نشست نخبگان شهر لاهور با نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ایران
نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ایران در جریان سفر خود به کشور پاکستان با جمعی از نخبگان علمی، فرهنگی، دینی، ورزشی و سیاسی لاهور در خانه فرهنگ کشورمان در این شهر، دیدار کردند.

این نشست با هدف تقویت پیوندهای فرهنگی و علمی میان دو کشور، شناسایی ظرفیتهای مشترک و ارائه راهکارهای عملی برای گسترش همکاریهای دوجانبه برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین محمد میرزایی، امیرحسین ثابتی و علیاکبر علیزاده نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران، ضمن تقدیر از جایگاه فرهنگی و علمی شهر لاهور، بر اهمیت نقش نخبگان در توسعه و تقویت تعاملات فرهنگی تأکید کردند.
در این نشست، موضوعاتی همچون گسترش همکاریهای علمی، ادبی، ورزشی و دینی، تبادل تجربیات دانشگاهی، توسعه آموزش زبان فارسی و برگزاری برنامههای مشترک فرهنگی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
نمایندگان مجلس ایران همچنین از نقش خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور در ایجاد بسترهای مناسب برای توسعه ارتباطات فرهنگی قدردانی کردند و بر ضرورت استمرار چنین نشستهایی برای تحقق اهداف مشترک تأکید ورزیدند.
اصغر مسعودی، مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور، اظهار داشت که خانه فرهنگ ایران همواره تلاش کرده است تا از طریق فعالیتهای متنوع فرهنگی و آموزشی، زمینه تعاملات مؤثر میان دو کشور را فراهم کند.
مسعودی همچنین به اهمیت آموزش زبان فارسی در پاکستان اشاره کرد و گفت: علاقه مردم پاکستان به یادگیری زبان فارسی نشانهای از عمق پیوندهای فرهنگی میان دو کشور است.
وی از آمادگی خانه فرهنگ برای گسترش برنامههای فرهنگی مشترک خبر داد و بر ضرورت افزایش تعاملات علمی و دانشگاهی تأکید کرد.
حجتالاسلام والمسلمین محمد میرزایی، نماینده کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ایران، با اشاره به اشتراکات فراوان فرهنگی و دینی میان ایران و پاکستان، اذعان کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره بر توسعه روابط میان دو کشور تأکید دارند.
وی افزود: گسترش همکاریها در زمینههای مختلف از جمله فیلم، شعر، ورزش، خوشنویسی و قرآن از آرمانهای مردم دو کشور است.
میرزایی همچنین اظهار داشت: در سفر به پاکستان دریافتیم که قلب مردم این کشور در مشهد میتپد و محبت و دوستی بینظیری بین مردم دو کشور وجود دارد.
وی به قرارداد خواهرخواندگی شهر لاهور با شهرهای مشهد، اصفهان و آمل اشاره کرد و گفت که اجرای کامل این قراردادها میتواند در تحکیم پیوندهای فرهنگی و اقتصادی نقش مؤثری ایفا کند.
اهمیت ثبات در پاکستان و ارتباطات علمی
امیرحسین ثابتی، عضو هیات نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ایران، اظهار داشت: ایجاد ثبات و صلح در پاکستان به نفع کشور ایران است و هر افتخاری که پاکستان به دست آورد، افتخار ایران نیز محسوب میشود. وی تأکید کرد که مردم دو کشور خواهان توسعه روابط هستند و باید از تمامی موانع در این مسیر عبور کرد.
پیر حبیب عرفانی، متولی خانقاه سندر شریف، نیز در سخنان خود ضمن تحسین موضعگیری ایران در حمایت از فلسطین، گفت: اقدامات ایران علیه رژیم صهیونیستی باعث افزایش محبوبیت ایران در بین مردم پاکستان شده است.
ضرورت گسترش تعاملات دینی و فرهنگی
مفتی عاشق حسین، رئیس جامعه بیتالقرآن، اظهار داشت: آینده دو کشور ایران و پاکستان به یکدیگر گره خورده است و منافع دو کشور به میزان تعاملات دوجانبه بستگی دارد. وی توسعه روابط دینی و فرهنگی را بسیار ضروری دانست.
نوید اکبر، رئیس دانشگاه چناب، نیز در این نشست بیان کرد: خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور ارتباط نزدیکی با دانشگاهها و مراکز علمی ایالت پنجاب دارد. حضور تعداد زیادی از دانشجویان ایرانی در لاهور نتیجه تلاشهای این مرکز فرهنگی است.
وی همچنین پیشنهاد کرد که دانشگاه چناب جزو دانشگاههای مورد تأیید دولت ایران قرار گیرد تا این دانشگاه بتواند دانشجویان ایرانی را جذب کند.
وحید الزمان طارق، شاعر پارسیگوی و اقبالپژوه، با اشاره به اهمیت ادبیات فارسی در پاکستان اظهار داشت که اشعار اقبال لاهوری نشانه روشنی از پیوندهای تاریخی دو ملت است و همکاری در زمینه ادبیات و پژوهشهای علمی میتواند به تقویت روابط دوجانبه کمک کند.
حجتالاسلام والمسلمین سید علیرضا نقوی با تأکید بر ظرفیتهای عظیم شهر لاهور در حوزههای مختلف فرهنگی و علمی، عنوان کرد: این شهر میتواند نقش عمدهای در توسعه روابط ایران و پاکستان ایفا کند.
وی ابراز امیدواری کرد که همکاریهای فرهنگی و علمی بین دو کشور روزبهروز گسترش یابد و روابط دوستانه دو ملت عمیقتر شود.
دیدار نمایندگان مجلس شورای اسلامی با رئیس مجلس ایالت پنجاب
در راستای توسعه تعاملات فرهنگی و تعمیق روابط میان ایران و پاکستان، هیأتی از نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ایران با ملک محمد احمد خان، رئیس مجلس ایالت پنجاب دیدار و گفتوگو کردند. این دیدار با هدف بررسی فرصتهای مشترک همکاری در حوزههای فرهنگی، علمی و اقتصادی و با حضور دیپلماتهای ایرانی از جمله اصغر مسعودی، رئیس خانه فرهنگ و مهران موحدفر، سرکنسول ایران در لاهور، برگزار شد.
در این نشست، ظرفیتهای گسترده ایران و پاکستان در حوزههایی همچون فرهنگ، هنر، آموزش، صنعت و گردشگری مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و بر ضرورت تقویت همکاریهای دوجانبه از طریق نهادهای پارلمانی تأکید شد. همچنین، اهمیت مشترکات تاریخی و فرهنگی دو کشور و بهرهگیری از آنها برای گسترش تعاملات مردمی و فرهنگی از موضوعات محوری این دیدار بود.
این نشست، که در فضایی صمیمانه و همراه با تأکید بر گسترش مناسبات دوجانبه برگزار شد، زمینهای برای همکاریهای بیشتر در بخشهای مختلف فرهنگی، از جمله تولید مشترک فیلم، تبادل اساتید دانشگاهی و اجرای برنامههای فرهنگی مشترک را فراهم ساخت.
توسعه همکاریهای ورزشی میان ایران و پاکستان
در راستای توسعه همکاریهای ورزشی میان دو کشور، امیر حسین ثابتی، نماینده کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ایران با مسئولین فدراسیون کشتی ایالت پنجاب در خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور دیدار و گفتوگو کرد.
این نشست با حضور شخصیتهای برجسته کشتی پاکستان از جمله چوهدری مبین، رئیس فدراسیون کشتی ایالت پنجاب، محمد ریاض، دبیر کل فدراسیون، انعام بات، قهرمان سابق کشتی جهان و ندیم پهلوان، قهرمان کشتی پاکستان، برگزار شد.
در این دیدار، طرفین بر تبادل تجربیات، برگزاری اردوهای مشترک و ارتقای سطح فنی کشتیگیران پاکستانی با بهرهگیری از دانش و تکنیکهای پیشرفته کشتی ایران تأکید کردند. همچنین، پیشنهاداتی برای اعزام مربیان ایرانی و برگزاری دورههای آموزشی مطرح شد که مورد استقبال مسئولین فدراسیون کشتی پنجاب قرار گرفت.
چوهدری مبین، رئیس فدراسیون کشتی ایالت پنجاب، با اشاره به موفقیتهای چشمگیر ایران در سطح جهانی، بر اهمیت استفاده از تجربیات ایران در جهت ارتقای سطح کشتی پاکستان تاکید کرد.
وی بیان داشت که ایران با داشتن قهرمانان مطرح در عرصه بینالمللی، الگویی مناسب برای کشتیگیران پاکستانی محسوب میشود.
چوهدری مبین خواستار برگزاری دورههای آموزشی و تمرینی برای کشتیگیران پاکستانی در ایران شد و ابراز امیدواری کرد که این همکاری بتواند استعدادهای جوان پاکستانی را شکوفا سازد.
بازدید نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران از اماکن تاریخی لاهور
هیاتی از نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ایران طی سفر یک هفتهای به پاکستان وارد شهر لاهور شدند. این سفر در راستای سیاستهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و به منظور تقویت و تعمیق روابط دوجانبه در حوزههای مختلف فرهنگی، علمی و اقتصادی انجام شد.
در اولین روز اقامت در لاهور، این هیات به همراه اصغر مسعودی، مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور، از مزار علامه اقبال لاهوری بازدید کردند.
هیات کمیسیون فرهنگی ایران سپس از مسجد پادشاهی که یکی از شاخص ترین میراث باستانی پاکستان می باشد دیدن کردند. مسجد پادشاهی که در سال 1671 میلادی توسط اورنگزیب پادشاه گورکانیان هند (در شبه قاره به پادشاهان مغول معروف است) احداث شده است.
این بنا با تلاش شبانه روزی کارگران هندی و معماران ایرانی تکمیل شد. این بنای بی نظیر یادگار مهمی از شاهکارهای معماری سلسله گورکانیان هند است که برای بنای آن از آجرهای کورهای پخته شده با روکشی از سنگ های شنی به رنگ قرمز و مرمر استفاده شد. هنوز هم در این مسجد نماز جمعه و اعیاد برگزار میشود و در نماز جمعه بیش از 10 هزار نفر و در نماز اعیاد بیش از 75 هزار نفر در این مسجد نماز میخوانند.
هیات فرهنگی ایران پس از مسجد پادشاهی، وارد قلعه شاهی لاهور شد. قلعه شاهی نام ارگی در لاهور پاکستان است که نمادی از تاریخ باشکوه و پرعظمت این کشور را نشان میدهد. این قلعه در سال 1025 میلادی ساخته شد و در سال 1981میلادی در فهرست آثار یونسکو به ثبت رسید. قلعه لاهور که در طول تاریخ بارها ویران و پس از چندی دوباره سازی شده است، در سال 1566 میلادی، توسط سومین پادشاه از دودمان گورکانیان به نام اکبر شاه بازسازی شد. درب ورودی اصلی قلعه شاهی به دروازه عالمگیر شهرت دارد و روبهروی مسجد پادشاهی لاهور قرار گرفته است.
یکی از جذابیتهای قلعه لاهور «شیش محل» است که بر دیوار آن صدها هزار شیشه ریز و درشت خودنمایی میکند و به دلیل درخشش این شیشهها، به کاخ کریستال شهرت دارد. ایوانی زیبا که با سنگهای مرمر سنگفرش شده است و دیوارها و سقف شیشهکاری آن جلوه خاصی به این ایوان میبخشد. قلعه لاهور پاکستان با وجود فرسوده شدن در طی سالها از دیوارهای بلند و مستحکمی برخوردار است که هیات کمیسیون فرهنگی ایران را تحت تأثیر قرار داد.
تأکید بر افزایش همکاریهای قرآنی بین ایران و پاکستان
مؤسسه تحفیظ القرآن لاهور با هماهنگی خانه فرهنگ کشورمان، میزبان هیأتی از نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ایران بود. این بازدید با هدف آشنایی با فعالیتهای قرآنی این مؤسسه و بررسی زمینههای همکاری مشترک میان دو کشور ایران و پاکستان در حوزه ترویج و آموزش علوم قرآنی انجام شد.
در جریان این بازدید، اعضای هیأت ایرانی ضمن قدردانی از تلاشهای مؤسسه تحفیظ القرآن، بر اهمیت گسترش روابط قرآنی میان دو کشور تأکید کردند. در این نشست، موضوعاتی همچون تبادل تجربیات آموزشی، اعزام اساتید و دانشجویان و برگزاری برنامههای قرآنی مشترک مورد بررسی قرار گرفت.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران با اشاره به ظرفیتهای قرآنی موجود در ایران و پاکستان، خواستار تعمیق همکاریهای دوجانبه در حوزههای آموزشی و فرهنگی شدند و نقش مؤثر خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در توسعه تعاملات قرآنی را مورد ستایش قرار دادند.
در جریان این بازدید، هیأت نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با سهیل رضا، مسئول روابط بینالملل سازمان منهاج القرآن، عباس نقشبندی، رئیس مؤسسه تحفیظ القرآن و حمید کاظمی الازهری، معاون این مؤسسه دیدار و درباره توسعه ارتباطات قرآنی میان ایران و پاکستان به بحث و تبادل نظر پرداختند.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی