میراث هنر ایرانی اسلامی در بوسنی و هرزگوین به نمایش گذاشته شد
در حاشیه برگزاری نشست «مسجد سنتی بوسنی و هرزگوین؛ معنا و زیبایی» با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بوسنی و هرزگوین، مؤسسه سنتهای اسلامی بوشنیاکها و مدرسه دینی ابراهیم پاشینا شهر تراونیک، میراث هنر ایرانی اسلامی به نمایش گذاشته شد.
در این رویداد که ذیل برنامه روزهای سنت اسلامی بوشنیاکها در بوسنی و هرزگوین اجرا شد، علاوه بر نشست، نمایشگاهی از آثار تذهیب با موضوع «نگاره های مساجد بوسنی و هرزگوین» که توسط هنرجویان دوره تذهیب و نگارگری رایزنی فرهنگی کشورمان اجرا شدهاند، به نمایش گذاشته شد.
در این نشست، محمدحسین انصاری رایزن فرهنگی کشورمان به معرفی هنر ایرانی ـ اسلامی و فلسفه معماری اسلامی پرداخت و بیان داشت: هنر مانند هر محتوای دیگری میتواند حامل پیامهای خوب یا بد باشد. اما هنر اسلامی جز پیام نیک و زیبا، چیز دیگری عرضه نمیکند. در این میان، مسجد به عنوان محل عبادت و ارتباط روحانی انسان با خداوند، همواره محل بروز خلاقیتهای هنری و معنوی هنرمندان بوده است.
وی ابراز کرد: یک مسجد با تزئینات زیبا جز یک فضای فیزیکی برای عبادت نیست. اما کاشی کاریها و خوشنویسیها و تذهیبها، جلوهای از ذات زیبای خداوند هستند که هنرمند آن را در جلوی چشم مخاطب قرار داده تا دل او از این مسیر متوجه خالق بزرگ جهان شود.
انصاری ادامه داد: آیات قرآن و اسماءالله که بر در و دیوار مساجد حک میشوند، پیامهایی درباره توحید، عبادت، و اخلاق اسلامی را انتقال میدهند. الگوهای هندسی در معماری مساجد نماد وحدت و نظم در عالم هستند.
وی افزود: تقارن در این نقوش، بیانگر تعادل و هماهنگی موجود در جهان خلقت است. طرحهای انتزاعی گیاهان نمایانگر رشد، حیات و پویایی هستند. این نقوش یادآور بهشت و زیباییهای الهیاند. محراب که نشاندهنده جهت قبله است، با تزئینات خاصی مانند تذهیب و خطاطی مزین میشود تا جایگاه عبادت را برجسته کند. گنبد در معماری ایرانی-اسلامی نمادی از رسیدن از کثرت به وحدت است.
در ادامه، خانم سلما پاندژیچ کارشناس ارشد تاریخ هنر و مدرس دورههای تذهیب رایزنی فرهنگی کشورمان به سخنرانی با موضوع زیبایی شناسی در هنر اسلامی پرداخت.
وی با اشاره به اهتمام رایزنی فرهنگی کشورمان به برگزاری دورههای هنر اسلامی و حفظ میراث هنری اسلامی، به تشریح نمادشناسی در هنر اسلامی پرداخت. وی ایده اصلی برگزاری نمایشگاه تذهیب «نگارههای مساجد بوسنی و هرزگوین» را حفظ و ترویج هنرهای سنتی اسلامی عنوان کرد.
خانم پاندژیچ که فارغ التحصیل رشته تاریخ هنر از دانشگاه تهران است، ایران را موزهای بزرگ از هنر اسلامی عنوان کرد که میتواند برای همه هنرمندان علاقه مند در این حوزه الهام بخش باشد.
پس از آن، دورانوویچ رئیس مؤسسه سنتهای اسلامی بوشنیاکها به سخنرانی پرداخت. دورانوویچ در قالب ارائه مطلبی، تصاویری از مساجد سنتی بوسنی و هرزگوین به نمایش گذاشت و به تلاشهای انجام شده برای حفظ این میراث اسلامی اشاره کرد.
وی ضمن تقدیر از رایزنی فرهنگی کشورمان به جهت پرداختن به این موضوع، حفظ میراث اسلامی را وظیفه ای مهم برای همه مسلمانان عنوان کرد.
پس از این نشست، نمایشگاه تذهیب با موضوع «نگارههای مساجد بوسنی و هرزگوین» که توسط هنرجویان دوره تذهیب و نگارگری رایزنی فرهنگی کشورمان اجرا شدهاند، در سالن مرکزی مدرسه دینی ابراهیم پاشینا افتتاح شد.
هدف از برگزاری این رویداد، تاکید بر اهمیت حفظ میراث هنری اسلامی و نقش هنر ایرانی ـ اسلامی در اعتلای هنر و معماری در سطح جهان اسلام بود.
نمایشگاه یاد شده به مدت هفت روز در محل مدرسه دینی ابراهیم پاشینا تراونیک برپا خواهد بود.همچنین، دور جدید کلاسهای آموزش زبان فارسی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بوسنی و هرزگوین از 19 آذرماه در دو سطح آموزشی نو آموز و پیش میانی به صورت حضوری و مجازی آغاز شده است.این دورههای آموزشی توسط غلامرضا سالمیان استاد زبان و ادبیات فارسی تدریس میشوند.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی