• 1403/11/06 - 11:09
  • 262
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

روش تفسیر قرآن با نگاهی بر تفسیر «تسنیم» در تایلند بررسی شد

نشست علمی «بررسی روش تفسیر قرآن با نگاهی بر تفسیر تسنیم» با حضور جمعی از اساتید و پژوهشگران برجسته در زمینه علوم قرآنی در سالن جلسات رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در تایلند برگزار شد.

00:00
00:00
دانلود

سخنرانان این نشست با هدف ارتقای آگاهی درباره روش‌های تفسیر قرآن کریم از منظر شیعه، به‌ویژه تأکید بر تفسیر «تسنیم»، به‌عنوان یکی از تفاسیر برجسته و مورد اعتماد در میان شیعیان، به بررسی اصول و دیدگاه‌های مرتبط با مطالعات قرآنی و مفاهیم عمیق فهم قرآن کریم پرداختند.

شیخ عابدین فیندی یکی از  متخصصان در حوزه تفسیر قرآن کریم از دیدگاه شیعه که سال‌ها به مطالعه و پژوهش در زمینه روش‌های تفسیر و تحلیل آیات قرآن پرداخته و تجربه گسترده‌ای در تدریس علوم قرآنی دارد.

شیخ عبدالغنی لنگسکول یکی از پژوهشگران شناخته‌شده در حوزه الهیات و تفسیر قرآن کریم متخصص در مبانی کلام اسلامی و تفسیر آیات الهی که به دنبال روشن‌سازی مفاهیم عمیق قرآن در راستای پاسخگویی به نیازهای فکری و معنوی جامعه معاصر است.

شیخ ابراهیم آوه در زمینه مطالعات دینی و ادبیات اسلامی، متخصص و تجربه زیادی در متون اسلامی و تطبیق آن‌ها با آثار ادبی دارد که در سخنرانی‌های محافل علمی از نگاه تاریخی، ادبی و الهیاتی متون مقدس اسلام را ارائه می‌دهد.

شیخ عمران پیچایرات به عنوان مدیر این پنل علمی، یکی از پژوهشگران فعال و برجسته در حوزه علوم اسلامی محسوب و سال‌ها تحقیق و تدریس در حوزه دین‌شناسی و مطالعات اسلامی، توانایی قابل‌توجهی در هدایت بحث‌ها و ارائه تحلیل‌های روشن و منسجم از موضوعات دینی را دارد.

قرآن کریم چراغ هدایت بشریت است

مهدی زارع بی عیب، رایزن فرهنگی کشورمان با ذکر اهمیت تفسیر قرآن در فهم بهتر پیام‌های الهی، به معرفی تفسیر تسنیم اثر آیت‌الله جوادی آملی به‌عنوان یکی از جامع‌ترین تفاسیر معاصر پرداخت و گفت: امروز فرصتی فراهم شده است تا در خصوص یکی از تفاسیر فاخر و ارزشمند معاصر، یعنی تفسیر تسنیم اثر آیت‌الله العظمی جوادی آملی، به تبادل نظر و گفت‌وگو بپردازیم.

وی با تاکید بر اهمیت تفسیر قرآن کریم در پاسخ به نیازهای فکری و معنوی جامعه بشری، اذعان کرد: قرآن کریم، کتاب هدایت، نور و رحمت است که برای همه انسان‌ها در تمام زمان‌ها و مکان‌ها نازل شده و هر کلمه و هر آیه آن، گنجینه‌ای از حکمت الهی و معرفت است که نیاز به تدبر و تفسیر دارد. تفسیر تسنیم، با روش‌شناسی دقیق خود، این امکان را فراهم کرده است که مفاهیم قرآن با وضوح و انسجام بیشتری درک شوند.

زارع بی عیب به ویژگی‌های برجسته تفسیر تسنیم اشاره کرد و گفت: یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این تفسیر، روش تفسیر قرآن به قرآن است که هماهنگی و انسجام آیات قرآن را به‌طور شگفت‌انگیزی نشان می‌دهد. علاوه بر این، تفسیر تسنیم به ابعاد مختلف آیات، از جمله جنبه‌های فلسفی، عرفانی، اخلاقی و اجتماعی، با نگاهی جامع و عمیق پرداخته است.

رایزن فرهنگی کشورمان افزود: آیت‌الله جوادی آملی در این تفسیر، به‌خوبی توانسته‌اند مفاهیم و آموزه‌های قرآن را با مقتضیات زمان تطبیق دهند و پاسخ‌هایی دقیق و منطقی برای بسیاری از سوالات و شبهات معاصر ارائه و این امر باعث شده تفسیر تسنیم نه‌تنها در جهان اسلام بلکه در میان محققان غیرمسلمان نیز جایگاهی ویژه یابد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود، به اهمیت ترویج این تفسیر و نقش آن در تقویت هویت اسلامی اشاره کرد و گفت:امروزه که جهان با چالش‌های فراوان فکری، فرهنگی و معنوی روبه‌روست قرآن کریم و تفاسیری مانند تسنیم، می‌توانند چراغ راهی برای بشریت به‌عنوان یک منبع گران‌بها در تربیت اخلاقی، تقویت معنویت و پاسخ به نیازهای فکری و روحی جامعه معاصر نقش موثری ایفا کند.

رایزن فرهنگی کشورمان در پایان سخنان خود، بر لزوم ترویج گسترده‌تر این اثر ارزشمند تاکید کرد و گفت:ترجمه و نشر تفسیر تسنیم به زبان‌های مختلف، به‌ویژه زبان‌های پرمخاطب در جهان، می‌تواند گامی بزرگ در معرفی معارف قرآنی باشد و همه ما بتوانیم از این گنجینه بی‌نظیر بهره‌مند و در ترویج آن سهمی داشته باشیم.

شیخ ابراهیم آوه با تفاوت‌های میان تفاسیر المیزان و تسنیم به نکات مهمی اشاره و با بهره‌گیری از آیه‌ای از قرآن کریم درباره واژه تسنیم گفت:نام تفسیر تسنیم برگرفته از واژه قرآنی و علامه جوادی آملی نیز در مقدمه تفسیر تسنیم اشاره نمودند که کسی که این تفسیر را مطالعه می‌کند ممکن است در ابتدا گمان کند که این کتاب شرحی بر تفسیر المیزان است، اما با دقت بیشتر درمی‌یابد که تفاوت‌های عمده‌ای میان این دو اثر وجود دارد.

وی به ویژگی‌های تفسیر تسنیم و تفاوت‌های آن با المیزان اشاره کرد و گفت : تفسیر المیزان به طور عمده بر روش تفسیر قرآن به قرآن تمرکز ودر مقابل، تفسیر تسنیم از سه روش بهره می‌گیرد: تفسیر قرآن به قرآن؛ تفسیر قرآن بر اساس احادیث و روایات پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) و تفسیر قرآن با استفاده از عقل و استدلال منطقی است لذا تفسیر تسنیم به عنوان یک تفسیر اجتهادی جامع شناخته می‌شود.

شیخ ابراهیم آوه افزود: در تفسیر تسنیم، هر موضوع به صورت مجزا و دسته‌بندی‌شده (در قالب 4 یا 5 بخش) ارائه و این روش به خوانندگان امکان می‌دهد تا مفاهیم و نکات آیات را عمیق‌تر و دقیق‌تر درک کننداما در تفسیر المیزان، تحلیل آیات در کنار هم و در یک بخش واحد ارائه می‌گردد.

شیخ عبدالغنی لنگسکول، با توضیح درباره چرایی استفاده علامه از روش‌های مختلف تفسیری گفت:روش‌های تفسیر قرآن کریم به طور کلی شامل چند نوع است که یکی از مباحث در فهم و تحلیل مفاهیم وتفسیر قرآن ، تحلیل و تبیین آیات بر اساس استنباط‌های اجتهادی است.

وی به بررسی چرایی و اهمیت استفاده علامه جوادی آملی از روش‌های مختلف تفسیری پرداخت و با توضیح مبسوط درباره این موضوع، بر جامعیت و دقت تفسیر تسنیم  تاکید داشت و گفت: تفسیر قرآن کریم به‌عنوان اصلی‌ترین منبع هدایت الهی، نیازمند روش‌هایی دقیق و علمی است تا پیام‌ها و مفاهیم آن به‌درستی فهمیده شود. علامه جوادی آملی در این تفسیربا بهره‌گیری از روش‌های متنوع، توانسته‌اند تفسیر قرآن را به شکلی جامع و کاربردی ارائه دهند.

شیخ عبدالغنی لنگسکول به شرح روش‌های مختلف تفسیری که در تفسیر تسنیم به‌کار گرفته شده، پرداخت و گفت:علامه جوادی آملی با تاکید به اهمیت عقل و استدلال، عقل را یکی از ابزارهای اساسی در فهم قرآن می دانند و از استدلال‌های عقلی برای تبیین مفاهیم استفاده و این رویکرد، به ویژه در پاسخ به شبهات معاصر و نیازهای فکری جامعه، بسیار مؤثر است.

وی همچنین، افزود: علامه جوادی آملی توانستند یکی از مهم‌ترین موضوعات تفسیر پاسخگویی به شبهات و سوالات جدید و علم مدرن و مباحث فلسفی که نیازمند پاسخ‌های دقیق قرآنی بود با بهره‌گیری از عقل، سنت و قرآن به این شبهات پاسخ دهند.

شیخ عابدین به بررسی موضوع «مبانی روش‌شناسی تفسیر تسنیم» و «چگونگی استفاده آیت‌الله جوادی آملی از روش تفسیر قرآن به قرآن» پرداخت و با تمجید از جایگاه قرآن کریم تصریح کرد: تفسیر، فرآیند روشن‌سازی معانی آیات قرآن و کشف مقاصد و مفاهیم پنهان آن و در حالی که تأویل، به معنای بازگرداندن یک مفهوم به اصل و مقصود نهایی آن و هر دو مفهوم در قالبی علمی و نظام‌مند مورد استفاده قرار گرفته است.

وی در ادامه سخنان خود، دلایل ضرورت تفسیر قرآن را توضیح داد و گفت: قرآن کریم، کتاب هدایت بشریت در تمام دوران‌ها و مکان‌ها است. این کتاب آسمانی به زبانی جهانی و قابل فهم برای همه انسان‌ها نازل شده و محتوای آن چنان گسترده است که بدون تفسیر و شرح عمیق، درک آن برای انسان‌ها دشوار خواهد بود. قرآن، منشور زندگی و راهنمایی جامع برای همه ابعاد حیات بشری است.

شیخ عابدین یادآور شد: تفسیر تسنیم، نمونه‌ای جامع و بی‌نظیر از تلاش‌های علمی در حوزه علوم قرآنی و به‌واسطه روش‌های تفسیری دقیق و نگاه جامع، نه تنها در میان مسلمانان، بلکه در بین محققان غیرمسلمان نیز مورد توجه قرار گرفته است.

در پایان این نشست علمی که تعدادی از اساتید هم به صورت آنلاین حضور داشتند، فضای گفت‌وگو و تبادل نظر میان شرکت‌کنندگان و سخنرانان شکل و حاضرین با طرح پرسش‌های دقیق و گوناگون درباره مبانی، روش‌شناسی و ویژگی‌های تفسیر تسنیم، به تبادل نظر با سخنرانان پرداختند.

روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی

 

 

. .

. .

About Us

The argument in favor of using filler text goes something like this: If you use arey real content in the Consulting Process anytime you reachtent.