• 1404/01/16 - 10:57
  • 46
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

«نوروز ابزاری دیپلماتیک در توسعه روابط همه‌جانبه با همسایگان است»- گفت‌وگو

آیین‌ و رسوم مشترک را می‌توان به خدمت برقراری صلح پایدار و هم‌گرایی میان کشورهای منطقه گرفت؛ در همین رابطه، رایزن فرهنگی اسبق ایران در ترکمنستان، برنامه‌ریزی برای برگزاری جشن‌های مشترک با کشورهایی جغرافیای ایران بزرگ فرهنگی را اقدامی موثر در افزایش همکاری‌های همه جانبه خواند.

نوید رسولی رایزن فرهنگی سابق ایران در ترکمنستان، با اشاره به اهمیت نوروز در حوزه تمدنی ایران بزرگ، گفت: نوروز در حوزه تمدنی ایران بزرگ از اهمیت زیادی برخوردار است و نقشی مهم در تقویت روابط فرهنگی با کشورهای یاد شده دارد. ترکمن‌ها این آیین کهن را با عنوان جشن آغاز بهار و زندگی دوباره تعریف می‌کنند، این جشن به عنوان نمادی از برکت، سعادت و رفاه تلقی می‌شود.

او با اشاره به وجود شباهت‌هایی در چگونگی برپایی آیین‌های نوروزی درمیان مردم ترکمنستان و ایران، افزود:  برپایی آیین‌های نوروزی در ترکمنستان، شباهت زیادی به آنچه ما در ایران انجام می‌دهیم دارد. آنها نیز مانند ما سبزه و سمنو درست می‌کنند. در آغاز بهار نمایشگاه‌ صنایع دستی در منطقه‌ای به نام نوروزگاه برپا می‌کنند. در کنار اینها مسابقات کشتی و سوارکاری برپا کرده و از حاضران با شیرینی‌ و غذاهای محلی پذیرایی می‌کنند. البته سنت‌های جالب و گاه متفاوتی هم دارند که شاید برای ما عجیب باشد، از جمله این که در نوروز تاپ‌سواری برای آنان مهم است چراکه معتقدند این کار انرژی‌های منفی را دور می‌کند.

نوروز، ابزاری برای دیپلماسی و صلح پایدار

رایزن فرهنگی سابق ایران در ترکمنستان با اشاره به محدودیت‌های نوروزی در دوران  اتحاد جماهیر شوروی سابق، گفت: در دورانی که ترکمنستان جزئی از اتحاد جماهیر شوروی بوده است، متاسفانه اجازه برپایی باشکوه جشن‌های نوروزی را نداشتند. خبری از تعطیلات نوروزی هم نبوده است، اما بعد از استقلال یافتن این کشور در سال 1991، نوروز در تقویم رسمی‌شان تعطیل شد.

رسولی با تاکید بر نقش نوروز در تحقق دیپلماسی فرهنگی، گفت: نوروز به عنوان یک آیین و جشن مشترک فرهنگی درروابط بسیاری از کشورهایی حوزه اوراسیا از جمله ایران و ترکمنستان می‌تواند نقش مهمی را برای دسترسی به انواع دیپلماسی ایفا کند و به عنوان ابزاری کارآمد برای برای تحقق دیپلماسی فرهنگی استفاده شود. این آیین کهن قادر است به خدمت برقراری هرچه بیشتر همگرایی میان کشورهای منطقه درآید، حتی می‌تواند به گسترش همکاری‌های فرهنگی، سیاسی و اقتصادی و از آن مهم‌تر به برقراری صلح پایدار کمک کند.

نوید رسولی رایزن فرهنگی سابق ایران در ترکمنستان

او، نوروز را عنصری همدلی‌بخش خواند و افزود: نوروز می‌تواند در کشورهایی که با آنها اشتراکات فرهنگی داریم به عنوان یک عنصر همدلی‌بخش عمل کند. از طرفی ظرفیت‌های خوبی در راستای تقویت روابط‌مان با ترکمنستان، تاجیکستان و ارمنستان و دیگر کشورهای منطقه دارد، از آن می‌توان به عنوان ابزاری برای ارتقای سیاستهای مرتبط با همسایگی هم کمک گرفت. به اشتراکات فرهنگی باید به عنوان راهکارهایی موثر برای برای افزایش همکاری‌های بین‌المللی، توسعه روابط و کمک به حل منازعات نگاه کرد. نوروز به عنوان یک ابزار دیپلماتیک، گسترش بخش صلح و دوستی میان کشورهایی است که آن را گرامی می‌دارند.

اقدامات مثبت رایزنی فرهنگی کشورمان در سال‌های اخیر

رسولی درباره اقدامات رایزنی فرهنگی ایران در ترکمنستان، گفت: رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان، طی سال‌های اخیر دست به اقدامات مثبتی با محوریت نوروز و در رابطه با مسائلی که اشاره شد زده است. از آنجمله می‌توان به برپایی  برنامه‌های مشترک نوروزی اشاره کرد که هر ساله هم‌زمان با ایام نوروز و در قالب برنامه‌های مشترک نوروزی برگزار می‌شوند.

او درباره برپایی نمایشگاه‌های مشترک با همکاری کشورهای حوزه تمدنی نوروز نیز، افزود: رایزنی فرهنگی ایران در همکاری با دیگر کشورهای حوزه تمدنی نوروز، نمایشگاهی از آثار و صنایع دستی ایران را در دفتر سازمان ملل در ترکمنستان برگزار می‌کند. دراین نمایشگاه بخشی از آداب و رسوم نوروزی نیز معرفی و به معرض نمایش گذاشته می‌شوند.

«نوروزگاه» عنوان یکی از برنامه‌های مشترکی است که ایران در همکاری با ترکمنستان برگزار می‌کند، رسولی دراین رابطه گفت:این برنامه فرهنگی سال 98 به همراه ترکمنستان در منطقه مرزی باج‌گیران در طرف ترکمنی به صورت مشترک با حضور مقامات دو کشور برگزار شد. اما با شیوع همه‌گیری کرونا متوقف شد ولی با از سرگیری دوباره آن همکاری‌های خوبی صورت گرفت. قرار است این کار مشترک در سال‌های آینده نیز تداوم پیدا کند. در نوروز امسال هم برنامه‌های مشترکی با همکاری ترکمنستان در دفتر رایزنی‌ فرهنگی ایران در این کشور برگزار شد.

روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی

. .

. .

About Us

The argument in favor of using filler text goes something like this: If you use arey real content in the Consulting Process anytime you reachtent.