«فرهنگ قادر به درهم شکستن مرزهای سیاسی است» - گفتوگو با وابسته فرهنگی ایران در لاهور
وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ کشورمان در لاهور، بر ضرورت تقویت تعاملات علمی و فرهنگی به عنوان ابزاری برای نزدیک دو ملت ایران و پاکستان تأکید کرد و گفت: فرهنگ پل ارتباطی است که میتواند مرزهای سیاسی را درهم شکسته و روابطی عمیقتر و چندجانبه، حتی در زمینههای اقتصادی را میان دو کشور برقرار کند.
به گزارش روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، اصغر مسعودی با اشاره به سابقه شصت و هشت ساله برقراری خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور گفت: این خانه فرهنگ بر اساس روابطی عمیق و دوستانه میان دو ملت پایهگذاری شده است، آنچنان که زندهیاد صوفی غلام مصطفی تبسم، یکی از شاعران شهیر پاکستان در بدو تاسیس این مرکز ایرانی، ریاست آن را به عهده میگیرد.
او با تاکید به آن که صوفی تبسم علاقهمندی زیادی به ایرانیان داشته است ادامه داد: نه فقط در اشعار صوفی تبسم، بلکه در آثار به جای مانده از دیگر ادبایپاکستانی و بزرگانی نظیر اقبال لاهوری نیز این عشق و علاقه به وضوح دیده میشود؛ با تکیه برچنین مصادیقی است که معتقدم باید از پیشینه تاریخی روابط میان دو ملت و از سویی تعامل دوستانه آنان برای گسترش روابط بهره گرفت.
مسعودی افزود: بسیاری از بناهای تاریخی پاکستان، اشعار فارسی را بر خود دارند که این نشاندهنده ارتباط عمیق میان دو ملت است. با وجود این اشتراکات، شناخت مردم دو کشور از یکدیگر کافی نیست که تغییر این وضعیت نیازمند افزایش تعاملات فرهنگی است.
این وابسته فرهنگی همچنین به مرز 900 کیلومتری میان ایران و پاکستان و پیوندهای فرهنگی و دینی دو ملت نیز اشاره کرد و گفت: مسئولان هر دو کشور باید عزمی جدی در آبادسازی شهرهای مرزی داشته باشند؛ اقدامی که در کنار رهاوردهای اقتصادی دوسویه، به برقراری هرچه بیشتر امنیت نیز کمک میکند.
مسعودی یکی از ضرورتهای امروز در عرصه سیاست را تغییر نگاه مسئولان کشورمان به فرهنگ و میزان اثرگذاری آن دانست و افزود: برخلاف تصور اشتباه برخی سیاستمداران، ورود به روابط خارجی تنها از دریچه سیاست ممکن نیست، بلکه فعالیتهای فرهنگ شرط مهمی در گسترش روابط به شمار میآید.
اهمیت گسترش فعالیتهای خانه فرهنگ ایران در لاهور
او درپاسخ به این که چه راهکاری برای افزایش اثرگذاری فعالیتهای خانه فرهنگ ایران در لاهور دارد گفت: بهتر است فعالیتهای این مرکز با تغییر نام خانه فرهنگ ایران به خانه «علم، هنر و فرهنگ» گسترش پیدا کند تا شاهد تاکید بیشتری بر جنبههای علمی و فرهنگی باشیم.
مسعودی درباره نقش زبان فارسی به عنوان ابزاری موثر برای گسترش روابط فرهنگی نیز افزود: آموزش زبان فارسی در پاکستان یک ضرورت مهم است. به خصوص که ناآشنایی نسلهای جدید با فارسی به معنای قطع ارتباط آنان با نیاکان خود است و باید تلاش بیشتری برای آموزش آن صورت گیرد. البته گسترش این زبان در پاکستان به تحقق اهداف ما نیز کمک زیادی میکند.
وی همچنین ایرانیان مقیم پاکستان که درآن کشور به فعالیتهای اقتصادی و تجاری مشغول هستند را هم افرادی اثرگذار در تقویت روابط دو کشور خواند و گفت: شرایط خوبی برای سرمایهگذاری در پاکستان وجود دارد که گسترش آن میتواند به بهبود وضعیت اقتصادی دو کشور کمک کند.
مسعودی ادامه داد: تعامل بیشتر نظام دانشگاهی دو کشور برای تبادل علمی و همچنین ایجاد زمینههای لازم برای تحصیل دانشجویان ایرانی در پاکستان و همچنین بالعکس آن، کمک زیادی به تسهیلگری در گسترش روابط میکند. از سوی دیگر با افزایش حضور جوانان ایران در دانشگاههای مورد قبول وزارت علوم در پاکستان، به مرور شاهد گسترش فرهنگی ایرانی دراین کشور نیز خواهیم بود.
این وابسته فرهنگی درباره آینده روشنی که میتوان برای روابط میان دو کشور متصور شد نیز گفت: با گسترش روابط مبتنی بر فرهنگ میان ایران و پاکستان میتوان در انتظار آینده ای بود که مرز میان دو کشور تنها به یک امر صوری تبدیل شده باشد. تحقق این آرزوها ممکن است و با همت مشترک، میتوان به آنها دست یافت.