logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1401/09/30 - 09:54
  • 664
  • زمان مطالعه : 10 دقیقه

بیان وقایع از وضعیت بانوان در ایران این بار در یونان

در ایران 60 درصد دختران وارد دانشگاه می شوند.

 به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در یونان و همکاری اداره ارتباطات فرهنگی بین المللی زنان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و مشارکت دبیرستان یونانی – آلمانی آتن، نشستی گفتگو محور در حوزه زنان و پیرامون حوادث اخیر ایران به صورت برخط در روز جمعه مورخ 25 آذر ماه 1401 برگزار­ شد.

در این نشست که به زبان انگلیسی برگزار گردید، سرکارخانم زهره نصرت خوارزمی؛ عضو هیأت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران به صورت آنلاین با تعدادی از دانش آموزان عضو گروه یونسکو دبیرستان یونانی – آلمانی آتن به گفتگو پرداخته و به سوالات ایشان پاسخ داد.

برگزاری این گفتگو در فضایی انجام گرفت که پس از درگذشت مرحومه مهسا امینی، رسانه های یونانی به تبع موضع گیری سایر کشورهای غربی، ضمن مصاحبه با برخی از پناهجویان ایرانی و بیان اظهارات نادرست ایشان از فضای ایران و پوشش گسترده اغتشاشات، اقدام به تبلیغات گسترده برای ارائه تصویری بدبینانه و خلاف واقع از وضعیت و فعالیت بانوان ایرانی داشته اند که البته تاثیر قابل توجهی بر افکار عمومی کشور یونان داشته است.

در ابتدای این نشست، دکتر خوارزمی ضمن معرفی اجمالی خود و بیان کلیاتی از فعالیت و پیشرفت های زنان پس از انقلاب اسلامی، اطلاعاتی مربوط به تاریخ اجتماعی ایران قبل و بعد از انقلاب با تاکید بر وضعیت زنان در ایران را بیان داشته و آماری از دست آوردهای زنان پس از پیروزی انقلاب اسلامی ارائه نمودند.

پس از بیان مقدمات، دانش آموزان مدرسه یونانی_آلمانی به طرح سوالات و ابهامات خود پرداختند که استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران به این سوالات پاسخ دادند.

اولین سوال دانش آموزان این بود که آیا به عنوان یک زن پیدا کردن شغل در ایران کار راحتی است؟

مریم  خوارزمی در بخشی از پاسخ به این سوال اظهار داشت:

در ایران 60 درصد دختران وارد دانشگاه می شوند، البته مسائل و مشکلات اقتصادی به ویژه مساله بیکاری برای زنان در ایران جدی تر از مردان است که این مورد نیز دلایل متفاوتی دارد، برای مثال زنان خودشان ترجیح می دهند که بعد از ازدواج اولویت اولشان فرزندان و خانواده شان باشد و اینکه ترجیح می دهند به صورت پروژه ای کارکنند تا اینکه شغل تمام وقت داشته باشند.

البته من فکر می کنم برخی از تحریم های اعمال شده توسط غرب، شرایط اشتغال را برای زنان بدتر هم می کند، اما در مقایسه با پیش از انقلاب، در خصوص مشارکت اقتصادی زنان؛ ما در حال پیشرفت هستیم، طبق آمار بیش از 700 زن در حال حاضر مدیران شرکت های دانش بنیان هستند و این نشان از جایگاه زنان ایرانی در مباحث علمی دارد.

مادران ما در گذشته حتی تصوری از این موضوع نداشتند، اما نسل جدید در حال حاضر در مدیریت شرکت های دانش بنیان سهیم هستند و این تعداد رو به افزایش است، در حوزه آموزش هم شاهد حضور تعداد زیادی از زنان هستیم که در حال کسب تجربه های جدید و استفاده از فرصت های نو هستند.

 

در پرسش بعد مطرح شد که شما به عنوان یک زن در محل کار خود با چه مخاطراتی روبرو هستید و این امر چه تاثیری بر شما داشته است؟

دکتر خوارزمی در این خصوص گفت: سوال بسیار خوبی است، در فرهنگ ایرانی زنان ترجیح میدهند که در فضایی امن فعالیت کنند، حتی برای فعالیت اقتصادی، فضاهای امن را ترجیح می دهند، اصول اخلاقی حاکم بر محیط کار برای زنان بسیار مهم است، بنده به شخصه در دانشگاه تدریس می کنم، تعداد زیادی همکار و دانشجوی مرد دارم و برای مثال حجاب من نشان می دهد که باید برای من احترام قائل شوند و این یک ذهنیت ایرانی است، البته سایر زنان در ایران با حجاب های متنوع در جامعه مشغول به فعالیت های متعدد هستند و این برای آنها یک اولویت فرهنگی است.

سوال بعد اینطور مطرح شد که آیا در کشور شما قوانین خاص پوشش در محل کار برای زنان وجود دارد و این قوانین شامل چه مواردی می شود؟

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در پاسخ بیان داشت: در ادارات انتظار می رود خانم ها پوششی به نام مانتو داشته باشند، مانتو پوششی مانند بلوز بلند و به نوعی یونیفرم است و پوشش سر نیز بخشی از قوانین پوششی ایران است، البته در مراکز و بخش های خصوصی این قوانین کمتر رعایت می شود، اما به صورت عمومی پوشاندن سر در ایران یک قانون پوششی محسوب می گردد.

 

زهره خوارزمی در پاسخ به این سوال که آیا شرایط پس از اعتراضات به تغییر رفتار زنان منجر شده است؟ اظهار داشت: برخی از زنان اقدام به حضور در خیابان ها بدون حجاب و پوشش سر کرده اند و البته نسبت به جمعیت کلی زنان زیاد نیست، ما یک تفاوت فرهنگی داریم که توضیح آن کمی مشکل است اما آنچه در مورد حجاب در ذهن شماست با آنچه که در فرهنگ ایرانی است، متفاوت است.

حجاب در فرهنگ ایرانی با نوعی فروتنی و نجابت زنانه همراه می باشد و برای همین از نظر اجتماعی در جامعه ایران بسیار پسندیده است، تعداد بیشماری از زنان ایران نسبت به این قانون مقاومتی ندارند، شما می توانید در خیابان های ایران راه بروید و ببینید تعداد زنانی که حجاب ندارند انگشت شمار است، اما همین تعداد کم نیز یک تغییر محسوب می شود.

پژوهشی در دانشگاه تهران که اخیرا انجام گردیده نشان می دهد 45 درصد از ایرانی ها از دولت ایران درخواست دارند که به وضع موجود و تغییرات ایجاد شده پس از اعتراضات، واکنش نشان دهد و این مسأله ریشه در فرهنگ اسلامی ایرانی ما دارد.

البته در نقطه مقابل هم بخشی از نسل جدید، نبود حجاب را یکی از نشانه های شهروند جهانی می دانند، ولی همانطور که گفتم طبق پژوهش های علمی، اکثریت زنان در جامعه ایران افرادی مذهبی هستند.

استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در ادامه این جلسه در پاسخ به پرسشی در خصوص پلیس اخلاقی (گشت ارشاد) در ایران گفت: "پلیس اخلاقی" ترجمه خوبی برای آنچه که در ایران وجود داشته نیست، ایشان در واقع مامورانی هستند که توصیه های اخلاقی می کنند که شاید برای شما عجیب باشد، البته من درک می کنم که رسانه ها چه تصویری از پلیس اخلاقی ایران و برخوردهای خشونت آمیز ایشان برای شما ترسیم کرده اند.

باید صادقانه بگویم من تا کنون با آنها برخوردی نداشتم، البته با تعدادی از افراد گشت ارشاد در خیابان ها و در برخود با افرادی که آرایش غلیظ و یا پوششی خارج از چارچوب داشته اند مواجه شده ام، تذکر آنها بیشتر زبانی است.

صادقانه باید بگویم آنچه در ذهن من است، تصویر خشونت آمیزی نیست، ولی نمی توانم به طور قطع بگویم که هیچ تجربه خشونت آمیزی هم در جامعه نبوده است، چرا که در برخی موارد در برابر تذکرات لسانی و رفتن به اداره پلیس اخلاقی مقاومت می شد و طبیعی است برخوردهایی به وجود بیاید.

البته پروپاگاندا نسبت به پلیس هم بسیار زیاد است، آنچه من در سطح شهر دیده ام با آنچه در رسانه ها و شبکه های اینترنتی دیده ام بسیار متفاوت است و در مورد پرونده مهسا امینی باید بگویم که با وجودی که آنچه که برای مهسا اتفاق افتاد، بسیار ناخوشایند بود، اما هیچ مدرکی مبنی بر خشونت پلیس علیه وی وجود ندارد.

 خوارزمی در پاسخ به پرسش دیگری در مورد سفر به ایران و مرعات قوانین حجاب توسط گردشگران گفت: این سوال معمولا در رابطه با حجاب در ایران مطرح است، بسیاری از افراد می پرسند با فرض بر اینکه من مسیحی یا یهودی باشم، آیا باید حجاب اسلامی را رعایت کنم؟ درپاسخ باید گفت اولا قوانین ملی هرکشوری باید توسط دیگران رعایت شود و این امر در رابطه با قانون همه کشورها صدق می کند.

در وهله بعد ذکر این نکته لازم است که وقتی درمورد حجاب در ایران حرف می زنیم، از طیف متفاوتی از پوشش ها صحبت می کنیم و این طیف را در سراسر کشور می توانید ببینید، درواقع این نوع پوشش آنقدرکه شما تصور می کنید سخت گیرانه نیست.

به خاطر دارم یک هیات دانشگاهی از آمستردام مهمان ما در ایران بودند، آنها قبل از سفر به ایران نسبت به حجاب نگرانی هایی داشتند و مدام پوششان را با ما چک میکردند، اما بعد از حضور در جامعه ایران، با واقعیت حجاب روبرو شدند.

اگر درمورد حجاب در ایران بخواهیم واقع بین باشیم، باید بگویم بسیار راحت تر و متنوع تر از آن تصویری است که در تبلیغات رسانه ای شاهد آن هستیم و من بسیار تمایل دارم میزبان شما در تهران باشم تا واقعیت ها را خودتان از نزدیک بببینید و لمس کنید.

 

سوال بعد این بود که آیا سازمان های بین المللی که قرار است برای گسترش حقوق بشر اقدام کنند، نقشی در تغییر وضعیت ایران بعد از پرونده مهسا امینی دارند؟

            استاد دانشگاه تهران در پاسخ به این سوال اظهار داشت: من مأموریت های دیپلماتیک متعددی در ژنو و نیویورک داشته ام و با ساختارهای سازمان های بین المللی کاملا آشنایی دارم و قواعد و قوانین حقوق بشر را می دانم.

برای شما لینکی از یک منبع آمریکایی ارسال خواهم کرد و شما می توانید ببینید که تحریم ها چگونه ایرانیان را تحت تاثیر و فشار قرارداده است، وقتی صحبت از مردم می کنیم، میدانید که فشارها بر زنان وکودکان بیشتر است، جالب اینجاست که اروپا، آمریکا و سازمان های بین المللی از این تحریم های گسترده هیچ صحبتی نمی کنند. پس حقوق بشر چیست؟ برای مثال وقتی ما نفت خودمان را  می فروشیم و نمی توانیم از درآمد حاصل از آن امکانات تحصیلی و بهداشتی و... را برای مردم و به ویژه زنان و کودکان تهیه کنیم، آیا حقوق بشر نقض نمی شود؟

طبق آمار موجود، 80 درصد مردم ایران مسأله و معضل اجتماعی اساسی را مسایل و مشکلات اقتصادی می دانند و مساله حجاب در این لیست، پایین ترین آمار را در مشکلات مردم با دولت دارا می باشد، حال سوال اینست که مسئول این فشارهای اقتصادی بر مردم ایران چه کسانی هستند؟

 زهره خوارزمی در پایان این نشست آخرین سوال با این مضمون که آیا این جلسه که شما با ما داشته اید برای شما مشکل ساز نخواهد بود؟ را اینگونه پاسخ گفت: شوخی میکنید؟ خیر، هرگز. تصویری که رسانه های غربی ارائه می دهند، حقیقت ایران نیست، مردم، رسانه ها و روزنامه ها و... در ایران به راحتی مسئولین را نقد می کنند.

جمهوری اسلامی حکومتی است که در طول حیات خود بیش از 36 انتخابات را برگزار نموده و از این جهت با سایر کشورهای همسایه و منطقه خاورمیانه تفاوت چشمگیری دارد، اما این نقطه قوت و مثبت هیچ گاه توسط امپراطوری رسانه ای جهان مطرح نمی شود، اگر دقت کنید متوجه می شوید که رسانه های غربی به جای به کار بردن واژه دولت یا حکومت ایران، از واژه "رژیم ایران" (یعنی نظامی که صرفا مبتنی بر قوه قهریه بوده و هیچ ارتباط با بدنه جامعه خویش ندارد) استفاده می کنند و همین مساله جای تأمل جدی دارد.

در پایان این نشست فایلی از دستاوردهای زنان پس از انقلاب اسلامی و تعدادی ویدئو کلیپ از فعالیت بانوان ایرانی در عرصه های مختلف برای دبیر مدرسه و دانش آموزان مدرسه یونانی_آلمانی ارسال شد.

 

پس از برگزاری این نشست، مدیر مدرسه یونانی_آلمانی آتن ضمن تشکر از حضور یک بانوی تحصیلکرده ایرانی به عنوان استاد دانشگاه با تسلط کامل به زبان انگلیسی و مدیریت و اشراف بر مباحث طرح شده در این جلسه اظهار داشت؛ این گفت و گو این نتیجه را به دنبال داشته است که به سخنانی که رسانه های غربی در باره وضعیت زنان ایرانی می گویند، می بایست به دیده تردید نگاه کرد.

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved