صدای شرق؛ تلاش نخبگان برای دستیابی به گفتمان نوین در عرصه حقوق بشر آغاز شد
دومین روز از اجلاس بینالمللی حقوق بشر در رهیافت شرقی، امروز سهشنبه در دانشگاه باقرالعلوم شهر قم با برگزاری پنلهای متعدد تخصصی و علمی برگزار شد.

اجلاس بینالمللی حقوق بشر در رهیافت شرقی در دومین روز با برگزاری پنلهای متنوع و تخصصی ادامه یافت که طی آن اندیشمندان و دانشگاهیانی از کشورهای مختلف از قارههای آسیا، اروپا و آفریقا گردهم آمدند و به بحث و تبادل نظر پرداختند.
هر یک از این پنلها با موضوعات تخصصی و مرتبط با حقوق بشر مبتنی بر فرهنگ، تمدن و میراث شرقی تلاش داشتند تا گفتمان نوینی در زمینه حقوق بشر متناسب با ارزشهای شرق فرهنگی را شکل دهند.
تلاشی برای خوانش مجدد
در پنل «مفاهیم و مبانی خوانش نوین حقوق بشر در رهیافت شرقی»، ایندو سانتالیا، رئیس دانشگاه اسلامی اسعدیه سولاوسی جنوبی اندونزی، به عنوان گرداننده بحث و بررسی پیرامون مفاهیم و مبانی خوانش نوین حقوق بشر در رهیافت شرقی صورت گرفت.
شرکتکنندگان و سخنرانانی از کشورهای مالزی، کره جنوبی، تونس و عراق کوشیدند به ارائه نظرات و تبیین مفاهیم جدید بپردازند و در تلاش بودند تا ابعاد مفهومی این رویکرد را به تفصیل توضیح دهند.
بحثهای عمیق و چالشبرانگیز در این نشست، به وضوح نشاندهنده وحدت نظر حاضران بر اهمیت بازنگری در اصول حقوق بشر بود.
ترغیب مهمانان برای کنشگری فرهنگی
در پنل حقوق بشر و کنش شرق فرهنگی از منظر حقوق و روابط بین الملل، راشد بن حمد البلوشی، رئیس کمیته سلطنتی حقوق بشر عمان، به عنوان رئیس پنل، به بررسی حقوق بشر و کنش شرق فرهنگی از منظر حقوق و روابط بینالملل پرداخت.
در این جلسه، سخنرانانی از اندونزی، مالزی، ارمنستان و روسیه به تحلیل چگونگی تعامل تمدنهای شرقی با اصول حقوق بشر پرداختند.
تأکید بر استفاده از تجربیات تاریخی و فرهنگی شرق به عنوان ابزاری برای کنشگری در این حوزه، محور اصلی این گفتوگو بود.
نگاهی به گذشته و تاریخ تمدنهای شرقی
نورژان قوانتای اولی، رئیس دانشکده علوم اجتماعی و اطلاعرسانی دانشگاه ملی اوراسیا قزاقزستان، مدیریت پنل دیگری با عنوان «حقوق بشر شرقی در سپهر تاریخ و تمدن» را بر عهده گرفت که طی آن موضوع حقوق بشر شرقی از منظر میراث و تاریخی و تمدنی شرق فرهنگی مورد بحث و مداقه قرار گرفت.
این پنل، با نگاهی گذشتهنگر به تاریخ حقوق بشر در فرهنگهای شرقی، سعی داشت تا نقاط قوت و ضعف این گفتمان را در طول تاریخ تحلیل کند.
سخنرانانی از لبنان، اندونزی، ترکیه و عراق در این پنل حضور داشتند و به تبادل نظر درباره تأثیرات تاریخی بر حقوق بشر پرداختند.
فرصت برای بررسی نظریات
پنل «حقوق بشر شرقی از دریچه نظریههای سیاسی»، تحت مدیریت دکتر خالد شوکات، استاد حقوق بینالملل از لیدن هلند، برگزار شد.
در این نشست، نظریهپردازان و کارشناسان از کشورهای مختلف به بررسی نظریههای سیاسی تأثیرگذار بر حقوق بشر در شرق پرداختند.
مباحث جالب و تأملبرانگیزی در این پنل مطرح شد که به چالشهای نظری و عملی در حوزه حقوق بشر پرداخته و راهکارهایی برای بهبود وضعیت موجود ارائه داد.
یک پنل زنانه و با نشاط
پنل دیگر با عنوان «زن و خانواده در آینه شرق فرهنگی»، از سوی دکتر مونا عمران، استاد تاریخ و ادبیات فلومیننزه برزیل مدیریت شد، این پنل به موضوعاتی نظیر مطالعات زن، خانواده و جنسیت اختصاص داشت و با حضور پررنگ زنانی محجبه و دغدغهمند در حوزه مسائل زنان با گفتمان انقلاب اسلامی، فضایی پویا و جذاب را به وجود آورد.
مباحثی که در این پنل مطرح شد، به بررسی چالشها و فرصتهای پیش روی زنان در جوامع شرقی میپرداخت.
نسل کشی و نقد به غرب
در پایان، پنل «نسلکشی و کشتار جمعی از منظر حقوق بشر» به ریاست دکتر عقیل باعمر، رئیس کمیته حقوق بشر سلطنتی عمان، برگزار شد. این پنل به واکاوی ابعاد مختلف ژنوساید و تأثیرات آن بر حقوق بشر پرداخت.
سخنرانان از دانشگاههای مالزی، تایلند، قزاقزستان و لبنان به تحلیل تجربیات کشورهای خود در این زمینه پرداختند و بر لزوم همافزایی و همکاریهای بینالمللی در مواجهه با این معضل تأکید کردند.
عمده پنلها به زبان انگلیسی برگزار شد و زبانهای عربی و فارسی هم برای درک بهتر مباحث کمک کننده حاضران از ملیتهای مختلف بود، شرکتکنندگان فرصتی برای تبادل نظر و بحثهای عمیق داشتند.
این اجلاس، نه تنها به تبیین چالشها و فرصتهای موجود در زمینه حقوق بشر در فرهنگهای شرقی پرداخت، بلکه زمینهای برای همافزایی و همکاریهای بینالمللی در این حوزه فراهم آورد.
شایان ذکر است فردا (چهارشنبه 10 اردیبهشت) اختتامیه نخستین اجلاس بینالمللی حقوق بشر در رهیافت شرقی در شهر قم برگزار میشود اما به منظور آشنایی بیشتر شرکت کنندگان با ظرفیتهای تاریخی و تمدنی ایران و دستیابی به اشتراکات فرهنگی تا پایان هفته در شهر اصفهان از جاذبههای گردشگری این شهر بازدید خواهند کرد.
نخستین اجلاس بینالمللی حقوق بشر در رهیافت شرقی به همت دانشگاه باقرالعلوم و با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با حضور 40 میهمان بینالمللی از 22 کشور از 8 و 12 اردیبهشت ماه سال جاری در تهران، قم و اصفهان برگزار میشود.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی