نخستین اندیشکده تخصصی در حوزه مطالعات راهبردی برندسازی ملی ایران افتتاح شد
آیین افتتاحیه اندیشکده مطالعات راهبردی برندسازی ملی ایران با حضور جمعی از مسئولان و متخصصان حوزه برندسازی ملی در خانه اندیشهورزان برگزار شد.

رضا ملکی رئیس مرکز مطالعات راهبردی روابط فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سخنرانی خود با ابراز خشنودی از تأسیس اندیشکده مطالعات راهبردی برند ملی ایران گفت: با پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز جنگ تحمیلی، ما دچار یک ناترازی در برنامهریزی میان دو نوع تهدید سخت و نرم شدیم و علیرغم اینکه در حوزه تهدید سخت اقدامات منسجم و مؤثری صورت گرفت و توانستیم به یک قدرت بزرگ بازدارنده در جهان تبدیل شویم.
وی افزود: اما متأسفانه در حوزه تهدید نرم غفلتهایی داشتیم که یکی از مهمترین آنها عدم توجه کافی به برند ملی ایران و نیز عدم سرمایهگذاری و حمایت از فعالیتهای این حوزه بهمنظور ارائه تصویری شفاف و روشن از ایران اسلامی در گستره بینالمللی است و این در حالی است که امنیت و توسعه اقتصادیای که از رهگذر سرمایهگذاری و حمایت در حوزه قدرت نرم برای کشور ایجاد میشود، بهمراتب بیشتر از حوزه قدرت سخت است.
رئیس مرکز مطالعات راهبردی روابط فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلام با اشاره به اینکه دیپلماسی عمومی، یکی از ابزارهای برندسازی ملی است، تأکید کرد: ما در حال حاضر نیاز به دیپلماسی عمومی نوین داریم که در آن بر خلاف دیپلماسی سنتی گذشته، عواملی همچون کنشگران غیرحاکمیتی، تقویت جایگاه مدلهای کسب و کار و حضور دولت در سه نقش حامی، سرمایهگذار و شریک در حوزههای مرتبط با این فعالیتها بسیار مهم و پررنگ است و به همین دلیل، برند ملی میتواند به یک دغدغه عمومی و ملی تبدیل شود و تمامی کنشگران، آن را بهعنوان یک وظیفه ملی تلقی نمایند.
ملکی با اشاره به سالروز تأسیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در دهم تیرماه و نامگذاری این روز با عنوان «روز دیپلماسی فرهنگی و تعامل با جهان» در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران، ابراز امیدواری کرد که اوّلین تولیدات علمی و فعالیتهای اجرایی این اندیشکده در سمینار سراسری رایزنان فرهنگی ایران که به همین مناسبت در تیرماه سال آینده برگزار خواهد شد، رونمایی و حاصل فعالیتهای صورتگرفته در این حوزه، به سفیران فرهنگی جمهوری اسلامی در کشورهای مختلف جهان معرفی شود.
وی همچنین بر تداوم حمایتهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از فعالیتهای اندیشکده مطالعات راهبردی برندسازی ملی ایران و جایگاه ویژهای که این اندیشکده در حوزه دیپلماسی فرهنگی و عمومی جمهوری اسلامی ایران دارد، تأکید کرد.
همچنین، حمید عابدی مدیر اندیشکده مطالعات راهبردی برندسازی ملی ایران گفت: متأسفانه تصویر بازنماییشده از ایران در افکار عمومی دنیا، در اثر برندسازی خصمانه دشمنان و رقبای جمهوری اسلامی ایران، تصویری بهشدت منفی و مغایر با واقعیت ایران امروز است.
وی با تاکید بر ضرورت ایجاد اوّلین اندیشکده مطالعات راهبردی در حوزه برندسازی ملی ایران گفت: هسته اوّلیه این اندیشکده با حمایت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در قالب «میز سیاستپژوهی مدیریت افکار عمومی» از 19 اردیبهشت 1403 با حضور شش نفر از صاحبنظران این حوزه کار خود را آغاز کرد و طی مدت یازده ماه گذشته، اقدام به شناسایی و گسترش شبکه تخصصی کنشگران حوزه برندسازی ملی کرد؛ بهطوری که در حال حاضر، دهها نفر از افرادی که بهصورت تخصصی در حوزه برندسازی ملی ایران تولیدات علمی یا فعالیتهای اجرایی مؤثری انجام دادهاند، به عضویت این شبکه درآمدهاند.
عابدی برگزاری 21 نشست تخصصی با موضوع برندسازی ملی ایران و انتشار 8 رهنگاشت سیاستی را از جمله فعالیتهای میز سیاستپژوهی مدیریت افکار عمومی برشمرد و همچنین از طراحی یک سامانه هوشمند با عنوان «سامانه جامع پایش تصویر ایران» در این میز خبر داد که بهطور هوشمند تصویر ایران را از منابع مختلف رصد خواهد کرد و نتایج حاصله را در قالب یک داشبورد اطلاعاتی برخط و نیز گزارشهای دورهای شامل تبیین وضعیت موجود و تجویز راهکارهای عملیاتی در اختیار ذینفعان قرار میدهد.
مدیر اندیشکده مطالعات راهبردی برندسازی ملی ایران در ادامه گفت: با توجه به گسترش دامنه فعالیتها و تعاملات این میز، با مشورت اعضا و سایر کنشگران این حوزه، تصمیم بر این شد که ادامه فعالیتهای میز در قالب یک اندیشکده تخصصی پیگیری شود تا ضمن ایجاد اوّلین هسته تخصصی کشور از متخصصان حوزه برندسازی ملی، زمینه تعاملات بیشتر با ذینفعان و نهادهای مرتبط با این حوزه فراهم شود.
وی راهاندازی یک برنامه رادیویی تخصصی با عنوان «برند ملی» در رادیو گفتگو را به عنوان اوّلین اقدام اجرایی اندیشکده برشمرد که هر سهشنبه از ساعت 10 تا 11 صبح با همکاری مشترک این اندیشکده و معاونت سیاسی سازمان صدا و سیما تولید و پخش میشود و همچنین ضمن اشاره به برگزاری نشست مشترک اندیشکده با کمیته دیپلماسی فرهنگی مجلس شورای اسلامی، ابراز امیدواری کرد با تداوم این نشستها، اندیشکده مطالعات راهبردی برندسازی ملی ایران بهعنوان مشاور علمی این کمیته در حوزههای تخصصی مرتبط با برندسازی ملی ایران ایفای نقش کند.
عابدی با اشاره به برنامههای پیش روی اندیشکده مطالعات راهبردی برندسازی ملی ایران، از برگزاری رویدادی با حضور ذینفعان این حوزه در اوایل سال آینده خبر داد و ابراز امیدواری کرد که با مشارکت و همگرایی تمامی ذینفعان حوزه برندسازی ملی، بتوانیم تصویری متناسب و درخور شأن ملت بزرگ ایران و مطابق با واقعیتهای موجود در کشور را به جهانیان ارائه دهیم.
امیرحسین ثابتی نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در این آیین با تأکید بر جایگاه برندسازی ملی در دیپلماسی فرهنگی کشور، بر لزوم حمایت از کنشگران و فعالان این حوزه تأکید و ابراز امیدواری کرد تأسیس اندیشکده مطالعات راهبردی برندسازی ملی ایران بتواند گامی مؤثر در راستای تقویت قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران و مقابله با موج ایرانهراسی باشد.
در ادامه، اعضای حاضر در این مراسم، به ارائه نظرات و پیشنهادهای خود در خصوص لزوم تأسیس اوّلین اندیشکده تخصصی در حوزه مطالعات راهبردی برندسازی ملی ایران پرداختند و در خصوص ابعاد مختلف این موضوع به بحث و گفتوگو نشستند.
در پایان این مراسم لوح یابود آیین افتتاح اندیشکده مطالعات راهبردی برندسازی ملی ایران امضا شد.
تصاویر مراسم افتتاحیه اندیشکده تخصصی در حوزه مطالعات راهبردی برندسازی ملی ایران
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی