دیدار رایزن فرهنگی ایران در اسپانیا با معاون هنری موزه ریناسوفیای مادرید
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی جمعه 24 تیر ماه مهدی احمدی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا با خانم مابل تاپیا معاون هنری موزه هنر معاصر رییناسوفیای مادرید در محل این موزه دیدار و گفتگو کرد. در این ملاقات رایزن فرهنگی کشورمان ضمن نام بردن از موزه ریناسوفیا به عنوان یکی از با کیفیت ترین و بزرگترین موزه های هنری اروپا بیان داشت از خودم می پرسیدم کدام موزه در ایران هست که از نظر گنجینه هنری و اهمیت اثار، سطح بالایی مثل ریناسوفیا داشته یاشد؟ و دیدم که موزه هنرهای معاصر تهران چنین موزه ای است. و ارتباط میان این دو مرکز می تواند باعث رخ دادن اتفاق های خوبی میان حوزه هنر و فرهنگ دو کشور شود.
احمدی سپس به معرفی موزه هنرهای معاصر تهران پرداخت و گفت موزه هنرهای معاصر تهران شامل جامعترین و مهمترین گنجینههای هنر مدرن در خارج از اروپا و آمریکای شمالی و مالک یکی از ۱۰ مجموعه مهم هنر نوگرا در دنیاست. در گنجینه دائمی موزه بیش از ۳۰۰۰ اثر ارزشمند از نخبگان هنرهای تجسمی نگهداری میشود که نزدیک به ۴۰۰ عدد از آنها، دارای ارزش استثنایی هستند. از جمله آثار مهم موزه، میتوان به کارهای شاخصی از گوگن، رنوار، پیکاسو، ماگریت، ارنست، پولاک، وارهول، لویت، جاکومتی و خوان میرو اشاره کرد. موزه هنرهای معاصر تهران همچنین مالک مجموعه بسیار مهم و جامعی از هنر نوگرا و معاصر ایران است. میانگین قیمت کل آثار این گنجینه بین ۵ تا ۱۰ میلیارد دلار تخمین زده شده است. ساختمان موزه هنرهای معاصر از نمونههای معماری نوین در ایران بهشمار میرود. در این سازه، از معماری سنتی ایران و مفاهیم فلسفی همراه عناصر مدرن بهره گرفته شده. نمای بیرونی ساختمان با الهام از بادگیرهای مناطق حاشیه کویر ایران ساخته شدهاست. موزه هنرهای معاصر دارای ۹ گالری است. کتابخانه تخصصی هنر و نیز سینما تک از جمله بخش های جنبی این موزه هستند.
احمدی درادامه اظهار داشت گنجینه نفیس موزه به روی عموم بسته است و تنها برخی مقامات و افراد خاص می توانند از آنجا بازدید کنند. من همینجا فرصت را غنیمت شمرده و از شما دعوت می کنم به همراه مدیر محترم موزه و تعدادی از همکاران به ایران تشریف بیاورید و از این گنجینه نیز بازدید کنید. رایزن فرهنگی کشورمان سپس دو پیشنهادی را برای ایجاد چارچوب همکاری میان دو موزه طرح نمود و گفت به نظرم رسید این دو موزه که سطح کیفی بالایی دارند با یکدیگر ارتباط پیدا کرده و تفاهم نامه ای در حوزه های مختلف برای همکاری امضا کنند. این تفاهم نامه باعث خواهد شد تا از ظرفیت های یکدیگر استفاده کنند. از جمله حوزه هایی که می تواند در این تفاهم نامه طرح شود مواردی نظیر برنامه آموزشی و پژوهشی ، نشست های تخصصی و هنری و ورک شاپ برای هر دو موزه و حضور کارشناسان و هنرمندان دو کشور در این برنامه ها، چاپ کتاب مشترک از آثار دو موزه که دارای تاریخ، مولف یا زمینه سبکی مشترک هستند، امانت سپاری آثار گنجینه طبق قوانین و پروتکل ها (در حال حاضر با توجه به محدویت ها راه هایی که میتوان به ارسال آثار کمک کنند باید بررسی شوند)، برگزاری تورهای مشترک با معرفی اعضای هر دو طرف برای بازدید های رایگان و نیز بازدیدهای ویژه از آثار موجود در گنجینه ها و نیز ارتقا و بروز رسانی آموزش پرسنل موزه، خدمات نمایشگاهی، مرمت، تبلیغات و گرافیک، کیوریتوری، موزه داری، آرشیو و غیره خواهد بود.
معاون هنری موزه ریناسوفیا نیز ضمن تاکید بر تمایل این موزه به ارتباط با فضای هنری امروز ایران از ایده تفاهم نامه میان این دو موزه استقبال کرد و گفت این جلسه قدم اول برای ایجاد ارتباط تازه ای میان دو کشور ایران و اسپانیا و این بار از دریچه هنر است. وی افزود فکر می کنم موزه ما می تواند چیزهای زیادی از هنرندان ایرانی یاد بگیرد. ما پیشنهاد شما را به صورت دقیق بررسی می کنیم و امیدواریم به وزدی ارتباط با موزه هنرهای معاصر تهران را آغاز کنیم.
در پایان این دیدار مقرر شد رازینی فرهنگی کشورمان دراسپانیا به صورت مکتوب پیشنهاد خود را جهت ایجاد ارتباط و عقد تفاهم نامه میان موزه هنرهای معاصر تهران و مزوه ریناسوفیای مادرید ارسال نماید تا مسیر همکاری میان موزه ها آغاز شود. همچنین دو طرف هدایایی را به رسم احترام و یادبود به یکدیگر اهدا کردند.
گفتنی است «مرکز هنر موزه ملی ملکه سوفیا» موزه ملی هنر قرن بیستم اسپانیا است. این موزه به طور رسمی در 10 سپتامبر 1990 افتتاح شد و به نام ملکه سوفیا نامگذاری شده است. این موزه در مرکز شهر مادرید، و در انتهای جنوبی مثلث طلایی هنر (که در امتداد پاسئو دل پرادو قرار دارد و همچنین شامل موزه پرادو و موزه تیسن-بورنمیزا است) واقع شده است.
این موزه عمدتاً به هنر اسپانیا اختصاص دارد. از نکات برجسته این موزه می توان به مجموعه های عالی از دو استاد بزرگ هنر قرن بیستم اسپانیا، پابلو پیکاسو و سالوادور دالی اشاره کرد. مشهورترین شاهکار این موزه، تابلوی «گرنیکا» پیکاسو خلق شده در سال 1937 است. این موزه همراه با مجموعه گسترده خود، ترکیبی از نمایشگاه های موقت ملی و بین المللی را در گالری های متعدد خود ارائه می دهد و آن را به یکی از بزرگترین موزه های جهان برای هنر مدرن و معاصر تبدیل می کند. این موزه در فهرست پربازدیدترین موزههای هنری جهان در رتبه ششم قرار دارد.
همچنین مجموعه موزه رینا سوفیا دارای یک کتابخانه تخصصی هنر با دسترسی آزاد ، با مجموعه ای شامل بیش از صد هزار کتاب، بیش از 3500 آرشیو صدا و تقریباً هزار ویدیو است. این موزه ملی زیر مجموعه وزارت فرهنگ اسپانیا قرار دارد.
نظر خود را بنویسید.