-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1402/11/01 - 09:09
  • 460
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

تأسیس دبیرخانه گفت‌وگوهای فرهنگی و علمی ایران و پاکستان

در پی تأسیس دبیرخانه گفت‌وگوهای فرهنگی و علمی ایران و پاکستان، اولین دور از نشست آن تحت عنوان «بررسی فرصت‌ها و ظرفیت‌های همکاری‌های علمی و فرهنگی» در دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، اولین دور از نشست گفت‌وگوهای علمی ـ فرهنگی ایران و پاکستان تحت عنوان «بررسی فرصت‌ها و ظرفیت‌های همکاری‌های علمی و فرهنگی» با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب، مؤسس دانشگاه ادیان و مذاهب، مختار احمد، رئیس کمیسیون آموزش عالی پاکستان، پنج تن از رؤسای دانشگاه‌های برتر پاکستان از جمله علامه اقبال، قائد اعظم پنجاب آموزشی لاهور، دولتی لاهور، رئیس دانشکده مطالعات شرقی دانشگاه پنجاب و جمعی از رؤسا و مسئولین مراکز دانشگاهی و فرهنگی ایران در سالن همایش‌های دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین نواب در سخنانی، اظهار داشت: روابط دو کشور ایران و پاکستان با توجه به ظرفیت‌های موجود هنوز نتوانسته‌ است در سطح علمی و فرهنگی به‌صورت ویژه‌ای توسعه یابد. به همین جهت، روابط موجود باید به صد برابر ارتقا یابد چراکه آنقدر رشته محبت و ریشه همکاری در بین ما و ملت پاکستان محکم و مستحکم است که طوفان حوادث تاثیری در روابط خوب ما نخواهد داشت.

اتاق فکر مشترک تشکیل شود 

مختار احمد، رئیس کمیسیون آموزش عالی پاکستان گفت: علاوه بر اشتراکات دینی که میان ما پابرجاست، یکی از نکات مورد توجه دیگر برای ما، موضوع "همسایگی" است، همانطور که در دین بر این مساله تاکید شده و حقوق خاصی برای همسایگی است.

وی افزود: در چند روز اخیر اتفاقاتی در مناطق مرزی ما رخ داد، من اعتقاد دارم این هم توطئه دشمنان مشترک ماست که با امید بخدا از این موقعیت به سلامت عبور خواهیم کرد. هر وقت که تصمیم گرفته می‌شود تا کار بزرگی انجام شود، این گونه اتفاقات ناخوشایند ترتیب می‌یابد که جلوی این کارها گرفته شود، اما ما از آن عبور خواهیم کرد و هدف بزرگ ما تحت تاثیر قرار نخواهد گرفت.

مختار احمد اذعان کرد که ما وظیفه داریم با همکاری هم با استفاده از توان اساتید و دانشمندان مسائل و مشکلات پیش‌روی ملت‌های خودمان را در عرصه آموزش و تکنولوژی حل کنیم و بتوانیم زندگی بهتری را برای مردم خود رقم بزنیم.

وی با استقبال از پیشنهاد تأسیس دبیرخانه گفت‌وگوهای علمی ـ فرهنگی ایران و پاکستان و تبدیل دبیرخانه به اتاق فکر مشترک دو کشور خواستار ایفای نقش فعال سفارتخانه‌ها و نمایندگی‌های فرهنگی دو کشور در شکل گیری و فعال سازی این اتاق فکر مشترک شد.

در ادامه این نشست، ناصر محمود (رئیس دانشگاه علامه اقبال)، نیاز احمد اختر (رئیس دانشگاه قائد اعظم)، خالد محمود (رئیس دانشگاه پنجاب)، محمد عالم سعید (رئیس دانشگاه آموزش لاهور)، احمد عدنان (رئیس دانشگاه دولتی لاهور)، محمد سلیم مظهر (رئیس دانشکده مطالعات شرقی دانشگاه پنجاب) و محمد رفیق طاهر (مشاور ارشد دانشگاه علامه اقبال) و برخی از رؤسا و مسئولین  دانشگاه‌های ایران به معرفی ظرفیت‌های مراکز علمی تحت پوشش خود جهت همکاری پرداختند.

گفت‌وگوهای فرهنگی؛ مبنایی برای علمی سازی و توسعه مناسبات سیاسی، اقتصادی و امنیتی ایران و پاکستان 

حجت‌الاسلام والمسلمین جهانگیری، رئیس دفتر نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در قم با اشاره به تحولات و دستاوردهای نوین در حوزه مطالعات فرهنگی و اسلامی، هم‌اندیشی و همفکری مجامع علمی ایران و پاکستان به عنوان دو کشور بزرگ اسلامی در این حوزه را خواستار شد.

محمدعلی ربانی، دستیار رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در گفت‌وگوهای فرهنگی نیز طی سخنانی، واسطه گری نخبگان علمی ـ دانشگاهی ایران و پاکستان در بهره گیری از ظرفیت تاثیرگذار و اعتمادساز گفت‌وگوهای فرهنگی و علمی میان دو کشور بزرگ اسلامی و همسایه را گامی مهم در روابط فرهنگی فیمابین خواند.

وی خاطرنشان کرد: دانشگاه‌ها و نخبگان علمی دو کشور باید گفت‌وگوهای فرهنگی را مبنایی برای علمی سازی و توسعه مناسبات سیاسی، اقتصادی و امنیتی دو کشور تبدیل کنند.

ربانی ضمن استقبال از تأسیس دبیرخانه گفت‌وگوهای فرهنگی و علمی ایران و پاکستان پیشنهادتی به شرح ذیل ارائه داد که مورد استقبال رئیس کمیسون آموزش عالی پاکستان و دیگر اعضا قرار گرفت:

تبدیل کردن دبیرخانه گفت‌وگوهای فرهنگی و علمی ایران و پاکستان به اتاق فکر مشترک نخبگی جهت هم فهمی، هم فکری و ارائه راه حل‌های عالمانه در خصوص مسائل مشترک و اولویت‌های دو کشور.

توسعه شبکه دبیرخانه و تسهیل ارتباطات مستمر میان اعضاء شبکه دبیرخانه از طریق راه اندازی دبیرخانه‌های فرعی، دوجانبه و موضوعی با عضویت نهادهای تخصصی و علمی فرهنگی دو کشور و راه‌اندازی سایت و انتشار فصلنامه مشترک جهت تسهیل تعامل و ارتباط و گفت‌وگوهای مستمر میان نخبگان و گروه‌های اجتماعی دو کشور.

تأکید بر موضوعات و دغدغه‌های فرهنگی در همکاری‌های علمی و توسعه دامنه موضوعی گفت‌وگوها به اولویت‌ها با تاکید بر حوزه‌ها و دغدغه‌های فرهنگی اجتماعی مشترک همانند زبان فارسی، میراث فرهنگی تمدنی و دینی مشترک، عرفان، خانواده و جوانان.

فراهم سازی فرصت‌های گفت‌وگوهای فرهنگی میان اقشار اجتماعی دو کشور به ویژه زنان و جوانان. 

در پایان این نشست، ضمن اعلام راه اندازی دبیرخانه گفت‌وگوهای فرهنگی و علمی ایران و پاکستان مقرر شد دور بعدی این گفت‌وگوها در اسلام آباد و دانشگاه سبزوار نیز میزبانی سومین دور از گفت‌وگوها را بر عهده گیرد.

همچنین، با همکاری مشترک دانشگاه‌های عضو فصلنامه مشترکی به زبان انگلیسی یا اردو و فارسی منتشر شود.

توافق جهت همکاری در برپایی جشنواره کبدی دانشجویی با میزبانی دانشگاه سبزوار، اعزام متقابل اساتید و دانشجویان و همچنین برپایی نمایشگاه‌ها و جشنواره‌های فرهنگی و هنری مشترک از جمله دیگر توافقات  این نشست بود.

شایان ذکر است، دبیرخانه گفت‌وگوهای فرهنگی ایران و پاکستان با همکاری دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و با همکاری دبیرخانه مرکزی گفت‌وگوهای فرهنگی سازمان تأسیس و مجموعه‌ای از برنامه‌ها را با همکاری اعضای این دبیرخانه و سفارتخانه‌ها و نمایندگی‌های فرهنگی دو کشور دنبال خواهد کرد.

انتهای پیام/

. .

. .

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved