رئیس مرکز گفتوگوی ادیان و فرهنگها:
ادیان به حفاظت از محیط زیست توجه ویژهای دارند
علیاکبر ضیایی در پیش نشست «نقش ادیان الهی در خروج از بحرانهای جهانی محیط زیست» گفت: ادیان به حفاظت از محیط زیست توجه ویژهای دارند.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نشست «نقش ادیان الهی در خروج از بحرانهای جهانی محیط زیست» (6 آذرماه) با حضور جمعی از اندیشمندان حوزه محیط زیست و شرکتکنندگان در گفتوگوهای دینی مرکز گفتوگوی ادیان و فرهنگهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مسئولان و اعضای هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب و نمایندگان پیروان ادیان کشورمان در حسینیه الزهرا(س) این سازمان برگزار شد.
علیاکبر ضیایی، رئیس مرکز گفتوگوی ادیان و فرهنگها در سخنانی، ضمن خیرمقدم به اساتید و میهمانان این نشست تخصصی گفت: به دنبال تمهید هر چه بهتر برگزار شدن همایش ملی «نقش ادیان الهی در خروج از بحرانهای جهانی محیط زیست» پیش نشستی را برگزار کردیم تا به بررسی نقشی که دین میتواند در بحرانهای جهانی محیط زیست داشته باشد، بپردازیم.
وی افزود: برای برگزاری این پیش نشست، مرکز گفتوگوی ادیان و فرهنگها، دانشگاه ادیان و مذاهب و انجمن مدیریت سبز ایران همکاری میکنند.
ضیایی به تشریح فعالیتهای مرکز گفتوگوی ادیان و فرهنگها پرداخت و تأکید کرد: این مرکز در طول ۲۸ سال گذشته تاکنون نشستهای بسیاری میان دانشمندان مسلمان با سایر ادیان برگزار کرده و با اعزام هیأتهای مختلف در گفتوگو با سایر ادیان شرکت کرده که مورد توجه جهان اسلام قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: ما معتقدیم که اگر ادیان بتوانند با یکدیگر همبستگی داشته باشند، میتوانند از طبیعت به بهترین وجه محافظت کنند، زیرا ادیان به حفاظت از محیط زیست توجه ویژهای دارند.
رئیس مرکز گفتوگوی ادیان و فرهنگها آموزههای ادیان الهی را راه برون رفت از بحرانهای محیط زیست عنوان کرد.
ضیایی با استناد به آیه قرآن کریم که میفرماید "ألمْ تروْا أنّ اللّه سخّر لکمْ ما فی السّماوات وما فی الْأرْض" گفت: منابع طبیعی در طول سالهای متوالی تخریب شده و برخی از حیوانات نابود شدند، طبیعتا اگر برداشت درستی از متون مقدس نداشته باشیم نمیتوانیم محیط زیست مطلوبی هم داشته باشیم، اگر میخواهیم از این پل عبور کنیم و به سعادت برسیم باید در حفظ و استحکام این پل کوشا باشیم.
لزوم ایجاد راهکارهای مشترک دینی برای حفاظت از محیط زیست
محمدحسن امامی، دبیر انجمن سبز ایران نیز در سخنرانی خود، با اشاره به رویکرد این انجمن گفت: سبز به معنای همگرایی فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی سازمانها با مسئولیت زیست محیط شان است و انجمن مدیریت سبز ایران به عنوان یکی از تشکلهای وابسته به اتاق بازرگانی ایران طی 16 سال گذشته با در اختیار داشتن اعضای حقیقی و حقوقی بر توسعه دانش سبز در کشور متمرکز بوده است.
وی به اهمیت و چرایی برگزاری همایش ملی «نقش ادیان الهی در خروج از بحرانهای جهانی محیط زیست» اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه مسئله محیط زیست بحران جهانی محسوب میشود و با تمام جهان به این موضوع میاندیشیم، با مجموعههای بسیاری مکاتبه کردیم که در ابتدا دانشگاه ادیان و مذاهب ما رو پذیرا شد و سپس مرکز گفتوگوی ادیان و فرهنگها از این موضوع استقبال کردند.
امامی با ارایه گزارشی از سازمان ملل در آبان ماه سال گذشته در خصوص محیط زیست، تأثیر تغییرات اقلیمی در تاب آوری زیست محیطی را یادآور شد و تصریح کرد: مشخصههای زیست جهانی ما این گونه است که چند مشخصه بنیادی دارد. سازمان ملل طبق تحقیقاتی که انجام داده است بر این باور است که انسان امروزی به دنبال موفقیت است نه خوشبختی و انسان معاصر موفقیت گراست نه خوشبخت گرا.
دبیر انجمن سبز ایران اظهار داشت: زندگی مدرن امروز باعث شده است توجه انسان به طبیعت کاسته شود و به نوعی زندگی خود را به موازات طبیعت پیش نبرد.
وی با تأکید بر ایجاد راهکارهای مشترک دینی برای حفاظت از محیط زیست افزود: وقتی میگوییم باید با دین به سراغ محیط زیست برویم، در واقع به دنبال آن هستیم که روشمند و سیستماتیک با مسئله مواجه شویم و محرکهای اقتصادی داشته باشیم.
امامی ادامه داد: به نظر میرسد علم آکادمیک توانایی مسائل ما را ندارد و ما میخواهیم دین را داخل این موضوع بیاوریم و قرائتهای جدیدی از متون دریافت کنیم تا با راهکارهای بحران محیط زیست مواجه شویم. به طورکلی ما نیازمند طبیعتی هستیم که با معناست و میخواهیم از این طریق، رابطه انسان با طبیعت را جستجو کنیم.
دبیر انجمن سبز ایران افزود: باید از نو رابطه خود را با طبیعت قابل فهم کنیم. ما به دنبال آن هستیم یک جهتیابی داشته باشیم و نظریه سازی کنیم و در نهایت، به واسطه دین و دریافت دیدگاهها و ایدههای ادیان مختلف، این مهم محقق شود.
وی با تأکید بر اینکه دین قابلیت حل مسائل بنیادی بشر را دارد گفت: ما دارای ظرفیت عظیمی به نام دین هستیم و باید از این ظرفیت بهره گیری لازم را داشته باشیم و امیدواریم نتایج این قبیل نشستهای تخصصی بتواند در راستای بهبود زندگی مردم جهان و آیندگان تأثیرگذار باشد.
امین احمدی، دبیرکل این کنفرانس در این نشست، نکاتی را در خصوص نحوه برگزاری همایش ملی «نقش ادیان الهی در خروج از بحرانهای جهانی محیط زیست» در اصفهان مطرح کرد و گفت: استان اصفهان طی روزهای 23 و 24 آذرماه میزبان همایش ملی «نقش ادیان الهی در خروج از بحرانهای جهانی محیط زیست» خواهد بود.
وی اظهار داشت: در این همایش از نمایندگان ادیان مختلف و صاحبنظران حوزه محیط زیست دعوت به عمل میآید تا به بررسی این موضوع بپردازند و پس از به پایان رسیدن، بیانیهای صادر میشود که برگزارکنندگان آن، مفاد همایش را همگانی خواهد کرد.
توجه به حقوق اقلیتهای دینی در ایران
یوناتن بت کلیا نماینده آشوریان هم در سخنانی، نقش ادیان الهی در خروج از بحرانهای جهانی محیط زیست را ضروری برشمرد و گفت: به نظر میرسد اگر برای همایشهای این چنینی از نمایندگان ادیان دعوت شود تا در محل انجمنهای توحیدی و نمونه آن گردهم آیند، تأثیرگذاری بهتری خواهد داشت.
وی در ادامه، افزود: افتخار ما براین است که در کشوری زندگی میکنیم که عالیترین مقام رسمی آن کشور «حضرت آیت الله خامنهای(مدظلهالعالی) مقام معظم رهبری» ضمن دلجویی از خانوادههای اقلیتهای دینی، بر برابری حقوق آنان با جامعه مسلمانان تأکید دارند.
انسان زاهد به دنبال فضیلت است
حجتالاسلام محمدحسین مظفری، رئیس مرکز صلح و گفتوگوی دانشگاه ادیان و مذاهب اظهار داشت: موضوع نقش ادیان الهی و بر طرف ساختن بحرانهای جهانی محیط زیست، بسیار مهم، حیاتی و ضروری است که توجه همه ما را به آن جلب کرده است.
وی ادامه داد: از انقلاب صنعتی و رنسانس این نگاه مطرح شد که ادیان به طور عام و دین مسیحیت به طور خاص دوری از دنیا را تبلیغ و ترویج میکنند و چنین اندیشهای مانع پیشرفت بشر میشود .
حجتالاسلام مظفری در عین حال، افزود: انسان زاهد انسانی است که به دنبال فضیلت و دوری از دنیاست و طبیعتا نمیتواند پیشرفت کند و موفق شود. با چنین اندیشهای، مدرنیته «بشر» را وارد عصر جدید کرد که به جای فضیلت باید به دنبال منفعت باشد.
وی خاطرنشان کرد: ادیان به دنبال آن هستند که فضایل را در دنیا ترویج دهند و باید این مهم چه در سطح فردی و چه در سطح بینالملل دولتهای ملی شکل گیرد و اگر خواهان امنیت هستیم باید به جای امنیت ملی به امنیت بشری فکر کنیم.
حجتالاسلام مظفری تأکید کرد: بنابراین باید در جستجوی فضیلت باشیم و از منافع خارج شویم و به فضیلت رجوع کنیم تا بتوانیم بحرانهای امروز را حل و برطرف سازیم.
انصاری، نماینده دانشگاه ادیان و مذاهب نیز در سخنان خود، به تشریح تعبیر محیط زیست و تفاوت آن با واژه طبیعت پرداخت و ابراز امیدواری کرد که برگزاری این نشستها ثمرات خوبی برای جامعه ایرانی و هم برای جامعه بشری در جهان داشته باشد.
در ادامه، علی درزی، از دانشگاه ادیان و مذاهب عنوان کرد: آنچه ما به عنوان محیط زیست میشناسیم بخشی از آن آب، حیوانات، زمین و ... است. قرآن کریم در آموزههای خود بر مصونیت طبیعت و منابع طبیعی و تعادل زیست محیطی از هرگونه تجاوز و تعدی تأکید کرده است که ما نیز باید به این مسئله توجه داشته باشیم.
حجتالاسلام محمدمهدی تسخیری، معاون ارتباطات و امور بینالملل دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به اهمیت برگزاری همایش ملی «نقش ادیان الهی در خروج از بحرانهای جهانی محیط زیست»، به توضیح رابطه بشر، ادیان الهی و محیط زیست پرداخت.
وی افزود: ما با برگزاری این همایش به دنبال راهکارهایی برای خروج از بحرانهای جهانی محیط زیست و نقش مهم ادیان الهی در این زمینه هستیم.
معاون ارتباطات و امور بینالملل دانشگاه ادیان و مذاهب ادامه داد: در ادیان الهی، آموزههای بسیاری برای حفظ محیط زیست وجود دارد که اگر به کار گرفته شوند بالطبع میتوانند مشکلات امروزی را مرتفع کند.
وی در پایان سخنانش، تأکید کرد: در این همایش صاحب نظران و اندیشمندان و نمایندگان مختلف ادیان الهی دور هم جمع میشوند و مسئله زهد، جهاد، نقش فردی و اجتماعی و ... در حوزه دین و محیط زیست مورد برسی قرار میدهند.
هایده رمضان رستم آبادی، رئیس گروه مسیحیت کاتولیک و یهودیت، خانم شهرکی، ملک پور و رحمانی شمس، رئیس گروه دانشگاه ادیان و مذاهب نیز از دیگر سخنرانان این نشست بودند که به بیان نقطه نظرات خود پیرامون چرایی اهمیت حفاظت از محیط زیست و نقش ادیان الهی در این موضوع پرداختند.
در پایان این مراسم، پوستر همایش ملی «نقش ادیان الهی در خروج از بحرانهای جهانی محیط زیست» که طی روزهای 23 و 24 آذرماه با مشارکت مرکز گفتوگوی ادیان و فرهنگهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در استان اصفهان برگزار میشود، رونمایی شد.
انتهای پیام/