logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1403/04/22 - 15:05
  • 190
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

گرامیداشت بیست و نهمین سالگرد نسل کشی سربرنیتسا

مراسم گرامیداشت بیست و نهمین سالگرد نسل کشی سربرنیتسا 21 تیرماه با حضور بازماندگان، عموم مردم و مقامات داخلی و خارجی در این شهر برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، حیدری، دستیار وزیر و مدیرکل مدیترانه و شرق اروپای وزارت امورخارجه، ابراهیمی ترکمان، سفیر و انصاری، رایزن فرهنگی کشورمان در بوسنی و هرزگوین و تعدادی دیگر از دیپلمات‌های کشورمان در این مراسم از طرف جمهوری اسلامی ایران حضور داشتند و به شهدای این نسل کشی ادای احترام کردند.

همچنین، 25 فعال رسانه‌ای و فرهنگی از ایران به صورت آزاد برای حضور در راهپیمایی مارش میرا به بوسنی و هرزگوین سفر کرده بودند.

در چارچوب این مراسم، بقایای اجساد 14 تن دیگر از قربانیان نسل کشی در قبرستان پوتوچاری سربرنیتسا به خاک سپرده شد.

نماز میت به امامت حسین افندی کاوازوویچ، رئیس العلماء جامعه اسلامی بوسنی و هرزگوین اقامه شد.

مقاماتی چون دنیس بچیروویچ و ژلیکو کومشیچ اعضای شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین، زوکان هلز وزیر دفاع بوسنی و هرزگوین، نرمین نیکشیچ نخست وزیر فدراسیون بوسنی و هرزگوین، باقر عزت بگوویچ رئیس حزب اقدام دمکراتیک، دیپلمات‌های خارجی، کریستین اشمیت نماینده عالی جامعه بین‌الملل در بوسنی و هرزگوین، رهبر کلیسای ارتدوکس مونته نگرو، مائده گورچویچ وزیر امور اروپای مونته نگرو و گریسیلا گاتی سانتانا رئیس مکانیسم دادگاه‌‌های بین‌المللی جنایی در این مراسم حضور داشتند.

منیرا سوباشیچ، رئیس انجمن «مادران سربرنیتسا و ژپا» گفت: مایلم از همه اعضای سازمان ملل، از همه سفرایی که به تصویب قطعنامه نسل کشی سربرنیتسا در مجمع عمومی سازمان ملل رای دادند تشکر کنم، بدانند که متعلق به بشریت هستند. برای کسانی که رای ندادند یا رای ممتنع دادند، زمان آن فرا می‌رسد که آنها هم رای دهند، اگر نه از خود خجالت بکشند.

سوباشیچ با بیان اینکه 22 نفر از اعضای خانواده‌اش از جمله پسر کوچک و شوهرش در جریان نسل کشی کشته شدند، تصریح کرد: برادران و خواهران ما فقط به دلیل مسلمان بودن کشته شدند. مادران مسلمان، مادران بوشنیاک و سربرنیتسا ننشستند گریه کنند، ما صدایمان را بلند کردیم و این آگاهی را افزایش دادیم که فرزندانمان کشته شدند که دیگر نباید این اتفاق برای کسی بیفتد. متاسفانه در حالی که در اینجا ایستاده‌ام بسیاری از مادران در اوکراین و فلسطین گریه و به فرزندان خونین خود نگاه می‌کنند.

کریستین اشمیت، نماینده عالی جامعه بین‌الملل در بوسنی و هرزگوین گفت: مجمع عمومی سازمان ملل 23 مه 2024 قطعنامه‌ای را تصویب کرد که به موجب آن 11 جولای به عنوان روز جهانی یادبود نسل کشی سربرنیتسا اعلام شد. این قطعنامه هرگونه انکار نسل کشی و تمام اقداماتی در تجلیل از جنایتکاران محکوم شده را محکوم کرده است. قطعنامه مذکور بیانگر روشن تعهد جامعه بین الملل به احترام به میراث کشته شدگان است.

به گفته وی، برای جامعه ضروری است که هرگونه تلاش جهت به حداقل رساندن شدت نسل کشی را رد کند.

مائده گورچویچ، وزیر امور اروپای مونته نگرو نیز از سخنرانان در مراسم گرامیداشت بیست و نهمین سالگرد نسل کشی سربرنیتسا بود.

وی گفت: با ایستادن در اینجا، غیرممکن است که غم و اندوه و درد بی پایان و همچنین مسئولیت تضمین اینکه نسل کشی هرگز تکرار نشود را احساس نکنیم. این وظیفه تصمیم گیرندگان در منطقه است که با همه اشکال نفرت و نابردباری مبارزه کنند.

دنیس بچیروویچ، رئیس شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین در مراسم مذکور اظهار داشت: ما گردهم آمده ایم تا اجساد 14 قربانی بی گناه دیگر نسل کشی بوشنیاک ها را با احترام به آرامگاه ابدی بدرقه کنیم. وظیفه انسانی ما این است که با خانواده‌های آنها و تمام قربانیان نسل کشی سربرنیتسا ابراز همدردی کنیم. احترام باید به مادران سربرنیتسا نیز ابراز شود که یادآوری می‌کنند که حتی در تاریک‌ترین لحظات هم عشق قوی تر از نفرت است.

وی با بیان اینکه در پی تصویب قطعنامه نسل کشی سربرنیتسا در مجمع عمومی سازمان ملل، برای اولین بار سالگرد نسل کشی سربرنیتسا در سازمان ملل گرامی داشته می‌شود، از همه دوستان تشکر و تأکید کرد که این یکی از مهمترین پیروزی‌های سیاسی و اخلاقی بوسنی و هرزگوین در قرن بیست و یکم محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: ما به صربستان و مردم آن احترام می گذاریم و علامت برابری بین رژیم و مردم این کشور قرار نمی‌دهیم و خواهان صلح و همکاری برابر هستیم، اما این امر توسط سیاست رژیم در بلگراد به خطر افتاده است.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در پیام ویدئویی که در این مراسم پخش شد، گفت: ما هرگز حکمت و حقیقت تلخ سخنان مرحوم علی عزت بگوویچ، دولتمردی بزرگ با اندیشه های بزرگ و فداکاری بزرگ را فراموش نمی‌کنیم که گفت: «هر کاری که می‌کنید، نسل کشی را فراموش نکنید، زیرا نسل کشی فراموش شده تکرار خواهد شد.» تصمیم سازمان ملل برای تصویب قطعنامه‌‌ای که به  گرامیداشت نسل‌ کشی سربرنیتسا جنبه بین‌المللی بخشیده است، باید نمونه‌ای باشد تا تاریکی مشابه نسل ‌کشی سربرنیتسا در هیچ کجای جهان تکرار نشود. مردم فلسطین امروز در نوار غزه و در سرزمین‌های اشغالی فلسطین در معرض جنایات مشابهی هستند که 29 سال پیش در سربرنیتسا رخ داد. نهادها و سازمان‌های بین‌المللی مانند 29 سال پیش فقط نظاره گر قتل 40000 انسان بی‌ گناه از جمله 16000 کودک هستند.

حسین افندی کاوازوویچ، رئیس العلماء جامعه اسلامی بوسنی و هرزگوین در مراسم تشییع جنازه 14 تن از قربانیان نسل کشی سربرنیتسا گفت: نسل کشی به سنگ سکندری وجود ما تبدیل شده است. سربرنیتسا محل تجمع ما شد. ما امروز هم اینجا هستیم، در دریایی از سنگ قبرهای سفیدی که ما را به یاد پاکی روح قربانیان بی گناه می اندازد. اما ما همچنین به خاطر زنده ها اینجا هستیم تا با خدا، پدرانمان و کشور عهد خود را تجدید کنیم که دیگر هرگز اجازه نخواهیم داد جنایتی بدون مجازات علیه مردممان انجام شود و کشورمان را به محل همزیستی تبدیل کنیم. به سنگ قبرهای سفید نگاه کنیم، آنها  به ما تذکر می دهند. بر طمع خود غلبه کنیم.

همچنین مقامات خارجی و داخلی به مناسبت بیست و نهمین سالگرد نسل کشی سربرنیتسا پیام‌هایی صادر کردند.

انتهای پیام/

. .

. .

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved