مدیران مراکز علوم اسلامی 16 کشور از مرکز کامپیوتری نور بازدید کردند
در دومین روز اجلاس بینالمللی مدیران مراکز آموزشی پژوهشی حوزه علوم و مطالعات اسلامی، 40 پژوهشگر و مدیر مراکز علوم اسلامی که از 16 کشور در شهر قم حضور یافتهاند، از مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) بازدید کردند و از نزدیک با امکانات این مجموعه آشنا شدند.

در جریان این بازدید، حجتالاسلام محمدحسین بهرامی رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی به معرفی دستاوردها و محصولات این مرکز پرداخت و اعلام آمادگی کرد که این محصولات به صورت کامل در اختیار پژوهشگران و دانشجویان علوم اسلامی در سراسر جهان قرار گیرد.
وی گفت: تشکیل بانک دیجیتال منابع علوم اسلامی یکی از دستاوردهای این مرکز است که با بهره گیری از هوش مصنوعی از حدود 15 سال پیش تولیداتش آغاز شده است. نسلی از محققان بین رشتهای متشکل از علوم انسانی و ارتباطات در این مرکز تربیت یافتهاند و کاربران مختلفی از کشورهای مختلف با این مرکز ارتباط دارند.
بهرامی ادامه داد: کتابخانه دیجیتال نور یکی از محصولات مرکز نور است که 120 هزار جلد از کتب علوم اسلامی در آن گردآوری شده است و تقریبا در تمام رشتههای علوم اسلامی قرآن و تفسیر حدیث و علوم حدیث، رجال، فقه، اصول، لغت، تاریخ، فلسفه، عرفان، کلام را شامل میشود.
وی با بیان اینکه تلاش کردهایم در این مرکز بر تراث اسلامی متمرکز باشیم، ابراز کرد: بر همین اساس، آثار مکتوب تا قرن دهم در مرکز نور دیجیتال شده است. این آثار هم به صورت تصویری و هم متنی که قابل جستوجو است در اختیار پژوهشگران قرار گرفته است.
بهرامی یادآور شد: در کتابخانه مجلات مرکز نور، بیش از یک و نیم میلیون مقاله از علوم اسلامی گردآوری شده است. این مجلات از کشورهای مختلف اسلامی گردآوری شده است. مطالب این منابع، قابل جست وجو تا صد سال گذشته قابل دستیابی است.
رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی با اشاره به اینکه سه زبانه کردن مقالات با کمک هوش مصنوعی در دستور کار است، بیان کرد: 45 میلیون صفحه کتاب و 2 میلیون صفحه مجله در این بانک اطلاعاتی دیجیتال گردآوری شده است. همچنین یک دانشنامه موضوعی در رشتههای مختلف علوم اسلامی نیز جمع آوری شده است. همچنین، حدود 400 دوره تفسیر اسلامی قابل دسترس پژوهشگران است و در واقع و بزرگترین بانک تفاسیر اسلامی است که آیه به آیه به تفاسیر متصل شده است.
وی همچنین ابراز کرد: تلاش کردهایم شبکهای بین آیات و روایات تفاسیر و کتابها و مجلات که به محقق کمک میکند تا سریع تر به خواسته خود دسترسی پیدا کند ارائه کردهایم. در کنار این پایگاهها، قریب به 300 نرم افزار ویندوزی که در زمینههای مختلف علوم اسلامی است طراحی و در دسترس محققان است.
بهرامی با اعلام آمادگی این مرکز برای ارائه محتوای تولیدی پژوهشگران کشورهای اسلامی، ابراز کرد: میتوانیم امکانی برای پژوهشگران و دانشجویان دانشگاهها و پژوهشگاههای مطالعات اسلامی در سراسر جهان فراهم کنیم تا بدون نیاز به تهیه اشتراک از محتواهای مرکز نور استفاده کنند. تقریبا مهمترین دانشگاههای غربی که میز شرق شناسی دارند در سه پایگاه مرکز نور مشترک هستند و محققان و دانشجویان شان از محتواهای آن استفاده میکنند. با این حال ما بیشتر علاقه داریم این خدمات را به پژوهشگران کشورهای اسلامی ارائه کنیم.
رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری نور همچنین، گفت: امروز در غرب، با بهره مندی از هوش مصنوعی بر روی علوم اسلامی کار میکنند و به زودی طیف جدیدی از شبهات مستشرقین مبتنی پردازشهای ماشینی آماده و ارائه خواهد شد. اگر آن روز به بانکهای اطلاعاتی و هوش مصنوعی مسلط نباشیم شکست جدیدی را از جریان استشراق و جریان ضد اسلام خواهیم خورد.
مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) پیرو بیانیات رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در سال ۱۳۶۸ تأسیس شده است.اشاعه فرهنگ غنی اسلام، تسهیل دستیابی به منابع و متون اصیل دینی و نیز سرعت بخشیدن به امر کاوش و پژوهش در حوزه علوم اسلامی با بهره گیری از فناوری اطلاعات و به کارگیری امکانات رایانهای برای ارائه معارف حقّه اهل بیت علیهم السلام به جهانیان در شکل و قالب جدید، از اهداف مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی شمرده شده است.
اجلاس بینالمللی مدیران مراکز آموزشی پژوهشی حوزه علوم و مطالعات اسلامی به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با حضور 80 تن از مسوولان و نمایندگان مراکز دانشگاهی و دپارتمانهای علوم و مطالعات اسلامی ایران و جهان، 6 و 7 بهمن ماه در دانشگاه قم در حال برگزاری است.
تصاویر بازدید مدیران مراکز علوم اسلامی 16 کشور از مرکز کامپیوتری نور قم
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی