-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1403/07/24 - 08:19
  • 134
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

بزرگداشت حافظ شیرازی در راولپندی برگزار شد

همزمان با روز بزرگداشت حافظ شیرازی، نشست حضوری و برخط با شرکت جمعی از علاقه‌مندان به شعر و زبان فارسی در محل خانه فرهنگ ایران در راولپندی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، فاطمه صادقی، استاد دانشگاه پیام نور شیراز به صورت برخط سخنران این مراسم بود. وی با اشاره به جایگاه حافظ در شعر فارسی، حافظ را از سرآمدان و قله‌های رفیع این زبان برشمرد.

وی به تاثیر شهر شیراز و فضای اجتماعی دورانی که حافظ می‌زیسته است، بر شعر او اشاره و گفت: شعر حافظ ملهم از محیط زندگی او بود و شرایط سیاسی و اجتماعی شیراز و تغییر حاکمان بر کلام او تاثیر گذاشته است.

صادقی با اشاره به خلق واژگان خاص توسط حافظ و تاثیر پذیری او از آیات قرآن گفت: مکتب حافظ را مکتب رندی می‌دانند و رند و رندی را به‌ عنوان کلیدی‌ترین اصطلاح در شعر و جهان‌بینی حافظ قلمداد می‌کنند، به همین جهت رندشناسی را برابر با حافظ‌شناسی می‌دانند. رندی در نگاه حافظ، نظامی روشنفکرانه و فلسفی است.

وی اشاره کرد: این واژه در دیگر فرهنگ‌ها و زبان‌ها هم‌پایه‌ای ندارد. بار مفهومی آن بسیار متلاطم بوده؛ چنانکه تا پیش از حافظ، جلوه‌ای بد داشته است. معنای نخستش، سفله و اراذل و اوباش است؛ اما حافظ با توجه به نگاه ملامتی و سنجش انتقادی‌اش نسبت به هر پدیده پذیرفته یا ناپذیرفته اجتماعی، آن را از معنایی در حضیض به جایگاهی در اوج آورد. در شعر حافظ، رند هم‌تراز با انسان کامل یا آدم حقیقی است و آن را ولی می‌نامد.

صادقی گفت: به گفته حافظ کسی که نازپرورده تنعم باشد و از عشق بی خبر ، هرگز به دوست راه ندارد وکسی لیاقت پیمودن این راه را دارد که اهل رنج کشیدن و بلا دیدن باشد و عاشقی شیوه و روش چنین افراد پاکباخته‌ای است: نازپرورده تنعم نبرد راه به دوست/ عاشقی شیوه رندان بلاکش باشد

طاهری، مسئول خانه فرهنگ ایران در راولپندی ضمن گرامیداشت یاد حافظ شیرازی، او را از محبوب ترین شاعران ایرانی نزد فارسی زبانان دانست و گفت: در کمتر خانه‌ای از خانه‌های ایرانیان، دیوان حافظ وجود ندارد و مردم ایران در جشن‌های مهم خود چون یلدا و نوروز به دیوان او روی می‌آورند و تفآل می‌گیرند.

وی ابراز کرد: از آنجا که نزد مردم، حافظ داننده اسرار نهان است و به همین جهت به او لسان الغیب گفته‌اند، سنت تفآل در فرهنگ ایرانی و در مناطق فارسی‌زبان دارای اهمیت فرهنگی و معنوی بسیاری است و به عنوان یک وسیله برای گرفتن راهنمایی معنوی و الهام از بیت‌های بی‌بدیل حافظ استفاده می‌شود.

 

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved