-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1402/09/06 - 14:58
  • 352
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

مهمترین و تاثیرگذارترین فرد ایرانی در تاریخ تایلند

مراسم بزرگداشت شیخ احمد قمی، مهمترین و با نفوذترین فرد ایرانی در تاریخ تایلند، به همت بنیاد چائو فرایا بوونراتچانایوک (شیخ احمد قمی) ، دانشگاه راجابات، استانداری ایالت آیوتایا .با حضورسفیرو رایزن فرهنگی و نماینده جامعه المصطفی از ایران دربانکوک در دانشگاه تربیت معلم شهر آیوتایای برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی این مراسم که با شرکت و با حضور خاندان و بازماندگان شیخ احمد قمی (در قالب دو خانواده اصلی برجای مانده از وی، خانواده بوناک و خانواده احمد چولا) آقای اکراتورن جولارات و آقای ژنرال سونتی بونیاراتکلین همراه بود با قرائت آیاتی از قرآن کریم آغاز و با اهدای تاج گل به مقبره شیخ احمد ادامه یافت.

 بریاوان بونناگ از نوادگان شیخ احمد هم در این مراسم گفت:. امروز برای ادای احترام به جد بزرگ خود و شخصیت برجسته شیخ احمدکه بواسطه او تاریخ و فرهنگ تایلند رابطه دوستانه ای با ایران داشته به آیوتایا آمده ام. ایشان در قرن ۱۶ میلادی به عنوان یک تاجر ایرانی به این شهر هچرت کرد و سپس در دربار تایلند به دلیل اعتماد ، مقام های مختلف در حد مشاور پادشاه و صدر اعظم را بر عهده گرفت.

   

      اهداف اصلی این بنیاد، ساخت، بازسازی، نگهداری، و انجام برنامه های خیریه برای ثواب رساندن به چائو فرایا بوورنراجنایوک (شیخ احمد) و ترویج و حمایت از فعالیت‌های مذهبی است و همچنین برای حمایت و ارائه بورس تحصیلی به راهبان و تازه کارمبلغان مذهبی و دانشجویانی که کمبود بودجه دارند تشکیل شد.

    در حال حاضر، رئیس بنیاد دکتر آکخاراتارن چولارات دادستان کل تایلند می باشد و دفتر بنیاد در ساختمان Panawong، شماره 82 جاده سوراوونگ، منطقه فرعی Si Phraya، منطقه Bang Rak، بانکوک 10500 واقع شده است.

      یادآور میشود که شیخ احمد قمی” در سال ۱۵۴۳ میلادی در شهر قم دیده به جهان گشود. وی در اولین سال‌های قرن هفدهم میلادی (سال ۱۶۰۵) یعنی زمانی که کشور تایلند از زیر سلطه پانزده ساله برمه‌ای‌ها آزاد شده بود به “آیوتایا” مهاجرت کرد و پس از مدتی توانست در سایه مدیریت و درایت خود در دربار پادشاه سیام نفوذ کرده و به یکی از مقامات عالیرتبه سیام مبدل گردد.

 

      شیخ احمد قمی طی شش دوره پادشاهی سیام ارتباطات نزدیکی با دربار و پادشاهان وقت داشت. وی در دوران سلطنت شاه “فارا سوام سنگدوم” که با شاه عباس صفوی معاصر بوده، به عنوان مشاور عالی وی و وزیر خزانه‌داری منصوب و مسئولیت تمام امور مربوط به تجارت خارجی را بر عهده گرفت. در همین دوره بود که وی به خاطر مساعی خود جهت توسعه بنادر به دستور پادشاه به مقام “پیاشیخ احمدراتتانارج ستی” یا “انسان بزرگ” که از القاب درباری بود نائل گشت. از این پس وی موظف شد در کنار ساماندهی تجارت خارجی، مشاجرات بین خارجیان را نیز حل و فصل کند. او همچنین اولین کسی بود که در زمان ریاست جامعه مسلمانان سیام به مقام “چولا راج مونتری” یا “شیخ الاسلامی” رسید، مقامی که بر اساس آن اجازه یافت تا مذهب شیعه اثنی عشری را به جامعه تایلند معرفی کند.

 

    از حوادث مهم دیگر که موجب افزایش احترام شیخ احمد گردید مداخله وی در جریان حمله جمعی از اتباع ناراضی خارجی به قصر پادشاه و تصرف آن بود. در این مقطع  شیخ احمد از طریق عوامل خود مردم را از این امر مطلع کرد و با کمک آنان به غائله خاتمه داد.

       بعد از این اقدام خطرناک بود که وی توسط شاه به مقام “چائوفیا” یا “انسان شجاع” رسید.آخرین ارتقاء مقام شیخ احمد قمی در زمان شاه “پراساتترنگ” بود. در این زمان شیخ احمد در سن هشتاد و هفت سالگی به عنوان مشاور افتخاری شاه در امور داخلی برگزیده شد. او یک سال بعد یعنی درسال ۱۶۳۱ میلادی و در اوایل سلطنت ” نارای” در سن هشتاد و هشت سالگی دیده از جهان فروبست.از این پس تمامی کسانی که به این مسئولیت‌ها نائل شدند از نوادگان شیخ احمد قمی بودند و این مقام تا هشتمین نسل از نوادگان وی یعنی تا زمان “رامای پنجم” در سال ۱۸۷۵ ادامه داشت. امروزه مقبره شیخ احمد قمی در دانشگاه تربیت معلم آیوتایا زیارتگاه بودائیان و مسلمانان تایلندی است.

 

. .

. .

تصاویر

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved