حجتالاسلام والمسلمین مبلغی مطرح کرد:
پدیدار شدن افق همگرایی در چشم انداز روابط بشری با تمرکز بر اخلاق
عضو شورای سیاستگذاری و هماهنگی گفتوگوی ادیان جمهوری اسلامی ایران در دومین گفتوگوی دینی اسلام و مسیحیت آفریقای جنوبی گفت: با تمرکز بر اخلاق، باب تفاهم و آشنایی بر مشکلات اجتماعی گشوده میشود و افق همگرایی و همدلی در چشم انداز روابط بشری پدیدار خواهد شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی، عضو شورای سیاستگذاری و هماهنگی گفتوگوی ادیان جمهوری اسلامی ایران در سخنرانی خود در دومین گفتوگوی دینی اسلام و مسیحیت آفریقای جنوبی مقاله خود را با موضوع «بازتولید اخلاق دینی در ساحتهای اجتماعی» ارائه داد.
وی اظهار داشت: وقتی سخن از اخلاق در ادیان به میان میآید، به قوی ترین و جوهری ترین نقطه کانونی و استوار در جانمایه ادیان و شرایع مختلف مرتبط با آن، اشاره دارد. بر این اساس، «همگرایی ادیانی» هنگامی پروژهای موفق و حرکتی ثمربخش است که بر اخلاق گسترده نهفته در بطن ادیان و نهادینه شده در عمیق ترین محتواهای شرائع، تمرکز گردد.
حجتالاسلام والمسلمین مبلغی مطرح کرد: با انجام عملیات گسترده بازتولید اخلاق مشترک دینی، پروژه تقریب ادیان، چشماندازهای وسیع و روشنی را میگشاید و به صورتی فزاینده به نتایج متعالی، پایدار، پویا و بارآور منتهی میشود.
وی توضیح داد: این اخلاق است که ما را به سرچشمههایی میکشاند که آب زندگی همزیستی انسان از آن میجوشد و طعم گوارای همزیستی را در کام انسان مینشاند. این اخلاق است که آب حیات جامعه بشری، صلح بین مردم، پرستش خدا و سلامت زیست بوم و پهنه محیط زندگی است.
ادیان در همگرایی اخلاقی با یکدیگر قرار گیرند
عضو شورای سیاستگذاری و هماهنگی گفتوگوی ادیان تأکید کرد: این اخلاق است که زیبایی فطرت انسان و زیباییهای آموزههای دین را آشکار میکند و آدمی را در مسیر تفاهم و هماهنگی با خدا، محیط و خویشتن قرار میدهد و با تمرکز بر آن، باب تفاهم و آشنایی بر مشکلات اجتماعی گشوده میشود و افق همگرایی و همدلی در چشم انداز روابط بشری پدیدار خواهد شد.
وی با بیان اینکه اخلاق در قبال نهاد دین نقشهای مهمی را ایفا میکند، گفت: اخلاق، دین را در شرایطی قرار میدهد که بتواند انرژیها و نهادهای ویژه و استثنایی خود را در جهت آرامش، امنیت و اطمینان مردم و جامعه فعال کند و آن را گسترش دهد. اخلاق، محبت را در دسترس انسان قرار میدهد و حرکت تاریخ را در جهت حقیقت، عدالت، نیکی، زیبایی و وحدت مردم سامان خواهد داد.
حجتالاسلام والمسلمین مبلغی بیان کرد: لازم است کوششهای اجتماعی پیرامون اخلاق و نحوه مواجهه با آن صورت بگیرد تا اخلاق بتواند در فضای اجتماعی منشا و مبنا و خاستگاه تأثیرگذاری عمیق بر فرایندهای اجتماعی شود.
وی در پایان سخنانش، با تأکید بر پیوند زدن اخلاق به جایگاههای اجتماعی و گروههای مرجع، ارتقاء اخلاق تا سر حد تبدیل شدن به مسئولیت اجتماعی و ایجاد رابطه اجتماعی میان فرهنگ و اخلاق و ادیانی سازی اخلاق عنوان کرد: اخلاق در درون چارچوبهای فردی حبس شده و ما فضای جامعه را به روی اخلاق بستهایم. نخستین کار ضروری، گام زدن در مسیر اجتماعی سازی بیش از پیش اخلاق است، بر این اساس میتوان نتیجه گرفت که لازم است تا ادیان در همگرایی اخلاقی با یکدیگر قرار گیرند.
تأکید قرآن کریم بر گفتوگو و همزیستی با دیگر ادیان
محمود واعظی، رئیس دانشکده الهیات دانشگاه تهران نیز در سخنرانی خود در این نشست، گفت: در مکتب و دین اسلام، نگاهی به آموزههای اسلامی و قرآن کریم داریم. قرآن کریم بر بحث همزیستی با دیگر ادیان و ایدهها و داشتن گفتوگو با دیگران تأکید میکند.
وی افزود: با قرآن صحبت کردن یعنی اخلاق قرآنی و آیات قرآنی را مدنظر داشته باشیم. باید یکدیگر را بشناسیم و به موضوعات اجتماعی و آینده مشترکمان و همینطور کسانی که ادیان را دنبال میکنند، توجه کنیم.
واعظی تأکید کرد: این همان چیزی است که از آن به عنوان سعادت بشریت یاد میکنیم بنابراین باید این هدف را دنبال کنیم.
وی به تشریح سوابق همکاریهای ایران و آفریقای جنوبی در سال ۹۴ و ۹۵ در خصوص گفتوگوهای دینی پرداخت و گفت: در نشستی که فردا (9 بهمنماه) در دانشکده الهیات دانشگاه تهران برگزار میشود، تعداد 17 عنوان مقاله تحت عنوان اخلاق در ادیان ارائه میشود و کتابچه مجموعه چکیده مقالات هم بین شرکتکنندگان توزیع خواهد شد.
ادیان اشتراکاتی بسیاری در اخلاق دارند
در ادامه این نشست، حجتالاسلام والمسلمین سید مفید کوهساری، عضو شورای سیاستگذاری و هماهنگی گفتوگوی ادیان سخنان خود را مبتنی بر آیات قرآنی و اخلاقیات مطرح کرد و گفت: اخلاقیات مجموعهای از فضیلت و صفات خردمندانه است. در واقع یک نظام ارزشی است که انسان را با عنوان خوب و بد و شر و خیر تعریف میکند.
وی ادامه داد: آموزههای اخلاقی قواعدی برای دستیابی به نظام ارزشی هستند و یک سری مشخصات برای ایجاد توانایی بالقوه و ظرفیت انسان برای تبدیل شدن به یک انسان عالی و ارزشمند است.
حجتالاسلام والمسلمین کوهساری تصریح کرد: نظام اخلاقی اعتقاد به خدا و عمل به عقیده است. این دو عنصر مهم زمانی عمیق میشود که در جامعه توسعه یابد.
وی خاطرنشان کرد: ادیان اشتراکاتی بسیاری در اخلاق دارند و باید برای رسیدن به یک فهم مشترک و صلح در جامعه، آن مشترکات را پیدا کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین سید مصطفی دریاباری، عضو شورای سیاستگذاری و هماهنگی گفتوگوی ادیان نیز در پایان این نشست دینی، احادیث و روایاتی از پیامبر اکرم(ص) و حضرت علی(ع) در خصوص جایگاه انسان اشاره کرد و به توضیح الهیات ایجابی و سلبی پرداخت.
بنابر اعلام این خبر، به اهتمام رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در پرتوریا و با همکاری دانشکده الهیات دانشگاه تهران دومین گفتوگوی دینی اسلام و مسیحیت آفریقای جنوبی با عنوان «اخلاق در ادیان» صبح امروز (8 بهمنماه) با حضور اندیشمندان دینی دو کشور در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.
انتهای پیام/
نظر خود را بنویسید.