-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1402/12/28 - 07:29
  • 286
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

بزرگداشت پروین اعتصامی در راولپندی

به همت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در راولپندی، آیین بزرگداشت پروین اعتصامی، بانوی شعر فارسی با حضور مهدی طاهری، وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ ایران در راولپندی، استادان زبان فارسی و دانشجویان دانشگاه‌های مختلف راولپندی و اسلام آباد برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، طاهری در سخنان خود در این مراسم، به جایگاه بلندبانوی شعر و ادب فارسی پروین اعتصامی اشاره کرد و بیان داشت: شعر پروین، شعر زنانه است. در تاریخ شعر زنانه فارسی، پروین تنها زنی است که زیباترین اشعار سیاسی ــ انتقادی را با نگرشی زنانه سروده است و از جهت کمیت و کیفیت چنین اشعاری با هیچ کدام از زنان شاعر همانند نیست. مهم ترین امتیاز پروین در تفاوت اندیشه او با زنان شاعر هم زمانش در اتکا به توانایی اندیشه و خردگرایی است.

وی گفت: در شعر او اصالت و صداقت کلام و اندیشه ی شاعرانه موج می زند و اندیشه های تازه و نو او متضمن نکات بلند اجتماعی، اخلاقی و انتقادی است و سرشار از عواطف و احساسات مادرانه ی یک زن؛ چنان که طرز نگاه او به اطراف و جهان به عنوان مادری مهربان و دلسوز است به طوری که استاد بهار می گوید: «دائما در فکر است، بیشتر نگران وظایف مادری است.

طاهری بیان داشت:  همین مهر مادری او باعث می شود که وقتی از شب سخن می گوید، شب بیچارگان و دردمندان است نه شب عاشقان هجران کشیده و اگر از اشک می‌گوید، اشک یتیمان و بیوه زنان است نه اشک دلدادگان بلا دیده.

وی اظهار کرد: پروین شاعری عاطفی بود و برای ناکامی هم نوعانش همدردی می کرد و تنها در تصویر کردن این احساس، هیجان خود را بروز می‌داد، تفاوت ادارک خود و دیگران را می دید؛ جهالت، تبه کاری، حقارت و نادرستی‌ها او را رنجیده خاطر می کرد و برای یاری رساندن به انسان های رنج کشیده، احساس تکلیف و وظیفه می کرد.

طاهری افزود: شعر پروین با تمام ویژگی های زنانه، با اندیشه ای باز و نیرومند و بیانی ساده و روان در مقابل زور و فساد و بیداد مردانه می ایستد و راه مبارزه را علیه زورگویی و ستمگری هموار می سازد و با لطافتی خاص زبان مردم را با شعر مردمی می آمیزد و در عین زبان زنانه کلامی استوار و مردانه می آفریند.

طاهری درباره آثار و سبک شعری پروین گفت: دیوان پروین، شامل ۲۴۸ قطعه شعر می‌باشد، که از آن میان ۶۵ قطعه به صورت مناظره است. اشعار پروین اعتصامی بیشتر در قالب قطعات ادبی است که مضامین اجتماعی را با دیده انتقادی به تصویر کشیده‌است. در میان اشعار پروین، تعداد زیادی شعر به صورت مناظره  میان اشیاء، حیوانات و گیاهان وجود دارد. درون مایه اشعار او بیشتر غنیمت داشتن وقت و فرصت ها، نصیحت های اخلاقی، انتقاد از ظلم و ستم به مظلومان و ضعیفان و ناپایداری دنیاست.در شعر پروین استفاده هایی از سبک شعرای بزرگ پیشین نیز شده است.

وی افزود: اشعار پروین را می‌توان به دو دسته تقسیم کرد: دسته اول که به آن سبک خراسانی گفته شده و شامل اندرز و نصیحت است و بیشتر به اشعار ناصرخسرو شبیه‌است. دسته دوم اشعاری که به  آن سبک عراقی گفته شده و بیشتر جنبه داستانی به ویژه از نوع مناظره دارد و به سبک شعر سعدی نزدیک است. این دسته از اشعار پروین شهرت بیشتری دارند.

در پایان نشست جلسه پرسش و پاسخ حاضران در خصوص پروین اعتصامی برگزار شد که طاهری به پرسش های حاضرین پاسخ داد.

انتهای پیام/

. .

. .

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved