logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1403/02/26 - 10:21
  • 421
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

رونمایی از کتاب «مقالات محیط شناسی راهبردی هند معاصر» در نمایشگاه کتاب تهران

به میزبانی مؤسسه فرهنگی و انتشارات بین‌المللی الهدی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، کتاب «مقالات محیط شناسی راهبردی هند معاصر» در نمایشگاه کتاب تهران رونمایی شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مؤسسه فرهنگی و انتشارات بین‌المللی الهدی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی دومین نشست تخصصی خود را با مراسم رونمایی از کتاب «مقالات محیط شناسی راهبردی هند معاصر» نوشته محمد علی ربانی برگزار کرد.
مهدی فیاضی، مدیرعامل انتشارات بین‌المللی الهدی در سخنانی به رویکردهای مؤسسه فرهنگی بین‌المللی الهدی در حوزه چاپ و نشر پرداخت و ضمن تشکر از مسئولین برگزاری این نشست به تراز بالای مجموعه انتشارات الهدی در حوزه علمی فرهنگی و منحصر به فرد بودن این انتشارات طی ۴۰ سال اخیر اشاره کرد.
وی در ادامه اظهار داشت: در سال گذشته ۳۸ عنوان کتاب علمی و فرهنگی و ۴۰ نشریه به ۷ زبانه بین‌المللی توسط مؤسسه بین‌المللی الهدی به زیور طبع آراسته شد و این کارنامه ارزشمندی بود.
فیاضی گفت: کتاب هند معاصر در بین مجموعه انتشارات مؤسسه الهدی از کتب ارزشمند و راهبردی ارزیابی شده که در جشنواره پژوهش فرهنگ و هنر حائز جایزه ویژه شد و شخصیت ربانی نیز یک شخصیت شناخته شده و مطرح در سطح آسیای شرقی است و همین امر بر غنای این اثر ارزشمند افزود.
وی افزود: این اثر حاوی ۱۲ مقاله تحقیقی و میدانی در غالب ۴۰۰ صفحه اطلاعات ارزشمندی از جامعه و فرهنگ هند معاصر را در اختیار دانش پژوهان قرار داده است. اطلاعاتی به روز و دقیق از جامعه و فرهنگ هند در عصر حاضر کشوری که با ۳۵ میلیون جمعیت مسلمان شیعی و همزیستی مسالمت آمیز پیروان ادیان به عنوان کشوری که نقش راهبردی و مهمی در نظم نوین کنونی جهانی دارد و این حاصل مطالعه این کتاب ارزشمند و ثمره تلاش این محقق فرهیخته کشورمان ربانی است.
فیاضی ادامه داد: در کتاب مذکور مباحثی چون بررسی تحولات فرهنگی و اجتماعی هند معاصر ، اسلام و مسلمانان در هند، بازشناسی فعالیت‌های فرهنگی کشورهای رقیب و تاثیر آن بر مناسبات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و هند به چشم می‌خورد.
ضرورت شناخت جامع از شرایط کنونی جامعه هند
محمدعلی ربانی که به مدت ۴ سال عهده‌دار رایزنی فرهنگی کشورمان در هند بود در مراسم رونمایی اثر جدیدشان با نام "هند معاصر" ضمن تشکر از مسئولین برگزاری این نشست آن هم در ایام غریب کتاب و کتابخوانی این دست برنامه‌ها و مجموعه‌ها را برای جامعه کشورمان بسیار ارزشمند خواند.
وی با اشاره به پیچ تاریخی مهم کنونی و جایگاه ارزشمند این کشور در معادلات جهانی و منطقه‌ای بر ضرورت شناخت عمیق و درک درست از شرایط فعلی جامعه و فرهنگ و سیاست این کشور تاکید کرد و در گفتاری چند به پیشینه روابط تاریخی و کهن دو تمدن بزرگ ایران و هند پرداخت و گفت: ایران و هند از بدایت تاریخ تاکنون دارای روابط و ارتباطات بسیار سازنده، غنی و تعاملی بوده و هستند به طوری که حتی هندویان غیر مسلمان نیز نسبت به ایران دارای یک نگاه آرمانی بزرگ هستند چرا که در متون مقدس هندوان نژاد آریایی و تمدن ایرانی نگاهی آرمانی و این نگاه در میان تمامی پیروان ادیان غیر مسلمان نسبت به فرهنگ و تمدن ایران چشم می‌خورد و جالب اینکه این نگاه و بینش نسبت به هیچ یک از همسایگان هند در افکار عمومی مردمان هند وجود ندارد و جالب اینجاست که مهمترین عامل این ارتباط و تعامل دو تمدن کتاب و کتابت و تقریر آثار اندیشمندان و شعرای بزرگ ایران زمین در نزد مردمان هند و حتی برخی این تعامل را به دور پیش از اسلام نسبت می‌دهند .
ربانی در ادامه افزود: هند قدیم، متنوع و متکثر بود و تکثر قومی و دینی و همزیستی مسالمت آمیز ادیان در این کشور نماد بارز این قوم و این تمدن لقب داشت و بخش عمده‌ای از نمادهای تمدنی هند را محصول ۸ قرن دوره تمدنی ایرانی اسلامی تشکیل می‌ داد و جامعه به شدت مذهبی هند در قالب قواعد سکولاریسم و ناسیونالیسم ملی با هم تمایل داشتند و مذهب به هیچ وجه به به جز حوزه شخصی اجازه حضور در حوزه سیاست را نداشته و جامعه متکثر هند در کنار هم با همزیستی مسالمت آمیز دینی به زندگی آرام و تبعیت از قواعد دموکراسی و سکولاریسم و ناسیونالیسم ملی روندی طبیعی را طی می‌کرد و لذا در تاریخ هند در کنار شخصیت‌های تاریخی و سیاسی بزرگی همچون گاندی شخصیت‌های بزرگ و اثر گذارو مسلمان را نیز می‌بینیم و دین به تعبیر فلاسفه و پژوهشگران غربی امری حسی است لذا ما می‌بینیم که تعبیر هندی‌ها از قیام عاشورا تنها ذوالجناح است نه فلسفه عاشورا و ... .
وی عنوان کرد: زبان فارسی و تصوف عامل دوم در پیوستگی گسترده فرهنگی و تمدنی ایران و هند؛ در دوره گورکانیان زبان فارسی و تصوف حلقه وصل تمدن ایران و هند است هندوها معتقدند عرفان ایرانی و اسلامی و زبان فارسی می‌تواند یک عامل اعتدالی در کنترل افراط گرایی مذهبی به ویژه در میان مسلمانان باشد عمل کند، واقعیت این است که هند بخش بزرگی از میراث تاریخی ایران و اسلام است و خوشبختانه ویژگی فرهنگ و تمدن ایرانی که حتی هندوهای متعصب امروز هم به آن تعلق خاطر دارند عامل مهم بعدی پیوند فرهنگ و تمدن ایران و هند است و درک ایرانیان از فرهنگ و تمدن هند و بالعکس گذشته نگر و تاریخی است که عمدتاً صرف خاطرات خوش گذشته و ارتباطات گسترده فرهنگی و تحول گرایانه دو تمدن بزرگ ایران و هند بوده این تصاویر ذهنی بعضاً رسانه‌ای و کلیشه‌ای است.
ربانی ابراز کرد: حقایق و شرایط و جایگاه هند در نظم جدید جهانی و سیاستگذاری‌های کلان فرهنگی این کشور و نگرش نسل جدید مردمان هند شرایط تازه و نوینی را پیش روی روابط فرهنگی دو کشور ایران و هند قرار داده است که برنامه ریزان سیاست‌های کلان فرهنگی کشورمان می‌بایست با توجه به آن پیشینه کهن و پرافتخار به شرایط فعلی و تحولی این بازیگر مهم بین‌المللی و منطقه‌ای توجه ویژه داشته باشند.
رایزن پیشین فرهنگی کشورمان در هند در ادامه، شرایط هند امروز را متفاوت‌تر از گذشته و متفاوت‌تر از امروز خواند و هند آینده را برای جمهوی اسلامی ایران مهم تر عنوان کرد و گفت: هند امروز هند دیگری است و تاریخ تمدن این کشور جز لاینفک فرهنگ و تمدن ما است اگر هند را از مناسبات فرهنگی و تمدنی خویش حذف کنیم بخش عمده‌ای از تمدن ایرانی و اسلامی خود را نادیده گرفته‌ایم هزاران هزار آثار تمدن ایرانی که میراث مکتوب ما است همینک در هند خودنمایی می‌کند و از این روست که با نگاهی گذرا به کشور هند می‌توان ریشه‌های تاریخی و تمدنی خود را در این سرزمین پیدا کنیم نکته دیگر که من را تشویق به تألیف این اثر نمود سیر پیچیده و سرعت تحولات فرهنگی و اجتماعی در جامعه هند است که این کشور را متمایزتر از گذشته و با نقشی اثرگذار در تحولات فرهنگی و بین‌المللی قرار داده است.
وی مطالعه تحولات جامعه امروز هند را برای جامعه نخبگانی و پژوهشگران ایرانی را یک امر ضروری و لازم دانست و گفت: همانگونه که در گذشته یک تعلق خاطر مشترک میان این دو تمدن وجود داشت است امروز و فردای هند نیز برای ما مهم است و بر اساس حوادث و وقایعی که در جهان کنونی در حال وقوع است نگاه واقع گرایانه به تحولات فرهنگی و بین‌المللی این بازیگر مهم بین‌المللی به ما در سیاستگذاری‌های فرهنگی کمک شایان توجهی می‌کند.
انتهای پیام/
. .

. .

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved