logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1403/04/10 - 20:20
  • 229
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه
حجت‌الاسلام والمسلمین ایمانی‌پور:

به آینده تعاملات فرهنگی و سیاسی امیدواریم

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اذعان کرد: وقتی از ترویج گفتمان انقلاب و معرفی نظام جمهوری اسلامی ایران، صحبت می‌کنیم، بخش اصلی آن، معرفی هنرانقلاب است اما ضرورت دارد در زمینه اعزام گروه‌های فرهنگی و هنری به خارج از کشور و یا هنرمندان، ترازهایی رعایت شود البته اولویت‌های ویژه‌ای برای هنرمندان حوزه انقلاب قائل هستیم.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدمهدی ایمانی‌پور، امروز یکشنبه و در حاشیه آیین گرامیداشت دیپلماسی فرهنگی و تعامل با جهان در جمع خبرنگاران بیان کرد: سال گذشته به همت شورای فرهنگ عمومی وهمچنین شورای عالی انقلاب فرهنگی، دهم تیرماه را که سالروز تاسیس سازمان فرهنگ وارتباطات اسلامی است، به عنوان روز دیپلماسی فرهنگی و تعامل با جهان معرفی شد و این روز را قدر می‌‎دانیم و تلاش داریم، برای نکوداشت این روز، از تمامی ظرفیت‌ها بهره‌مند شویم.

وی در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران، درباره نقش و اثرگذاری همکاری‌های فرهنگی ایران و جهان اسلام در تقویت و توسعه مناسبات و دیپلماسی عمومی و روابط فرهنگی در جهت تحکیم روابط فرهنگی اظهار داشت: در این زمینه تلاش‌های خوبی در جهت تعامل با کشورهای جهان اسلام و به ویژه کشورهای عربی انجام گرفته است. اما نباید از حق گذشت،آنچه که در جریان طوفان الاقصی شکل گرفت و بعد از آن وعده صادق، شرایطی را در جهان اسلام و کشورهای عربی فراهم آورد تا بسیاری از خصومت‌ها و بعضا عدم برداشت‌های صحیح را کناربگذاریم و تعاملات سازنده‌ای داشته باشیم. آن گونه که امروز تقریبا با تمامی کشورهایی که به نوعی قهر کرده بودند، در روابط فرهنگی و سیاسی هستیم و روی خوش نشان دادند و این تعامل شکل گرفته است و به آینده این تعاملات امیدوار هستیم.

رسالت اصلی رایزنان فرهنگی ایران، شکستن تابوی هراس از ایران است

ایمانی‌پور می‌گوید: حضور و همکاری کشورهای اسلامی در شکل دهی امت واحده به عنوان زیرساخت تمدن نوین اسلامی ضرورت دارد.بر این اساس این امیدواری وجود دارد، همکاری و انتقال تجارب تمدنی بتواند زمینه ساز شکل گیری و افق گشایی برای تمدن نوین اسلامی باشد.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی درپاسخ به سوال دیگری در خصوص فعالیت و همکاری رایزنان فرهنگی به عنوان نماینده جمهوری اسلامی درراستای اهداف مدنظر سازمان بیان کرد: فعالیت های فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در خارج از کشور ابعاد مختلفی دارد، چرا که فرهنگ در کشور ما توسعه و دامنه گسترده ای دارد، شامل فعالیت های فرهنگی و هنری و دینی است و در این راستا، طی این سال‌ها رایزنان فرهنگی تلاش های خوبی در معرفی گفتمان انقلاب اسلامی و اسلام و تشیع داشته اند و سعیشان براین است شناخت مناسبی از واقعیت های جمهوری اسلامی ایران ارائه کنند. 

تعامل سازنده و رو به رشد در دولت سیزدهم

اوافزود: پیش تر در مجلس شورای اسلامی اشاره کرده بودم، به موازات جریان تحریم، جریان تحریف حقایق جمهوری اسلامی ایران در جهان شکل گرفته است. براین اساس به عقیده من وظیفه و رسالت اصلی رایزنان فرهنگی شکستن تابوی هراس ازایران است و تا حدود زیادی دراین زمینه موفق عمل کرده‌اند. به عنوان مثال درمراسم شهادت رئیس جمهور، هیات‌های بسیاری از کشورهای مختلف برای ابراز همدردی ملت ایران به کشورمان آمدند و این همراهی و همدلی نشان دهنده این است که تعامل با جهان شکل گرفته و دست کم در دولت سیزدهم، تعامل سازنده و رو به رشدی بوده است. 

ایمانی‌پور درباره اقدامات دولت سیزدهم در توجه به حوزه‌های آسیا، اروپا و آمریکا لاتین و اوراسیا گفت: اصطلاحی است که می‌گویند شرکاء اصلی هرکشور،همسایگان او هستند و ازنگاه من مصداق درستی است. اگردرحوزه همسایگی تعامل سازنده‌ای وجود داشته باشد در ایجاد امنیت آن کشور موثر است. لازم به ذکر است یک دیپلماسی هوشمند، همکاری با همسایگان را در اولویت خود قرارمی‌دهد. کمااینکه این اتفاق در دولت سیزدهم شکل گرفت.

او در ادامه اظهار داشت: سال گذشته 6 نفر از وزاری فرهنگ کشورهای همسایه به ایران آمدند و متقابلا سفرهایی به کشورهای همسایه انجام گرفت و توفیقات خوبی حاصل شد واکنون درشرایط خوبی با کشورهای همسایه قرارداریم. به عنوان مثال برای آمریکای لاتین که تشنه شنیدن حقایق جمهوری اسلامی ایران است تدبیرهایی صورت گرفت و بعد از سالها رایزن فرهنگی ایران در دوکشور آمریکای لاتین مستقر شدند. کشورهای افریقایی هم هدف بعدی ما است و در تلاش هستیم حضور فرهنگی جمهوری اسلامی ایران توسعه پیدا کند. این حضور، یک حضور ساختگی نیست و براساس مطالباتی است که از سوی آن کشورها بوجود آمده و دائما ازما چنین درخواستی را دارند که انشاالله این اتفاق خواهد افتاد. 

استخدام 100 نفر در آزمون سازمان 

ایمانی پور در پاسخ به سوال دیگر خبرنگاردرباره جذب نیرو دراین سازمان بصورت رسمی و یا استخدام ازبین فارغ التحصیلان بیان داشت: در دوره دهم فضایی ایجاد شد تا براین مبنا هر فرد علاقمندی بتواند حتی بصورت شخصی، به عنوان رایزن فرهنگی اعزام شود و خود را معرفی کند. البته صلاحیت هر فردی در کمیته منظور سازمان مورد بررسی قرار می گیرد. براین اساس، آن درهای بسته ای که گفته می شد، وجود ندارد و با نگاه به چینش رایزن‌های جدید متوجه خواهید شد از حوزه‌های مختلف و با سلایق مختلف رایزن اعزام شده است. جالب است بدانید در این دوره، رایزن از اهل سنت هم انتخاب شده و یا بانو رایزن و همچنین وابسته فرهنگی خانم در یکی از کشورهای همسایه داشته ایم. در واقع تقریبا از اقشار مختلف به عنوان رایزن انتخاب کرده ایم .باید بگویم در سال‌های گذشته محدودیت‌هایی برای ورودی سازمان وجود داشت که این نگاه نه از جانب خود سازمان بلکه به سبب محدودیت‌های اداری و استخدامی بود اما درآزمون پیش روی استخدامی، 70 نفر جذب سازمان فرهنگ و ارتباطات خواهند شد و با توافقی که با اداره استخدام صورت گرفته است بعد ازاین آزمون، 100 نفر دیگر هم ورودی خواهیم داشت و انتظار داریم نیروهای جوان و شایسته کشورمان که علاقه‌مند به فعالیت در حوزه بین‌الملل هستند در این آزمون شرکت کنند و این افتخار همکاری در آینده نزدیک شکل بگیرد.

اولویت‌های ویژه‌ای برای هنرمندان حوزه انقلاب قائل هستیم 

رئیس سازمان فرهنگ وارتباطات اسلامی درباره تعامل سازمان برای حضورهنرمندان عرصه انقلاب اظهار کرد: وقتی از ترویج گفتمان انقلاب و معرفی نظام جمهوری اسلامی ایران سخن می گوییم، بخش اصلی آن معرفی هنرانقلاب است اما ضرورت دارد ترازی را در اعزام گروه های فرهنگی و هنری به خارج از کشور و یا هنرمندان رعایت شود وبراین اساس اولویت‌های ویژه ای برای هنرمندان حوزه انقلاب قائل هستیم ولی در عین حال دوستان هم باید تلاش کنند در این حوزه سطح خودشان را ارتقا دهند تا نمایندگان شایسته‌‌ای برای جمهوری اسلامی ایران در بخش هنر باشند. 

یکی از موثرترین روش های همکاری و تعامل فرهنگی ومعرفی کشور مسیر هنر است 

ایمانی پوردرادامه به تولیدات هنری بویژه دربخش سینما دردولت سیزدهم اشاره کرد ودراین باره گفت: دراین دوره تدابیر جدی در خصوص تولیدات مشترک شکل گرفته است.البته متاسفانه بضاعت بخش های فرهنگی بویژه در بخش تولیدات مشترک درکشور کافی نیست.به عنوان مثال برای تولید یک فیلم سینمایی مشترک دست کم باید یک میلیون یورو هزینه شود و شاید نهادهای فرهنگی به این میزان توانایی نداشته باشند. بنابراین دراین راستا حمایت دوستان رسانه ای هم بی تاثیر نخواهد بود تا در این زمینه فهم درستی از ضرورت چیستی و چرایی دیپلماسی فرهنگی در کشور صورت بگیرد تا به دنبال آن شاهد حمایت های جدی تری از حوزه فرهنگ و هنر باشیم و این همکاری ها توسعه پیدا کند و تولید فیلم ها بیشتر شود. در حال حاضرمشکل سینماگران ما تامین هزینه های تولید فیلم است. براین اساس به عنوان فردی که سالها دراین حوزه فعالیت داشته، اذعان می کنم، یکی از موثرترین روش های همکاری و تعامل فرهنگی ومعرفی کشور مسیر هنر است خصوصا هنرسینما.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی درادامه صحبت هایش درباره مهمترین اتفاقاتی که درخصوص صادرات فرهنگی شکل گرفته بیان داشت: اولین اقدام در حوزه صادرات فرهنگی اتصال ظرفیت های داخل و خارج است. یکی ازمسائل اصلی این است که بسیاری ازمتقاضیان فرهنگ و هنر ایرانی، ظرفیت های داخل کشور را نمی شناسند و با راه های دسترسی با آن آشنایی ندارند.بنابراین برای شکل گیری این همکاری تلاش کردیم تعداد بسیاری از هنرمندان و موسسات فرهنگی و هنری را با همتایانشان در خارج از کشور آشنا کنیم . البته دراین زمینه پلتفرمی هم طراحی شده تا این ظرفیت ها بیشتر معرفی شود.

ایجاد بازارچه‌های مرزی در استان‌ها 

ایمانی پور یکی از مشکلات ناشی از تحریم را انتقال وجه برای موضوع صادرات فرهنگی عنوان کرد و در ادامه گفت:این موضوع سنگی است که پیش پای اصحاب فرهنگ و هنر بخصوصا کسانی که می خواهند بصورت شخصی دراین حوزه فعالیت کنند افتاده است اما تلاش هایی انجام گرفته و قول هایی برای حل این مسئله داده شده است. به عنوان مثال درتلاش هستیم در استان های مرزی بازارچه های مرزی ایجاد کنیم تا بستری برای توسعه صادرات فرهنگی باشد.همچنین همکاری با هشت استان مرزی پیش بینی شده است که هفته گذشته با استان کردستان آغاز شد. باید بگویم تا رسیدن به شرایط مطلوب فاصله بسیار است اما گام های اولیه دراین مسیر برداشته شده است.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در پایان در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار در خصوص فعالیت سازمان در معرفی بیشتر جبهه مقاومت به ویژه بعد از طوفان الاقصی در رسانه‌های جهانی بیان کرد: یکی از وظایف و ماموریت‌های اصلی سازمان فرهنگ و ارتباطات، معرفی گفتمان انقلاب اسلامی است و امروز برجسته ترین بخش این گفتمان، گفتمان مقاومت است و نه فقط کشورهای حوزه مقاومت، بلکه بسیاری از کشورهای دیگر هم به آن اقبال نشان داده اند.معرفی شایسته‌ای در شناساندن مقاومت. 

وی اضافه کرد: چرا که از منظر یک فرد خارجی، تفاوتی بین ترور و مقاومت نیست. اما تلاش جبهه مقاومت این است که بفهمانیم تفاوت بین تروریست و مقاومت چیست؟ یا تفاوت بین حزب الله و داعش؟ بنابراین در این راستا نشست‌های مختلف و گفت و گوهای بسیاری در کشورهای اسلامی و غیر اسلامی برگزار شده است. امروزه از زبان فرهیختگان خارجی می شنویم انسانیت مدیون جمهوری اسلامی ایران است این جمله نشان دهنده این است که خوشبختانه گفتمان مقاومت و گفتمان جمهوری اسلامی ایران منتشر شده است و بخش جدی از این کار مرهون تلاش‌های ناپیدا همکاران ما در خارج از کشور است. 

 

. .

. .

تصاویر

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved