• 1404/01/06 - 10:17
  • 103
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

«نوروز پلی استوار برای پیوند ملت‌ها و تقویت روابط فرهنگی است»- نماینده فرهنگی ایران در عشق‌آباد

در آغازین لحظات سال نو و حلول بهار 1404، نشست «بررسی ظرفیت‌های فرهنگی بین‌المللی نوروز» با مشارکت انستیتو نسخ خطی مختوم قلی، اتحادیه نقاشان ترکمنستان و شرکت دیزاین پلوس در رایزنی فرهنگی ایران در ترکمنستان برگزار ‌شد.

روزبهانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان ضمن تبریک نوروز باستانی و تقدیر و تشکر از برگزاری نشست فرهنگی مرتبط با ظرفیت‌های نوروز گفت: نوروز نخستین روز سال خورشیدی برابر با یکم فروردین، جشن آغاز سال نوی پارسی و یکی از کهن ترین جشن های به جای مانده از دوران ایران باستان است. در برخی از متون کهن ایرانی از جمله شاهنامه و تاریخ طبری، «جمشید» و در برخی متون دیگر، «کیومرث» را به عنوان پایه گذار نوروز معرفی کردند.

وی افزود: جشن نوروز در حقیقت با تحویل سال و یا لحظه برابری اعتدال بهاری آغاز می‌شود. مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 2010 با تصویب قطعنامه‌ای روز 21 مارس برابر با اول فروردین را به عنوان روز جهانی نوروز اعلام کرد.

روزبهانی اظهار داشت: نوروز، بزرگترین پرونده ثبت شده چند ملیتی در فهرست میراث جهانی یونسکو و موفق ترین مصداق فلسفه کنوانسیون میراث ناملموس مصوب 2003 برای نزدیکی فرهنگی میان ملت‌هاست.

وی عنوان کرد: نوروز از ظرفیت‌های متعدد فرهنگی و اجتماعی برخوردار می باشد که این ظرفیت‌ها و قابلیت‌های مختلف آن باید توسط پژوهشگران شناسایی و مورد بررسی و کنکاش بیشتر قرار گیرد. جشن نوروز، فرصتی مناسبی برای تبادل فرهنگی و تقویت صلح و دوستی بین ملت‌ها فراهم می‌کند.

سفیر کشورمان یادآور شد: در زمینه فرهنگی، نوروز با الهام از طبیعت، بر موضوعاتی چون نوشدن، رویش مجدد، زدودن گرد و غبار خانه و زندگی، در کنار هم بودن، شادی، احترام به بزرگترها و دید و بازدید از بزرگترها و پناه بردن به طبیعت، سنت‌های بارز فرهنگی را ارائه می‌دهد که خود الهام بخش صلح و دوستی فرهنگ‌ها و درکنار هم بودن و اتحاد در عین تفاوت‌های فرهنگی افراد و اقوام است.

وی ادامه داد: در این ظرفیت، جمع شدن خانواده‌ها در کنار یکدیگر و فراموش‌کردن اختلافات و کدورت‌ها و ایجاد همدلی و همبستگی و در نهایت آشتی و صلح، مهم‌ترین سرمایه فرهنگ نوروزی است که این ویژگی می تواند در دوره معاصر و در حوزه سیاست و روابط خارجی کشورها نیز سرمشق و الگوی همکاری سیاسی قرار گیرد. چرا که پیام نوروز، پیام دوستی و محبت و اعتدال و اعتماد و صلح است.

روزبهانی خاطرنشان کرد: نوروز، فرصتی برای تبادل فرهنگی، آشنایی با آداب و رسوم یکدیگر و ایجاد تفاهم متقابل است. شاید به دلیل همین ویژگی‌های خاص بوده که روز جهانی نوروز و میراث ناملموس جهانی در سال 2010 به تصویب مجمع عمومی ملل متحد رسیده است.

وی در ادامه، افزود: همدلی و صلح به عنوان یکی از عناصر فرهنگ نوروزی، موجب افزایش ارتباطات انسانی به ویژه در سطح مردم با مردم در قالب صنعت گردشگری می شود که خود نوعی دید و بازدید فرهنگی در سطح بزرگتر و منطقه ای و جهانی به شمار می رود و این الگوی تبادل فرهنگی صلح آمیز و طبیعت محور و انسان دوستانه جایگاه مهمی در ظرفیت بین‌المللی نوروز به خود اختصاص می دهد.

سفیر کشورمان اذعان کرد: نوروز می‌تواند به تقویت اقتصاد فرهنگی در کشورهایی که این سنت را گرامی می‌دارند، کمک کند. جشن نوروز همچنین رونق صنایع وابسته به گردشگری چون صنایع دستی، هنرهای سنتی و سایر فعالیت‌های فرهنگی مرتبط با نوروز را فراهم می‌کند.

وی همچنین، بیان داشت: امیدوارم در سال 2025 که به ابتکار رییس جمهور ترکمنستان و تصویب مجمع عمومی ملل متحد به عنوان سال بین المللی صلح و اعتماد نام گذاری شده است، با الگوگیری از فرهنگ غنی نوروز که پیام آور صلح، دوستی، اعتدال و برابری و طبیعت دوستی و حفظ میراث فرهنگی و سنت‌های ناملموس گذشتگان است، با همکاری همه کشورها و به ویژه کشورهای حوزه تمدنی نوروز، بتوان جهانی سرشار از امنیت، آرامش و صلح و دوستی ایجاد کرد.

 نقش نوروز در ایجاد گفت‌وگوی بین‌فرهنگی، تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و ترویج صلح 

ابراهیم پرویز سرپرست رایزنی فرهنگی کشورمان در عشق آباد نیز در این مراسم، گفت: امروز در اینجا گردهم آمده‌ایم تا درباره‌ی پدیده‌ای سخن بگوییم که هزاران سال است چونان پلی استوار، فرهنگ‌ها و ملت‌های گوناگون را به هم پیوند داده است. سخن از نوروز است؛ جشنی که نه تنها آغاز بهار و نو شدن طبیعت را جشن می‌گیرد، بلکه به عنوان میراثی ارزشمند از گذشتگان، حامل پیام‌هایی از دوستی، مهرورزی و همبستگی میان مردمان گوناگون است.

وی تصریح کرد: نوروز، جشن هزاران ساله بهار، نه تنها نماد نوزایی طبیعت، بلکه پلی استوار برای پیوند ملت‌ها و تقویت روابط فرهنگی در سطح جهانی است. این آیین باستانی که از ایران باستان تا آسیای مرکزی، قفقاز، بالکان و خاورمیانه گسترش یافته، امروزه به عنوان میراث مشترک بشریت در یونسکو ثبت شده و بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در ده‌ها کشور آن را گرامی می‌دارند.

رایزن فرهنگی کشورمان افزود: نوروز فراتر از مرزهای سیاسی، با تکیه بر ارزش‌های مشترک انسانی، توانسته نقش بی‌بدیلی در ایجاد گفت‌وگوی بین‌فرهنگی، تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و ترویج صلح ایفا کند.

وی با اشاره به ظرفیت‌های بالقوه‌ آیین نوروز برای تقویت روابط فرهنگی بین‌المللی تاکید کرد: نوروز، به عنوان جشن باستانی ایرانی که آغاز فصل بهار و سال نو را جشن می‌گیرد، فراتر از یک روز معمولی در تقویم است. این آیین ریشه‌دار که تاریخچه‌ای چندهزار ساله دارد، نمایانگر فرهنگ، هویت و باورهای مردمی است که آن را جشن می‌گیرند. اما نوروز تنها به یک جشن محدود نمی‌شود؛ این آیین ظرفیت‌های بالقوه‌ای برای تقویت روابط فرهنگی بین‌المللی دارد که می‌تواند به همکاری‌های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی میان کشورهای مختلف منجر شود.

چاری‌مراد یازمرادف، رییس اتحادیه نقاشان ترکمنستان در سخنرانی خود، بیان کرد: همان طور که می‌دانید سال 2025 میلادی به نام سال صلح و اعتماد بین‌المللی در ترکمنستان اعلام شده است که این مایه افتخار مردم کشورمان می‌باشد. هنرمندان ترکمنستان نیز با افتخار در سال 2025 میلادی فعالیت‌های متعددی در رویدادهای مختلف انجام می‌دهند.

وی اظهار داشت: زندگی در صلح، اعتماد به یکدیگر و کمک به یکدیگر از ویژگی های مردم ماست. بنابراین، دستاوردهای ما در همه زمینهها و پیشرفتهایی که در روابط دوستانه سیاسی، فرهنگی و اقتصادی با سایر کشورها داریم به رهبری رئیس جمهوری ترکمنستان به وضوح در هنرهای تجسمی هنرمندان منعکس شده است.

وی اذعان داشت: جشنواره ملی بهار که نماد فرا رسیدن بهار، احیای طبیعت و آرامش است، نشان دهنده رویکرد مردم به صلح، رفاه و هنر است. نوروز جزء لاینفک میراث هنری مردم ماست و از زمان‌های قدیم، زمینه صلح و حسن هم‌جواری را شکل داده است.

رییس اتحادیه نقاشان ترکمنستان تصریح کرد: امروز به مناسبت عید جهانی نوروز، نمایشگاه مشترک آثار هنرمندان ایران و ترکمن که در رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان برگزار می شود، نشانگر رشد و توسعه روابط فرهنگی دوجانبه است. فرهنگ و هنر از دوره های قدیمی پل دوستی میان مردمان و عامل برقراری صلح در جهان بوده است.

گفتنی است در حاشیه نشست، برخی از صنایع دستی کشورمان به همراه هفت‌سین نورزوی و آثار هنری تعدادی از هنرمندان عضو اتحادیه نقاشان ترکمنستان و شرکت دیزاین پلوس با حال و هوای نوروز و بهار در معرض دید شرکت‌کنندگان قرار گرفت و طرفین از نزدیک با محصولات و هنرهای تجسمی یکدیگر آشنا شدند.

روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی

. .

. .

About Us

The argument in favor of using filler text goes something like this: If you use arey real content in the Consulting Process anytime you reachtent.