• 1403/10/26 - 10:24
  • 152
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه

جایزه جهانی اربعین؛ ایمانی‌پور: «هدف راهپیمایی اربعین شکل‌دهی به تمدن نوین اسلامی است»

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در آیین پایانی دهمین دوره جایزه جهانی اربعین، درباره فلسفه وجودی و شکل گیری راهپیمایی اربعین با نگاهی به بیانات مقام معظم رهبری پرداخت.

حجت‌الاسلام‌ والمسلمین محمدمهدی ایمانی‌پور با بیان اینکه هدف هر مسلمان از راهپیمایی اربعین در منظومه فکری مقام معظم رهبری، شکل گیری تمدن اسلامی است، ابراز کرد: از آنجا که شکل گیری تمدن نوین اسلامی؛ هدف همه مسلمانان است، بنابراین در میان اهدافی که برای راهپیمایی اربعین ذکر می شود علاوه بر اهداف شخصی و ملی، اهداف جهانی هم دیده شده است که مهم ترین آن، همانا دستیابی به تمدن نوین اسلامی است.

وی افزود: خوشبختانه هر سال، آیین راهپیمایی اربعین باشکوه تر از قبل برگزار می شود. از این رو، مقام معظم رهبری می فرمایند پیروی از امام حسین(ع) یک امر انسانی است و به فرقه و مذهب و دین خاصی تعلق ندارد. بنابراین مشاهده می‌کنیم که هر سال، تعداد بیشتری زائر از کشورهای مختلف و ادیان و مذاهب مختلف در این آیین باشکوه شرکت می کنند و بر تعدادش نیز افزوده می شود.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با تأکید بر اینکه هدف از راهپیمایی اربعین شکل دهی به تمدن نوین اسلامی است، ادامه داد: این راهپیمایی، در واقع نماد و نمودی از ظهور تمدن اسلامی است. چرا که آوردگاه سبک زندگی اسلامی و جلوه باشکوهی از مساوات و برادری و مهربانی و سبک زندگی مومنانه و زیست مومنانه است. بدون شک در آنجا، حس معنوی حاکم و حس برادرانه را شاهد بوده ایم.

ایمانی‌پور همچنین گفت: زیست مومنانه ای که در جریان برگزاری راهپیمایی اربعین شاهد هستیم، دشمنان را آنچنان به وحشت انداخته است که به تعبیر مقام معظم رهبری، توطئه سکوت را در پیش گرفته اند. تا توانسته اند درباره آن صحبت نکرده اند. این در حالی است که رویدادهای کوچک، در رسانه های آنها بازتاب جهانی پیدا می کند اما مشاهده می کنید که در ایام راهپیمایی اربعین تلاش شده است تا سکوت معناداری شکل گیرد.

وی با تأکید بر اینکه خوشبختانه رسانه های آزادی خواه و انسان‌رسانه ها، بازتاب خوبی را از این آیین باشکوه به رخ جهانیان کشیده اند، افزود: با این حال می بینیم که توطئه سکوت، واقعی است. بعد از آنکه دشمنان نتوانستند سکوت را ادامه دهند به تحریف پرداختند و دست به تعبیرهای خصمانه نسبت به این آیین زدند. در حالی که این یک رویداد مردمی است و از دل مردم برخاسته است و لاجرم تاثیری عمیق بر مردم جهان گذاشته است.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با اشاره به نکته های انحرافی که نسبت به راهپیمایی اربعین در رسانه های غربی بیان می شود، ابراز کرد: غربی ها بعد از سکوت و تحریف نسبت به این آیین، گفتند که این راهپیمایی باشکوه، یک اقدام دولتی است یا در مواردی دیگر، تلاش کردند آن را در مقابل مناسک حج قرار دهند.

وی ابراز کرد: برخی هم در داخل کشور، مشکلات معیشتی را مطرح کردند و ضرورت برگزاری راهپیمایی اربعین را در چنین شرایطی، زیر سوال بردند. غافل از اینکه این رویداد بزرگ، شکل برجسته یک حرکت تمدنی خواهد بود که به زودی شاهد وقوع اش خواهیم بود.

ایمانی‌پور با بیان اینکه پیام اصلی اربعین و راهپیمایی حسینی(ع) در واقع، روشنگری است، گفت: از روز نخستی که این آیین با قدوم حضرت زینب(س) شکل گرفت، همانا پیام روشنگری را در خود داشت. امروز هم پیام اش روشنگری و تبیین مقاومت، ایستادگی، شهادت و ایثار است. فلسفه اربعین زنده نگه داشتن عاشورا و مقابله با اسلام هراسی است.

وی در ادامه عنوان داشت: امروز تلاش گسترده ای از سوی دشمن برای ایجاد هراس از اسلام وجود دارد، اما مقام معظم رهبری این راهپیمایی باشکوه را آیت الهی می دانند و قوت اسلام در عصر حاضر ذکر می کنند.

وی با تأکید بر اینکه امروز راهپیمایی اربعین نعمت بزرگی برای جهان اسلام است و باید شاکر داشتن آن باشیم، بیان کرد: امروز که به بهانه اختتامیه دهمین جایزه جهانی اربعین گرد هم آمده‌ایم، باید برای داشتن نعمت اربعین و تشکر از دست اندرکاران این جایزه، شکر مناسب را به جای آوریم. این جایزه تلاشی است برای معرفی و گسترش و عمق بخشی راهپیمایی اربعبین.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی همچنین به فرآیند جایزه جهانی اربعین اشاره کرد و گفت: این جایزه خوشبختانه هر سال با قوت و قدرت بیشتری برگزار می شود. هم تعداد کشورهای حاضر در این رویداد افزایش پیدا کرده اند و هم تعداد آثار ارسال شده، دو و نیم برابر شده است. این اتفاق خوشایند، حاصل یک تلاش جمعی است و نهادهای مختلفی دست به دست دادند تا این جایزه به این نقطه برسد.

وی بیان کرد: در دوره دهم این رویداد، ابتکاراتی رخ داده است و خوشبختانه حاصل آثار برگزیده نیز در دو جلد، منتشر شده است. همچنین برای نخستین بار در سه کشور دبیرخانه منطقه ای شکل گرفت تا آثار مردمی، به خوبی جمع آوری شود.

راهپیمایی اربعین مایه اصلی شکل گیری یک تمدن بزرگ است

آیت الله احمد مبلغی عضو مجلس خبرگان نیز در این آیین، به تبیین جامعه شناختی راهپیمایی اربعین پرداخت.

وی یکی از فواید مترتب بر نظریه های تمدنی را فایده مندی پدیده های تمدنی دانست و گفت: هر نظریه ای که گسترده تر و فرصت دهنده تر، نگاه ما را به تمدن گشوده بدارد، از اهمیت بالایی برخوردار است. یک نظریه تمدنی از دانشمندان متاخر اسلامی موجود است که سه عنصر پذیرای نهاد و نماد و ساختار اجتماعی را در تمدن سازی، مورد اهمیت قرار داده است.

عضو مجلس خبرگان افزود: این سه عنصر، جامعه را می سازد و هویت می دهد و ارتقا می بخشد. هر چه نمادها بیشتر باشد، هویت نیز، نیرومندتر. هر چه نهاد منسجم تر، جامعه از ارتقا بالاتری برخوردار است. هر چه ساختارهای اجتماعی پویا و انسانی تر باشد، حرکت جامعه تضمین شده تر است.

مبلغی با اشاره به ارتباط راهپیمایی اربعین با سه موضوع زمان، مکان و انسان، ابراز کرد: انسان اربعین، انسان عدالت، صلح، مقاومت در برابر ظلم، انسان هویت، انسان دین، انسان تمدن بزرگ و انسان وحدت است. اگر بخواهیم از زمان اربعین سخن بگوییم، نقطه اصلی آن روز عاشورا است. زمان در این عرصه، یک افق باز است و پایان نیافته بلکه دائما تکرار می شود. در زمینه مکان نیز، مکان استشهاد و مرقد پرافتخار اباعبدالله (ع) که اربعین پیرامون آن معنا می یابد و مکان های مختلف حتی ایران اسلامی در امتداد آن قرار می گیرد، مرود توجه قرار دارد.

عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه بیان کرد: جالب اینکه در هر یک از این سه عنصر، نماد و نهاد و ساختار نهفته است. نماد زمانی اربعین، عدد پر رمز و راز چهل است. همین جایزه جهانی اربعین نیز با تکرار بیشتر به یکی از نمادهای زمانی اربعین تبدیل خواهد شد. نماد اربعینی مکان، مرقد سید الهشدا، یک رمز بزرگ است. بزرگ ترین نمادی است که در صحنه بشریت می درخشد چون تراوش افکار و اندیشه نه به روی مسلمانان بلکه به روی جهانیان گشوده شده است. قبر اباعبدالله (ع) در دوران معاصر بعد از کعبه، درخشان ترین مکان انسانی را تجربه می کند.

وی با بیان اینکه راه های مرتبط با کربلا، یک نماد مکانی با علائم و تعریف خاص است، افزود: هر چه شعاع منطقه وقوع راهپیمایی اربعین، گسترده تر می شود تبدیل به پیوست های نماد مکانی و اساسی زمانه ما می شود. خود امام حسین (ع) نیز در زمینه نماد انسانی، در زمره برترین انسان قرار گرفته و در صدر این موضوع است. یک نماد بزرگ و تمام نشدنی است. نام او این حرکت را صیقل می دهد.

مبلغی ادامه داد: مسیرهای زیارتی و عزاداری و ستادهای خدماتی، خود به خود حرکت می کند و توصیه شده نیست و این نشانه یک نهاد و نماد اصیل است. انقلاب اسلامی هم برگرفته از اربعین حسینی است و از آن درس می‌گیرد. قوانین این راهپیمایی بزرگ نیز توسط نهادها و حاکمان شکل نگرفته است.

عضو مجلس خبرگان رهبری همچنین با تاکید بر اینکه ساختار اجتماعی اربعین خود یک ساختار اجتماعی دارد و هم ساختار اجتماعی را تغییر می دهد، ابراز کرد: اربعین یک حرکت پرساختار و پر از ایثار و مبارزه با ظلم است و همه آنچه که انبیا گفته اند در آن تجلی می یابد. گویی همه ارزش ها آمده اند در این آیین، تجسم و حضور بیابند. هر که در این ساختار حضور می یابد عطر و فضای دیگری احساس می کند. تحت تاثیر آن قرار می گیرد. دل اش نرم و حسینی می شود.

وی بیان کرد: اربعین بهترین ارمغان ما در زمانه کنونی ما است. یک حرکت تضمین شده است. تصور غلطی است که اربعین حسینی برای شیعه ها و مسلمانان است. در واقع این آیین با شکوه، برای همه انسانیت است. جالب آن است که راهپیمایی اربعین، تراکم نمادها، تراکم نهادها و تراکم ساختارها است که مایه اصلی شکل گیری یک تمدن بزرگ می تواند باشد.

مبلغی گفت: راهپیمایی اربعین، یک حرکت پویا است و افزایش می یابد و جذب می کند. هر که می خواهد ندای انبیا را استماع و مبارزه با ظلم را تجربه کند، باید دل را در گروه ارزش ها بنهد و به اربعین برود. بنابراین لازم است که نگاه تمدنی به اربعین را گسترش دهیم تا درس بزرگی از آن بگیریم.

زیرساخت‌ها و حمایت‌ها در مجلس فراهم می‌شود 

نصرالله پژمان‌فر نماینده مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه راهپیمایی باشکوه اربعین باید با ابزار مختلف تبلیغی به بشریت منتقل شود، افزود: در این راستا ما نیز در مجلس شورای اسلامی تلاش کرده ایم زیرساخت‌ها و حمایت‌هایی که فرآیند تسهیل سازی راهپیمایی اربعین لازم دارد، فراهم سازیم و این امر را در اولویت قرار داده‌ایم. 

وی همچنین، بیان کرد: با توجه به اهمیت مناسک و آیین های مهمی همچون راهپیمایی اربعین، فراکسیون شعائر اسلامی نیز در مجلس شورای اسلامی به راه افتاده است و مدنظر داریم که از این طریق به دست اندرکاران و دغدغه مندان این عرصه کمک کنیم و اقدامات حمایتی نیز داشته باشیم. 

پژمان‌فر با بیان که دستگاه های مختلف را مکلف کرده ایم تا مشکلات و چالش های مرتبط با راهپیمایی اربعین در سال های گذشته، بررسی و به سرعت برطرف شود، ادامه داد: تا امروز چند وزیر مرتب از جمله وزرای ارتباطات و کشور، برای هم اندیشی و ارزیابی راهکارها برای رفع این مشکلات، به مجلس فراخوان شده اند. به زودی نیز با وزیر راه و شهرسازی نشستی خواهیم داشت تا درباره تسهیل رفت و آمد زائران خارجی و داخلی برای پیوستن به این راهپیمایی عظیم، راهکارهای مناسب، تعیین و شرایط، ساماندهی شود.

رئیس فراکسیون شعائر اسلامی مجلس شورای اسلامی اعلام آمادگی کرد تا اشکالاتی که در ارتباط با راهپیمایی اربعین، وجود دارد به این فراکسیون منتقل شود تا در اسرع وقت، پیگیری های لازم برای رفع آنها انجام شود.

دهمین دوره جایزه جهانی اربعین به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، امروز چهارشنبه 26 دی ماه سال جاری در حال برگزاری است.

روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی 

. .

. .

About Us

The argument in favor of using filler text goes something like this: If you use arey real content in the Consulting Process anytime you reachtent.