رسیدن شورای عالی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به جایگاه واقعی
دبیر شورای عالی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: با توجه به آن چیزی که باید در حوزه فعالیت های فرهنگی بین المللی سازمان تحقق پیدا می کرد و به جایگاه شورای عالی مربوط می شد تلاش در دوره تحولی سازمان بر این است که شورای عالی به جایگاه واقعی خود برسد.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، حسین دیوسالار در پنجمین روز از نخستین اجلاس منطقه ای رایزنان ایران در کشورهای همسایه اظهار داشت: شورای عالی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان یکی از ارکان این سازمان محسوب می شود؛ نه تنها به عنوان بخشی که بخواهد راهبری سازمان را داشته باشد بلکه بر اساس منویات مقام معظم رهبری و اساسنامه سازمان که به تنفیذ معظم له رسیده، در واقع جایگاه سیاست گذاری، تصمیم سازی و تصمیم گیری و حتی در حوزه اجرا، وظیفه هماهنگی دستگاه های مختلف فرهنگی را بر عهده دارد. هم ترکیب اعضای شورای عالی هم ارکان مرتبط با سازمان که بخش مهم آن است و بخش بالادستی محسوب می شود.
وی ادامه داد: همزمان با تحول در سازمان برای بروزرسانی و استفاده از ابزارهای جدید حوزه فرهنگی بین المللی همیشه مطرح بود، این دوره هم با شناخت از وضعیت موجود عرصه بین الملل، ضرورت ها و ظرفیت های جدیدی که ایجاد شده طبیعتا باید تحول در سازمان شکل می گرفته که این اتفاق هم افتاده است. در خود شورای عالی هم ضرورت این تحول گرایی احساس می شد.
دیوسالار گفت: بنابراین، آغاز حرکت به سمت این که در شورای عالی بتوانیم اقداماتی انجام دهیم که فاصله مان را با شرایط گذشته تا حدودی ترمیم کنیم نیازمند تحول در دبیرخانه هم بود.
دبیر شورای عالی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: با توجه به آن چیزی که باید در حوزه فعالیت های فرهنگی بین المللی سازمان تحقق پیدا می کرد و به جایگاه شورای عالی مربوط می شد تلاش در دوره تحولی سازمان بر این است که شورای عالی به جایگاه واقعی خود برسد.
وی با اشاره به ضرورت های تحول در حوزه محتوایی و شکل در تحول سازمانی اظهار داشت: در حوزه محتوایی، مهمترین اصل این بود که از شکل هیات امنایی که تنها به امور درون سازمانی می پرداخت، خارج شود. در 10 جلسه اخیری که در سازمان تشکیل شده 19 مصوبه از 85 مصوبه فراسازمانی است.
دبیر شورای عالی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ادامه داد: نکته مهم دیگر این است که مسائل ملی اولویت این دوره از دبیرخانه قرار گرفته است. همانگونه که سندهای سیاستی از جمله سند ایرانیان، سند نگاه به جایگاه خانواده و زنان، سند مرتبط با فضای مجازی در بخش های مختلف پیش می رود و حوزه های کارشناسی سازمانی همکاری های خوبی با دبیرخانه شورا دارند.
وی گفت: در حوزه سازمانی هم خیلی از موضوعاتی که احیانا مطرح می شود برای رفع مشکلات است. این که گزارشی ارائه کنیم و از عملکردی یا کاری تاییدیه ای بگیریم را در شورا به حداقل رساندیم.
دیوسالار افزود: در مواردی چون هم ترازی ها و همسان سازی حقوق و دستمزد همکاران و همه بخش ها، در برخی اوقات برای حل مشکل به شورا مراجعه می کنیم که مصوبات شورا بتواند کار سازمان را حل کند.
وی درباره تحول سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در شکل هم گفت: شاید بیان این هم خیلی قابل توجه نباشد اما اثرگذاری آن در کار دبیرخانه کاملا مشهود است. مهمترین مساله این است که برای نخستین بار یا بار دوم، دبیر شورا دیگر وظیفه مستقیمی در سازمان ندارد. قبلا مدیرکل حوزه ریاست یا طرح و برنامه همزمان دبیر شورای عالی هم بود.
دیوسالار خاطرنشان کرد: نکته دیگر، محل برگزاری نشست های شورا بود. تنها دستگاه دولتی هستیم که شورای عالی این چنینی با حکم مقام معظم رهبری در کشور داریم. اما محل برگزاری شورای عالی همیشه در حوزه وزارتی بود. با نگاه به 28 سال گذشته، کمتر از 10 جلسه در داخل سازمان برگزار شده که آن هم دلایل خاصی داشته است. برای شورای عالی سازمان فرهنگی، جز یک مورد، 9 مورد دیگر به داخل سازمان منتقل شد و این اتفاق مهمی بود و وزرا و روسا باید به سازمان بیایند و جلسات اینجا برگزار شود.
وی گفت: در حوزه شکلی، نکته دیگر این بود که برای چند عضو از جمله صدا و سیما، وزارت خارجه و اطلاعات به جای خود نماینده اعزام می کردند. از ابتدای دوره جدید مدیریتی سازمان، خواهش کردیم نماینده اعزام نکنند و اکنون جلسات یا با حضور و یا با غیبت آنها برگزار می شود. مگر این که در حوزه ای نیازمند به میهمان داشته باشیم و آن حوزه میهمان ویژه ای را در جلسه خاصی برای جلسات اعزام کند.
دیوسالار در مورد بحث قرارگاهی سازمان نیز اظهار داشت: اگر اعتقاد داریم سازمان باید اتاق فرمان قرارگاه امور فرهنگی بین المللی نظام باشد دبیرخانه شورا یکی از مهمترین هاست که می تواند بخش های مختلف حوزه فرهنگی بین المللی کشور را تمشیت و مدیریت کند.
وی گفت: این موضع ها اثرات خود را در نگاه دیگر سازمان ها و ارزیابی دیگران به ارتقای جایگاه سازمان افزایش داده است. نکته مهمتر این است که نگاه ما این بوده که شورای عالی توجه کمتری به داخل سازمان داشته باشد مگر در موارد ضروری که اینها هم تا حدود زیادی محقق شده است.
دبیر شورای عالی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ادامه داد: اکنون نیازمند این هستیم که اگر بخواهیم قرارگاه شکل بگیرد و سازمان به جایگاه خود برسد و دبیرخانه هم بتواند نقش خود را با وجود فاصله ای که گرفته ایفا کند مستلزم حمایت اعضای شوراست.
وی افزود: وقتی موضوع های کلان فرهنگی بین المللی را مطرح می کنیم از طرف خود اعضا با مخالفت اعضایی که باید حامی باشند و کمک کنند مواجه می شویم. بی توجهی به جایگاه دبیرخانه باعث شده که موضوعی را در بخش فرهنگی بین المللی مطرح می کنیم خود اعضا با اصل موضوع مخالف هستند و نگاهشان این است که سازمان با تمشیت داخلی خود به موضوعات جزئی مسوولیت های خود بپردازد.
دیوسالار افزود: برای تغییر این وضعیت، طبیعی است که بازوی اصلی فرهنگی بین المللی جبهه فرهنگی و آنهایی که در خط مقدم هستند می توانند کمک کنند برای این که سازمان جایگاه خود را در حوزه قرارگاهی پیدا کند و دبیرخانه سازمان هم به عنوان یکی از ارکان به این حوزه بپردازد. بنابراین نیازمند این هستیم که طرح های ملی هر چه بیشتر در جلسات و نگاه شورا ایجاد شود.
وی گفت: در این اجلاس، آنچه در منطقه می تواند اتفاق بیفتد و هم افزایی ایجاد کند و ظرفیت های مشترک کشورهای منطقه را به خود معطوف و جذب کند می تواند در نگاه و اهداف کلی دبیرخانه هم قرار گیرد.
دیوسالار افزود: نیاز امروز دبیرخانه با وجود این که بخش های ستادی سازمان مانند مرکز مطالعات و طرح و برنامه و ادیان و .. نگاه این چنینی را مطرح و طرح های ملی را به دبیرخانه ارسال می کنند تا در دستور کار قرار گیرد طبیعتا به عنوان افرادی که به حوزه های ملی و منطقه ای خود اشراف دارید می توانید به این موضوع کمک کنید.
وی تاکید کرد: نیاز مشخص دبیرخانه این است که اگر مساله ای وجود دارد که حتی در حد طرح و ایده به ما منتقل کنید روی آن می شود کار و به عنوان موضوعی ملی مطرح کرد.
وی گفت: تعامل دبیرخانه در گذشته با اعضای شورا خوب بوده و تمامی دبیرها زحمات زیادی کشیدند اما در این دوره جدی تر گرفته شده است. به طور مستمر گزارش های رایزنی ها بویژه ها تحلیلی ها را و حتی گزارش های کاری که احساس می شود برای اعضای شورا جذاب است را برای اعضا ارسال می کنیم.
وی خاطرنشان کرد: تعامل و همکاری بسیار خوبی در این دوره بین وزرارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان فرهنگ و دبیرخانه شورا وجود دارد و هیچ مشکل جدی در تعامل این سه ضلع وجود ندارد و دبیرخانه تمام همت خود را گذاشته تا در خدمت ریاست سازمان باشد. آنچه می تواند در حوزه داخلی و خارجی سازمان مورد استفاده قرار گیرد و به پیشبرد اهداف سازمان کمک کند در اختیار این سازمان قرار می دهد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم همواره در موضوعات مختلف با دبیرخانه همکاری داشته است.
نخستین اجلاس منطقه ای رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای همسایه، از 15 تا 20 مهرماه 1402، به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان قرارگاه اقتدار فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برگزار می شود.