• 1402/10/11 - 12:39
  • 638
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه
مدیرکل بین‌المللی تبلیغ در نشست خبری همایش «رسالات‌الله»:

ما باید با دیپلماسی قرآنی به دنبال نزدیک کردن قلب‌هایمان به یکدیگر باشیم

حجت‌الاسلام والمسلمین سید مصطفی حسینی‌نیشابوری تأکید کرد: دشمن هرچقدر هم تلاش کند، بین کشور‌های مختلف فاصله بیاندازد، ما باید با دیپلماسی قرآنی به دنبال نزدیک کردن قلب‌هایمان به یکدیگر باشیم و توطئه آنان را خنثی کنیم.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، حجت‌الاسلام والمسلمین سید مصطفی حسینی‌نیشابوری، مدیرکل بین‌المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و دبیر شورای فرهنگی قرآن در نشست خبری همایش بین‌المللی قرآنی «رسالات الله» که صبح امروز (11 دی‌ماه) با حضور اصحاب رسانه در حوزه ریاست این سازمان برگزار شد، به بحث درباره چیستی طرح رسالات‌الله و ‌دیپلماسی قرآنی در این همایش پرداخت و گفت: در دنیایی که پیام‌ها به سرعت مخابره می‌شود و به طور شگفت‌انگیزی می‌تواند در فضای ذهنی افراد جانمایی و خودنمایی داشته باشد، مهندسی افکار از سوی این پیام‌ها، اثرگذاری مستقیم بر رفتار فردی و اجتماعی دارد. به همین دلیل بسیاری از متفکران از گذشته تا به امروز در موضوع مهندسی افکار و ‌اندیشه‌ها ایده‌پردازی‌ها، طراحی‌ها و ‌نگارش‌ و نوشته‌هایی داشته‌اند. 

وی افزود: البته گاهی پیام‌ها از حیث ‌محتوایی دقیق یا کاملاً سالمی‌ نیستند به همین دلیل می‌توانند فریب‌دهنده باشند و اذهان را منحرف کنند، به همین دلیل در جنگ‌های ترکیبی به شدت از آن استفاده می‌کنند، نمونه نزدیک این موضوع حوادث سال گذشته در ایران بوده است. رسانه‌ها با ابزاری که در اختیار دارند، محتوایی گاهی غلط و گاهی فریبنده را مخابره می‌کنند و نتایجی هم از ناحیه این جنگ ترکیبی یا دستبرد ذهنی برای اهداف دیگران رقم می‌زنند.

مدیرکل بین‌المللی تبلیغ مطرح کرد: تا زمانی که پشت این ‌پیام‌ها محتوای غیر الهی و ‌انگیزه‌های غیر انسانی قرار دارد، می‌تواند پیام‌های سرگردان‌کننده، فریب‌دهنده، متحیرکننده در فضای انسانی باشد. البته باید به این نکته توجه داشت که حتماً اینگونه نیست که هر آنچه در فضاهای دیگر تولید شده است از این نوع باشد، ممکن است، برخی پیام‌های الهی و ‌اخلاقی باشد که در چارچوب‌های دیگری تعریف شده باشد. 

حجت‌الاسلام والمسلمین حسینی‌نیشابوری نوع پیگر ‌پیام‌ها را پیام‌های الهی و آسمانی و ‌منطبق با فطرت معرفی و تصریح کرد:‌ این پیام‌ها می‌تواند در فضای اخلاق، در فضای سلامت و معنوییت و در فضای رونق اخلاق انسانی مورد استفاده قرار گیرد. ترجمان اصطلاح پیام‌های الهی همان چیزی است که اسم این همایش نامیده شده است، این اسم یک نام قرآنی است که در آیات مختلف به آن اشاره شده است و خداوند متعال کسانی را مامور کرده است که حتماً به عنوان یک وظیفه بایستی پیام‌های الهی که شفابخش و بیدارگر هستند را به دیگران برسانند. مهم‌ترین مأموریت پیامبران و همه کسانی که در فضای معنوی رسالت داشته‌اند، «مبلغون رسالات‌الله» بوده است. 

دبیر نخستین همایش «رسالات‌الله» اظهار داشت:‌ برای ابلاغ این پیام‌ها نیاز بوده روزی در فضای جامعه از طریق خطابه منتقل شود، برای همین پیامبران از خطبا و افراد بلیغ خواسته‌اند از این پیام ‌الهی مراقبت کنند و آن را به گوش افراد بشر برسانند. روز دیگر لازم بوده این پیام‌ها در فضای دانشی دیده شود تا به امروز که این پیام‌ها در کتب آسمانی و در رأس آن در قرآن کریم به صورت مکتوب وجود دارد و خدای متعال آن را در فضای قرائت، تلاوت، در فضای موسیقی کلامی، در فضای اعجاز، در فضای کتابت و ‌خط زیبا و ... منتقل کرده است. 

قرآن زیباست

وی افزود:‌ اعتقاد داریم یکی از مهم‌ترین کارهایی که باید در حوزه دیپلماسی عمومی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی انجام دهد همین کار است، با تبادل و تعامل و هم‌افزایی درست، کسانی که معتقد به این اصل هستند که ‌پیام ‌زیبا از سوی ‌خدای حکیم باید توسط ابزار و ‌امکانات هنرمندانه و ‌جذاب منتقل شود،‌ مبنای آنچه قرار است در روزهای آینده اتفاق بیفتد همین جمله‌ای است که بیان شد.  

مدیرکل بین‌المللی تبلیغ  با تأکید بر اینکه قرآن زیباست و ‌از همه وجوه و ساحات می‌توان این زیبایی‌شناسی را درک کرد، مطرح کرد: این زیبایی را باید با ابزار هنری،‌رسانه‌ای با استفاده از هوش مصنوعی و متاورس و هرآنچه در اختیار داریم پیام‌ها را به شکل زیبا و جذاب به فضای دیگر منتقل کنیم و داشته‌های دیگران را هم قدرشناسی کنیم تا بتوانیم بعد از شناخت در دنیای اسلام ظرفیت‌ها را بشناسیم. 

باید توطئه دشمنان اسلام را خنثی کنیم

وی اظهار داشت: برای همایش «رسالات الله» مراکز طبع و نشر دنیای اسلام را شناسایی کردیم و از ۱۰ کشور دعوت کردیم، همچنین، مؤسسات داخلی را هم دعوت کردیم تا فعالان داخلی و خارجی با هم همکاری و هم افزایی داشته باشند، کارشناس رد و بدل کنند، تجربیات را با هم به اشتراک بگذارند. هرچقدر این مدل همکاری‌ها بیشتر شود به فهم مشترک، همدلی بیشتر و وحدت امت اسلامی کمک می‌کند.

مدیرکل بین‌المللی تبلیغ با بیان اینکه دیپلماسی قرآنی در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در ابتدای راه در راستای 8 محور قدم برمی‌دارد، تصریح کرد: نخست، محور طبع و نشر است. در ماه‌های گذشته از مدیران قرآنی رستو‌ مالزی که دومین مرکز بزرگ طبع و نشر در دنیای اسلام است و اتفاقاً مردم‌نهاد نیز هست، میزبانی کردیم، در این دیدار ظرفیت‌های قرآنی ایران در شهرهای اصفهان، قم، تهران و مشهد مشاهده شد و بعد مسیری برای تکامل کارهای مشترک از جمله مصحف مشترک بین ایران و مالزی ایجاد شد. این کار در قدم دوم با ابعاد بزرگ‌تر و با کشورهای بیشتری انجام می‌شود. 

وی ابراز کرد: یکی دیگر از محورهای ما، مؤسسات تربیت کننده قاری است. بعضی از کشور‌ها در دنیای اسلام مثل مصر، در قرائت و تلاوت قرآن جایگاه ویژه‌ای دارند. هر چقدر دشمن تلاش کند فضای بین ما و برادران قرآنی در کشورهایی مانند مصر به گونه‌ای پیش برود که بین ما فاصله ایجاد کند در مقابل ما باید با دیپلماسی قرآنی تلاش کنیم این ‌توطئه دشمن را خنثی کنیم و با ادبیات مشترک که ادبیات قرآنی است به دنبال نزدیک شدن فکرها و قلب‌ها به هم باشیم. 

وی ادامه داد: محور سوم مؤسسات تربیت کننده حافظ است، یکی از تاکیدات مهم مقام معظم رهبری این است که در بین آحاد مردم حافظین قرآن تربیت شوند و خوشبختانه آمار‌ها نشان دهنده این است که فضا به سمت پیشرفت است و باعث افتخار است که کودکان، نونهالان و نوجوانانی در جامعه حضور دارند و در این مسیر گام برمی‌دارند.

مدیرکل بین‌المللی تبلیغ افزود: در کشور‌های دیگر مثل پاکستان فضای حفظ قرآن بسیار مترقی است و مؤسسات ایرانی می‌توانند از تجربیات آن‌ها استفاده کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین حسینی‌نیشابوری یادآور شد: محور دیگر ما، بحث کتابت قرآن است. ما ایرانیان یک پیشینه گرانبها در بحث‌های هنری از جمله بحث کتابت داریم. بعضی از خطوط را که ابداع آن را برعهده داشتیم، یا باعث پیشرفت آن شدیم، به کشور‌های دیگر صادر شده است. بحث تذهیب و دیگر هنر‌های قرآنی نیز به همین ترتیب است و ما به این حوزه  نیز ورود خواهیم کرد.

دبیر همایش قرآنی «رسالات الله» ادامه داد: محور دیگر بحث مؤسسات آموزشی علوم قرآن کریم در حوزه و دانشگاه است. ما در این حوزه پایان نامه‌ها و رساله‌های خیلی خوبی از فارغ‌ التحصیلان داشتیم که می‌تواند در حوزه علوم انسانی به صادرات آن‌ها فکر کرد. 

وی در ادامه سخنانش، مطرح کرد: محور دیگر، مؤسسات پژوهی با تمرکز بر تفسیر قرآن است. تفسیر قرآن با یک سیر تطور بیش از ۱۰۰۰ سال، سرمایه بسیار بزرگی است و افراد بزرگ و جامعی در قرون مختلف به آن پرداختند. 

تجلیل از تفسیر «تسنیم» علامه جوادی آملی و تفسیر «التحریر و التنویر» ابن عاشور

مدیرکل بین‌المللی تبلیغ اظهار داشت: ما در این حوزه دو تفسیر بسیار گرانبها و مورد توجه در بین شیعیان و برادران اهل تسنن داریم. آیت الله جوادی آملی برای ابلاغ و تفسیر پیام امام(ره) به گرباچف عازم شدند، نامه‌ای که حکیمانه و مملو از اصطلاحات عرفانی و فلسفی است و نیاز داشت که کسی همراه این نامه باشد، چون فهم حکمت اسلامی برای دنیای آن روز شرق کار آسانی نبود.

وی این نکته را یادآور شد که آیت‌الله جوادی آملی در حوزه قرآنی صاحب آثار متعددی است. تفسیر موضوعی ایشان با ۸۰ جلد یک سرمایه بزرگی نه فقط برای دنیای اسلام، بلکه برای بشریت باشد. در عالم اهل سنت نیز فعالیت‌های تفسیری خیلی خوبی شده یکی از مهم‌ترین آن‌ها تفسیر «ابن عاشور» تونسی است که نگاه محققان در بحث‌های قرآنی را به خود جلب کرده است. این دو تفسیر به طور ویژه در همایش امسال مورد تجلیل قرار می‌گیرد. نوه ابن عاشور هم در این رویداد به عنوان نماینده در این همایش شرکت می‌کند.

تمرکز در حوزه دیپلماسی قرآنی برای شکل‌گیری ارتباط بین مؤسسات قرآنی کشور‌های جهان اسلام است

حجت‌الاسلام والمسلمین حسینی‌نیشابوری تأکید کرد: این همایش وجوه خاصی دارد، یکی اینکه مؤسسه محور بوده و شخص محور نیست. تمرکز در حوزه دیپلماسی قرآنی برای شکل‌گیری ارتباط بین مؤسسات قرآنی کشور‌های جهان اسلام است و ما اخبار پیشرفت‌های ایران اسلامی در این حوزه به کشور‌های دیگر منتقل شود. این مسائل می‌تواند اختلافاتی که با شیطنت بین ما و برادران اهل سنت به وجود آمده را خنثی کند. 

وی همچنین، خاطرنشان کرد: یکی از کمیسیون‌های ما در این همایش کمیسیون «بانوان قرآنی» است و مؤسساتی که به این حوزه توجه دارند، می‌توانند با دیپلماسی قرآنی با هم ارتباط برقرار کنند. 

مدیرکل بین‌المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در ادامه این نشست خبری، به سؤالات خبرنگاران پیرامون همایش «رسالات الله» پاسخ گفت.

بنابر اعلام این خبر، نخستین همایش بین‌المللی قرآنی «رسالات‌الله» روز شنبه، ۱۶ دی‌ماه با رویکرد توسعه و تقویت دیپلماسی قرآنی در تالار شهید مفتح دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سازمان دارالقرآن الکریم، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، دانشکده الهیات و معارف اسلامی و وزارت امور خارجه از مشارکت کنندگان در این همایش هستند. تبیین و ترویج ظرفیت‌های قرآنی جمهوری اسلامی ایران در عرصه‌ بین‌الملل و جریان سازی، اثربخشی و الگوسازی در تعاملات بین‌المللی قرآنی، تأسیس شبکه تعاملی نخبگان قرآنی ایران و جهان اسلام از جمله اهداف برگزاری این رویداد قرآنی است.

انتهای پیام/

. .

. .

About Us

The argument in favor of using filler text goes something like this: If you use arey real content in the Consulting Process anytime you reachtent.