-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1402/01/06 - 08:18
  • 269
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

برگزاری همایش بزرگداشت حکیم نظامی در پاکستان

در آستانه هفته بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی همایش بزرگداشت این شاعر نامدار ایرانی، با همکاری خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور و دانشکده دولتی محمدی شریف در شهر تاریخی چنیوت ایالت پنجاب برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در این همایش جعفر روناس؛ مسئول خانه فرهنگ ایران در لاهور به عنوان میهمان ویژه و پروفسور فیصل حیات؛ رئیس دانشکده محمدی شریف، منور عباس بخاری؛ معاون اداره نظارت بر دانشکده های شهر چنیوت، سمیع الله؛ رئیس گروه فارسی دانشگاه جی سی شهر فیصل آباد،‌ شعیب احمد؛ استاد زبان و ادبیات فارسی دانشکده خاورشناسی دانشگاه پنجاب، نسیم الرحمان استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پنجاب، احمدیار استاد زبان و ادبیات فارسی دانشکده دولتی محمدی شریف چنیوت حضور داشتند و قبل از آغاز همایش بخش زبان فارسی دانشکده را افتتاح کردند. 

احمدیار توضیحاتی درباره حکیم جمال الدین ابومحمد الیاس بن یوسف بن زکی بن مؤید نظامی گنجوی ارائه داد و گفت: حکیم نظامی در علوم نجوم، کیمیا، موسیقی و فلسفه نیز تبحر کامل داشت و تأثیر دانش او در اشعارش کاملا واضح است. به همین دلیل اشعار او  او نه تنها در ایران و شبه قاره بلکه در جهان از محبوبیت فراوانی برخوردار است.

روناس، وابسته فرهنگی کشورمان در لاهور با توجه به تقارن روز جهانی زن به هفته گرامیداشت نظامی گنجوی این مناسبت‌ها را به تمامی بانوان پاکستان از جمله بانوان حاضر در دانشکده تبریک گفت و از مقام زن در اشعار نظامی توضیح داد: از بین نگرش‌های مختلف به زن در ادبیات فارسی نگرش آرمانی بیشتر نگرش ظهور و بروز یافته است. زن در این نگرش معشوق، مادر، مربی، سیاستمدار و حکیم است و برخی صفات مردانه را هم داراست.

وی افزود: در آثار نظامی، نگرش آرمانی به زن بر دیگر نگرش‌ها غلبه آشکار دارد و زن در کانون توجه قرار می‌گیرد. در منظومه خسرو شیرین، قهرمان واقعی داستان و نقطه مرکزی آن، شیرین است نه خسرو.

روناس عنوان کرد: زن در داستان‌های نظامی قدرت رهبری و اداره کشور و خردمندی را دارد و مانند مردان در حکمرانی و سیاست، دانش، دلاوری و جنگ، عفت و پاکدامنی، خردمندی و دادگستری عرض وجود می‌کند و در بسیاری از موارد، به ویژه در عشق و استقامت، حتی بر مردان ترجیح دارد.
وی در عین حال، عشق و دلدادگی، عفاف، وفاداری، حکمرانی و سیاست را از دیگر ویژگی‌های ‌قهرمانان زن در داستان‌های نظامی گنجوی نام برد.

مسئول خانه فرهنگ کشورمان از دانشجویان دانشکده محمدی شریف برای بازدید از خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور دعوت به عمل آورد.

روناس برای تأسیس اتاق ایران شناسی در دانشکده اعلام آمادگی کرد و گفت: تأسیس اتاق ایران شناسی در دانشکده باعث آشنایی بیشتر دانشجویان از ادبیات غنی فارسی و در نهایت توسعه روابط علمی دو کشور خواهد شد.

آصف رضا؛ از اساتید دانشکده محمدی شریف گفت: نظامی که در قرن ششم در ایران آن زمان و آذربایجان فعلی در شهر گنجه متولد شد با اشعار خود نه تنها حقایق زندگی مادی بلکه حقایق عالم معنوی را هم برای مخاطبان خود آشکار ساخت.

وی ضمن ارائه توضیحاتی درباره خمسه نظامی، تفکر عارفانه در اشعار نظامی را یکی از ویژگی های اصلی ایشان عنوان کرد و گفت: وی در اشعارش وجود خدا را تنها وجود حقیقی و پیامبر اسلام (ص) را نمونه کامل برای درک طبیعت انسان معرفی کرده و دلیل اشرف مخلوقات بودن انسان را عمل بر هدایت الهی با صرفنظر از امیال نفسانی می داند.

سمیع الله؛ رئیس گروه فارسی در دانشگاه جی سی فیصل آباد از نظامی به عنوان پیشوای داستان سرایی در ادب فارسی نام برد و گفت: از تاثیرات این شاعر بزرگ ایران کافی است بدانیم که تا به امروز مثنوی سرایان به گونه ای از ایشان تقلید می کنند.

وی با قرائت اشعاری از نظامی، یکی از راه های خداشناسی را خویشتن شناسی دانست و گفت: از نظر نظامی برای رسیدن به بالاترین درجه بشریت باید نخست خود را بشناسیم.

شوکت حیات از اساتید فارسی دانشگاه پنجاب نظامی را یکی از بزرگان ادب فارسی خواند که در شهر گنجه متولد شد و به همین دلیل با نام گنجوی شهرت یافت.

وی افزود: بسیاری از شاعران شبه قاره از جمله امیر خسرو به تقلید از نظامی گنجوی مثنوی سروده اند ولی تاکنون هیچ اثری به اندازه خمسه نظامی از در سطح جهانی مورد پذیرایی قرار نگرفته است.

منور عباس بخاری؛ معاون مدیر دانشکده های شهر چنیوت ضمن عرض تبریک به دانشکده محمدی شریف بابت برگزاری همایش ادبی گفت: نظامی در تمامی علوم دوران خود تبحر داشت و به همین دلیل سخنان او تاثیرگذار بود و پس از گذشت حدودا ۸۰۰ سال هنوز هم از تاثیرگذاری آن  کم نشده است. 

در بخشی از این همایش نسیم الرحمان؛ شاعر و استاد زبان فارسی دانشکده خاورشناسی، اشعار خود به زبان فارسی را در مدح حکیم نظامی گنجوی قرائت کرد و تعدادی از دانشجویان نیز اشعاری از حکیم نظامی و علامه اقبال را به زبان های اردو و فارسی سرودند.  ‌

در این همایش دانشجویان نیز اشعاری از حکیم نظامی و علامه اقبال را به زبان های اردو و فارسی قرائت کردند.

در پایان همایش از طرف خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران و دانشکده دولتی محمدی شریف لوح تقدیر و هدایایی به شرکت کنندگان این همایش اهدا شد.

شایان ذکر است، مسئول خانه فرهنگ کشورمان در لاهور در حاشیه این همایش از حوزه علمیه محمدی شریف و کتابخانه حوزه نیز بازدید به عمل آورد و با مسئولین حوزه دیدار کرد.
انتهای پیام/

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved