نشست اساتید و اندیشه ورزان میزهای سیاست پژوهی با رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی:
ملکی: سیاستگذاری فرهنگی نیازمند ابزارهای نوین است
رئیس مرکز مطالعات فرهنگی و بینالمللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با اشاره به سرعت و پیچیدگی تحولات در جهان امروز، تاکید کرد که ما برای سیاستگذاری فرهنگی کشور، نیازمند ابزارهای نوین و پیشرفته هستیم.
به گزارش مرکز روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، رضا ملکی در نشست اساتید و اندیشهورزان میزهای سیاست پژوهشی با رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، ابراز کرد: سیاستگذاری در حوزه دیپلماسی فرهنگی مبحثی است که سالها به عنوان مأموریت اصلی سازمان به عنوان قرارگاه امور بینالمللی فرهنگی محسوب میشده است.
وی افزود: این سیاستگذاری با توجه به شرایط بینالمللی، پیچیدگی پیدا کرده است. اکنون با سرعت، کثرت و پیچیدگی تحولات در جامعه جهانی مواجه هستیم و نظم نوینی را شاهدیم که گام دوم انقلاب باید در این شرایط رقم بخورد.
ملکی با بیان اینکه جریانات معارض و رقیب کشور، با ابزارهای مدرن در تلاش هستند که از گسترش گفتمان انقلاب اسلامی، جلوگیری کنند و و تصویری نادرست از آن ارائه دهند، ادامه داد: اکنون گفتمان سازی یکی از مولفه های قدرت در جهان شناخته میشود. در این شرایط، امر سیاستگذاری فرهنگی، امری ساده نیست بلکه بسیط و نیازمند ابزارهای نوین است.
رئیس مرکز مطالعات فرهنگی و بینالمللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با اشاره به تشکیل میزهای سیاست پژوهی که سال گذشته در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی انجام شد، گفت: این میزها با هدف کمک به تدوین سیاستها و برنامهریزیهای فرهنگی مناسب در سطح ملی شکل گرفتهاند.
وی با تأکید بر اینکه روشهای مختلف سیاستگذاری فرهنگی در کشور، مورد استفاده قرار گرفته است که در برخی مواقع، با تعارض منافع همراه بوده است، بیان کرد: یکی از ایرادات این است که در جلسات اصلی سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی، واقعیتهای میدان به دلیل ملاحظات بیان نمیشود و گاهی با ضعف سیاست پژوه مواجه است. این ایراد، سبب میشود که نتیجه کار، خارج از اشکال نباشد.
ملکی، افزود: بخش برون سپاری برخی سازمانها در امر سیاستگذاری فرهنگی، یکی دیگر از ایرادات به حساب میآید. تجربه نشان داده است که این روش، گاهی به خوبی نیازهای نظام و دستگاه های موردنظر را برآورده نمیکند.
رئیس مرکز مطالعات فرهنگی و بینالمللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در ادامه به تشکیل میزهای سیاست پژوهی در این سازمان، اشاره کرد و گفت: این میزها، برای استفاده از ظرفیت خبرگانی کشور تشکیل شده است و چند مزیت دارد. یکی از مزیتها این است که افراد به عنوان شخص حقیقی حضور دارند.
ملکی یادآوری شد: از سوی دیگر، این میزها تابع سازمان نیستند و از استقلال برخوردارند و میتوانند نظرات را راحت تر عنوان کنند. همچنین توانستهاند شبکه ای از نخبگان در هر بخش را ایجاد کنند و ظرفیت مناسبی برای دیپلماسی فرهنگی به وجود آورند.
ملکی یادآوری شد: از سوی دیگر، این میزها تابع سازمان نیستند و از استقلال برخوردارند و میتوانند نظرات را راحت تر عنوان کنند. همچنین توانستهاند شبکه ای از نخبگان در هر بخش را ایجاد کنند و ظرفیت مناسبی برای دیپلماسی فرهنگی به وجود آورند.
وی با بیان اینکه شخص رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، حامی اصلی ایجاد میزهای سیاست پژوهی بوده است، درباره وضعیت این میزها توضیح داد: 11 میز سیاست پژوهی تشکیل شده که شامل 7 میز منطقه ای و 4 میز موضوعی است. میزهای میز چین، میز قفقاز، میز دیپلماسی عمومی، میز روسیه، میز آفریقای جنوبی، میز ترکیه، میز خانواده، میز خلیج فارس، میز ایرانیان خارج از کشور، میز ادبیات فارسی، میز فلسطین، تا امروز تاسیس شده که نخستین میز، از 11 ماه پیش کار خود را شروع کرده و تا امروز، 98 نشست در این مجموعهها تشکیل شده است. این میزها، بیش از 20 عنوان سیاستی تولید کردهاند و سند امور فرهنگی اجتماعی ایرانیان خارج از کشور تدوین شده و یکی از خروجی های این میزها به حساب میآید.
ملکی ادامه داد: 70 خبره اندیشهورز، در این میزها از میان دانشگاهیان حضور دارند که شامل شخصیتهایی از میان اعضای هیأت علمی دانشگاههای معتبر کشور، خبرههای میدانی، سفرا و رایزنان فرهنگی سابق و اندیشهورزانی از مراکز مطالعاتی در این میزهای سیاست پژوهی حضور دارند.
رئیس مرکز مطالعات فرهنگی و بینالمللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با بیان اینکه برنامههای آینده برای سیاست پژوهی شکل گرفته است گفت: در نظر داریم که با حمایت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، امتداد بین المللی این میزهای سیاست پژوهشی را گسترش دهیم. همچنین قرار است ارتباط با حوزههای مختلف شکل بگیرد و با اندیشکده ها و اندیشهورزان خارجی ارتباط برقرار کنیم و شبکهای با حضور خبرگان خارج از کشور برپا کنیم. در صورت امکان چند حوزه اهمیت راهبردی هم به این میزها، اضافه خواهد شد و برای برخی میزها که به بالندگی خوبی رسیدهاند اندیشکده هایی ایجاد میکنیم که پایدارتر شوند.
وی، کمبود نیروهای خبره در عرصه دیپلماسی فرهنگی را یکی از کاستیها در بخش میزهای سیاست پژوهی عنوان کرد و ادامه داد: در این عرصه، تولید محتوا در بخش کمیت، کیفیت و سرعت با ضعف هایی مواجه بوده است که تلاش می کنیم این ضعف ها و کاستیها برطرف شود و از سوی دیگر، از مشکلاتی که با تغییرات مدیریتی در میزهای سیاست پژوهی به وجود میآید، جلوگیری خواهیم کرد.
بنابر اعلام این خبر، در نشست صمیمی اساتید و اندیشهورزان میزهای سیاست پژوهی با رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، 11 میز سیاست پژوهی حضور داشتند که عبارتند بودند از: میز چین، میز قفقاز، میز دیپلماسی عمومی، میز روسیه، میز آفریقای جنوبی، میز ترکیه، میز خانواده، میز خلیج فارس، میز ایرانیان خارج از کشور، میز ادبیات فارسی، میز فلسطین. خانه اندیشهورزان ایران نیز در این نشست حضور داشت.
تهیه و تنظیم : سید اصغر نوربخش
انتهای پیام/