تا به تل آویو کمک کنند تا ادعاهای فلسطین مبنی بر اینکه اسرائیل در غزه مرتکب جنایات جنگی شده است را خنثی کنند تا اسرائیل به دادگاه بین المللی جنایی فرا خوانده نشود.
بر این اساس، همزمان با وجود آتش بس فعلی بین حماس و ارتش اسرائیل، نتانیاهو با گروهی از قانونگذاران امریکایی و از جمله «استیو اسرائیل» دموکرات امریکایی دیدار داشت تا به بحث درباره شرایط امنیتی شدید و برخی شکاف ها در روابط واشنگتن و تل آویو بپردازند.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی در این نشست از قانونگذاران امریکایی خواست تا به اسرائیل کمک کنند تا به دادگاه جنایی بین المللی احضار نشود زیرا در این دادگاه حملات ارتش اسرائیل به غزه تحت بررسی قرار می گیرد.
شکستهای نظام بینالملل کوچکترین امید را برای پیروزی آرای حقوقی بر سیاسیکاریهای قدرتهای بزرگ ناامید میکند. برخی از تحلیلگران بر این باورند که محاکمه احتمالی نتانیاهو در دیوان کیفری کاملا صوری است.
حکمهای بازداشتی که انتظار میرود از سوی دیوان بینالمللی کیفری علیه مقامهای رژیم صهیونیستی صادر شود، بیاهمیت نیستند، بلکه امنیت آن را هدف قرار میدهد و ما در نقطه حیاتی و تعیین کنندهای قرار داریم.
پس از گذشت ۲۱۰ روز از تجاوز بدون نتیجه و دستاورد رژیم صهیونیستی به نوار غزه، این رژیم روزبهروز بیشتر در بحرانهای داخلی و خارجی خود فرو میرود.رژیم اشغالگر طی این مدت دستاوردی غیر از قتلعام، ویرانی، جنایتهای جنگی، نقض قوانین بینالمللی، بمباران نهادهای امدادرسان و قحطی و گرسنگی در این منطقه نداشته است.
در چنین شرایطی نتانیاهو میداند در صورت توقف جنگ، باید منتظر محاکماتی باشد که پیش از نخستوزیری در جریان بود و احتمالا اتهامات بیشتری نیز بر پرونده او افزوده شده است. او نگران است که توقف جنگ علیه غزه موجب شکلگیری فرصتی برای مخالفان وی شود تا تلاشها برای برکناری وی از قدرت را افزایش دهند. بنابراین، نخست وزیر رژیم صهیونیستی با از سرگیری جنگ علیه غزه، سعی دارد همچنان فضا را در اراضی اشغالی، امنیتی نگه دارد.
رژیم صهیونیستی این جنگ را بدون در نظر گرفتن هر دستاوردی در آینده، باخته و حتی پس از تقریبا هشت ماه نتوانسته گروههای مقاومت را در یک منطقه کوچک که سالها در محاصره بوده، به تسلیم وادارد و حتی همراهی افکار عمومی جهانی را به خاطر ارتکاب جنایتهای آشکار در غزه، از دست داده است.
علیرغم تلاشهای بیوقفه رژیم صهیونیستی و آمریکا برای جلوگیری از صدور حکم بازداشت نتیانیاهو بسیاری از تحلیلگران سراسر جهان به صدور این حکم امیدوارند. حکم بازداشتی که صرفا به نتانیاهو ختم نمیشود بلکه وزیر جنگ و رئیس ستاد ارتش را هم شامل خواهد شد که در صورت صدور زلزله بی سابقهای را به وجود خواهد آورد.
حکمهای جلبی که از سوی دیوان لاهه علیه رهبران صهیونیست صادر خواهد شد به عنوان توبیخ اخلاقی برای این رژیم به خاطر جنایتهایش در غزه در نظر گرفته میشود و احتمالا بر سیاستهای این رژیم تأثیر بگذارد.
دادگاه کیفری بینالمللی لاهه تنها دادگاه بینالمللی دائمی در جهان است که قدرت محاکمه افراد متهم به جنایات جنگی، نسل کشی و جنایت علیه بشریت را دارد. دادگاه از خود نیروی پلیسی ندارد. در عوض، برای دستگیری افرادی که در احکام قضایی نام برده شدهاند، به ۱۲۴ عضو خود متکی است که شامل اکثر کشورهای اروپایی است با این حال این دادگاه نمیتواند متهمان را غیابی محاکمه کند. اما ضمانتهای دادگاه میتواند برای مقاماتی که نام برده میشوند موانعی برای سفر ایجاد کند.
صدور حکم بازداشت برای سران صهیونیست، انگ سیاسی بزرگی خواهد بود و آنها در رده رهبران خارجی مانند عمر البشیر، رئیسجمهور مخلوع سودان قرار میدهد. تمرکز دادگاه بر افراد به جای دولت ها، آن را از دیوان بینالمللی دادگستری که اختلافات بین دولتها را حل و فصل میکند، متمایز میکند.
بر اساس برآوردها، قرار است حکم دادگاه کیفری بینالمللی در مورد مقامات امنیتی و سیاسی رژیم صهیونیستی به اتهام انجام عملیات نظامی در نوار غزه ظرف چند هفته آینده صادر شود.