-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1401/12/22 - 14:37
  • 325
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

انتشار مقاله استاد دانشگاه تشرین لاذقیه در روزنامه الوحده به مناسبت بزرگداشت شاعر نامی ایران‌زمین «حکیم نظامی»

همزمان با هفته بزرگداشت شاعر بزرگ ایران زمین «حکیم نظامی» در کشورمان، با حمایت خانه فرهنگ کشورمان در لاذقیه، مقاله‌ای تحت عنوان «الحکیم العارف.. الشاعر الفارسی نظامی الکنجوی» در روزنامه مورخ 18/12/1401 "الوحده" تنها روزنامه رسمی استان لاذقیه سوریه به قلم "رنا جونی" استاد دانشگاه تشرین لاذقیه و مدرس زبان فارسی منتشر شد.

 

 ترجمه مقاله یاد شده به شرح زیر می‌باشد:

عنوان: حکیم عارف، شاعر فارسی نظامی گنجوی

    شاید نسل های کنونی عرب شناخت چندانی از نظامی گنجوی شاعر ارجمند ایرانی نداشته باشند، اما علاقه ایران به متفکران و شاعران خلاق خود، درها را به اتاق های بسته ای در حافظه مردم عرب گشود تا به زندگی ستاره ای شاعر که در آسمان ادبیات فارسی می درخشید ,بپردازد. وى متون شاعرانه و روایی شگفت انگیزی که ارائه می کرد در فلسفه می پیچید و در دل ها و ذهن ها در همان سطح نفوذ می کرد.

   محمد عوفی او را (الحکیم الکامل) می نامد و دولتشاه او را (الحکیم العارف) می داند , نظامی گنجوی شاعر قرن ششم هجری است و او (جمال الدین ابومحمد الیاس بن یوسف بن زکی بن المؤید) است). وى در شهر گنجه به دنیا آمد و تمام عمر خود را در این شهر گذراند، جز سفری کوتاه آن را رها نکرد و در همانجا درگذشت و به خاک سپرده شد.

گفته می شود که نظامی از دوران جوانی به تحصیل علوم و تحصیل ادبیات علاقه مند بوده است، وى از این رو طب و حکمت و تاریخ را فرا گرفت علاوه بر کاوش در علوم شعر و فصاحت و بلاغت و هر آنچه از شعر در دنیا به درد انسان می خورد,است .

گنجوی از بیشتر  دریاهاى علم الهام گرفته است، که به تهذیب شخصیت او کمک کرد تا اینکه معلوم شد او بر بسیاری تأثیر گذاشته است، اما در زندگی خود از کسی تقلید نکرده است.

نظامی همان گونه که در شعرش بی نظیر بود، در زندگی خود بی نظیر بود، او مردی صادق و پاکدامن بود که به اصول اخلاقی معتقد بود و بسیار به آن پایبند بود و آن احساسات متعالی او را از همان دوران کودکی از مردم دور می کرد. در خانه ماند و مشغول خود و شعرش بود.

پایبندی نظامی به روحیه دینی و اخلاق متعالی او را وادار می کرد که در گفتار خود متعادل باشد و با اینکه عشق را نظم می داد اما نرم گفتار بود. همچنین در علم نجوم تسلط داشت. هر چه  وی آموخت و عمل می کرد تابع اصول دینی بود که آن راحفظ می کرد. وی دانای معتدل بود که اهل اسراف و تعصب و گوشه نشینی هم نبود.

 در مورد آثار نظامی، او پنج مثنوی خود را به نام (پنج گنج) یا پنج نظامی باقی گذاشت. و شهرت نظامی به دلیل برتری او در زمینه داستان های عاشقانه در شعر فارسی است، که نظامی همچنان در این عرصه مهم ادبی مقام اول را به خود اختصاص داده است و تا به امروز نویسنده ای سرآمد او در نظام های داستانی شعر ظاهر نشده است. پنج اثر منظوم وی را می توان با توجه به تاریخ سرودن آنها مرتب کرد، به شرح زیر می باشد:

  1. -   مخزن الأسرار
  2. -   خسرو و شیرین
  3. -   لیلى و مجنون
  4. -   اسکندر نامه
  5. -   هفت پیکر

مجموع ابیات منظومه های پنج گنج تقریباً بیست و هشت هزار بیت است.

شاید آنچه در مورد آثار شگفت انگیز نویسنده برجسته ما در هنگام خواندن مطالب نوشته شده قابل توجه باشد - که بسیاری از آنها اطلاعی ندارند - این است که ما میزان علاقه او به نوشتن متون الهام گرفته از واقعیت غنی عرب را می بینیم، که در راس آنها: متن (لیله و مجنون) در اثر خود (پنج گنج)،  که رشته های خود را از رویدادها می بافد که در کشورهای عربی بین پسری عرب به نام قیس بن الملوح و معشوقش لیلی العامریه می‌گذرد، با سبکی جذاب و محکم است. این امتیازی است که نشان نبوغ گنجوی را تقویت می کند، آن درخشش را ادوارد براون، خاورشناس انگلیسی در کتاب خود (تاریخ ادبیات ایران) تأیید کرد، هنگامی که به شخصیت و استعداد گنجوی شهادت داد و گفت:

"به طور خلاصه، می توان آن را ترکیبی از نبوغ عالی و اخلاق نیکو توصیف کرد، تا حدی که هیچ شاعری که زندگی او موضوع یک مطالعه انتقادی دقیق بود؛ نمی تواند آن را برابری کند.»

با توجه به موارد فوق، تعجب آور نیست که در تعدادی از شهرهای جهان، مجسمه های او در مجامع معتبر به عنوان افتخار برپا شده باشد، زیرا مجسمه های نظامی علاوه بر ایران، در چین و ایتالیا نیز وجود دارد. همچنین از جمله آنها  مجسمه ای که در شهر دربند روسیه در پارکی که در سال 2019 نام خود را از این شاعر بزرگ برگرفت.

چه برازنده این شاعر پارسی گوست که صاحب پنج گنج باشد او شاعری است که در سبک و سیاق خود بی نظیر است. شعر او سرشار از رمانتیسم عمیق و همذات پنداری عاطفی با طبیعت بود و نبوغش در ترسیم تصاویری از اشعارش در هماهنگی با موسیقی مثنوی هایش تجلی یافت. او میراث فرهنگی غنی برای بشریت به جا گذاشت.

 

این مقاله که تصویر اصل آن در پی می‌آید، در آدرس زیر قابل مشاهده است:

http://wehda.alwehda.gov.sy/?p=75955

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved