به همت نمایندگیهای فرهنگی کشورمان؛
آیین سوگواری اربعین حسینی در خارج از کشور برگزار شد
همزمان با اربعین حسینی، آیین عزاداری و سوگواری سرور و سالار شهیدان اباعبدالله الحسین(ع) با حضور ایرانیان مقیم و ارادتمندان به مکتب عاشورا و خاندان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) در خارج از کشور برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، این مراسم به همت نمایندگیهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای ذیل برگزار شد:
ترکمنستان
مراسم سوگواری اربعین حسینی با حضور کارکنان سفارت، رایزنی فرهنگی کشورمان و خانوادههای آنها و جمعی از ایرانیان مقیم و شیعیان و محبان اهل بیت(ع) در مسجد حضرت فاطمه(س) در عشق آباد برگزار شد.
در این مراسم که با برپایی نماز جماعت، قرائت قرآن و زیارت اربعین، سخنرانی و ذکر مصیبت همراه بود، حجتالاسلام والمسلمین سید مصطفی نسب موسوی با اشاره به تسلیم بودن در برابر خداوند متعال گفت: عاشورا، درس و پیامی مهم و حیات بخش، برای همه افراد بشریت دارد؛ درس تسلیم بودن در برابر خواست و امر پروردگار، آن هم در هر زمانی و تحت هر شرایطی.
وی افزود: در اسلام تسلیم خدا بودن به معنای اطاعت و انقیاد همراه با ایمان و کشش باطنی و میل قلبی، به عنوان یک اصل و وظیفه ضروری برعهده همگان نهاده شده است. سیدالشهداء(ع) در روز عاشورا، نمونه ای زیبا و آشکار از تسلیم بودن در برابر خداوند را به نمایش گذاشت.
وی با اشاره به حضور میلیونی و خلق بزرگترین رویداد عاشقان به حضرت سیدالشهداء گفت: در جهان امام حسین(ع)، حق و حقیقت و پیشروی به سوی سرچشمههای ایمان موج میزند و غبار غفلت و غیرحق بدان راه ندارد. این جهان بزرگ حسینی، کانون وحدت، ریشة بصیرت و اصل فضیلت است و رویداد اربعین، راوی این کانون بودگی جهان امام حسین(ع) است.
حجتالاسلام والمسلمین نسب موسوی در پایان سخنان خود اظهار داشت: اجتماع بزرگ اربعین، ظرفیتهای فوقالعادهای برای ملتها دارد و تمهیدی است برای خلق جهانی اخلاقیتر و زیباتر و تمرینی است برای استقامت در مسیر حقیقت و فرصتی برای رسیدن به قلههای تعالی و پیشرفت است.
اسپانیا
در راستای تعظیم شعائر دینی و بزرگداشت اربعین حسینی، مراسم عزاداری و ذکر مصیبت که به طور مشترک از سوی سفارت و رایزنی کشورمان تدارک دیده شده بود، با حضور زبیب سفیر جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا، همکاران سفارت و خانواده های آنان و نیز جمعی از ایرانیان مقیم برگزار شد.
محمد مهدی احمدی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا در سخنانی، به تبیین پیام اربعین و اهمیت گفتمانی این مناسبت بزرگ تشیع و راهپیمایی عظیم شیعیان به سمت مرقد حضرت اباعبدالله الحسین(ع) پرداخت.
احمدی اظهار داشت: اربعین ریشه تاریخی دارد، یک پدیده و حرکت اجتماعی فراتر از حرکت های عادی و راهپیماییهای معمولی است. برای اینکه اربعین واقعی که ریشه تاریخی دارد را شناسایی کنیم و در چارچوب آن فرهنگ حرکت نمائیم، باید شاخص ها و مؤلفه های اربعین را شناسایی کنیم.
رایزن فرهنگی کشورمان در ادامه مولفه های اصلی اربعین را برشمرد و بیان کرد: اولین مولفه ای که می توان به آن اشاره کرد آن است که اربعین کاملاً نگاه انسجام بخشی دارد یعنی در ذات اربعین انسجام نهفته است. اساساً حرکت امام حسین (ع) برای زدودن اختلافی بود که در امت ایجاد شده بود، لذا اربعین که در ادامه و تابع قیام امام حسین(ع) است، حرکتی ضد تفرقه است.
احمدی به بیان دیگر مولفه های اربعین پرداخته و گفت: مؤلفه دوم این است که اربعین کاملاً اخلاقی است یعنی در ماهیت و هویت اربعین اخلاق و انسانیت نهفته است.
وی به تشریح و تبیین مولفه اخلاقی اربعین پرداخت و بیان کرد: در اربعین به دلیل ترکم جمعیت، همه به هم توجه دارند، نسبت به یکدیگر احساس مسئولیت می کنند، به یکدیگر خدمات می دهند و مهربانی می کنند. اخلاق حسنه و مهربانی کاملاً بر فضای اربعین حاکم است.
رایزن فرهنگی کشورمان در خصوص اهمیت اخلاق به عنوان مولفه ای اساسی در اربعین اظهار داشت: رمز موفقیت پیامبر، اخلاق و مهربانی او بود که اسلام بسیاری از نقاط دنیا را به تصرف خود در آورد. اجازه بدهید یک نمونه از اهمیت مهربانی و کاربرد آن را عرض کنم.
وی از نگاه امت محور به عنوان مولفه سوم اربعین و راه پیمایی عظیم آن نام برد و به عنوان چهارمین و آخرین مولفه اربعین، به مساله زمان در این موقعیت و مناسبت اشاره کرد.
گفتنی است در ابتدای این مراسم، حاضران با قرائت زیارت عاشورا نسبت به ساحت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و شهدای کربلا و مقام والای آنان ادای احترام کردند و نوحه خوانی و سینه زنی برگزار شد.
تایلند
حسینیه ولایت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بانکوک در اربعین حسینی پذیرای حضور عزاداران ایرانی مقیم و فارسی زبانان سایر کشورها همچون شیعیان افغانستان بود.
حجت الاسلام سخاوتی به عنوان سخنران این مراسم با اشاره به زمینه های ماندگاری قیام حضرت امام حسین(ع) و نقش خطبه ها و سخنان روشنگرانه حضرت امام سجاد(ع) و حضرت زینب(س)، به ذکر تاریخ اولین زائران کربلا در اربعین شهادت حضرت سید الشهدا پرداخت.
وی گفت:حماسه سازان عاشورا مردان و شهدا به رهبرى امام حسین (ع) و اثرگذاران اربعین جهت تضمین بقاء قیام عاشورا حضرت زینب وامام سجاد (ع) بودندکه باعث ماندگاری این قیام شدند.
حجتالاسلام سخاوتی جایگاه تداوم سنت زیارت در این روز را در تبیین ابعاد قیام حضرت بسیار رفیع ارزیابی کرد و گفت: قیام عاشورا تنها نیمى از مسئله و نیم دیگر آن که مکمل این قیام بزرگ است حماسه اربعین و ایفاى نقش حضرت زینب به همراه بانوان ، کودکان و امام سجاد (ع) بودند.
وی اظهار داشت: یکى از دلایل مهمى که باعث شد قیام و انقلاب عاشورا بر خلاف قیام و انقلاب هاى دیگر پس از گذشت زمان هنوز هم مؤثر باقى بماند به چالش کشانده شدن حکومت یزید و مبارزه علیه آن ملعون بود که باعث تبیین قیام شد و موضوع قیام عاشورا برای بسیاری از شنوندگان درس آموز بود.
نماینده جامعة المصطفی(ص) العالمیه در ادامه خاطرنشان کرد: ما به عنوان شیعیان امام حسین (ع) و حضرت زینب (س) باید زمینه هر دو حماسه سازى را در خود و جامعه ایجاد تا مردان و زنان ما آماده برای ایفای نقش حماسه اربعین شوند لذا "کلّ یومٍ عاشورا و کلّ أرضٍ کربلا" است.
اجرای مدیحه سرایی با نوای یکی از مداحان اهل بیت(ع) تایلندی از دیگر برنامههای این مراسم بود.
همچنین، مساجد مختلف در بانکوک وجنوب تایلند ازجمله مسجد صاحب الزمان(ع)، مسجد پتوم تام اسلام، مسجد امامباره، امامبارگاه صاحب الزمان(ع)، حسینیه قمربنی هاشم(ع)، حسینیه باقر العلوم(ع) و دیگر مساجد و حسینیه ها شاهد حضور پرشور عزاداران و جاماندگان اربعین بودند.
حراره
مراسم عزاداری اربعین حسینی با حضور پیروان و محبان مکتب اهل البیت (ع) از جمله کارکنان نمایندگیهای ایران در زیمبابوه، ایرانیان، لبنانی ها و پاکستانی های مقیم و خانوادههایشان در مسجد آل محمد(ص) در حراره برگزار شد.
این مراسم با اقامه نماز جماعت مغرب و عشا و قرائت قرآن و زیارت عاشورا آغاز شد و با سخنرانی و مرثیه خوانی مداحین اهل بیت (ع) به پایان رسید.
همچنین، مراسم عزاداری اربعین حسینی در کالج فاطمه الزهرا (س) حراره و با حضور محبان اهل بیت(ع) برگزار شد.
فیلیپین
رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مانیل همگام با شیفتگان خاندان عصمت و طهارت در سراسر جهان، یاد و خاطره مصیبتهای وارده بر آقا امام حسین( ع) و یاران و همراهان با وفای ایشان را گرامی داشت.
مراسم گرامیداشت اربعین حسینی با حضور سفیر جمهوری اسلامی ایران در مانیل و جمعی از کارکنان سفارت، ایرانیان مقیم، دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در این کشور و شیعیانی از کشورهای فیلیپین، پاکستان و عراق در سالن اجتماعات رایزنی برگزار شد.
این مراسم با پخش نمایشگاه مجازی راهپیمایی تودههای عظیم مردم در اربعین آغاز شد و سپس ابوالقاسمی، رایزن فرهنگی ایران در مانیل ایام اربعین حسینی را تسلیت گفت و یاد و خاطره فداکاریهای شهدای جان بر کف کربلا را گرامی داشت.
آرامپونی، قاری روشندل و حافظ قرآن کریم آیاتی را از قرآن کریم قرائت کرد و با توجه به استقبال از نمایشگاه مجازی تصاویر برگزیده جشنواره جهانی عکس اربعین، این نماهنگ مجددا پخش شد.
حجتالاسلام سید امیر اسندی، از روحانیون فیلیپین ضمن ستایش خداوند بزرگ و عرض احترام به پیشگاه رسول خدا(ص) و یادآوری اهمیت واقعه کربلا، احادیثی را از شارع مقدس اسلام در مورد امام حسین (ع) و مصیبتهای وارده بر ایشان ارائه کرد.
در ادامه، اشعاری با عنوان سوگواره اربعین توسط یکی از برادران ایرانی مقیم ارائه و سپس نماهنگهای برگزیده ای از ذکر مصیبتهای وارده بر خاندان رسول خدا (ص) پخش شد که همراه با عزاداری و سینه زنی عزاداران بود.
کراچی
با همکاری خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران، مراسم بزرگداشت اربعین حسینی 1402 با حضور ایرانیان مقیم در سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در شب و روز اربعین حسینی در کراچی برگزار شد.
در مراسم روز اربعین که حسن نوریان سرکنسول، دیپلمات های ایرانی و جمعی از ایرانیان مقیم حضور داشتند، سعید طالبی نیا، وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در کراچی به سخنرانی پرداخت.
وی با نقل روایتی از امام حسن عسگری علیه السلام، زیارت اربعین را یکی از پنج نشانه مؤمن یاد کرده و پیاده روی بیست و دو میلیونی اربعین امسال را تجلی اراده خدا برای پیروزی خون اولیاء الهی بر شمشیر یزیدان دانست.
طالبی نیا گفت: در مکتب عاشورایی، این نیت خالص و عمل صالح است که انسان و عقیده و مرام او را ماندگار میکند حتی اگر سال ها بگذرد و دشمنان و جاهلان بخواهند آن را مستور کنند.
وابسته فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کراچی خاطرنشان کرد: اراده خداوند بر این قرار گرفته است که دین خود را با خون اباعبدالله الحسین(ع) پس از آنکه غبار جهل و انحراف آن را فرا گرفته باشد زنده کند و گویا پیاده روی اربعین، جریانی برای تشکیل یاران آخرالزمانی امام عصر(ع) است که در آن، تمام رنگها و نژادها و ادیان و مذاهب برای یاری منجی آخرین با شعار یا لثارات الحسین گرد هم می آیند.
وی در پایان سخنان خود گفت: هر کسی خود را از این قافله جدا کند، باخته است و روز قیامت، روز حسرت و خسران او خواهد بود.
گفتنی است در این مراسم زیارت اربعین قرائت شد و حاضران با ذکر مصائب عاشورا به ویژه حضرت زینب کبری سلام الله علیها گریستند و یاد و خاطره شهدای کربلا را زنده نگه داشتند.
همچنین، مراسمهای باشکوه حسینی در تمامی مراکز شیعیان در شهر کراچی و مناطق اطراف برگزار شد. عزاداران حسینی در عصر روز اربعین با حضور چند صد هزار نفری خود، راهپیمایی اربعین را با شکوه تمام به اجرا درآوردند.
تانزانیا
مراسم اربعین حسینی با حضور تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نمایندگان مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام، سفیر جمهوری اسلامی ایران در تانزانیا و دیگر ایرانیان شاغل در نهادهای ایرانی و ایرانیان مقیم در محل رایزنی فرهنگی برگزار شد.
در این مراسم پس از قرائت آیاتی چند از کلام الله مجید، زیارت اربعین خوانده شد.
حجتالاسلام والمسلمین آزادیخواه، نماینده ملایر در مجلس شورای اسلامی در خصوص اهمیت روز اربعین سخنرانی کرد و با ذکر مصیبت و مرثیه سرایی توسط ایشان و برپایی مراسم سینه زنی این مراسم به اتمام رسید.
سنگال
با مشارکت سفارت و رایزنی فرهنگی کشورمان در سنگال و ایرانیان مقیم، همایش «جاماندگان اربعین حسینی(ع)» با حضور شیعیان سنگالی، لبنانی و افغانستانیهای مقیم داکار و سفیر عراق و کاردار سفارت پاکستان، دانشجویان دانشگاه المصطفی و فارغ التحصیلان زبان فارسی برگزار شد.
این مراسم با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید توسط «شیخ مختار گی» آغاز شد سپس رایزن فرهنگی کشورمان در سنگال به بیان اهمیت راهپیمایی اربعین پرداخت و افزود: این نخستین دوره همایش جاماندگان اربعین در سنگال است، اگر سال آینده موفق به انجام سفر به کربلا و شرکت در راهپیمائی نشدیم، انشاالله در اینجا گردهم میآییم و همایش را برگزار میکنیم.
«شیخ حسین حیدر لبنانی» اعلام کرد که راهپیمایی اربعین شهادت امام حسین(ع) پیام بسیار مهمی برای جهانیان در جهت درک فلسفه قیام عاشورا دارد و تلاش برای زنده نگه داشتن اهداف عالیه امام حسین (ع) در بین شیعیان و جهانیان را نشان میدهد.
«شیخ حسن با» امام جماعت مسجد دراویش در خصوص واقعه کربلا و شهادت امام حسین(ع) و راهپیمائی اربعین حسینی به عنوان یکی از بزرگترین گردهمائی مذهبی جهان و تأثیر آن در بین مسلمانان و پیروان سایر ادیان و آزادگان جهان، سخنرانی کرد.
«محمد الخلف الدهری» سفیر عراق ضمن ابراز تشکر از برگزار کنندگان این همایش نسبت به فراهم آوردن تسهیلات در جهت صدور ویزای زائران ایام اربعین اعلام آمادگی کرد.
حسن عسگری، سفیر کشورمان به تبیین راهپیمائی اربعین به عنوان بزرگترین اجتماع جهان پرداخت که بیش از 60 کشور مسلمان و غیر مسلمان در سراسر جهان در این همایش معنوی شرکت دارند.
وی برگزاری راهپیمایی مسالمت آمیز اربعین را نمایش امنیت عراق و ضربه نمادین همزمان به گروههای تروریستی مانند داعش و دشمنان مسلمانان دانست.
این مراسم با دعای اختتامیه توسط «شیخ حسین حیدر» و مدیحه سرایی و عزاداری پایان یافت.
افغانستان
مراسم گرامیداشت اربعین حسینی(ع) با حضور دهها هزار نفر از مشتاقان خاندان عصمت و طهارت از ولایات دور و نزدیک بغلان، سمنگان، بلخ، جوزجان و ... با تجمع بی سابقه نوجوانان و جوانان در بارگاه حضرت امام زاده یحیی بن زید (ع) برگزار شد.
سخنرانان این مراسم به بیان اهمیت، اهداف و قیام اباعبدالله الحسین(ع) پرداختند و مداحان اهل بیت(ع) در مدح امام حسین و یاران با وفای ایشان مدیحه سرایی کردند.
پاکستان (لاهور)
در آستانه فرارسیدن اربعین حسینی(ع) و سوگواری حضرت ابا عبدالله الحسین(ع)، نشست معنوی موسوم به «محفل مسالمه» با حضور شاعران برجسته پاکستان در محل خانه فرهنگ لاهور برگزار شد.
این محفل معنوی با قرائت کلام الله مجید و نعت پیامبر اکرم(ص) آغاز شد و سپس شاعران ارادتمند به اهل بیت عصمت و طهارت(ع) و ادیبان مشهور پاکستانی در لاهور سرودههای خود را با شور و احساس و بیان شیوا قرائت کردند.
جعفر روناس؛ مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور پس از قرائت اشعاری از شاعران نامور ایران در مدح سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) و یارانش اظهار داشت: امروز بیش از ۲۰ میلیون نفر در کربلا گردهم آمدهاند تا چهلمین روز شهادت سید الشهدا (ع) را به سوگ بنشینند و این موهبت عظیم محقق نمیشد مگر با رشادت و از خود گذشتگی بزرگ مردان دلیری همچون سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و ابوالمهدی که با نثار جان خویش آرامش و امنیت را برای زائران مشتاق آن حضرت فراهم کردند.
روناس بیان کرد: خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور تصمیم گرفته است که اشعار سروده شده درباره زندگی تاریخ ساز امام حسین(ع) توسط شاعران گرانقدر پاکستانی در این محفل را تبدیل به کتابچه کرده و به بارگاه امام عالیقدر تقدیم کنیم تا مگر در آن دنیا مورد عنایت آن حضرت قرار بگیریم.
جواز جعفری؛ شاعر نامدار پاکستان گفت: قیام امام حسین(ع) و واقعه کربلا درس های زیادی به جهانیان داده که امروزه الهام بخش انسان های آزاده شده است و ما مسلمانان با کنار گذاشتن اختلافات باید در مراسم عزاداری امام حسین (ع) شرکت کنیم.
در ادامه مراسم، شعرای معروف و برجسته پاکستان و شهر لاهور، اشعار خود در مدح امام حسین (ع) و یاران باوفایشان را با شور و احساس و بیان شیوا قرائت کردند.
خانم عظمی زرین نازیه، خانم عنبرین ارم، خانم شبیه طراز، وسیم عباس، فرهاد ترابی، فراست بخاری، آغا علی مزمل، مدثر عظمی، سید نوید قمر، محمد عباس مرزا، احسان علی حیدر، انیس احمد، احتشام حسن، خانم انمول گوهر، ندیم شیخ، انجم خلیق، افضل ساجد، تنسیم عباس قریشی، خانم زیب النسا واثق، خانم رخشنده نوید از جمله شعرایی بودند که نسبت به ساحت مقدس اباعبدالله الحسین (ع) به ابراز ارادت پرداختند.
در پایان این محفل، برخی از شعرا کتب شعر خود را به خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران هدیه کردند.
محفل مسالمه در پاکستان به مجلسی اطلاق میشود که در آن، شاعران و ادیبان گردهم می آیند و در رثای امام حسین علیه السلام و رشادتها و مصائب ایشان و یاران باوفایش، اشعار و مطالب خود را قرائت میکنند.
همچنین همزمان با شب اربعین سید و سالار شهیدان مجلس سوگواری به میزبانی خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در محل سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران با حضور دیپلمات ها و خانواده های ایشان منعقد شد. در این محفل معنوی حجت الاسلام جوهری مدرس و مسئول آموزش مدرسه "موچی دروازه " جنبه های مختلف راز ماندگاری مکتب امام حسین(ع) را برشمرد و در انتها مجلس با قرائت زیارت های عاشورا و اربعین و اطعام حاضران به پایان رسید.
قطر
مراسم گرامیداشت اربعین حسینی توسط سرپرستی مدارس جمهوری اسلامی ایران در قطر و با حضور جمعی از ایرانیان مقیم همراه با اقامه نماز جماعت و قرائت زیارت اربعین در محل سرپرستی مدارس جمهوری اسلامی ایران در قطر برگزار شد.
علی بختیاری، رایزن فرهنگی کشورمان در قطر به ذکر ویژگیهای رهروان راستین جبهه حق پرداخت. وی در بخشی از سخنان خود با اشاره به نقش و جایگاه رفیع انسان در نظام خلقت، برای رسیدن به این درجه از کمال، تجلی اخلاص در رفتار، گفتار و کردار را لازمه حرکت در مسیر کمال دانست و نمونه بارز آن را یاران امام حسین علیه السلام در عاشورا معرفی کرد.
رایزن فرهنگی کشورمان در قطر با توصیف روحیه یاران امام حسین (ع) در شب عاشورا گفت: با وجود این که امام حسین (ع) آنها را بین رفتن و ماندن مختار گذاشت و بیعت خود را از یارانش برداشت، با این حال آنها در کنار آن حضرت ماندند و جانشان را فدا کردند. این مصداق روشن "انی اعلم مالاتعلمون" است و وعدهای که خداوند به فرشتگان مقرب خود برای توصیف جایگاه انسان داد.
نایروبی
مراسم بزرگداشت عزاداری ایام اربعین حسینی با حضور برمکی، سفیر و حمید نظری گنجی، سرپرست رایزنی فرهنگی کشورمان در نایروبی، ایرانیان مقیم، همکاران سفارت ایران، مهمانانی از حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان دامپزشکی کشور، فقیهی، مسئول جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران در کنیا در محل حسینیه سفارت ایران در نایروبی برگزار شد.
این برنامه با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید آغاز و سپس، قره خانلو از روحانیون اعزامی از حوزه نمایندگی ولی فقیه در خصوص اهداف قیام سخنرانی و با مداحی و سینه زنی علی محمدی ادامه پیدا کرد.
مراسم بزرگداشت اربعین امام حسین (ع) به طور مشترک توسط رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و شبکه شیعیان نایروبی در مسجد پارکرود برگزار شد. در این مراسم مسلمانان از مناطق مختلف نایروبی و اطراف آن از جمله ریروتا، کانگهمی، داندورا، ماجنگو، گاچی، لیمورو، حضور چشمگیری داشتند.
این مراسم با تلاوت قرآن کریم توسط حذیفه رجب آغاز شد و پس از آن سید علی الوی زیارت اربعین را تلاوت کرد.
الحاج حسن کاریوکی بر اهمیت خودسازی فردی به عنوان وسیله ای برای انتشار آموزههای امام حسین(ع) در جامعه اشاره و بر لزوم تجسم ارزش ها و اصول مورد حمایت امام حسین(ع) تاکید کرد.
در ادامه، نظری، سرپرست رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در نایروبی رسالت امام حسین(ع) را تبیین کرد و افزود: امام حسین(ع) به قصد منفعت شخصی عازم کربلا نشد، بلکه به عنوان یک مسئولیت الهی برای دفاع از انسانیت، عدالت و کرامت همه انسان ها بود.
وی بر میراث ماندگار امام حسین (ع) اشاره کرد و بر تعهد رایزنی فرهنگی به همکاری هایی مانند اربعین که موجب تبادل دینی، آموزشی و فرهنگی می شود، تاکید کرد.
سرپرست رایزنی فرهنگی کشورمان بر اهمیت جهانی پیام امام حسین(ع)، فراتر از مرزها، فرقهها و نژادها و متحد کردن مردم از همه اقشار اشاره کرد.
جمعه شوغولی یکی ازروحانیون کنیایی به اصول و ارزشهای نمونه امام حسین(ع) و یارانش پرداخت.
این برنامه با مداحی و سینه زنی پرشور به مدیریت دانش آموختگان مدرسه اهل بیت(ع) پایان یافت.
همچنین، جمعیت اهل البیت (ع) در منطقه تاناویرا با همکاری رایزنی فرهنگی ایران در نایروبی، مراسم اربعین را با حضور عاشقان اهل بیت(ع) برگزار کرد.
این مراسم با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید و زیارت اربعین آغاز شد و حبیب عمر، از سخنرانان این نشست به بررسی وقایع پس از عاشورا و درسهای ارزشمند حاصل از واقعه کربلا پرداخت.
آنکارا
ایرانیان مقیم آنکارا همراه با سایر ارادتمندان به خاندان عصمت و طهارت با حضور در مراسم اربعین امام حسین (ع) یاد و خاطره آن امام همام را گرامی داشتند و با آرمانهای حسینی تجدید بیعت کردند.
حجت الاسلام والمسلمین سید وحید کاشانی رئیس نمایندگی جامعة المصطفی(ص) العالمیه در ترکیه درباره زندگی امام حسین(ره) و اهمیت واقعه کربلا و عزاداری دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت در روزهای اربعین و راهپیمایی عظیم اربعین به ایراد سخنرانی پرداخت.
مرثیه سرایی، قرائت زیارت اربعین و تفسیر آن از دیگر برنامههای این مراسم بود.
غنا
به همت رایزنی فرهنگی کشورمان، مراسم اربعین حسینی با حضور ایرانیان مقیم و کارکنان نهادهای ایرانی در غنا برگزار شد. این مراسم با قرائت زیارت عاشورا، سخنرانی کمال عزت، رئیس دانشگاه اسلامی غنا، مرثیه سرایی و عزاداری همراه بود.
لبنان
همزمان با اربعین سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله حسین(ع)، سید کمیل باقرزاده، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در لبنان در مراسم رونمایی و جشن امضای کتاب «ارزشهای حسینی در اندیشه مستشرقان» نوشته پژوهشگر لبنانی حجتالاسلام محمد احمد حجازی به نقد و بررسی این کتاب پرداخت.
در این مراسم که با حضور جمعی از نخبگان، پژوهشگران و دانشجویان و اساتید دانشگاه لبنان در مرکز راهنمایی و مشاورهی خانواده در بیروت برگزار شد، رایزن فرهنگی کشورمان با تجلیل از نویسنده کتاب بابت انتخاب این موضوع، فهم دقیق زاویه دید و رویکرد شرقشناسان را گام اولیه ضروری برای شکلگیری هرگونه گفتوگو و تبادل فرهنگی با غرب خواند و بر لزوم مطالعات ناظر به فهم دیدگاههای مستشرقان و درک نحوه تحلیل قضایای شرقی توسط شرقشناسان غربی تأکید و اینگونه مطالعات را مستقل از مطالعات غربشناسی عنوان کرد.
باقرزاده با اشاره به ارزشهای نهفته در حادثه عاشورا، ضرورت تبیین و تبلیغ ابعاد انسانی و اخلاقی قیام قیام سیدالشهداء (ع) که برای مخاطب غربی قابل فهم و جذاب است را وظیفه مبلغان حسینی دانست و آن را زمینهساز فراگیر شدن پیامهای جهانی عاشورا دانست.
رایزن فرهنگی کشورمان تأکید کرد: در کنار مطالعات تاریخی نظیر آنچه در این کتاب صورت پذیرفته، باید با نگاهی رو به جلو نقش حوادث و بازیگران جدید در تعمیم و ترویج پیامها و ارزشهای حسینی را نیز مورد بررسی قرار داد. بر این اساس میتوان گفت سه عامل مهم «پیروزی انقلاب اسلامی در ایران»، «پیروزی مقاومت اسلامی در لبنان» و «پدیدهی پیادهروی میلیونی اربعین در عراق» در دهههای اخیر بیشترین نقش را در آشناسازی مردم جهان با شخصیت امام حسین(ع) و ارزشهای اخلاقی و انسانی عاشورا نظیر ظلمستیزی و مقاومت و معنویت و وفاداری و صبر و استقامت و... داشتهاند.
رایزن فرهنگی کشورمان به سؤالات حاضران در جلسه پاسخ گفت و این نشست با امضای کتاب توسط نویسنده به پایان رسید.
بمبئی
مراسم اربعین حسینی و بزرگداشت ماه صفر در انجمن فتوت یزدیان (ایرانی) بمبئی برگزار شد.
همچنین، کاروانی ۸۲ نفره از بمبئی برای شرکت در پیاده روی اربعین عازم شدند. قبل از این سفر معنوی ابتدا به زیارت حرم رضوی و پس از آن نیز هنگام مراجعت به قم و زیارت حضرت معصومه(س) مشرف شدند.
دو تن از کارکنان محلی خانه فرهنگ کشورمان در بمبئی نیز، این کاروان را همراهی و از دست اندرکاران آن بودند.
سفارش درج پیام تسلیت به مناسبت اربعین حسینی (ع) در یکی از روزنامههای محلی، ارسال فایلهای المحجوبه، اکو آو اسلام (ویژه نامه اربعین)، فراخوان سراپا گوشیم (مربوط به موکبی با این عنوان در مسیر پیاده روی اربعین)، پوستر با کیفیت نهمین جایزه جهانی اربعین و کلیپهای معرفی جایزه، برای گیرندگان مرتبط در گروههای اجتماعی نیز از دیگر اقدامات این نمایندگی فرهنگی بود.
افغانستان
با عنایت به اهمیت برپایی پرشور مجالس و مراسمات اربعین حسینی(ع) در افغانستان، رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری برنامههای دینی و قرآنی اقدام کرد.
برگزاری مسابقات کتابخوانی «آفتاب در حجاب؛ زینب پیام آور کربلا»، چاپ و توزیع کتاب «حسین چراغ هدایت» در سطح مراکز آموزشی ـ فرهنگی جهت برگزاری مسابقات کتابخوانی به مناسبت اربعین حسینی(ع)، چاپ و توزیع کتاب «آفتاب در حجاب» تألیف سید مهدی شجاعی در سطح مراکز فرهنگی، آموزشی و قرآنی که در حوزه زنان و خانواده فعال هستند جهت برگزاری مسابقات کتابخوانی«آفتاب در حجاب؛ زینب پیام آور کربلا»، ساخت و تولید کلپیپهای متعدد با لوگوی رایزنی فرهنگی و بدون لوگ و نشر و باز نشر آن در فضای مجازی، برگزاری مراسم اربعین حسینی(ع) در مکاتب و آموزشگاههای خصوصی، طراحی پوستر به مناسبت اربعین و نشر آن در فضای مجای و ... از جمله این اقدامات بود.
ادامه دارد ...
نظر خود را بنویسید.