-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1403/01/18 - 07:39
  • 200
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه

سمینار و نمایشگاه میراث فرهنگی ایران در بلگراد

سمینار و نمایشگاه میراث فرهنگی ایران (خوشنویسی، تذهیب و خط نقاشی) به همراه کارگاه هنری به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در صربستان با همکاری موزه ملی بلگراد و مرکز بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ وارتباطات از روز سه شنبه 2 آوریل برابر 14 فروردین با حضور بیش از یکصدنفرعلاقمندان به فرهنگ و هنر ایران کار خود را آغاز کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ، در این سمینار خانم برشکویچ رئیس موزه ملی صربستان، رشید حسن پور سفیر جمهوری اسلامی ایران، پورپزشک رایزن فرهنگی، دکتر هادی قاسمی استاد خوشنویسی، دکتر بنت الهدی هاشمی هنرمند ایران مقیم صربستان و خانم ویولتا دیمیتریچ شاعر و عضو انجمن ادبی و از مجریان شناخته شده تلویزیونی صربستان سخنرانی کردند

بویانا بوریچ برشکوویچ رئیس موزه ملی صربستان در مراسم افتتاحیه نمایشگاه گفت:

موزه ملی صربستان افتخار را دارد که با اهمیت دادن به روابط بین‌المللی خود و همکاری موفق با مرکز فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران، به آشنایی بهتر کشورمان با تاریخ، فرهنگ و هنر ایران نقش موثر داشته باشد.

نمایشگاهی که آن را افتتاح می کنیم ترکیبی ارزشمند و منحصر به فرد از جنبه های  نوشتاری  هنر خوشنویسی را در خود گنجانده است.

رسالت موزه معاصر که برای شیوایی و رسایی کلام در میراث بشری تلاش می کند با برگزاری این کنفرانس تکمیل می شود، کنفرانسی که خود مهمترین نماینده میراث کلمات زنده است. در نمایشگاهی که پیش روی ماست، در درهم آمیختگی فرمها، ایده ها و مفاهیم سنتی و معاصر، می توان دید که چگونه میراث فرهنگی توسط خلاقیت ها و نوآوری های هنری احیا گردیده و پرورش می یابد.

فداکاری هنری و آگاهی از داشته های  شخصی و جمعی نمونه برجسته ای از کنش هنری معاصر است که بر گذشته ها تکیه دارد. بنا بر گفته یکی از مدیران گذشته موزه ملی و یکی از مشهورترین مورخین هنر، لازار تریفونوویچ، وقتی گذشته به عنوان معیار قرار می گیرد، این نمادی از دگرگونی دائمی و انقلاب هنری است.

موزه ملی صربستان به‌ عنوان قدیمی‌ترین مؤسسه موزه ای در صربستان، که خود وارث دست‌نوشته‌ های گرانبهایی است، ازجمله انجیل میروسلاولیوا که  قدیمی‌ترین نسخه خطی سیریلیک حفظ‌ شده در صربستان است و غنی از محتوای تزئین‌شده با تذهیب و منیاتورهای طلاکاری شده و حاوی زیبایی و ارزش بصری است، با برپایی نمایشگاه میراث فرهنگی ایران، فضایی را برای کنجکاوی بازدیدکنندگان باز می کند و آنها را به تأمل و تفکر عمیق در تنوع و غنای خط بعنوان بنیان مشترک همه تمدنها تشویق می کند.

حسن پور سفیر جمهوری اسلامی ایران در صربستان در سخنانی گفت:

جمهوری اسلامی ایران که گنجینه بزرگ فرهنگی و هنری محسوب می شود و از جذابیت های هنری کم نظیر برخوردار است توانسته است در صربستان در عرصه های مختلف هنری از جمله خطاطی و تذهیب حضور فزاینده و موثری را رقم بزند.

هنر و هنرمند ایرانی که ملهم از آموزه های تاریخی و دینی می باشد همواره در خدمت مردم و منادی صلح، انسان دوستی، نوع دوستی، آزادی، تفاهم و تعامل بوده است.

هنر متعالی از جنس زیبائی، هارمونی، خیال، خلاقیت، آفرینندگی و ایده آل هاست و می خواهد وضع موجود را به وضع مطلوب تبدیل نماید و انسان را از آنچه که در طبیعت وجود ندارد برخوردار سازد.

امروز هنرمند مسئول و متعهد کسی است که از هنر علیه جنگ و جنایت در غزه بهره گیرد و وحشی‌گری اسرائیل را از یک سوی و مظلومیت مردم فلسطین به ویژه غزه را از سوی دیگر به نمایش بگذارد و افکار عمومی ملت ها را آگاه سازد.

رژیم صهیونسیتی اسرائیل در غزه بی هنری و ضد هنری را به اوج رسانده و بدیهی ترین اصول و موازین پذیرفته شده جهانی را به شدیدترین وجه نقض کرده است. حمله تروریستی این رژیم به ساختمان کنسولگری سفارت جمهوری اسلامی ایران که نقض فاحش حاکمیت ملی سوریه، منشور سازمان ملل متحد و کنوانسیون دیپلماتیک وین محسوب می شود سند مسلم دیگری از این مهم است.

سپس پورپزشک رایزن فرهنگی کشورمان در سخنانش اظهار داشت:

میراث فرهنگی مجموعه ای متنوع و گسترده از یادگارهای گذشتگان است .از آثار معماری؛ مراکز تاریخی؛ موزه ها؛ آرشیوها؛ کتابخانه ها؛ محوطه های باستانی؛ غارهای اولیه؛ مناظر فرهنگی؛ پارک ها و باغ های تاریخی؛ و صنایع دستی، آداب و رسوم، سنت­ها، آیین­ها و آثار نثر و نظم...و ایران از این نظر کهن ترین، غنی ترین و با شکوهترین میراث های فرهنگی و تمدنی را به جهان عرضه می کند.

وی افزود: فرهنگ و تمدن ایرانی از چنان قدرت خیره کننده ای برخوردار بوده و هست که مهاجمانی همچون یونانیان و مغولها که آن را محل تاخت وتاز خود قرار دادند تحت تأثیر فرهنگ ایرانی قرار گرفتند و خود ایرانیزه شدند.

پورپزشک هدف از برگزاری نمایشگاه میراث فرهنگی ایران را  آشنایی هر چه بیشتر علاقمندان صرب با گوشه هایی از  فرهنگ وهنر ایرانی، تفاهم و دوستی و ارتباط دو کشور دارای فرهنگ و هنر غنی عنوان کرد.

پس از آن دکتر سیده بنت الهدی هاشمی (خلیل اویچ) دکترای ادبیات از دانشگاه بلگراد و هنرمند تذهیب کار و خوشنویس در سخنان خود گفت:

 هنر ایرانی اسلامی زیبایی های جهان های متافیزیکی را به تصویر می کشد. همه محققین بر این باورند که شاهکارهای هنرمندان ایرانی اندیشه ها و آموزه های بلندی را در خود نهفته دارد. برای اینکه بخواهیم جوهره هنر ایرانی را هر چه واضح تر تعریف کنیم، باید آن را تحلیل کنیم. اساس این هنر بر پایه وجود جهانهای فوق مادی بنا شده است.

همانگونه که در قرآن به وجود عوالم فرامادی و نحوه قرار گیری آنها اشاره شده است: «و هیچ چیز نیست مگر آنکه گنجینه ‏هاى آن نزد ماست و ما آن را جز به اندازه‏ اى معین فرو نمى‏ فرستیم.» (حجر، ۲۱)

وی افزود بسیاری از متفکران بر این باورند که بهترین جلوه های هنر ایرانی در سه حوزه شعر، خوشنویسی و معماری پدید آمده است.

دکتر هادی قاسمی استاد ممتاز خوشنویسی کشور سخنران بعدی سمینار اظهار داشت: هنر خوشنویسی از دیرباز یکی از موثرترین ابزارهای ارتباط در جهان بوده است. خوشنویسی به معنی زیبانویسی یا نوشتن همراه با خلق زیباییست. چون همواره هم در دین مبین اسلام بر زیبایی تاکید شده است. به مصداق الله الجمیل و یحب جمال خداوند زیباست و زیبایی را دوست دارد. و هم در تاریخ کهن مرز بوم ما بر سنگ نوشته‌ها حک شده است به یاری خدا هر آنچه  به رگدیده زیباست کرده‌ایم. یعنی ملاک و خلق هر اثر هنری را در هنر ایران اسلامی زیبایی و زیبایی مطلق می‌پنداشتند. خوشنویسی در فرهنگ‌های مختلف هم جایگاه بسزایی دارد ولی در جایگاه خوشنویسی ایرانی الهام گرفته از یک تعادل معنوی میان تمام اجزا و عناصر تشکیل دهنده حروف هست تا به گونه‌ای که یک هویت مستقلی پیدا کند که بتواند بر مخاطبین خودش تاثیر خاص بگذارد.

وی افزود: در هنرهای تجسمی همواره دو دیدگاه در هنر مطرح دیدگاهی که مبتنی بر فرم هست که دیدگاه فرمالیستاست و دیدگاهی که مبتنی بر محتوا هستش ولی خوشنویسی ایرانی که دارای یک هندسه بسیار متعالی است. دیدگاهی مبتنی بر فرم و محتوا با هم که هنرمند سعی بر آن داره که از این قاعده هدفمند تخطی نکنه چون تخطی از اون منجر به برهم زدن ارتباط دوسویه میان هنرمند و مخاطب خواهد شد. هنر به معنی آشتی دادن انسان با فطرت پاک نهفته درون فطرت پاک و کمالجویی است و هنر ایرانی همواره بر فطرت ناب انسانی که هم در دین مبین اسلام و هم در تاریخ سفارش شده است تکیه دارد.

سرزمین ایران با تکیه بر ستارگان پرفروغی چون مولانا سعدی فردوسی حافظ و بیش از ۸ هزار سال تاریخ پرافتخار هنر ایران که همواره هنری روافزا متفکر خلاق انسان دوست و خداباور بوده است.

هنر ایران همواره میل به آینده بهتر و آرزوی خیرخواهانه برای دنیا داشته است معتقدم با دیپلماسی فرهنگی و هنری می‌توان بسیاری از ناملایمات و کج‌اندیشی‌ها در دنیای معاصر را منعطف کرد. با هنر متعالی می‌توان وحدت و همدلی رو گسترش داد و از خود بزرگ بینی و خودشیفتگی در جهان معاصر جلوگیری کرد هنر خوشنویسی به دلیل بهره‌گیری از وحی آسمانی این توانایی بالقوه را دارد.

در ادامه خانم ویولتا دیمیتریچ نویسنده، روزنامه نگار و عضو انجمن ادبی صربستان در سخنانی گفت:

فرهنگ یک حلقه کلیدی و پلی در میان ملت ها است. شباهت های زیادی بین میراث فرهنگی سنتی و عرفی دو کشور صربستان و ایران وجود دارد که به برخی از آنها از طریق یک مصاحبه در تلویزون کوپرنیکوس که با مدیر مرکز فرهنگی داشتم پی بردم و به ارزشهای فرهنگی مشترکی بین دو ملت آگاهی یافتم. بخشی از این میراث فرهنگی که نقش مهمی دارد، خوشنویسی است که از طریق آن می توانیم بهتر یکدیگر را درک کنیم. به همین منظور من کتاب شعر خود با عنوان "سایه های عشق" را با خوشنویسی خط سیریلیک صربی قرون وسطی به تحریر درآوردم تا خوانندگان بتوانند با آن ارتباطی صمیمی تر داشته باشند و راحت تر آن را درک کنند. لازم به توضیح است که آثار خوشنویسی نیاز به نگارش صبورانه و توجه در حین مطالعه دارند و این از همان چیزهایی است که جهان امروز به آن نیاز دارد تا از طریق هنر ما عشق، تفاهم و مدارا را در میان خود و در جوامع بشری حفظ کنیم.

شایان یادآوری است این نمایشگاه تا 19 فروردین در محل موزه ملی بلگراد دائر است و هر روز کارگاه هنری توسط استادان خوشنویسی و تذهیب نیز برگزار می شود.

. .

. .

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved