در لبنان صورت گرفت
مراسم رونمایی مستند «ترانههای بازگشت» به مناسبت روز جهانی قدس
که آزادی فلسطین در حال نزدیکتر شدن است، و خون این شهدا همچون جوهر و قلمی است که باید توسط ما نشر داده شود و این وظیفه فرهنگی ما است و فرهنگ مقاومت به ویژه امروز با اسلحه و سلاح متحد شده است و مصمم است تا فلسطین را آزاد کند.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ، مستند «ترانههای بازگشت» که در خصوص دیدارهای مقام معظم رهبری با شعرای عرب در موضوع فلسطین بوده است، برای اولین بار در کتابخانه ملی بیروت و با حضور آقای قاضی محمد وسام المرتضی وزیر فرهنگ لبنان، مجتبی امانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان، آقای باقرزاده رایزن فرهنگی کشورمان در لبنان، دکتر محمد اخگری نماینده دفتر حفظ و نشر آثار امام خامنه ای، و تعدادی از نمایندگان و شخصیت های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، در تاریخ 22 فروردینماه 1402 و در آستانه روز جهانی قدس رونمایی شد.
این مراسم که به مناسبت «روز جهانی قدس» برگزار شد، شامل سخنرانی وزیر فرهنگ لبنان، سفیر کشورمان، دکتر اخگری نماینده دفتر حفظ و نشر آثار امام خامنه ای و شعر خوانی شاعره خانم امل طنانه بود که جملگی بر اهمیت و محوریت آرمان فلسطین و تأثیر آن بر وجدان امت اسلامی، تاکید کردند.
سفیر ج.ا.ایران در لبنان جناب آقای مجتبی امانی در سخنان خود بر اهتمام امام خمینی به مسئله فلسطین حتی قبل از انقلاب و آنگاه بعد از انقلاب تاکید کرد.
وی گفت: موضع ایران در قبال مسئله فلسطین قبل و بعد از انقلاب تغییری نکرده است و همانطور که امام خمینی (ره) در این خصوص اصرار داشتند، امام خامنهای نیز، فلسطین را قلب کشورهای اسلامی می داند، و آزادی ملت فلسطین از جمله مفاد برنامه 50 ساله گذشته رهبران ایران بوده است.
امانی همچنین درباره توافق ایران و عربستان گفت: صفحه جدیدی را با عربستان باز کرده ایم و امیدواریم در مسائل منطقه بازتاب مثبتی داشته باشد.
وزیر فرهنگ لبنان آقای محمد المرتضی در سخنان خود تاکید کرد که آزادی فلسطین در حال نزدیکتر شدن است، و خون این شهدا همچون جوهر و قلمی است که باید توسط ما نشر داده شود و این وظیفه فرهنگی ما است و فرهنگ مقاومت به ویژه امروز با اسلحه و سلاح متحد شده است و مصمم است تا فلسطین را آزاد کند.
وزیر فرهنگ لبنان در ادامه سخن خود در مورد نامگذاری بخشی از کتابخانه ملی بیروت بنام شهید رسانه فلسطینی خانم "شیرین ابوعاقله" گفت: من به کسانی که فکر می کردند نامگذاری به نام شیرین ابوعاقله ادای احترام به ایشان است، می گویم اشتباه می کنید، این نامگذاری در حقیقت ادای احترام به کتابخانه ملی و فرهنگ ملی ما است.
آنگاه آقای دکتر اخگری سخن خود را با یکی از جمله های رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت امام خامنهای در جلسۀ شعر فلسطین آغاز کرد:
«شعرا باید این صحنههای جنایت رژیم صهیونیستی را با زبان شعر منعکس کنند تا آیندگان متوجه شوند بر این ملت مظلوم چه گذشته است.»
در مهمترین تراژدی یکصد سال اخیر یعنی اشغال فلسطین هم شعر مقاومت نقش پررنگی در مبارزه و قیام مردم داشته است. مقاومت در برابر اشغالگران صهیونیست در یک قرن گذشته فراز و فرود زیادی داشته و وقایع و حوادث این سالها در شعر مقاومت بازتاب یافته است.
شعر مقاومت فلسطین دورههای مختلفی را طی کرده است: شاعران دورۀ اول قصیده های کلاسیکی را می سرودند که به راحتی در تظاهراتهای مردمی استفاده میشدند. در دورۀ دوم و دهۀ 1940 با توجه به اتفاقات تاریخی رخ داده به لحاظ مضمون شعر فلسطین ، مضمون غم و حسرت یافت، اما از دهۀ 1950 به بعد مجددا روحیۀ امید به شعر مقاومت بازگشت و مضمون خیزش و انقلاب در اشعار شاعران این دوره وارد گردید. در دهۀ شصت و هفتاد میلادی شعر فلسطین به لحاظ فرم از قالبهای کلاسیک فاصله گرفت و فرم تازه یافت و مضامینی چون بازگشت به وطن و مسئولیت پذیری را در خود گنجاند. در دهههای اخیر و با توجه به پیروزهای جبهه مقاومت مضمون صبر و بیداری و شهادت مضمون پرتکرار شعر مقاومت است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی علاوه بر توجه به ابعاد سیاسی جهاد با دشمن صهیونیستی، وجه فرهنگی مقاومت را نیز در کانون توجه خود قرار داده اند. به ویژه آنکه ایشان خود در تهران دوبار میزبان شاعرانی بودند که ذوق و قریحه خود را در خدمت آرمان فلسطین و جبهه مقاومت قرار داده اند.
مستند ترانه های بازگشت در بستر بازخوانی تاریخ شعر مقاومت فلسطین، جلسات شعر مقاومت و بیداری در محضر آیت الله خامنه ای را مرور میکند و با مرور تاریخ شعر مقاومت فلسطین از آغاز تا امروز، سیر تحول آن را چه به لحاظ سبک شعر و چه به لحاظ مضمون مورد بررسی قرار میدهد. این مستند مخاطب خود را به تماشای شعرخوانی شاعران عرب از کشورهای مختلف از فلسطین و لبنان و سوریه و عراق و آفریقا و ایران فرا میخواند و آرمان فلسطین و مقاومت را در اشعار شاعرانی چون سمیح القاسم، محمود درویش، عمر الفرا، امل طنانة، حمید سبزواری، محمد منذر لطفی، مصطفی عکرمة، ابراهیم نمر، جنة قرینی، شحادة الخطیب، شیخ عبدالقادر ترنینی و دیگر شاعران به تصویر میکشد.
سخنران پایانی مراسم خانم شاعره امل طنانه بود، که به قرائت اشعاری در وصف فلسطین، قدس و مقاومت پرداخت که موجب تحسین و تشویق حضار گردید.
نظر خود را بنویسید.